דילמת עבודה

• פותח הנושא tkhri
  • פורסם בתאריך

tkhri

New member
דילמת עבודה

יש לי שאלה\דילמה שאני דיי בטוח שאני יודע מה התשובה אבל כנראה שאני צריך "לשמוע" את זה... מצאתי עבודה במקום שאני ממש מעוניין לעבוד שם,זאת העבודה המושלת בעיני כרגע ובדיוק מה שחפשתי. הבעיה היא שבעל המקום דורש לעבוד גם בשבת,לפחות פעמיים בחודש. אני לא שומר שבת,כלומר לא שומר אותה כפי שאתם שומרים ואני אסביר : אני עושה קידוש ביום שישי,אם אני בצבא אני הולך להתפלל ועד היום לא עבדתי בשבת (שבעיני אי עבודה לפרנסה בשבת זאת שמירת השבת...אבל לא זאת הנקודה שלי כרגע). אז חשבתי....אם אני נניח מסכים לעבוד בשבת אבל לא לקבל על זה כסף, זה עדיין נקרא "לעבוד"? כלומר,אם אני עושה את זה בחינם-בלי תוספת למשכורת ביום חול ובלי שום התחכמות אחרת אלא בלי לקבל אפילו אגורה אחת בודדת- זה עדיין נחשב כאילו אני עובד בשבת? חשוב לי להדגיש שאני לא מדבר כאן על "חילול" בגלל הדלקת אור,ניגון בגיטרה,רכיבה על סוסים או מקלחת, אלא רק מההבט של העבודה. יודע שזאת שאלה בעייתית ומודה למי שבכל זאת יקח ת'אתגר ויענה לי.

טעות יסודית בידך ידידי

בגלל ההשקפה הראשונית המוטעית שלך, נוצר לך "בלאגן" שלא תוכל להסכים ולפתור אותו עד שלא תקבל את העקרונות של השבת וחילולה. תבין: מחלל שבת הוא לא מי שמרוויח כסף בשבת או טורח טירחה גדולה בשבת! למשל אם אתה מלצר בבית מלון וגם בשבת אתה עובד שם אז אתה יכול לשמור שבת כהלכתה בעוד שאתה עובד וטורח לאנשים ואחרי הכול גם מקבל כסף! כי את השבת מחלל רק מי שעושה אחת מ39 המלאכות ותולדותיהם לא מי שמרוויח כסף ולא מי שמרים שולחנות 100 קומות ברגל. לכן עזוב את השקפותיך שהם ההשקפות הרווחות בציבור והרבה אנשים נכשלים בזה מחמת שלא הורגלו כך ולא גדול בדעה הנכונה והאמיתית. "כל השונה הלכות בכל יום מובטח לו שהוא בן העולם הבא" אני מכיר רבים מהחילונים דוגמת אבי שלא יעבדו בשבת תמורת שום סכום כסף אבל להישמר מן המלאכות הם לא נזהרים כי הם חושבים שאסור לארוויח כסף או לטרוח בשבת. בקיצור, לעבוד בשבת בלי לקחת כסף זה כבר לאמשנה כי אם בעבודה שלך אתה עושה מלאכות האסורות אז חיללת שבת, נראה לי ששמעתי שבכסף עדיף שיילך לצדקה אבל יענו לך הבקיאים, אבל לכתחילה אסור בתכלית האיסור לעבוד בשבת,אבל כמו שאמרתי עדיף להבין מי הוא המחלל שבת ומי לא ולהישמר מכל חילול שהתורה התכוונה ולא מה שאנשים המציאו לנוחיותם.

דודו כ

New member
אני דווקא מבין את הסוגייה

יש לשואל אמנם טעות יסודית, אבל התפיסה שלו, לפיה עבודה בשבת חמור מ"סתם" חילול, רווחת מאוד בעם. אני הייתי מציע באמת להבין את המהות של השבת. זה כמו שיש אדם שלא מדליק אש בשבת, אבל צופה בטלוויזיה. טכנית, מדובר באותה עבירה בדיוק. אם כבר נדלק בך הניצוץ היהודי, הייתי מציע לך פשוט ללמוד את הנושא (באופן כללי) ולהבין אותו. תוכל לצפות למשל בהרצאות המרתקות של הרב זמיר כהן, באתר הידברות (תחפש בגוגל). שם לדעתי תבין טוב בהרבה את מהות השבת, ולא רק לפי אמונות לא מבוססות (לדוג', מותר לעשות הכל אבל לא לעבוד).

tkhri

New member
אתה אומר שלעבוד בתור מלצר בבית

מלון בשבת זה מותר???? אתה בטוח? עד היום הייתי בטוח שאפשר לעבוד בשבת רק באבטחה ושירותי הצלה (מד"א,משטרה וכו'). דיי מוזר לי לשמוע שדווקא מלצר יכול לעבוד ביום שבת ועוד לקבל על זה כסף. למה זה מותר?

mgb

New member
עבודה בשבת

בס"ד 1. עבודה שהיא כוללת מלאכות אסורות או אפילו מדרבנן אסורה גם ללא רווח כספי וגם לא בהבלעה(לקמן נסביר). 2. עבודה שאופיה טיפול במקרי פיקוח נפש כל מלאכה אף מהתורה מותרת אם היא אכן הכרחית עבור הצלה או אפילו ספק הצלת נפשות גם עם שכר אבל בתנאי שהוא מובלע (לקמן נסביר). 3. עבודה בשכר שאיננה כרוכה בחילול שבת מותרת רק בהבלעה(לקמן..) 4. עבודה ללא שכר ללא חילול שבת ולא לצורך פיקוח נפש..מה השאלה? ובכן מהי הבלעה? העובד חייב לעבוד גם באמצע השבוע והשכר שמשולם עבור שבת מובלע בשכר ימי השבוע ולא משולם אף לא מצויין כשכר שבת! אין הבדל בסוג העבודה - שומר, מלצר וכו' בתנאי שמטרת העבודה לא נוגעת ו\או מסייעת לחילול שבת. שומר, למשל, במקום שבו יש חילול שבת אפילו אם אינו מחלל בעצמו ואפילו אם משולמת לו משכורתו בהבלעה - אסור!! עבודה במסגרת הצבא, משמר אזרחי, מד"א משטרה איננה אוטומאטית מותרת ואין היתר משום שם התפקיד להתיר חילול שבת במקום שאין חיוב למעשה! בברכה

tkhri

New member
אוקיי, כמה דברים

1)לגבי המסר ששלחתי לך, שכח מזה
לא רלוונטי כבר. 2)כתבת שעבודת מלצר יכולה להיות מותרת ,אבל כיצד יתכן הדבר? הרי אם אותו יהודי עובד כמלצר זה אומר שהוא עובד במקום שמחלל שבת(מלון, מסעדה וכו'), והרי כתבת שאפילו באבטחה אסור לעבוד שם כי המקום מחלל שבת? 3)יש לי בעיה עם המושג הבלעה-אם אני לא מקבל משכורת רשמית על עבודה בשבת אבל מקבל אותה על עבודה במשך השבוע (בצורת שכר גבוה יותר ממה שאני הייתי אמור לקבל על שעת עבודה),זה לא כאילו אני "מרמה" את החוקים? 4)איך אני יכול לדעת לאיזה קטגוריה נכנסת העבודה שלי?

mgb

New member
עבודה בשבת - המשך

בס"ד 1. שכחתי.. 2. עיין שוב בתשובתי - עניתי על כך! 3. אינך מרמה שי הגדרת השכר כשכר שבת הוא האסור! משכורת עבור עבודה שאין בה חילול שבת אסורה מדרבנן ומשום זילות השבת אסור להגדירה כשכר שבת ולכן אם המשכורת מובלעת זילות השבת מנוטרלת! 4. אינני יודע מה עבודתך, איך אוכל לענות? בברכה

tkhri

New member
נמשיך ברשותך במסרים

למרות שזה נושא שאני חושב שיכול להעניין הרבה חברים כאן.

אופירA

New member
מנהל
רק לסבר את האוזן -

2. מלצר יכול לעבוד במלון שומר שבת, במסעדה שומרת שבת, ולשרת אנשים שומרי שבת הבאים לעשות שבתם בצוותא באולם או במסעדה או במלון. אין כל בעיה הלכתית בכך. בקהילות החרדים יש הרבה מלונות/מסעדות/אולמות שומרי שבת, ויש אירועים הנערכים בשבת, כגון ברית מילה, סעודות משפחתיות גדולות של שבע ברכות, סעודות משפחתיות בתאריכים שנוח יותר לצאת מהבית כגון שבת הגדול, ועוד כהנה וכהנה. כל האירועים, כמובן, נערכים על טהרת ההלכה.

למעלה