דילמה

מיוט

New member
דילמה

מאוד מקווה שלא אכתוב כאן יותר. למה? אולי הדברים שבהמשך יצליחו להסביר. מצד אחד מרגישה באופן מאגי שאם אחשוב/אכתוב על הרע אז העין הרע לא יטביע בי את חותמו חסר הרחמים. כאילו אם אני והוא שוחים באותה ביצה טובענית אז צבעי ההסוואה המספיק טובים שלי יגרמו לכך שלא יאתר אותי כפולש זר. ואפילו אם יחליט להגיע יש לי כבר הגנות מספיק טובות שמצפות לו ולכן לא אופתע. יש גם משהו חמקמק בטוב שאם אחשוב/אכתוב עליו אז ע"פ חוק הסתירה הפרדוכסלי ("כמה שתרצה- כך לא יצא") הוא עלול לא להתממש מרוב כמיהה אליו . הפסיכולוגים הקוגניטיבים אפילו נתנו לזה שם מוצלח- "חרדת ציפיה". אז אצלי אין ציפיות ואין גם אכזבות. אין בעצם כלום. מצד שלישי (או שני ב')- הבחישה ברע יוצרת מחשבות שליליות ונבואה שמגשימה את עצמה של מציאות מסויטת- שכמה שיש לי הגנות של תת פעילות רגשית- הן לא באמת מצליחות לעצור את המוטציה האיומה של הרע. זה לא יאמן איזה וריאציות יצירתיות יש לו, איזה גלמים שפרנקשטיין לידם נראה כמו איזה חתלתול בן חודש, כזה שאפילו לא גילה את הציפורניים שלו. אז כשאני קוראת פתאום את הדברים שאני כותבת ומתרחקת מהם (כמו שאני נוטה לעשות בד"כ) אני מבינה שזו דילמה בין מערכת מושגים פולקלוריסטית של אמונות תפלות לבין חשיבה מודרנית ("מחשבה יוצרת מציאות"- שאולי אפילו בה יש משהו מאגי כשלעצמו) ואני ממש מרגישה שזו מלחמה תרבותית שמתנהלת אצלי בתוך הראש, וזה ממש לא הוגן שאני צריכה להכניס את כל הפולמוסים האלה לתוכי. ממש הרגע הגעתי למסקנה שאני בעצם קורבן של של חילופי שלטון תרבותיים. הדכאון שלי ממלא חלל תרבותי של מעבר מחברה מסורתית למודרנית, מחשיבה פגאנית פרימיטיבית לנאורות לשמה. הדכאון שלי הוא התוצאה של כל העניין. והצרה היא שעדיין לא החלטתי לאיזו תקופה אני שייכת, אני נודדת ומלאה בהנחות סותרות שהופכות אותי גם לאובססיבית לגבי מציאת התשובה/הסיבה לכל במקום להתעסק בתרגילי הרפיה מיטיבים. אז הרווחתי ביושר גם דכאון וגם אובססיביות וכף היד עדיין עומדת פתוחה. איזה כיף. (אבל מצד שני מצאתי הסבר חדש בשבילי שלא מאשים יותר את אבאמא)

את קורבן לאינטלגנציה וליכולת האנליזה שלך ולא

לחילופי התרבויות. נעים מאוד להשתמש במצוקה לשם בניית פרדוקסים אלגנטיים. את עושה זאת באופן פיוטי ואלגנטי. עם זאת זה אינו עוזר לבעיה שלך ואף מקבע את הבעיה. נראה לי שאת זקוקה למטפל/ת שתהיה מספיק אינטלגנטית להתמודד עם יכולתייך אלה ולהביא אותך להתמודד עם מצוקותייך שכמו מצוקות של כל אחד די חסרות חן. מהכוון הטיפולי- מנין את חושבת שפתחת את הנטיה לחשוב מחשבות כאלה- אולי אזיו התנסות טראומטית שאת יכולה להזכר בה? אלו סוג השאלות חסרות החן שנראות לי רלוונטיות. נ.ב נראה לי שאת משחקת עם דעות של פילוסופיות הלניסטיות רק שאת שבוייה באופן לא בריא בפחד מהאלים (שהאל הוא נוטר ונוקם ויש להתחבב על האל הרשע על מנת שלא יפגע בי) מה נראה לך? איל

מיוט

New member
אתה די בכיוון

מהבחינה הזו שאני באמת קורבן של עצמי- של ארועים בעבר, של גידול לא נכון שלי, של מחשבות חוזרות ונשנות, של קושי לחוש מתוך עצמי אלא רק להתבונן בי מהצד. האמת זה הדבר היחיד שעוד נותר לי- אבל זה לא מסווג אותי עדיין כאנושית. אני פשוט רוצה להרגיש זה הכל, לא לדעת ולהבין יותר מדי כי זה בעצם לא נותן כלום למרות שזה מה שנדמה שאם רק תבין הכל יפתר. בעיני זה העוול המרכזי של הטיפול הדינמי לדכאוניים- כי כל החפירות האלה רק מחזקות את הדכאון והחשיבה האובססיבית השלילית. ולזה התכוונתי. זה השיווק הפוסטמודרניסטי של הישועה- אם רק תבין- תחלים וזה קישקוש גדול בהרבה מקרים ואפילו מאוד מזיק ומציף ברמות שאי אפשר לשאת. וזה נכון שיש לי פחד גדול מהאלים דווקא משום שאני תופסת את עצמי כסוג של כופרת. משום שאני לא מכירה את האל ולא היה לי שום מגע איתו, שום רגע התיחדות. בהרגשה שלי הוא פשוט לא רואה אותי ובעצם החליט לנטוש אותי מרגע הלידה, אני לא יודעת מה עדיף כבר- העדר קיומו או נטישתי. מעדיפה את אפשרות מספר אחת כי בשתיים יש משהו משפיל יותר, כאילו אני לא ראויה להשגחה. אז דווקא מתוך המקום המתנכר הזה יש פחד מאוד גדול משום שזה מפחיד יותר להיות בשליטתו של מנהל שאין לך יחסים איתו. ונניח שהוא באמת קיים ומעוניין שירצו אותו ויאמינו בו ואני לא מאמינה בו ממש (מלבד הרגעים הבודדים שבהם יש לי תחושת רווחה קלה)- אז בטח שתחושת הנקמה שלו בי תתעצם. שהוא יקח לי את הטוב הכה נדיר כי לא הייתי תלמידה מספיק משקיענית וטובה, שזילזלתי בסמכות שלו. ולכן כל חיי חיפשתי סמכות חלופית אחרת שתהרוס אותי או שתקים אותי כי אמונה גם נותנת משמעות, אמונה משאירה אותך ילד של החיים כי תמיד יש תחושה של מישהו מספיק חזק שאפשר לסמוך עליו שגם הרע שמביא לך הוא בעצם חדר כושר רגשי ואז קל יותר לקבל אותו. אני עדיין תופסת את הרע שמגיח אלי כחוסר צדק, כטעות בשיפוט או יותר גרוע מזה- כשרירותיות. ואז יש את כל הניו אייג' הזה של 'אלוהים פנימי', 'אלוהים שבך'- איזו אינטרפרטציה שלא מצליחה להיות מיושמת אצלי משום שאני מחזיקה קצת ממושג האלוהות. ומעצמי אני ממש לא מחזיקה, ולכן לא אוכל אף פעם להיות אלוהים של עצמי משום שאני לא ממש יודעת לנהל את עצמי, אין לי את זה זה גדול עלי, להרגיע את עצמי שזה הדבר המרכזי בלנהל את עצמך אני לא מסוגלת. התחושה היא של בדידות איומה כי היא בעיקר מעצמי, זה להיות שכנה של עצמי ואף פעם לא לדבר איתי, זה לתפעל מכונה שעושה כל מיני דברים אבל שאין לי סיפוק מהם גם שהם אמורים לספק אותי משום שהם באים מתוך החלק הכביכול 'אותנטי', מתוך בחירה שלי וכו'. מרגישה בעצם סוג של מפלצת. תודה רבה על התגובה...

אינטילגנציה ויצירתיות הן לעיתים מכשול להבנה

עצמית. את נהדרת בלטוות סיפורים ולבנות תיאוריות על עצמך. נראה לי שזה מכשול לטיפול כי הבעיה שלך היא במקום הרבה יותר גולמי, שאינו נגיש לשפה אלא יותר למעין טיפול התנהגותי או תרגול שאמור להביא לשנוי באורח חיים. כך נראה לי. מה דעתך? איל

מיוט

New member
הבנה וחוויה

אני באמת מרגישה שהשפה בסה"כ מאפשרת לך לדבר ולא לומר באמת דבר, והטיפול המילולי האוטופי שאף תמיד לחבר בין התובנה לחוויה- זתומרת שמהרגע שנבין החוויה תהיה שוב נגישה. אצלי ואני מניחה שאצל הרבה אחרים זה לא קרה ובאמת אפילו הרחיק את החוויה ממני- כי היא הפכה לאובייקט לא ממשי שרק מדברים עליו. לכן עזבתי את כל הטיפולים המילוליים האלה כי הם גם שיעממו אותי. לעיתים נדירות מצאתי מטפל שהפך את המילים ממש לבשר. זה תקופה שאני מנסה איזה טיפול מסוים בגוף של להרגיש בלי לומר, מוזר לי להיות בתוך מצב 'גולמי' ואז אני מתנתקת ולא באמת שם. אבל זה כנראה הכיוון אולי. ת'אמת עייפתי כבר מנסיונות רבים שכשלו ומהרגשה שאני בלתי אפשרית לקבלת סיוע.

עוד כיוון:

מבחינת תוכן המחשבות שלך, יכול אולי שאת צודקת, ויש לך דילמה בין מחשבות רציונאליות לבין איזו חשיבה מאגית פגאנית. מצד שני, מבחינת הצורה, החשיבה שלך היא לגמרי חשיבה מעגלית. מין התלבטות וחפירה אינסופית. את חושבת א' ואחר כך ב' ואחר כך שוב א' ושוב ב'. אבל את לא פותרת את ההתלבטות, וכל הזמן נתקעת בתוך אותו מעגל! את כותבת בעצמך שיש בזה משהו אובססיבי. ובכן, אני חושבת שאת צודקת. זה נשמע קצת כמו OCD. האם את מכירה את האבחנה הזאת? מה דעתך?

מיוט

New member
אכן

כן מכירה, ובמסגרת נוהל החפירות אפילו אבחנתי את עצמי ככזו... ואם בחפירות נוספות עניננו נראה לי שדווקא אנשים חסרי אמונה דווקא יותר מועדים לפורענות לפתח OCD כי הם ממציאים לעצמם טקסים אלטרנטיבים. אצלי אין שום טקסיות בחיים ושום תחושה של מחזוריות- לכן החשיבה המעגלית היא כנראה סוג של פיצוי על העדר טקסיות פורמלית... הנה בזכותך הגעתי לעוד מסקנה!!!!! זה די מכה שהמוח לא מפסיק לעבוד, אבל מצד שני הרבה פעמים נורא מעניין לי בתוכו כי אני מרגישה כמו סוג של בלש שמנסה לפענח כל מיני תעלומות. אני לפעמים מרגישה שלכל שאלה שאשאל את עצמי תהיה תמיד תשובה. אני לפחות אומרת לעצמי אם עדיין יש לי אמביציה להבין כנראה שנותרה בי איזשהי סקרנות, ואם נותרה בי איזשהי סקרנות אז נותרו בי כנראה כמה פירורי חיים. לא נראה לי שאפשר לשנות את הכיוונון של המוח שלי זה סוג של נתון שבסה"כ משרת אותי מאוד מבחינה מקצועית ולימודית ביכולת להצטיין, אבל מבחינה אישית זה באמת דופק את איכות החיים. זה מחיר מאוד קשה ששילמתי למרות שהסביבה לא יכולה באמת להבין כי היא רואה בעיקר את היכולת וההישגים ו'מה אני מתלוננת בכלל'. אבל למרות הכל אסייג את הכל ואומר שאולי אפשר להסתכל על זה כמשהו פתולוגי ואולי דוקא כעל משהו אחר- רצון עיקש ובלתי מתפשר למצוא את האמת. עם זה קל לי יותר לחיות כי זה לא הופך את מנוע החיים שלי להגדרה מצומצמת אלא נותן לו אפשרות להיות משהו משמעותי שקשור בתפיסת עולם ופילוסופיית חיים. תודה על התגובה עפרונית.

בבקשה

למען מי שלא מכיר את הנושא, אכתוב ש- OCD זו הפרעה טורדנית כפייתית. את כנראה סובלת יותר מהטורדנות ופחות מהכפייתיות. או שלפחות הטכסים לא תיארת... OCD היא אכן חרב-פיפיות. מצד אחד הנטייה לחשיבת-יתר מביאה להישגים גדולים. מצד שני, היא מאוד טורדת את המנוחה. וגם נראית די מוזרה לאנשים מבחוץ. הנה חוויה אישית של עוד מישהו שסובל/ נהנה ממנה. אני בטוחה שתזדהי עם הרבה חלקים. התקווה: בטיפול מתאים ניתן לשנות קצת את האיזון בין התועלת לסבל.

אגב

המחשבה שלך ש"אנשים חסרי אמונה דווקא יותר מועדים לפורענות לפתח OCD כי הם ממציאים לעצמם טקסים אלטרנטיבים" איננה חסרת ביסוס. כלומר, במלים פשוטות: היא די מבוססת. נדמה לי שאפילו פרויד אמר שהדת היא סוג של טקס כפייתי. אני בהחלט חושבת שלאדם דתי קל יותר להסתיר OCD. הוא פשוט יכול להגיד: "אני מקפיד על קלה כחמורה"! סביר שאדם דתי יוכל להפיק מה- OCD שלו אפילו יותר תועלת מכך שמפיק מכך אדם חילוני ויצירתי כמוך. מעניין אם זה גם מפחית את הסבל...

מיוט

New member
קראתי

את הקישור תודה, מאוד מתחברת לתחושות של הכותב אבל אצלי אין טקסים, בכלל יש לי משהו נגד טקסים, חגיגיות, וכו' למרות שאני מאוד פרפקציוניסטית אני אדם מאוד לא שיטתי, דוחה משימות אבל מצד שני כל הזמן חיה בפחד שלא ביצעתי אותן ואני מדברת על משימות אלמנטריות כמו הגשה של חובות בזמן, בדיקה של מסמכים, חשבון בנק וכו'... זו דרך איומה להתעלל בעצמך בייחוד אם יש לך נטיה לדיוק, כאילו במקום פדנטיות יתר שזה הבסיס האישיותי המקורי שלי- בפועל הפכתי למרושלת, במקום להמריא עם היכולת אני דווקא מתגמדת בגלל כל הסחבת והעיכוב שזה גורם. יש לי צורך אובססיבי לפתרון של בעיות שצצות, של קונפליקטים בלתי פתורים לאיזו הרמוניה- אז אולי מתוך איזה פחד שזה ישתלט עלי אני משתלטת על זה ומתנערת לגמרי, אולי זה סוג של ניסיון להלחם בהתמכרות להרמוניה- אני נמנעת ממנה לגמרי כדי לא להתפתות שוב לבדיקה שלה- אבל נראה לי שזה בעצם נע על אותו רצף רק הביטוי שלו שונה. יכול להיות שאנשים שמבטאים את האובססיה שלהם בצורה של טקסים בפועל פשוט יותר כנים מאלו שזה מתבטא רק במחשבות שעסוקים במה לא עשו או לא עשו נכון. אני מסכימה איתך שדת באמת יכולה להצניע טוב יותר את הנטיה- אבל לפעמים אולי אפילו להעצים אותה. אני לא יודעת אפילו אם דת לא מייצרת בעצם בכל מאמין OCD ברמה זו או אחרת אבל סוג כזה שהוא לגיטימי ואפילו זוכה להערכה. יש פה שילוב של אמונה ופחד מעונש ומאוד קשה לכן לאתר את המרכיב האובססיבי- בייחוד כי גם זה מוריד את היוקרה והסטטוס של האמונה בגלל הקונוטציה האוטומטית במקום המתכוונות. נראה לי שאם הייתי חוזרת בתשובה הרבה מהבעיות שלי היו נפתרות כי הכל היה הופך להיות הרבה יותר מאורגן ומסודר ואז אין זמן לחיבוטי נפש מעגליים מיותרים. אבל אין סיכוי שזה יקרה...

כן...

אגב, הבעיה שאת מתארת, של דחיית הבדיקה של חשבון הבנק וכו' בגלל הפחד שלא תעשי את זה טוב מספיק -- היא נקראת דחיינות. וזו אחת התוצאות של פרפקציוניזם שהפך לאובססיבי. הדת נראית כמו פתרון קל. אבל האמת היא שבהיותך אישה, אפילו אם היית מוכנה לחזור בתשובה, כנראה לא היית מרגישה טוב. כי גידול של עשרה ילדים זה משהו שמאוד קשה לעשות עם אובססיה (לא שאני מבינה איך עושים את זה גם בלי ...). בקיצור, עדיף למצוא דרך אחרת לאזן אותך. כן, ההגדרה הנכונה של האתגר שלך היא, לדעתי: למצוא איזון. אני מסכימה איתך שאובססיביות זו תכונה שמאוד מסייעת בקריירה, בהישגים וכו'. אך גם גורמת להרבה מאוד סבל. אני חושבת שאפשר למצוא איזון נכון יותר בין הרווחים מהאובססיה לבין ההפסדים ממנה -- וזה באמצעות טיפול.

האם את מכירה בכך שאת זקוקה לטיפול?

ההתרשמות שלי היא שאת מתנדנדת בין זה שמשהו לא בריא בהתנהלותך אך מצד שני את גאה ומרוצה מכך שאת אדם מעניין ומיוחד שאותו ניתן לנתח באופן שהוא יהיה מעניין. רק כאשר תכירי בכך שאת רוצה להשתנות ולוותר בכך על חלק מתחושת הייחוד תהיי מוכנה לטפל בעצמך. כל עוד את אוהבת ומזדהה עם הצד הזה באישיותך שגם גורם לך סבל רב לא תוכלי להשתנות. האם את מוכנה להגיד על עצמך בצורה פשוטה וחד משמעית- "משהו אצלי לקוי. אני זקוקה לעזרה!" איל

ואולי

במקום "משהו אצלי לקוי" להגיד "אני רוצה שינוי"? אישית אני מסתייגת מהתפיסה שטיפול "מתקן ליקויים" - אבל זו רק אני

מיוט

New member
ההתנסחות

הנחפזת הזו קצת צורמת לי "משהו אצלי לקוי...." ואפילו יהירה ולא ממש מחזקת.... הרי בכל מה שכתבתי אם אכן קראת לא הכחשתי את הקושי ואת הצורך שלי בטיפול ואת הנסיונות הרבים למצוא מענה הולם. הצורך למצוא את היתרונות שבחסרונות הוא בעיני אקט חשוב לריפוי, אבל זה לא עוצר אותי מלנסות לסייע לעצמי. אני לא מנפנפת בזה כדגל כפי שאתה מסיק. השימוש במילים פסקניות וחד משמעיות כמו "לקוי" ו"תקין"- מתאים יותר להמשגה בתוך מעבדת תיקונים של סולולרי ולא לבני אדם. אתה מכיר בני אדם "תקינים"? אני לא (ואולי זה בגלל שאנחנו אנושיים ולא מושלמים כמו האלים- אפרופו פילוסופיה).

לא לכך התכוונתי

כוונתי הייתה לאמר ששלב ראשון בטיפול הוא להפסיק להיות מוקסם מהמורכבות והמיוחדות של עצמך. לא ידעתי שהמטרה כאן היא לחזק אותך אלא לעזור לך לעזור לעצמך. אין כאן התנשאות אלא הזדהות וזהוי אותם מאפיינים שלי במחשבה שלך. גם אני הפכתי כאבים לחומר גלם לשירה (מסופקני אם יש חומר גלם אחר) וויתור על השירה באיזשהו אופן הכרחי על מנת להפטר מהכאבים. אם הפורום הוא כקבוצת תמיכה, אנא הגידי לי. אני חדש ולא הבנתי אותו כך. כוונותי מאוד טובות ואני חש את כאבך כמי שמכיר את הג'אנר הזה.

מיוט

New member
אתה אומר

משהו שהוא מאוד קשה גם ליישום וגם לא נכון לדעתי מתודית. אין שום סיבה שאדם יוותר על הפואטיקה- אם זה מה שנותן לו תחושת חיות. נראה לי שכל תהליך שיקומי יש בו ויתור אבל לא כשיש בו ויתור על המהות הבסיסית שלך כאדם. נכון לפעמים זה גם מקבל צורה של מנגנון הגנה- אבל בכל מקרה אם זה הלחם של אדם אמונתו ואומנותו- מדוע לקחת את זה ממנו מה גם שזו דרך לעבד את המציאות ולווסת אותה? בתפיסתי כשמנסים לתת לאדם כלים להעצמה צריכים לעבוד בעיקר עם הכוחות שלו- גם אם הכוח הוא חרב פיפיות, כי אם תיקח לו את הכוח תיקח לו גם את החיים והחשק לחיים וכמובן את המוטיבציה לשינוי. ואני ממש לא מוקסמת מהמורכבות ומהמיוחדות שלי אני הרבה פעמים מעדיפה להיות אדם נורמלי רגוע ומיושב. אני שקועה רוב הזמן בתחושה של חוסר יכולת וגינוי עצמי ולא התפעלות.

אני מסכים איתך שמדובר בחרב פיפיות

אני נוטה יותר לחשוב שיש להכהות את שתי להביה. נראה לי שלא עזרתי לך רק ביאסתי אותך
תרגישי חופשיה להפסיק את השיחה ביננו אם לא בראש שלך. טייק קר איל

מיוט

New member
למה ביאסת...?

ממש לא, אני מניחה שכל פעם שאתה משוחח עם מישהו אתה בעצם משוחח עם חלק של עצמך- אז אולי קצת התכסחתי עם החלק שלי שרוצה לנרמל אותי, החלק שבי שמנסה אולי לפעמים לרצות אחרים כדי להשתלב כזה שמשחק את המשחק אבל לא בתוכו באמת. זה דווקא נתן לי חומר למחשבה. שים לב שאני 'קצת' טוטאלית לפעמים ואז מה שאתה מציג כשיוף נתפס בעיני כגדיעה... לחיי השירה(((((((((((((((((((((((( אולי תכתוב איזה שיר קטן...?

שירה ופילוסופיה

אני שמח שלא רק באסתי אותך (איזה מילה עברית יש ללבאס?).פשוט היית לי אינטואיציה מאוד חזקה לגבייך. הלוואי שהייתי יכול יותר לעזור לך. עזבתי את השירה שנהייתי מסופק בחיי- כפי שאמרתי שירה היא עיבוד אסתטי של כאב (למרות שמשוררים גדולים יכולים לכתוב על הכל). אם תרצי אשלח לך אטאצ'מנט עם שירים שלי.לפני כ20 שנה עברתי לפילוסופיה. שם אני מוצא אפיק ליצירה, ומחשבה אובססיבית :) בעיניי את כותבת שירה כל הזמן וזו עסקת חבילה שקשה לחיות איתה. איל

למעלה