דימוי חברתי...אולי ט

levshavur

New member
דימוי חברתי...אולי ט

שלום לכולן,
אני הולכת לכתוב פה משהו (אפילו שאני עייפה בטירוף) כי זה מטריד אותי, ואולי חלקכן דווקא תתחברו ללבטים שלי.
שבוע שעבר מישהי אמרה לי שעל מנת שאנשים לא יירתעו מהמראה החיצוני שלי (בגלל המוגבלות) אני צריכה ללכת ל'מכון לשינוי תדמית' שיתאימו לי בגדים ותסרוקת חדשה, על מנת שזה ייתן 'פיצוי' על המראה המרתיע.
הסתכלתי על איך שנשים ברחוב מתלבשות, וגם על ההמלצות שכותבת מישהי בטור של אופנה בעיתון של האוניברסיטה. הרעיון הזה של בגדים מומלצים על פי נורמה חברתית, ועל פי נורמה של מה מקובל ללבוש בגיל מסוים, אני מרגישה שזה לא אני.
הסתכלתי: נשים לובשות הרבה מאוד שחור/חום/ או צבעים בגוונים כהים ומדכאים אחרים. גם הרבה פעמים הצבעים החיוורים, זה בבגדים של זקנות. אני אוהבת צבעים חזקים כמו ורוד, סגול, אדום , צהוב שמש, ירוק או כחול, ולבן לחגים. אני אוהבת גם, לאירועים מיוחדים, בגדים מיוחדים, עם קצת ברק או משהו (או אפילו משהו נוצץ אם היה לי). יש לי אופי של צעירה בת 20 (ונשמה של הילדה שמעולם לא זכיתי להיות...) ולא בא לי על בגדי הדיכאון האלה שראיתי נשים לובשות...גם עם תסרוקת, אולי פתאום יגידו לי תעיפי את הבלונדיני כי רוב הנשים בחברה שצובעות את השיער צובעות לחום/ג'ינגי'...
וכאן השאלה שלי אליכן, כמה אנחנו אמורות להתאים את עצמינו למה שמסביב רק כי זו נורמה חברתית?, לדוגמה להיות רזה רק כי 'זה מה שמקובל'? עד כמה אנחנו צריכות לוותר על מי שאנחנו, רק בשביל 'להצליח' בקריירה/זוגיות וכד'? האם בעיניכן זה לגיטימי, הדוגמה שראיתי באיזה ראיון טלוויזיה של מישהי עם משקל תלת ספרתי שהלכה לעשות ניתוח קיצור קיבה רק בגלל הסטיגמה החברתית של היותה שמנה והקושי שהיה לה למצוא בן זוג?
התחושה שלי, שנגיד ויגידו לי תלבשי את זה, או תסתרקי כך, האם אני עדיין ארגיש שזה מבטא אותי, שהרי זו בחירה של מישהו אחר, לפי קונבנציות חברתיות כי 'כולם עושים ככה'...זה כמו שרוב הנשים הולכות בג'ינס (במיוחד כחול) ואילו אני אוהבת מכנסיים בוורוד , סגול, צהוב, כתום, או ירוק? אני גם כמהה לבגדים בצבעים זוהרים (למרות שאין לי כאלה) הייתי ביום ראשון בתל אביב, והיו שם המון בגדים בצבעים הזוהרים האלה: ורוד, ירוק או צהוב...ונורא רציתי, אבל בעלי היה עושה פרצוף כי 'זה לא מקובל' וכי 'יש לך מספיק בגדים'
(זה נכון שיש לי מספיק, כי אמא ז"ל דאגה לקנות לי, והיא דווקא ידעה מה אני אוהבת...אבל אחרי 20 או יותר שנים עם אותם בגדים בא לי גם לחדש לפעמים).
אז השאלה היא עד כמה צריך, אם בכלל, להיכנע לנורמות חברתיות: מה מצפים מאיתנו ללבוש, איזה מידת גוף 'אמורה להיות' לנו? וכ'...עוד מעט גם יגידו מה לחשוב ואיך להתנהג?, אחרי הכת זה נשמע לי מפחיד... מה המקום שצריך להיות ללחץ חברתי בחיים שלנו של 'לעשות כי כולם עושים?'
אשמח אם תשתפו בדעתכן.
לבשה.

קולדון

New member
מודעות סביבתית

היי לבשה,

בעיני יש מקום להתאמה למוסכמות החברתיות, או לפחות להגברת המודעות אליה.
זה כמו שלא תגיעי עם בגדים זוהרים להלוויה, נכון?

כמובן, עד גבול מסויים ובלי לאבד את עצמך.

אני גם חושת שאין בעייתיות אם ללכת נגד המוסכמות, ברגע שבאמת מודעים לעצמינו.

אם אני הולכת לבנק, למשל, לבקש הלוואה או הטבה וכו,אני לא אגיע עם הבגדים המוזנחים שלי ועם קשרים בשיער והתסרוקת של אתמול,אפילו אם ביום יום אני מרשה לעצמי כי זה מה שבא.
אני אתלבש קצת יותר מסודר. כי אני יודעת שליישר קו עם אנשים מהבנק לדוגמא, זה אומר מינימום של מראה מסודר ונקי.

אבל זה בעיקר כשאני צריכה מהם משהו :)) אז כנל לגבי ראיון עבודה. אודישן או ארוחה משפחתית אצל הבנזוג.

אי אפשר באמת להתעלם מהמוסכמות כאילו הן לא קיימות. זה תמיד יהיה פרובוקטיבי ללכת נגד מה שכולם עושים, וזה לא טוב או רע, ה מה שזה.

אם את רוצה להראות כמו כולם, יש לך את האפשרות לעשות את זה בקלות, וליישר קו עם הנורמה. את לא חייבת, כמובן.
זה תלוי כמה מעניין אותך מה שאחרים חושבים עלייך ואיך זה גורם להם להרגיש.

כשהייתי אנורקטית, למשל, היה לי מאוד נוח שחושבים שאני על הפנים. לא רציתי לוותר על זה ולעשות לאנשים חוויה יותר פשוטה וקלה כשהם פוגשים אותי, אלא ההיפך.

levshavur

New member
התאמה...טריגר

קולדון שלום,
אני מבינה את ההיגיון של מה שכתבת...ואכן אם אני הולכת להלוויה (בפעמים הנדירות שהייתי צריכה ללכת) הלכתי עם בגדים בצבעים כהים, ללא ציורים עליהם וכד'...
בגלל שאני כבדת ראייה, אני לא ממש שמה לב על העניינים האלה של נורמות של לבוש. כלומר לא ברור לי מה מצפים ממני מבחינת בגדים...ברור לי לדוגמה שלראיון עבודה אני צריכה לבוש מסודר ונקי, אבל מה מעבר לזה?
הסתכלתי לדוגמה על הערות שכתבה יועצת האופנה בעיתון של האוניברסיטה, ולא אהבתי את הקטע הזה של 'אתה אמור להתלבש בצבע כזה/בגזרה כזאת כי זה מה שמתאים לגיל ולעבודה שלך'...
באיזשהו מקום זה מקומם אותי ששופטים אדם , ומקבלים/לא מקבלים אותו רק לפי המראה...הרי איכות העבודה של אדם או האופי שלו, לא בהכרח נמדדים על פי הבגדים. לדוגמה אני יכולה להיות במצב רוח דיכאוני, ועדיין ללבוש בגד בצבע שמח, כי זו אני...אז האם זה מקטין את העובדה שאני, לדוגמה מרגישה עצובה או בדיכאון?
וגם, אם כולם לדוגמה, ילכו בג'ינס כחול ובחולצות כהות, אז היכן תהיה הייחודיות של אנשים?
אנשים אומרים לי תמיד שאני נראית צעירה (האם זה בגלל הבגדים בצבעים השמחים? או שבגלל שאני מרגישה 'צעירה באופי' וזה מקרין ממני? או שיש סיבה אחרת?) אני לא רוצה 'להזקין', לא רוצה 'להתבגר', מספיק הייתי מבוגרת שלא לגילי בתור ילדה, ולא מתוך בחירה. אז עכשיו כן מתוך בחירה, לא רוצה ללבוש בגדים של זקנים...
זה לא שאני ילדותית, אולי באיזשהו מקום כן (כי אני אוהבת למשל מחברות עם עטיפות עם ציורים צבעוניים וכד'), אלא שאני לא אוהבת את הבנליות הזאת, התחושה של חוסר ייחודיות - לדוגמה בשיעור תאטרון אחד המורה אמרה שכול מי שלובש משהו בצבע שחור, שיעמדו בצד אחד, ורק אני ועוד מישהי היינו בכלל בלי שחור...

למה נשים צריכות לנסות ולהתאים את עצמן מבחינה של משקל גוף לנורמה חברתית מסוימת, רק כי זה נחשב 'יפה'? בעיניי כול עוד המשקל לא מסכן מישהי מבחינה בריאותית, היא יכולה להיות שמחה עם עצמה, ועם איזה גוף שיש לה...
למה אני בתור מישהי עם מוגבלות, צריכה להתבייש מהגוף שלי כי 'בכנות, אנשים נרתעים מהמראה שלך' למה??? המשפט הזה שנאמר לי, לא מרפה, לא עוזב, וזה נאמר ב'כוונה טובה' על מנת לעזור לי - להביא אותי ל'מודעות' שכך הסביבה רואה אותי...אני מרגישה לפעמים כמו ההוא ב'איש הפיל'- אז נכון, אנשים לא צורחים כשהם רואים אותי, אבל אני מרגישה את הרתיעה ואת ההסתייגות. זה כואב.
היום עשיתי סדר, ומצאתי תמונה מדהימה שהאקס צילם אותי בלי משקפיים, ובעלי אמר (אחרי שהוא הבין כבר סוף סוף שזו אני...) 'את כול כך יפה!...'
אבל את ה'יופי' הזה אנשים לא רואים, כול מה שהם רואים זה את המשקפיים המוזרים, את מקל העיוורים, את הFM ואוליי אפילו את העקמת שיש לי בגב (שאני לא יודעת אם היא בולטת או לא...) ולי אין איך להסתיר את זה, אי אפשר לעשות עדשות מגע למספר כול כך גדול, ואי אפשר לפתור גם את כול השאר. היום בדיוק דיברנו בעלי ואני על המשקפיים שלי, שחשבתי שאולי יש טעם שאני אעשה משקפיים 'רגילים' (עד כמה שבמצב שלי אפשר להגיד על זה שזה משהו 'רגיל') ובעלי אמר שחבל, ושגם לפני המשקפיים של עכשיו אנשים נרתעו, אז לפחות שאני אראה יותר טוב...האם המחיר החברתי באמת משתלם? רוב האנשים במצבי לא רוצים להיות עם משקפיים כמו שלי בדיוק בגלל הקטע הזה של 'מה יגידו', וזה בדיוק אותו הדבר לגבי הבגדים, עד כמה אני באמת ארגיש נוח אם יגידו לי: את צריכה ללבוש את זה או את זה, האם עדיין אוכל להישאר אני?
כשחברה שלי הלכה למכון לשינוי תדמית, היא יצאה משם אחרת לחלוטין, היא לבשה בגדים מסוג שונה, ותסרוקת מסוג שונה, וזה כאילו היא התבגרה בבת אחת בהמון שנים...אז אמנם זה עזר לה מאוד להתגבר על זה שהיא שמנה (כי היה לה לפני זה קושי עם גברים על הרקע הזה) ובסופו של דבר גם מצאה לעצמה גבר, אבל האם הוא אהב אותה בגלל החיצוניות, או בגלל האופי? זה משהו שאני לא מעזה לשאול אותה, והיא גם בטח לא מודעת לנושא הזה בכלל...
לבשה.

מבינה שזה מאיים לתת למישהו זר לבחור בשבילך

חושבת, שאם בחרת לדבר על הנושא עם אנשים סביבך,
שבחרת לכתוב על זה כאן,
המשמעות שיש לך רצון או כוונה לשינוי.
נכון?
בא לך לחדש...
אני לא מכירה את המכון שציינת ואת שיטת העבודה שלהם,
חשבת לנסות דרכים אחרות?
אולי לצאת עם חבר/ה שמעודכנים באופנה וגם מכירים אותך ואת האופי שלך...
אולי לבקש המלצות על חנויות מתאימות ושם לחפש משהו שיהיה גם מעודכן וגם הולם אותך.
אני בטוחה שתוכלי להראות נהדר בהרבה צבעים...
בחירה של מראה חדש יכולה להיות משימה מלחיצה ומאיימת,
תזכרי שהיא יכולה לתרום להרגשה מרעננת ומחמיאה...

וכאן, אוהבים ומעריכים אותך גם בלי שינויים :)

levshavur

New member
שינוי וגם טריגר

פנס שלום,
היוזמה לשנות לא באה ממני...היא הגיעה בגלל המנהל של הקליניקה שאמר שאני מתקשה למצוא מטופלים בגלל שאנשים נרתעים מהמוגבלות שלי - מהמראה החיצוני. מישהי, שבמקצועה היא מאמנת אישית, אמרה שאני צריכה להסוות את 'ההלם' שאני עושה לאנשים ע"י בגדים ותסרוקת (היא לא אמרה את זה בצורה כזאת בוטה, אבל זה בדיוק הרעיון). למה פשוט לא יכולים לקבל אותי כפי שאני???

לגבי קניית בגדים: קודם כול יש לי בעיה של תקציב. אני כרגע מפרנסת מקצבת הנכות שלי אותי ואת בעלי, ולהתחיל לעשות שינוי של ממש מבחינת בגדים, זה לא זול, כמו שאת בוודאי יודעת. גם 'נחת' עליי עכשיו קנס ממס הכנסה בגלל רשלנות של מנהלת החשבונות הקודמת שלי (שההורים הכריחו אותי להיות אצלה. היא עברה על החוק - אני משלמת את המחיר, תרתי משמע...ואני בספק רב אם במס הכנסה ינסו להקשיב למה שיש לי להגיד). אז אני לא יכולה לאפשר לעצמי משהו כזה...יש לי כמות בגדים שמספיקה. לשמחתי לא חסר לי, והבגדים נשמרים במצב טוב מאוד, אפילו יותר מ 20 שנים...
ברור שזה נעים (לפחות לי) למדוד בגד חדש, להביט איך אני נראית בו...לדוגמה כששנה שעברה הייתי חייבת לקנות שמלה שחורה בשביל הופעה, כי המורה חייבה אותנו על זה (ואני הייתי היחידה בכיתה שלא הייתה לה) אז היה לי נחמד להסתובב בחנויות, לחפש, לבחור את השמלה, וגם לקבל אחר כך פידבק חיובי שבחרתי משהו יפה...
ובחרתי לבד...לעומת זאת על הנעליים המורה נאלצה להתפשר איתי על הסנדלים האפורים שהיו לי, כי אני לא הולכת עם עקבים (זה עושה לי חוסר יציבות בהליכה, אפילו בתור נערה לא יכולתי) ולמצוא נעליים יפות בשחור, ועוד במידת ילדים כמו שלי...אז המורה וויתרה...

לגבי ללכת עם מישהי לבחור: אני לא יודעת איך מגדירים מה זה לבוש 'אופנתי'? ואיך אני יודעת שחברה מסוימת היא דווקא זו שעומדת בקריטריון הזה? בטח זה נראה לנשים פה מטופש...אבל הדברים האלה רחוקים ממני...שדה הראייה שלי קטן, ולכן כשאני מסתכלת על מישהי, אני מסתכלת על הפנים, כי זה המקום שבו היא מביעה רגש, אני לא יכולה לראות בו זמנית את הגוף שלה, אם אני רוצה לראות מה היא לובשת, אצטרך להסתכל רק על זה...ואני יכולה גם לבחור למשל אם אני רוצה להביט על החולצה או על המכנסיים (או החצאית...) גם כשאני מסתכלת על עצמי במראה (כשהגעתי כבר לשלב שרגשית אני מסוגלת לעשות את זה) אני רואה רק את הפנים (ולכן הרבה פעמים כשאני מציירת דמויות אני מציירת פנים וכתפיים, מקרוב) ברור שאם אני עומדת מול מראה בחנות, אני עוברת שלב אחר שלב, מלמעלה למטה, לראות את כול התוצאה. גם כשאני בוחרת בבוקר מה ללבוש, אני מתאימה צבעים (ואפילו אם אני אוסיף לדוגמה חגורה, כובע, או סרט בשער, זה יהיה בהתאמה מלאה לצבע של הבגדים. אפילו הנעליים והגרביים נלקחות בחשבון...אבל בשביל להבין מה לובשות נשים אחרות, זה מסובך לי...
זה כמו ששבוע שעבר כשנסעתי באוטובוס בתל אביב, הסתכלתי על הגוף של נשים, מה הן לבשו, לא יכולתי לקשר בו זמנית עם הפנים...
אני לא יודעת איך אתן רואות (כי נולדתי כבדת ראייה) אז קשה לי להבין מה נחשב 'אופנתי' ולמה...מה נחשב 'יפה' ו'מחמיא', מה נחשב 'נשי' וכד'...במשך כול החיים שלי, אמא ז"ל בחרה לי את הבגדים, עד גיל 18 לא ניתנה לי בכלל זכות למילה אחת להגיד אם בגד נראה לי או לא. אמא הכריחה אותי ללבוש מה שהיא רצתה, ולהסתרק כמו שהיא רצתה. אם ניסיתי לבחור משהו בעצמי, זה היה נושא למריבות. גם בגיל 18 כשכבר היא נתנה לי לראשונה בחיים את הזכות לבחור משהו בעצמי, זה עבר את הביקורת שלה, והמריבות על הרקע הזה נמשכו. אפילו עוד לפני כמה שנים (כשאני כבר בגיל שהייתי יכולה להיות אמא בעצמי) כול פעם שהייתי באה לביקור אצל ההורים, היא הייתה מכינה מראש, מתוך הבגדים שנשמרו שם עבורי מה אני אלבש (כולל אפילו בגדים אינטימיים!!!
) אז אולי, עכשיו שאני חושבת על זה, אולי זה חלק מהסיבה שמרתיע אותי ללכת למכון לשינוי תדמית, ששוב מישהו אחר יבחר עבורי, שוב מישהו יחליט מה 'נכון' בשבילי ומה לא...
בגלל הראייה אני לא שמה איפור בעצמי (בעבר כשניסיתי זה נמרח לי על האף ומסביב לעיניים, וכששאלתי על זה את המורה השיקומית שעובדת עם כבדי ראייה היא אמרה שהיא לא יודעת איך ללמד אותי את זה) ובעלי לא יודע איך לאפר...אז מלבד הופעות, שאני מבקשת מהמורה באוניברסיטה, או מחברה, ביום יום אני בלי איפור...
לפחות בחודשיים האחרונים התחלתי להשתמש במסכה לשער, שגם עושה אותו פחות יבש, וגם הוא נראה (לפחות בעיניי) יותר יפה.
אבל מה עוד אני יכולה לעשות במצב הנתון?
לבשה.

למעלה