דיכאון

ThatsMyName

New member
דיכאון

בעקבות הוכוחים סביב נושא התרופות מונעות הדיכאון והשפעות הלוואי-הייתי מעוניין לשמוע מה דעתכם בנושא? לינק מצורף

ro99

New member
כפי שאחד המומוחים כבר אומר שם

כשמסתמכים על תוצאות של מטה-אנליזה, מאוד קשה לשפוט את תנאי המחקר ומשם את מה שהתוצאות בעצם אומרות. מאוד קשה להסיק ממחקרים כאלו מה ה-direction of causality (עודדי, אתה בטח כבר מאוד familiar עם הביטוי הזה ויודע מילה עברית לכך?): זאת אומרת, מה גורם למה. כפי שכבר אמרו במאמר, יכול להיות שהכדורים גורמים לאנשים שיהיה להם קל יותר לדבר על מחשבות על אבוד לדעת. אחד הסימפטומים של דכאון הוא חוסר יכולת/רצון לדבר. זה מין chicken and egg situation: מה גורם למה? אנשים עושים קפיצות ענק של לוגיקה ומסיקים מסקנות שאסור להם בעצם להסיק מהמידע שלפניהם. הם מפרשים data בצורה חופשית מידי. מה שכן, כפי שגם כבר אמרו במאמר, יש צורך בפיקוח מאוד קפדני על אנשים שלוקחים תרופות נגד דכאון. יש נטייה לרשום תרופות כאלו ואז לעזוב את החולה לנפשו. אפילו שאני לא מאלו שעדיין חושבים שאסור לתת תרופות (זה מוכח ללא צל של ספק שלמחלות נפש רבות וביניהן דכאון יש אספקט פיזיולוגי), צריך ללוות את הטיפול התרופתי בטיפול ומעקב פסיכולוגי, וזה לא קורה ביותר מדי מהמקרים. לדעתי, אם היו מקפידים על כך אז היו פחות מקרים של התאבדות. וכנ"ל לגבי בני עשרה שאצלם הסיכון הכי גדול לבעיות מתרופות נגד דכאון: יותר מדי רופאים כלליים רושמים תרופות נגד דכאון במקום להפנות לטיפול אינטנסיבי אצל מומחה. במקרים רבים המרשם הוא פשוט דרך להוציא אותם מהמרפאה כמה שיותר מהר והוא לא הטיפול המתאים. שם מקור הבעייה: זה מעין נסיון לחסוך כסף ע"י נתינת תרופות כאלטרנטיבה לטיפול מקיף. תרופות - כן, אבל עם טיפול פסיכולוגי.

eig

New member
כל אחד צריך לדעת מה טוב לו !

הנוא הזה מאוד מורכב, ובעיקר קשה להחליט עם איזה זרם ללכת ולמי להאמין. מופצים פה ושם קטעי מחקרים שנויים במחלוקת בכל מניי נסיבות, ויש לובי פוליטי בכל מדינה חזק בעד ונגד שלרב השיקולים הם לא ממש רלוונטיים - לרב כלכליים. אדם שמגיע לרגע בו הוא מחליט לצרוך כדור מהסוג הזה, צריך להיות על העליונה ובעל המשמעת והאחריות לגבי עצמו. להקשיב לעצמו. ללמוד על השינויים שהוא עובד. לשים עצמו במעקב פסיכיאטרי פסיכולוגי ולא לחכות שמפטל יצלצל לשאול לשלומו. ובמקרה כזה כל אחד על עצמו יכול להגיד שגם עם אלף תופעות לוואי יכול להיות שהחיים עם השפעת הכדור עדיין ובסופו של דבר טובים יותר, איכותיים יותר. ואז זה שווה. איש מאוזן שלא צורך כדורים וכותב על תופעות לוואי.... נו באמת... כמה הוא יודע על שיפור איכות החיים עם הכדורים ביחס לוויתורים שעושים עם תופות הלוואי. הייתי ממליץ להימנע מלקרוא קטעי מחקרים שוניים במחלוקת, בטח להימנע משיחות טוק-שאו שעוסקים בנושא ולרב לאף אחד מהדוברים אין יותר מדיי ניסיון רלוונטי או ידע מעמיק. החטא הגדול שהלחצים התקשורתיים האלו עושים לא פעם זה כשמונעים מילדים כדורים כמו ריטלין כאשר זה הכרח מציאות עבורם. איכות החיים קודמת לעניות דעתי. והיום אפשר למצוא כדורי ssri עם פחות תופעות לוואי, עם slow relis afact בטח כתבתי את זה עם שגיעות... אבל המסר ברור. כדור ביד אחת, כוס מים בשניה ושיהיה לחיים !

ro99

New member
יש רבה נכון במה שאתה אומר, אבל

אנשים רבים במעמקי הדכאון לא נמצאים במצב שמאפשר להם לקחת החלטות כאלו. זאת אחריות המטפלים בהם לדאוג להם ולהגן עליהם. ויש תופעות לוואי ויש תופעות לוואי. תופעת לוואי כמו התאבדות (בין אם היא באמת הוכחה פה או לא) היא קצת מוגזמת ואי אפשר לצפות מאדם שיחייה עם זה... יש להבדיל בין מחקרים מדעיים לבין שיחות טוק-שאו. מחקרים מדעיים נחוצים. יש איתם לפעמים בעיות כפי שהזכרתי בהודעה הקודמת שלי, אבל בלי מחקרים מדעיים אי אפשר היה לפתור שום בעייה רפואית ו/או נפשית כי לא היתה על כך ביקורת לראות אם זה עובד או לא או אם זה מסוכן או לא. לדוגמה, אסכולה חסרת תועלת ושטותית כמו פסיכואנליזה התקיימה שנים רבות כל כך בגלל שדחתה כל מחקר מדעי לגבי היעילות שלה. אתה לא מתאר לך איזה נזק איום נגרם לאנשים עם בעיות רציניות שלא קבלו עזרה מתאימה בעקבות זה. אפשר לפעול למען כך שהמחקרים יקחו קו יותר אחיד בנוגע לאיכות המחקר ושיטותיו, אבל לפסול מחקר מדעי סתם כך זה Luddite (סליחה, אין לזה תירגום במורפיקס: המשמעות היא משהו שמתנגד לקידמה, ומקור המילה הוא עובדים אנגלים במאה ה-19 שהשחיתו מכונות כי חשבו שהן יגרמו לאבטלה). ושוב, בעבודה שלי עם ילדים, אני רואה לעיתים לא נדירות ילדים שנותנים להם ריטלין בלי סיבה מוצדקת. כמובן שיש ילדים שזקוקים לריטלין, אבל יש הרבה ילדים שיש להם בעיות אחרות ובכל זאת מקבלים ריטלין. יש כאלו עם בעיות שלמראית העין בלתי נבדלות לעין לא מומחית (ז"א רופא כללי למשל) מ-ADHD אבל יש להן גורמים אחרים לגמרי שאם יטפלו בהם ספציפית אז יפתרו את הבעייה מבלי להזדקק לכדורים (וכל עוד רק נותנים כדורים מבלי לפתור את הבעייה, שום דבר לא משתנה, חוץ מזה שעכשיו יש ילד מסומם), או שהכדורים לא עוזרים להם אבל בכל זאת, ריטלין זה השטאנץ הקבוע אז פשוט נותנים בלי מחשבה ובלי מעקב לראות מה התוצאות. Medication זה לא עניין פשוט של שחור ולבן. זה עניין מורכב שמצריך התייחסות מעמיקה שלוקחת גורמים רבים בחשבון.

ThatsMyName

New member
התאבדות

אכן זה עניין מורכב...אין ספק שכל התערבות תרופתית חייבת להיות מלווה בתראפיה ובמעקב רפואי צמוד.מה שקורה כיום הוא שחברות הביטוח פה דוחפות לשיטת ה"זבנג וגמרנו"כדי לצמצם עלויות עם זאת,הידע הנצבר בשטח הנוירופסיכולוגיה הוא רב ומדהים,ומאפשר לכוון את הטיפול לחלק ספציפי במוח.אחד המינוסים הגדולים)עדיין)הוא נושא תופעות הלוואי הלא נעימות. המגמה כיום פה היא לתמוך בטיפול תרופתי מבוקר.ההנחה היא שאחוז ההתאבדות בגלל התרופה הוא זעום לעומת ההתאבדות ללא תרופה. אני ממליץ בחום על הספר "סערת נפש"מאת ד"ר יורם יובל.הבנאדם פשוט אלוף|

למעלה