דיסקציה

Guronet

New member
דיסקציה

ערב טוב,
אני סטודנטית לסיעוד שנה א' והיום עברתי דיסקציה ראשונה.
עוד טרם הגענו למקום ניסיתי לדמיין את ריח הפורמלין בכדי להכין עצמי לתחושה שתתלווה אליו (בתור מישהי שחושיה מאוד מחודדים, תיארתי לעצמי שזהו הדבר שהכי יפריע לי).
הכנתי את עצמי גם מבחינה ויזואלית לשתי גופות שיהיו מונחות כשראשיהן ואיברי המין שלהן מוצנעים (מתוך שיחה עם סטודנט לפזיוטרפיה).
מאוד התרגשתי לקראת הדיסקציה וברגע שפתחו לנו את דלתות החדר מיהרתי פנימה רק כדי לגלות את המראה הכי קשה שיצא לי לראות עד כה.
מלווה בריח (שתחילה לא הריח ככ נורא), לפני התגלו כשמונה גופות, מסודרות בשורות האחת אחרי השניה, כל אחת על מיטתה המתכתית כשכפות רגליהן לכוון הדלת (כלומר, אלי), עטופות בסדין בית חולים ובניילון. באותו הרגע חשתי צורך לחזור אחורה.
לאחר שנכנסתי שוב, חלחלה בי המחשבה כי יש פה, באמת, אנשים מתים. פעם היו להם חיים ואנשים שאהבו, עכשיו הם שכובים פה, מתים, פתוחים לעיני כל. הגופות אותן חקרנו לא היו מוצנעות, איבריהן היו בחוץ, רק ראשיהן מכוסים, כשסנטר, שערה או אוזן מבצבצים פה ושם.
בכיתי.

הדיסקציה החלה, והיות ואנחנו שנה גדולה יחסית, לא כולם נכללו בקבוצה הראשונה. בינתיים הסתובבנו בין הגופות וניסינו להביא לשטח את הידע שצברנו באנטומיה השנה. לי זה לא עבד. מצאתי את עצמי שקועה במחשבות על מי היה האדם השוכב מולי, מדוע מת, מה היה גילו, מדוע אין לו קבר, היכן משפחתו.
מדי פעם יצאתי החוצה כשהכל נהיה כבד מדי.
ראיתי סטודנטים מביעים את הזוועות המתחוללות בתוכם בעזרת צחוק, אולי אף לגלוג על איברים כאלה ואחרים. לקראת הסוף רובן אף אזרו אומץ והחלו אוספים בידיהם את האיברים השונים, מרימים, בודקים, משווים, לוחצים ומרכיבים חזרה (למקום הלא נכון).
חלקם צילמו, גם כשביקשו לשמור על כבוד המת.

הסתובבתי בעיר כמה שעות לפני חזרתי הביתה. עדיין איני מצליחה להוציא מראשי את שראיתי והרגשתי.
אני מרגישה כעת עצבנית, עצובה, מלאת שאלות. ובא לי נורא לבכות.

אז רציתי לשאול אתכם פה, מדוע האנשים הללו אינם קבורים? האם למשפחתם אין צורך בקבר לבכות עליו? האם יש להם משפחה בכלל? כמה זמן הם כבר שוכבים שם, לדעתכם?
ובהקשר יותר ביקורתי - אני מרגישה פצועה, אני מרגישה שלא הכינו אותי מבחינה נפשית למה שאני עתידה לראות ולא עזרו לי "לסגור" את זה לאחר מכן. ייתכן וקיימים סטודנטים שלקחו זאת אף קשה ממני, ומי נמצא שם עבורם? אני חושבת שמדובר בחוויה מאוד קשה ואיני מבינה מדוע אין אף גורם שעוזר לנו להתמודד איתה. החוויה נשארה בגדר קורס האנטומיה במקום להפוך למשהו יותר הוליסטי, במקום להפוך לאיזושהי חוויה התפתחותית אחרת, מקצועית אולי. איך מתמודדים עם המוות?

מה דעתכם?

shiralan

New member
אנשים אלו תרמו את גופם למדע

בעודם בחיים.
כשנה לאחר הפטירה בדיוק, מביאים אותם לקבורה. כשאני למדתי, הסבירו לנו את זה לפני הכניסה הראשונה לחדר הדיסקציה.
את מתארת פה חוויה קשה מאוד, ובאמת חבל שלא קיבלתם הכנה מספקת.
אני גם מתארת לעצמי כי אין לך כל כך למי לפנות בנושא.
הייתי פותחת עם הנושא עם חבריך ללימודים. בעיקר לצורך "אוורור" רגשות. זה מאוד לגיטימי להרגיש את מה שאת מתארת.
אני מקווה שהידיעה כי אלו אנשים שבחרו והתנדבו לכך, בעודם בחיים וכי בסוף יובאו לקבורה כמקובל, תנחם ותרגיע אותך באיזו שהיא צורה.
בהצלחה בהמשך.

lentik

New member
לא ידעתי שסטודנטים לסיעוד שולחים לדיסקציה

איך זה שאנחנו לא היינו? מוזר.

Guronet

New member
תודה על המידע.

הוא חסר לי.
אחת הבנות שהיתה איתי בדיסקציה טענה ששמעה שלוקח שנה לשמר גופה.
אני מניחה לפי דברייך כי הגופות שאותן ניתחנו היו בנות פחות משנה.
אני משתפת. כמו כן, נדמה לי שאפנה אל החוג בהצעה לשנות מעט את הנהלים בנושא ולספר על מה שעברתי...

בדיוק מצאתי את הכתבה הזו - http://www.haaretz.co.il/misc/1.1137119
שקצת השלימה לי פרטים.

על תבונה ורגישות..:) או :(

יקרה שלי,

קודם כל אני מצטערת על החוויה שאת מתארת. גם לי היה מאד קשה אחרי הדיסקציה. יותר מזה? היה גם לי גם קשה לפני הדיסקציה! המחשבות שהולכים לשם הרתיעו אותי ברמה הרוחנית - ואפילו חיפשתי תשובות במקומות מאוד לא מוכרים לי, (טוב חוץ מבגוגל הכוונה) האם "מותר" / "אסור" ומה חושבת ההלכה והדת בנושא. כמובן - שבדת היהודית - דעות כחול על שפת הים. (אני אדם חילוני לחלוטין, יחד עם זאת שהמסגרת המוכרת לא מחפשת תשובות להתמודדות הרוחנית חיפשתי בגוגל את הנושא וזה חיבר לדת איכשהו..)

את יודעת מה? ממרום שנותיי - אני חושבת שאת צודקת (חח שנה ד' - כן מרום שנותיי!) - להכנס לחדרי דיסקציה זו לא חוויה מובנית מאליה - ולא אמורה להיות כזו בעיני בכל אופן. אי לכך ובהתאם לזאת ראוי ביותר שאחת מבעלות/בעלי התפקידים תציע שיחה מקדימה. אני לא יודעת באיזו מסגרת את לומדת - בכל אופן - לפני שאנחנו נכנסו לחדרי דיסקציה כן היתה שיחה קצרה (לי אישית היא לא הספיקה אולי כי יש לי צרכים רוחניים גדולים יותר?.....) השיחה כללה מידע אינפורמטיבי על כללי התנהגות , והאופן שבו האנשים בחרו לתרום את גופם למדע בעודם חיים, ועל כך שהם מגיעים לקבורה מכובדת (ואגב גם היה הדגש שאילו לא מתים ממדיניות עניות שנקנו בכסף ממשפחותיהם כפי שהיה סקנדל בעבר זה לא ככה!!)

בכל אופן לצערי ההתנהגות של המרצה לא ממש תאמה בהמשך את הקוד האתי כביכול שהיא הציגה שכולל לכבד את כבוד המת כאשר היא צחקה בעצמה על איברים כאלו או אחרים כמו סטודנטים צעירים שפוגשים בפעם הראשונה חדרי דיסקציה.. מצד שני? אף אחד לא מושלם.. זו לא הדרך הראויה ביותר, אבל זו דרכה של המרצה ככל הנראה "להתחבב" ולקרב את הסטודנטים לחיקה.. גם בנושא ובמקום טעון זה.. אולי יש יותר מדרך אחת ראויה ללמד..

לדעתי את צודקת - נדרשת הכנה מתאימה "פסיכו-ביו-סוציאלי". ולקחת להם את הטלפונים בכניסה. וכן ממש להעיף לאלפי עזאזל את המאנייקים שמצלמים.

אגב באותו עניין - אני אישית לא הלכתי לתערוכת "בודיס" שהיתה בחיפה הרבה זמן.. אני לא אוהבת פורנוגרפיה של המוות (בחסות הלימוד המדהים שאפשר ללמוד מזה - נכון ככל שיהיה) ולא את המסחור שלו להמונים.. לדעתי גוף האדם צריך להיות מכובד מזה.. הילת קודשו לא צריכה להיות מוצגת במוזיאון לעיני כל רואה..

העניין המורכב הינו כזה.. כיצד ילמדו אם כן המנתחים והם בלבד אגב לטעמי את רזי הניתוח? האם הכרחי השלב הזה? התשובות מורכבות.

האם הכרחי שסטודנטים לסיעוד יכנסו לחדרי דיסקציה? הכרחי לא.

הרצוי היה שיהיה דגם - דגם ולא רק שלד.. דגם שממחיש ממש כמו בדיסקציה.. פרופורציות (שקצת קשה להבין מהספרים).. וכל המידע המולטי-חיוני שלומדים שם.. בדגם...

אני לא מוצאת טעם בניחוח פורמלין עבור סטודנטים לסיעוד - שחלקם כרובם צעירים בשנה א' הגיל הממוצע 22 ? ... ..

מצד שני - לדיסקציה השניה הגעתי מוכנה הרבה יותר, ולא ויתרתי עליה למרות הקושי הרב שהרגשתי אחרי הראשונה.

אני לא יכולה להגיד שלא למדתי מזה כלום.

מצד שני כן - לסיכומו של עניין - כדאי להעביר למסגרת שאנחנו לומדים בה שראוי להעביר הכנה "רוחנית" - אולי לא לכולם יש צורך בזה (אולי חלקנו נכים רגשית אפילו בגיל 20?) אבל למי שהיא חסרה החוויה יכולה להיות מטלטלת - אם זה יוצג כבחירה - אני חושבת שהרבה יפסידו את ההכנה החשוב הזאת. --- זאת אומרת אם כבר הוחלט ש"חייבים" להכנס לדיסקציות - אז לכל הפחות שההכנה תהיה מתאימה.. לתת לסטודנטים לאוורר רגשות - לפני ואחרי - לא פחות חשוב..

תודה שהזכרת לי את זה..

אני מקווה שהתשובות הטכניות נתנו לך מנוח ראשוני.

והידיעה שאת לא היחידה.. אולי מנוחה משנית..

Guronet

New member
איזה כיף שמכילים אותי פה

אני לומדת באוני' חיפה.
אנחנו שנה גדולה (כ - 100 סטודנטים), ממוצע הגילאים, אני מניחה, עומד על 21-22, אך אני בת 25.
כמעט ופספסנו את הדיסקציה. אני חושבת שהחוג לא שש לקחת אותנו לשם עקב בעיות התנהגותיות רבות ואולי אף בעקבות ממוצע הגילאים הנמוך. אם לא היינו מתעקשים זה לא היה קורה.
טרם הכניסה קיבלנו הוראות קצרות על כך שאין לצלם וכי אם הצילומים יגיעו לתקשורת יסגרו את המקום, לא היתה התייחסות אל המראה בו נפגוש ולמתים.
לגבי הרעיונות שהעלית - אני חושבת שדגם מפלסטיק של גוף האדם בגודל אנושי, עם כל האיברים המדוברים היה מספיק לצורך לימודי האנטומיה.
עם זאת, אני חושבת שהחוויה הזו עשויה לגרום (לפחות בשילוב עם בגרות מנטלית מסויימת) לתובנות רבות לגבי עצמך באופן אישי ולגבי עצמך כמטפל לעתיד.
ייתכן ששילוב הדיסקציה בשני קורסים, האחד מדעי והשני הומני (פסיכולוגיה, למשל) יניב תוצאות טובות יותר.
אני כמעט בטוחה ששיחה על אותם המתים בחדר הדיסקציה, על האופן בו יש להתנהג בחדר, כיצד לכבד את המת ועל התחושות שלפני, היתה מבטלת כמעט לחלוטין את ההתנהגות הלא בוגרת ומספקת כלים להתמודדות עם החוויה.

השאלות שהעליתי בנוגע לזהות האנשים נועדו, אני מניחה, בכדי לסגור לעצמי איזושהי פינה, שאוכל לפתח את המחשבות אולי.
תיארתי לעצמי שמדובר באנשים שתרמו את גופם למדע, בניתי לעצמי את דמותם תיארתי לעצמי שייתכן ועסקו במדע, האמינו בו, למדו אותו וחקרו אותו.
למרות שכעת, כשקיבלו "זהות" כלשהי, קצת יותר קשה לי לחשוב עליהם..

אני מודה לך מאוד על התשובה.

גמאני חיפה..

לנו עשו שיחה מקדימה.. החוג לא שש לקחת? הפעם זה מאד שונה ככל הנראה מהזמן שאני למדתי בשנה א' כי הלימודים היו בפקולטה לרפואה של הטכניון, ובסילבוס הופיעה דיסקציה אחת בסמסטר א' , ודיסקציה שניה בסמסטר ב', במקום אחד השיעורים.

המרצה הדגולה שלנו עשתה את השיחה שאת מתכוונת אליה - אך זו כמובן לא פיצתה על חוסר בגרות מתאימה שככל הנראה גורמת להתנהגות לא ראויה בחדרי דיסקציה.

גם אני כמוך בשנה א' הייתי בת 25 (הזקנה של השבט.. :), המניעים שלנו "כמבוגרות" יותר להתחיל -תואר ראשון- בסיעוד ככל הנראה בגדול שונים מהממוצע (שוב זו הכללה גסה אבל הינה לך נקודת דימיון מהותית) הסתכלות עמוקה יותר מהממוצע - ולא הגענו מתוך הזרם ולחץ ואני מניחה שאת כמוני לא משתייכת לזרמים המרכזיים בחוג לסיעוד אוני' חיפה - פרטים במסר או שכוונתי ברורה..

ד"א הדגם המדובר לא חייב להיות כולו מפלסטיק הדגם יכול להיות מסיליקון - וכל החומרים שנמצאים מתאימים. בכל אופן - החוויה של המפגש עם המתים שתרמו את גופם/כן לא/ אולי - או "רק אלוהים יודע" ... בפני עצמו .. הערך המוסף של העניין של מפגש עם קדושת החיים/המתים נראה לי לא חיוני בשלב מוקדם כל כך לפני תחילת כל התנסות קלינית אחרת.

לראייה - השיבו משתתפים אחרים בפורום שלא היו בחדרי דיסקציה, והחוויה הזו אינה חיונית לתפקודך העתידי כאחות - והמטרה שלה ככל שאני מבינה אותה אמורה להיות ללימודי האנטומיה נטו - עובדה אף אחד לא טרח לדאוג לפן הפסיכו-ביו-סוציאלי שנלווה לזה. דרך אגב - אם תסתכלי קדימה בשנות הלימוד בסילבוסים / תוכניות לימוד יש קורסים ע"ג קורסים המוקדשים ל"קבוצת תמיכה" או משהו כזה - מפגשים קבוצתיים שבגדול מטרתם ללמד אותנו מיומניות בין אישיות תוך שאנחנו מביאים סיטואציות מהשדה הקליני ומעבדים אותם בשיעור. .(זה בגדול). הקבוצות האלה באמת מטרתן "להכיל" - ולא כולם מתחברים לזה. מן הסתם אני כן.. :) מאז שאני התחלתי ללמוד וכל שנה יש שינויים שונים ומשונים במבנה הקורסים בהם גם "מיומניות בין אישיות" עבר שינויים - כך או כך - גם אני חוויתי את הדיסקציה הראשונה בתור חווית חיים תלושה / הזויה - ומסתבר שאחרי 4 שנים - שוכחים מזה (כן, בגדול.. אבל חודשים שהמחשבות ליוו אותי וריח הפורמלין או הזכרות בו עשו לי פרי-סינקופה - וזה הזמן לבדוק מה זה פרי-סינקופה למקרה שעוד לא הספקת ללמוד:)

הדיסקציה הראשונה שלנו היתה בסמסטר א' (אז באמת הינה לך עוד שינוי קטן..) מוזר שהגיעה דרישה מטעם הסטודנטים כעולה מדברייך?... זה לא היה בסילבוס? נערך על זה דיון כלשהו עם הסטונדטים / חוג?.. .

את מוזמנת לפנות גם במסר במידת הצורך..

מאחותך (אחות בעתיד הקרוב ככל הנראה?..) שנה ד' :)

אח צעיר

New member
לנו לא הייתה דיסקציה...

ואני בוגר משנת 2005. ייתכן שהכניסו את זה רק בשנים האחרונות.
אני רואה בזה כמשהו מלמד,יעיל ופרקטי להבנת אנטומיית גוף האדם.
על אף הקושי הכרוך בעניין.
האם סטודנט/ית יכולים לסרב להיכנס לדיסקציה?

כפי שאני מבינה את המפה..

זה היה נהוג תמיד באוני' חיפה שהחוג שילב את הלימודים בפקולטה לרפואה של הטכניון.. זה לא "חדש".

לנו נמסר שמי שחש עצמו - לא מסוגל מסיבות כלשהן - מוזמן לצאת - > לא רוצים לטפל בבנים שמתעלפים (כן זה מה שאמרו לנו - כחלק מאווירת הצחוקים.. )

בכל מקרה הנוכחות לא היתה חובה של ממש כי לא בדקו מי נכנס ומי יצא לדעתי כמעט אף אחד לא וויתר..

ilovenails

New member
שאני אבין...סטודנטים לסיעוד רואים גופות של

אנשים אמיתיים שמתו?! :O

toxic babe

New member
לא תמיד

במכללה שאני לומדת בה לא עושים דיסקציות לסטודנטים לסיעוד (אבל לפיזיותרפיה כן).
האמת שאלתי את עצמי פעם למה לא נותנים לנו לראות גופות ובנוסף כמובן לראות איברים ואולי דרך זה להבין מעט יותר טוב אנטומיה.
מצד שני כשאני חושבת על זה, זה לא כל כך הכרחי, אפשר גם לעבור את הלימודים בלי זה.

meijin007

New member
כן. והם גם יעשו החייאות, ויראו אנשים מתים,

ובחדר ניתוח גם יראו איך מוציאים וחותכים איברים של אנשים חיים.
אצלנו בלימודים (בעברית) היו 2 דסקציות, שהיו לא חובה. הם הועברו ע"י שנה שלישית ברפואה. היה מאוד מעניין וחשוב, לענ"ד.
אני לא חושב שיש תחליף ללראות ולהרגיש בידיים.

ilovenails

New member
סליחה. גם אני התקבלתי לשם...איך שם? אשמח

לשמוע דווקא ממישהו שלומד בשלוחה הזו.
איך מסתדרים עם הנסיעות לירושלים ולאסה"ר במקביל?

meijin007

New member
בשנה א' גרים בעיקר בירושלים

הנסיעות לא קלות ומעייפות.
יש פלוסים ומינוסים בכל שלוחה, אשמח לפרט יותר בה"פ, לא נראה לי פה המקום המתאים.

shiralan

New member
אני גרתי מהשנה הראשונה באסה"ר

אני לא יודעת מה קורה עכשיו אבל אז בכל יום ראשון היינו נוסעים תלמידים משנה א'+ב' שגרים במעונות וחוזרים במוצ"ש במונית שירות קבועה שהזמנו מאסף לירושלים (יצא 15 ש"ח לכל אחד) כי היינו 12-14 איש. בערב של יום ראשון כבר היתה הסעה של בית החולים. ביום שני היתה הסעה הלוך ושוב מבית החולים. ביום חמישי היתה הסעה הלוך מבית החולים וחזור שוב התארגנו במשותף במונית, כל החברה שנוסעים יחד ביום ראשון.
צריך אחד שמארגן (בדר"כ יש אחד כזה בשנה ב') שיש לו כמה מספרים של תחנות מוניות (כי לפעמים הנהגים עושים פנצ'ר וצריך חלופות) וכל אחד מודיע לו במוצ"ש אם הוא בא ביום ראשון וכשיש לו מספיק אנשים הוא מזמין מונית.
בהצלחה.

ilovenails

New member
הקטע הוא שאסף הרופא ממש קרוב לי לבית אז

התכנון הוא להיות שנה א' בירושלים. מה שאני יותר חוששת ממנו זה דווקא השנים הבאות...איך להסתדר עם כל הנסיעות האלה.

למעלה