דילמה מעניינת...

דילמה מעניינת...

הגעתם לת.ד. ובה שני פצועים אחד עם פגיעת ראש וזקוק לאינטובציה השני עם פגיעת בטן וזקוק כמובן לפינוי מיידי אתם צוות לבן הכולל פראמדיק, חובש ונהג. יש לכם רק את האמבולנס שלכם אמבולנס נוסף עדיין אין.. מה תעשו ואת מי תפנו ראשון או שתפנו את שניהם יחד (יש לכם מקום לשני פצועים בשכיבה כמובן)... ב. מהי ההגדרה הנכונה והמדוייקת לאירוע רב נפגעים ?

hanan55

New member
הגדרה לאר"ן

שלום יוסי, ההגדרה שלמדתי היא: אר"ן= אירוע בו מספר הנפגעים עולה על יכולת הטיפול הרפואי של הצוות

זו ההגדרה שגם אני למדתי בקורס

אבל השבוע למדתי משהו חדש.. וכנראה יותר מדויק...

אר"ן פירושו...

אירוע בו כמות הנפגעים משפיעה לרעה על יכולת הטיפול של הצוות בנפגעים בפרק זמן סביר. ועכשיו לחלק הראשון של ההודעה...??

באמת משנה ההגדרה של אר"ן?

הרי במקרה המדובר, יוזעק אמבולנס/נט"ן אחד - מקסימום שניים. לא יוציאו ביפר ארצי...

E M S

New member
אממ

חתיכת דילמה ואני אסביר את עצמי... אתה אומר אמבולנס רגיל כשהצוות הוא שני חובשים (נהג + חובש מלווה) ופאראמדיק. עכשיו עקב זה שהאמבולנס הוא רגיל מן הסתם אין לפאראמדיק ציוד לאינטובציה אז נבדוק היכן נמצא הנט"ן במידה והוא קרוב ויש באפשרותנו לצאת לקראת חבירה נצא במידה ולא כדאי לצאת לחבירה זה אומר הנט"ן אחירנו במרחק של דקה שתיים נסיעה אז נשאיר את הפצוע הזקוק לאינטובציה עם הפארמדיק ונעוף עם הפצוע השני לבית חולים במידה והנט"ן רחוק ואין מצב לחבירה אז נעמיס את שניהם ונעוף לבית חולים...

תגובה ליוני ולסלבו..

א. סלבו - ההגדרה של אר"ן לא קשורה לשאלה הראשונה.. זה שני דברים שונים. ב. יוני - אתה די קרוב לתשובה הנכונה ואני אסביר את עצמי.. דרך אגב, רגע לפני ההסבר, מדובר באמבולנס משופר שהפראמדיק יכול לבצע אינטובציה. התשובה הנכונה היא כמו שכתבת שאת הפצוע ראש (פצוע קשה) נשאיר בשטח עם הפראמדיק ואת הפצוע עם פגיעת הבטן (קשה אך יציב כרגע) נשלח מהר לבית החולים עם האמבולנס יחד עם החובש. הסיבה היא מכיוון שאינטובציה לא נוכל לעשות תוך כדי נסיעה, והפצוע עם פגיעת הבטן במצב שיכול להתדרדר ברגע עד למצב של מוות, אז אם נשאיר את הפצוע ראש עם הפראמדיק הוא יקבל את הטיפול הראשוני הטוב ביותר בשבילו כרגע (אינטובציה) והנפגע בטן יקבל את הטיפול הטוב ביותר שלו ("הטסה" לבית חולים) לכן, למרות שבעצם אני מאבד את כלי הפינוי היחיד שלי נכון לעכשיו אני יעדיף לחכות עם הנפגע ראש בשטח. אגב, הדברים לקוחים מביטאון חיל האויר אין לי מושג מאיזה תאריך אבל היתה שם כתבה ענקית על חיל הרפואה, כתבה מעניינת.

מה שהתכוונתי

נכון שההגדרה לעיל נכללת בתוך אר"ן (כל מקרה שמספר הפצועים בשטח עולה על יכולתו של הצוות לטפל...). אולם, צריך לזכור שאר"ן בד"כ מיוחס למקרים יותר גדולים מזה (לא חושב שמי שנכח במקרה הזה, יספר שהפעיל אר"ן...)

amitp

New member
זה לא כל כך פשוט

אינטובציה לפגוע ראש היא לא טיפול דפיניטיבי לפציעה אלא רק לדרך האוויר (נכון שהפצוע זקוק לאינטובציה, אבל הוא זקוק לעוד די הרבה דברים אחרים בבית החולים). בנוסף, זהו הליך קצר יחסית אשר בו הפאראמדיק יזדקק לסיוע (מדובר על אינטובציה בטראומה) - כך שלהשאיר את הפצוע בשטח עם הפאראמדיק בלבד זו לא בדיוק אופציה מומלצת. במידה ופצוע הבטן יתדרדר בתוך דקה עד למוות קרוב לוודאי שלא ניתן היה להצילו בכל מקרה בבית החולים. כך שבעצם הכל תלוי במועד הגעת האמבולנס הבא לשטח. במתאר אזרחי שבו האמבולנס הבא יגיע בעוד מספר דקות ויאפשר את פינוי הפצוע שהשארנו בשטח - יכול להיות שזה באמת הפתרון הרצוי - להשאיר אותו בשטח + פאראמדיק וחובש, לבצע אינטובציה ולפנות, ככה לא מפסידים כמה דקות עבור פצוע הבטן. אולם אם האמבולנס הבא יגיע כעבור, נניח, רבע שעה (מתאר צבאי קלאסי, או באיזורים מרוחקים בארץ) צריך להתעכב שניה, לבצע אינטובציה ולפנות את שני הפצועים יחד.

אתה צודק זו הדילמה שלי

מה שאני כתבתי מגיע מתוך ביטאון חיל האויר ולכן מדובר שם כנראה על מצב צבאי (פינוי רחוק) ואם כך למה לא לקחת את שניהם.. לא ברור לי כ"כ מה הקטע.

למעלה