פליפרית סחטיין על הדיון המעניין
אכן יצא לי לדבר על זה הרבה פעמים עם אנשים בחו"ל, ולתהות על העניין הרבה זמן. אני מסכימה שיש מקרים שבהם אפשר אפילו להתחיל לרכב בשנות ה20 ולהצליח מאוד (אני אביא דוגמאות בהמשך פשוט כרגע אני לא מוצאת את הקישור אליו רציתי לקשר), אבל יש אדם כזה והוא ניצח את הפיצ'וריטי 4 פעמים... ואני מסכימה שזה הרבה מאוד לב, יותר מזה שזה לב זה עניין של אופי. זה נכון מאוד ובעיקר בעולם הסוסים שרצון התמדה ושכל יכולים בהחלט לקנות לך את הכישור הזה ותוכל להנות מסוסים ברמה מקצועית מאוד להרבה זמן. אבל להיות איש סוסים, איך לגשת לסוס, איך הסוס חושב, מה הוא משדר וכן הלאה יש כאלה שיודעים, יש כאלה שלא. אני כ-ן בטוחה שהשקעה, רצון והתמדה יכולים לפצות על כל העדר של כשרון טבעי א-ב-ל לעיתים קרובות זה לא קורה... כי אותו אדם שמנסה מתאכזב מהתקדמותו האיטית לעומת אנשים "מוכשרים טבעית" יותר ממנו כי אותו אדם לא יכול להקדיש את המאמצים גם הנפשיים גם הפיזיים וגם השכליים (כי הוא בעצם צריך להשתמש במוח שלו כדי לפצות על העדר התחושה הטבעית, בשבילו זה תמיד לחשוב 5 צעדים קדימה) כדי לפצות על העדר התחושה הטבעית. דוקא אני לא מסכימה עם הדוגמא של הורסמן לגבי הסוס שדורך על הרגל, אני התחלתי לרכב בגיל 19 שזה גיל מאוחר לכל הדעות ואני כיום אשכרה קופצת הצידה כל פעם כשסוס חושב להשעין משקל לכיווני ויש איזשהוא סיכוי שהוא ידרוך עלי, כאב מלמד בכל גיל
אבל דוגמא אחרת אפשר לראות באנשים שהולכים להביא סוסים מגדרות או מרעים- איש סוסים יגש בצורה שונה לגמרה להפריד ולתפוס את הסוס הרצוי מאשר איש שאינו איש סוסים. איש סוסים יגש כמו סוס: מהצד, הליכה שקטה זורמת ורגועה, לא מאיים, יאגף כשצריך, יסוג כשצריך. איש שאינו מבין כלום יגש כמו טורף: חזיתית, גוף גבוה, הרבה רעש וצלצולים. זה כן כישור נרכש- אני הייתי ניגשת כמו "טורף" פעם, ועם הנסיון למדתי לגשת כמו סוס, מתי סוס "מסמן" שאפשר להתקרב, מתי הוא מרגיש מאוים, מתי אני חוסמת אותו, מתי אני נותנת לו פתח לברוח, מתי הוא "עובד" עלי... אבל היום בהנתן לי משימות שאותן לא "רכשתי" לא אדע לעשות אותן, למשל להבריח עדר של 40 סייחות חוצפניות מערמות החציר של החווה, ולהוביל אותן כל הדרך דרך 10 שערים שונים עד לגדרה שלהן, זה משהו שקרה לי פעם ושלא הצלחתי לעשות, והבוס שלי אז שהוא איש סוסים מדהים, הלך אליהן, "איתר" את המנהיגות, זרק עליהן 5 אבנים קטנות והן כולן רצו ביחד בדיוק לאן שהוא רצה וכיוון אותן. לכן אני למשל לא מגדירה את עצמי כאשת סוסים, כל הידע שלי בטיפול וגישה הגיע מתוך מחשבה ולמידה, לא מתוך כשרון טבעי או בתת מודע, כשאני ניגשת לסוס אני חושבת על כל פעולה, אני מגדירה כל צעד ובוחנת אותו בכל רגע נתון... זה מפצה אבל לכן אני לעולם לא אהיה "מעולה".