דימום מן הקרקפת - שאלה

amitp

New member
דימום מן הקרקפת - שאלה

לפני שבוע בערך אחד המתרגלים שלנו ציין שדימום מהקרקפת נחשב לדימום מסוכן מאוד עקב כלי הדם הרבים באיזור ועקב העובדה שדימום כזה לא ניתן לעצור באמצעות חבישה אלא רק באמצעים כירורגיים. לדבריו היה גם מקרה של חייל פצוע שטופל בארץ ונפטר עקב דימום כזה, לאו דווקא עקב חומרת הדימום אלא מכיוון שהסתפקו בחבישה בלבד. עד כאן בסדר, אלא שזה עומד בניגוד לכל מה שלימדו אותי עד עכשיו. בחומר של קורסי נהגים, חובשים בכירים ונדמה לי שגם בparamedic textbook (אבל זה רק מזכרון ולא בדקתי עכשיו ספציפית) מצויין שדימום מהקרקפת עשוי לגרום להלם בתינוק/ילד אבל לא במבוגר, וגם ההתייחסות היא שחבישת לחץ מספיקה כדי להשתלט על דימום "קרקפתי" במבוגר. בספרי כירורגייה מצויין שדימום מהקרקפת עשוי לגרום להלם במבוגר. בקיצור - האם צריך להתייחס לדימום מן הקרקפת במבוגר (until prooven otherwise) כדימום בלתי נשלט (בדומה לפגיעת בטן)?

paradan

New member
לא צריך להיסחף אך בכל זאת

נכון שדימום מהקרקפת הוא לרוב דימום לא רציני שנעצר אפילו לבד גם בלי חבישה ואנחנו רואים כאלה יום יום (אנשים שבאים לטיפול לתחנות מד"א). אך לעיתים לא כך הדבר, במיוחד בפצועים היותר קשים, ויצא לי לראות כמה שדיממו בצורה מאוד קשה מהקרקפת ולאו דווקא ילדים (למשל הפצוע שפיניתי מהפיגוע ב"מגן 10" לפני זמן לא רב). העניין הוא שלכאורה זה לא צריך לגרום לבעיה ודימום זה לעיתים מוזנח יחסית לפציעות האחרות שמסכנות חיים בטווח היותר קצר אך הוא בהחלט יכול להיות בעייתי. גם לנו במהלך הלימודים הזכירו מקרה (ד"ר גרינברג מנתח כלי דם ומדריך טראומה שלנו) שהיה בסורוקה בו זה בדיוק מה שקרה. פצוע קשה שלא הבינו למה הוא מדרדר... לא שחומרת הדימום היא קשה במיוחד (לרוב לא) אלא שיש אולי בעיה לחבוש וליצור מספיק לחץ ולשמור על החבישה במקום...

moran714

New member
אינדיקציה לבעיה נוספת

יש להתייחס לדימום מן הקרקפת כסימן לפגיעת ראש על כל ההשלכות שלה. עם זאת במידה ומדובר לדוגמא בחתך מסכין שלא מערב גורמים נוספים, אצל מטופל נורמלי שלא סובל מבעיית קרישה ו/או מחלות נוספות, אין סיבה שדימום מהקרקפת יוביל להלם היפו וולמי שכן אנו מדברים על דרגה ראשונה החל מ750 CC ואילו אצל אדם מבוגר יכולת הדימום של כלי הדם בקרקפת היא עד 200CC לכן חבישה בעזרת תחבושת אישית מספיקה לעצירת הדימום ולמניעת התדרדרות בשל זיהומים בהמשך. אפילו אם מדובר על דימום נלווה בתוך הגולגולת אין מצב בו המטופל יכנס להלם היפו וולמי כתוצאנ מכך שכן העלייה בלחץ התוך גולגולתי תהרוג אותו לפני שהוא יזכה לחוות את ההלם... לעת עתה לפחות במחלקת הדרכה של מדא לא נידון אחרת, עם זאת אני אשמח אם תוכל להפנות אותי למקור המידע שהראה אחרת או אם תוכל לפרט יותר על המקרה הנדון.

amitp

New member
שלום לך ../images/Emo13.gif

תהיתי מתי תקפצי לבקר
"אצל אדם מבוגר יכולת הדימום של כלי הדם בקרקפת היא עד 200CC" ? בלי שום כוונה לפגוע - "?says who". הקרקפת מקבלת אספקת דם די מאסיבית ויכולה לדמם די הרבה. השאלה כמובן היא מהו מנגנון הפגיעה והחבלה שנגרמה, אבל הפוטנציאל קיים. לגבי פירוט - הנה מאמ‏ר שמדבר בדיוק על זה - דימום מהקרקפת כגורם "נסתר" להלם. אחת הבעיות היא שכשהפצוע מגיע כבר אלינו (והפעם הכוונה היא לבית החולים) הוא כבר עם ל.ד נמוך, הדימום מהקרקפת נראה עקב כך זניח ונוטים להתעלם ממנו. ובקשר למקרה הספציפי, לא כל כך רציתי להכנס אליו אבל אם דני כבר הזכיר אותו אז רק נספר בקצרה שמדובר על חייל שהגיע לסורוקה עם פציעה שנראתה קלה יחסית באיזור הקרקפת. הפציעה נחבשה. לאחר זמן מסויים מצבו של החייל התחיל להדרדר עקב סיבה שלא היתה ברורה עד שהוא נפטר לבסוף, עקב דימום מן הקרקפת.

moran714

New member
קראתי ו..

דבר ראשון תודה על ההתחייסות וההפנייה למאמר. הצלחת לעורר את סקרנותי בנושא בייחוד לאור העובדה שהSAYS WHO? זה בערך כל מדריך שנתקלתי בו עד היום כולל בצבא... אז החלטתי לחקור את הנושא לעומק ואני מקווה שאצליח לחזור עם תשובות נוספות בנושא בקרוב.בקשר למאמר צריך לשים לב שהוא מאוד ישן שנת 2000- לא שהרבה באנטומיה שלנו השתנה מאז אבל כפי שאתה יודע דעות לגבי תופעות רפואיות ובהתאם לכך הטיפול בהן משתנה כל יומיים. בנוסף אינ רוצה להפנות אותך לסוף המאמר שם הוא מציין את הבעיה בדימום מהקרקפת כתוספת לבעיות קיימות שעלולה במצב מתמשך לדרדר הלם היפווולמי קיים אם לא יתייחסו אליה.גם אם מה שכתבתי לגבי ה 200CC יתברר כשגוי עדיין 200CC שמצטרפים לדימום קטן מכל מקור אחר יכולים להוביל להלם... תמיד שמחה לבקר! :)

amitp

New member
אההמ.. מאוד ישן?

לרגע חשבתי שהתבלבלתי וצירפתי בטעות מאמר מ1970 או משהו בסגנון...
. אז זהו, ש2000 זה לא כל כך ישן. " The connective tissue layer has lobules of fat bound within tough fibrous septa and contains the richest subcutaneous vascular supply in the body " - נכון, עדיין לא מדובר על דימום מעורק ראשי ובכל זאת. "בייחוד לאור העובדה שהSAYS WHO? זה בערך כל מדריך שנתקלתי בו עד היום כולל בצבא" - כן, אני יודע, ואחד מהם אפילו היה עשוי להיות אני...
" adding pressure by applying an elastic bandage over the gauze. These efforts at hemostasis are usually futile, and scalp bleeding may persist while other diagnostic measures, including transport to the radiography suite, are taken to exclude associated injuries " - הבעיה, כמו שהעלתי בהודעה הראשונה היא לא שהפצוע מדמם נפח גדול מאוד של דם בזמן קצר אלא שיש בעיה להשתלט על הדימום - דימום רציני מהקרקפת לא יעצר בחבישת לחץ רגילה. ולכן גם דימום בקצב איטי הופך לבעייתי (וזה דרך אגב בדיוק מה שקרה לחייל בסורוקה - הוא לא התדרדר בבת אחת אלא דימם ודימם במשך דקות ארוכות). אין "הגבלת נפח" על הדימום אבל אני אנסה למצוא לך מקור קצת יותר ספציפי לגבי נפח הדימום באיזור. אחרי שעוברים על האנטומייה שם ורואים את גודל וכמות כלי הדם כבר לא מסתדר 200cc. דרך אגב, בקשר ללבקר, מתי את מבקרת כאן?

למעלה