דיון!

DAN1EL

New member
דיון! ../images/Emo97.gif

כבר הרבה זמן שאני רוצה לפתוח את הדיון הזה, אבל לא רציתי בגלל שזה ספוילר, ועכשיו כששודר פרק ההלוויה של אבי אני רוצה להעלות את השאלה: אתם חושבים שהמוות של אבי היה צעד תסריטאי חינוכי? אני לא מתכוון חינוכי בקטע של "הרעים מתים, הטובים מנצחים". אני מתכוון בקטע של הטפה נגד אלכוהול. מישל וויליאמס אמרה פעם שאסור להם בסדרה להציג כל מיני תכנים כמו נערים משתמשים בסמים ובאלכוהול בלי לגנות את התופעה. למשל, החוק של הטלויזיה האמריקאית חייב אותם שכל פעם שרואים נער שותה אלכוהול בסדרה הוא צריך להיראות מקיא אחרי זה. ויש לזה כמה דוגמאות, כמו ג'ן המקיאה במסיבה של טיי, במסיבה של פייסי, וגם דוסון ואנדי מקיאים ביומולדת של דוסון. אז הפעם אבי וג'ן שתו, ונכון, לא ראו אותן מקיאות, אבל אני מאמין שזה שאבי מתה מיד אחרי זה העביר את המסר. אני לא אומר שהם הרגו את אבי כדי להעביר מסר נגד אלכוהול. אבל יכלו גם להרוג אותה בדרך אחרת, לא? ויש עוד משהו שאני רוצה לגעת בו באותו נושא, אבל בגלל שזה ספוילר גדול אני אפתח לכך הודעה נוספת באותו שרשור.

DAN1EL

New member
../images/Emo58.gifועכשיו באותו נושא ../images/Emo97.gif

שימו לב, ספוילר גדול לפניכם!!
אם כבר "מוות חינוכי" - האם גם המוות של ג'ן היה באיזשהו מקום מוות חינוכי? יצא לי לחשוב על זה כמה פעמים. ג'ן בעיקרון היתה הסמל בסדרה של הנוער המרדני, הנוער הרע, הנוער ששותה וצורך סמים ומקיים יחסי מין בגיל צעיר. נוער שהשמרנות האמריקאית רוצה לגנות בכל תוקף. לאורך הסדרה במשך פעמים רבות, ג'ן נעה בין נפילה כואבת לתחום האלכוהול והסמים לבין "להינצל מזה" ולחזור לדרך הישר. בתחילת הסדרה קיבלנו את ג'ן "פוסט-ניו יורק", ג'ן שמנסה להפסיק לעשן, להפסיק עם הסקס, להפסיק עם הסמים והאלכוהול - ובקיצור, להיות ילדה טובה קייפסייד. בעונה השנייה כמובן היא מתדרדרת בחזרה לתהום האלכוהול, בעקבות גורמים חיצוניים כמו המוות של סבא וההתחברות לאבי, ובעונה הרביעית שוב העבר הבעייתי שלה מנסה להחזיר אותה לתהום, הפעם בדמות דרו ולנטיין והסמים שלו. האם המוות שלה הוא גם דרך להראות שאין מקום לנערים כמו ג'ן בחברה האמריקאית? שמי שפונה לכיוונים האלה סופו רע ומר? זה די מציק לי. כי אף פעם לא הראו איזון בתחום של האלכוהול. גינו את זה בכל תוקף. אף פעם לא יכלו לראות את החברה סתם נהנים להם מאלכוהול בלי שזה יזיק להם או יסתיים באסון (אבי...). והרי כולנו יודעים שאלכוהול יכול להיות גם לפעמים סתם כיף לא מזיק. גם אף פעם לא הראו את הדמויות מעשנות. ג'ן מודיעה בפרק הראשון שהיא מנסה להפסיק, ויש גם איזה קטע שג'ק בוכה בעונות האחרונות מתישהו, והוא רוצה להדליק סיגריה אבל ג'ן מעיפה לו אותה מהיד...

1Shir

New member
אני לא חושבת../images/Emo58.gif

דווקא בגלל מה שכתבת, אם כבר אז ג'ן היא סמל של "מהפך חיובי" ו"חזרה למוטב" ולמוות שלה אין קשר לעבר שלה. אם כבר אז פייסי יצא הדמות ה"מופקרת" והפחות שמרנית לאורך השנים. סתם הרגו אותה כי היא לא דמות ראשית במשולש של ג'ואי/דוסון/פייסי ונורא בער להם משום מה להרוג מישהו. מצד שני הם לא הסתכנו בהריגת אחת משלוש הדמויות הראשיות ביותר, שגם כך המתח לגביהן הוא עצום (עם מי תהיה בסוף ג'ואי..) לגבי זה שלא מראים עישון ושתייה, פשוט בגלל שזו סדרת נוער, אל תהיה מוטרד מזה, אתה בעצמך כתבת שיש חוקים מפורשים אז אין להם ממש ברירה. בטח שסיגריות, אלכוהול וסמים יכולים להיות גם משהו חיובי, הכול בעיני המתבונן. אני באופן אישי לא אוהבת ואין לי ניסיון טוב עם זה, אבל כל אחד שיעשה את חשבון הנפש עם עצמו ויחליט מה שטוב לו. לך תראה סדרה כמו "הכי גאים שיש" ותראה מה זה להראות הפקרות בפריים טיים... או אפילו "ניפ/טאק" או "עמוק באדמה", סדרות פופולריות של היום (שהן לא סדרות על גיל הנעורים) מראות לך דברים כאלה כבדרך אגב, באופן ריאליסטי כמו שצריך...

1Shir

New member
טוב לגבי המוות של אבי

כן, אני חושבת שבלתי נמנע שיהיה כאן מסר נגד אלכוהול... זה אמנם לא הדבר העיקרי במוות שלה, הדבר העיקרי אלו התחושות שזה עורר בג'ן ובשאר האנשים, אבל היה כאן מסר נלווה. אם הוא מוצדק או לא מוצדק? אין לי מושג. העובדה היא ששיעורי המוות של אנשים בנהיגה תחת השפעת אלכוהול הם עצומים. שרוב הקטטות והפשעים האלימים מתרחשים תחת השפעת אלכוהול. אני לא נוקטת עמדה ואין לי ניסיון בנושא כי אני לא משתכרת, אבל נראה לי שהמקרה של אבי מייצג באיזשהו מקום את המציאות כך שגם אם יש כאן מסר, זה בסדר...

doron g3

New member
יכול להיות

אבל גם אם כן, זה ודאי לא משמעותי יתר על המידה. מתוקף היותה סדרת נוער, כזו שנחשפים אליה גם ילדים (היי, אני התחלתי לראות אותה בגיל 11), היא מחוייבת לכמה כללים ולכמה מסרים שצריך להעביר. כמובן שאפשר למחות על עצם הכללים, חופש הביטוי, תמונת מצב ריאליסטית וכל זה, אבל כל עוד זה לא הופך לפרק של רחוב סומסום אפשר להעביר תמונת מצב מציאותית גם ללא שתייה לשם הנאה ועישון. ייתכן מאוד שהיה איזה חיוב של הרשת להראות השלכות שליליות לאחר שתייה (אם כי לאו דווקא הקאה, ג'ואי הרי לא הקיאה בעונה הראשונה), אבל יש דרך לעשות זאת, ויש דרך. המקרה של ג'ואי בעונה הראשונה ממחיש זאת. שם ראינו השלכות שליליות להשתכרות (כמעט אונס), אך מבלי הטפה חינוכית. לעומת זאת, סצנת שבועת הצופים של דוסון ואנדי לאחר שהקיאו במסיבה היתה אך ורק למען אותה מטרה חינוכית, ובכך היתה בעייתית. אין שום בעיה בהחדרת מסרים חינוכיים על הדרך, כך גם עשו עם אבי. הרי העלמתה הייתה הכרחית, וכבר אמרנו שמוות היתה אופציה טובה, אז למה לא לגייס מכך איזה מוסר השכל על הדרך? בהתחשב בהרגלי הבילוי של אבי, מוות לא טבעי שיושפע משתייה/סמים הוא מתבקש, ולמען האמת, גם אם נשים את מוסר ההשכל בצד, מוות שכזה נראה כמו הבחירה ההגיונית ביותר.
הגבול נמתח כשמדובר על הכתבת מהלכים עלילתיים בשל הערך הנלווה החינוכי שלהם. זה גבול שאני מאמין שדוסון קריק מעולם לא חצתה. להרוג דמות בסיום סדרה כחלק מהטפה נוצרית צדקנית זה צעד שאפילו ברקיע השביעי לא יעשו. בכלל ג'ן לא מתוארת כדמות שלילית, ואם זהו המסר, הרי שהוא ברמת התת סאב של הטקסט, מה שדי אידיוטי בתור הטפה. אם רוצים לקשור קשר רופף בין המוות של ג'ן לבין "הפקרותה" המוסרית, אז אפשר לדבר על וויליאמסון, פירק סרטי אימה, שמודע לחוק הידוע, שמי עושה סקס ראשון בסרט אימה, הוא הראשון למות. ועדיין, גם זה נראה מופרך למדי. דמויות מתו בדוסון קריק, "טובות" ו"רעות" (מיץ' לדוגמה, שהיה הצד הצדיק), והמרחק בין אילוצים מסויימים או אפילו רצון לזרוק איזה מוסר השכל אם זה מתאים, לבין להסיק מכך על אג'נדות נסתרות במהלכים עלילתיים משמעותיים, הוא רב מאוד. (למרות שמי אני שאעיר על כך...)

DAN1EL

New member
בקשר לפסקה האחרונה ../images/Emo58.gif ../images/Emo97.gif

כמובן שאני לא אומר שבסדרה הרגו דמויות אך ורק למטרות של מוסר השכל והטפת מוסר, ודוגמאות כמו מיץ' ומר ברוקס מוכיחות זאת. כמובן שיש עוד מניעים להרוג דמות (כמו לייצר דרמה זולה, להרחיב קווי עלילה, להעמיק את שאר הדמויות, שיקולי רייטינג וכו'). אני פשוט אומר שבמקרה של שתי הטראבל מייקריות של קייפסייד ועונש המוות שנכפה עליהן, יכול להיות שמדובר כאן (וכן, אם זה ככה אז זה באמת בסאב-טקסט) בסוג של מוסר השכל שמרני. אני גם לא אומר שזה בטוח בגלל זה, וכמובן שהיו שיקולים נוספים, אבל רציתי להעלות נקודה למחשבה.

eliormagick

New member
מממ

אני לא חושב שסתם ככה החליטו להרוג אותה ואמרו "ואללה ניפול על הקטע של האלכוהול" זה מעין שילוב גם של קטע חינוכי שאפשר למות מאלכוהול וגם שזה משתלב עם הדמות עצמה בסידרה... הדמות הממורמרת שנופלת לאלכוהול ושותה ומאבדת שליטה ואז מגיעה לסוף... אז זה בעצם תופס שני צדדים גם את הקטע של האלכוהול וגם את הקטע של הדמות בסידרה ואת מה שהיא מיצגת ומשלב בינהם ומראה את המצבים שאפשר להגיע אם לא פונים לעזרה או מפסיקים לשתות..

למעלה