דיון

SpyKid

New member
דיון../images/Emo88.gif

בעקבות דיון שהתנהל ביני לבין מספר אנשים נוספים אתמול [במפגש שבו היינו אמורים ללמוד למבחן באזרחות, אך בפועל לא זה מה שעשינו
]: האם לדעתכם זה נכון שהסיבה היחידה שבזכותה התפתחו המדע והטכנולוגיה היא מלחמות
(פרטו נמקו והסבירו)

E K O

New member
אין הרבה דברים שאפשר להגיד

שהם נבעו רק מסיבה אחת ומסיבה אחת בלבד.... הצורך הוא אבי ההמצאה.... צריך לחמם משהו, אז ממציאים מדורה, כיריים, תנור, מיקרוגל.... צריך לשמור עליו לאורך זמן, ממציאים שקיות, קופסאות, מקרר.... צריך מחסה מאיתני הטבע, ממציאים סכך, בית, מרתף, מקלט.... אז מה, המציאו את החנית כי היה צורך להרוג או להגן, זה לא אומר ששכללו את אותה החנית לחץ והוסיפו קשת ואז המציאו אבקת שריפה ואקדחים רק בגלל המלחמות.... צריך, אז ממציאים.... הצורך הוא אבי ההמצאה ותו לא....

עיקרונית כן!

בגלל שרק בגגל הידעיה אם נפתחמשהו חדש נוכל לנצח ואנשים אכן רצו לנצח! אז התיחלו להמציא דברים

Janem

New member
לא.

קחי לדוגמה את אפריקה. היו שם מאז ומתמיד מלחמות בין שבטיות ובכל זאת יש שם מקומות שנשארו פרימיטביים עד היום, ועדיין יש שם מלחמות. אבי המקוריות הוא מחסור, וכעס כתוצאה ממחסור, זה מעורר את הצורך להקל על החיים, ואז אנשים מתחילים להיות יצירתיים. זה נכון שהמדע והטכנולוגיה התפתחו הרבה בזכות מלחמות, כי מלחמה זו דוגמה למצב קיצוני וזה מוציא את מיטב היצירתיות מהאדם, אך זו לא הסיבה היחידה.

SpyKid

New member
בקשר לדוגמא הראשונה,

זו דוגמא לתופעה ההפוכה (כלומר היא מראה שלא תמיד מלחמה גורמת להתפתחות), אבל דווקא בנושא הזה אני חושבת שהייתה הסכמה בין כל מי שנוכח בדיון ההוא

Natalila

New member
כבד עליי

דיונים כאלה באמצע שומקום
צטערת אין לי אפילו כח לחשוב...

beatman

Member
לא.

הצורך לחיים נוחים ומאורגנים יותר זאת עוד סיבה !

T a u r u s

New member
לא, אי אפשר להגיד דבר כזה

דוגמא א': נהוג להניח שאת אבק השריפה באירופה גילה נזיר, ברטולד שוורץ שמו, במנזר מבודד כאשר הוא בחש תערובות של חומרים שונים בקערת אבן. האם הוא רצה לפתח כלי מלחמה? האם זה היה במלחמה? התשובה היא לא. עברו שנים רבות עד שאבק השריפה הפך להיות מרכיב חיוני במלחמה. דוגמא ב': את החומרים הרדיאוקטיביים חקרו לראשונה פייר ומאריה קיורי. הם היו מדענים, שהתעסקו בתחום מעניין מאוד באותה תקופה, אחרי שאנטואן בקרליי גילה את הקרינה הרדיואקטיבית. האם הם רצו לפתח כלי מלחמה? האם זה היה במלחמה? גם כאן התשובה היא לא. בכלל, צריך להזהר כשאורמים 'סיבה יחידה'. מספיק למצוא סיבה אחת קטנה נוספת בשביל לשלול את כל התיאוריה. הסיבה הקטנה הנוספת היא סקרנות. ברור שבכל התקופות השליטים העריצים והשלטונות הנבחרים מצאו עניין בסיבסוד של מחקרים שעשויים להביא להתעצמות צבאית, אבל זה כבר משהו אחר. אפשר להכנס יותר לעומק ולשאול איך האדם פיתח את הטכנולוגיה בכלל? בסופו של דבר, אדם היה רעב וחלש עד שהוא הרים מקל או אבן, הוריד איזה פרי מהעץ או הרג איזה חיה למאכל ונהיה שבע, חזק ומבסוט מעצמו, וירא כי טוב. שניים אחרים רצו להרביץ לו לקחת ממנו את האוכל ואז הוא חיבר את האבן למקל והצליח להגן על עצמו היטב, וירא כי טוב.

SpyKid

New member
אני מסכימה עם רובכם

(אלה שטענו שהטענה אינה נכונה)... אבל באותו דיון לא הצלחתי לשכנע את אותו ידיד שטען ההיפך

לא

(סתם כי לא רציתי לקטוע את הרצף..P:) וברצינות- דעתי כדעת הרוב בפורום-לא. ניקח לדוגמא את תקופת השכול של התרבות האנושית, ימי הביניים. תקופה רוויות מאבקים ומלחמות ולכן ללא שום התקדמות טכנולוגית ניכרת. גם במלחמה"ע ה2, רוב הפיתוחים המדעים נועדו לתרום למאמץ המלחמתי. על כן רוב ההמצאות נסובו סביב האירטילריה הכבדה ושאר הירקות שחיונים אך ורק למלחמה, ולרוב חסרי כל תועלת בתקופת שלום. אפילו המצאת פצצת האטום אינה אלא שימוש זדוני בתאוריה של איינשטיין. איינשטיין שהיה כמעט פצפיסט נחרד לגלות שהשתמשו בגילויו למטרות של השמדה המונית. לכן גם כאן ניתן לראות בבירור שאין קשר בין המלחמה להתפתחות מדעית. יתר על כן, ניתן לסכם את כל דבריי בפתגם אחד קטן- "כשהתותחים רועמים, המוזות שותקות".

Old Cat

New member
חברים, אני חושב על היבט אחר בכלל

ומה שאני חושב הוא שזה לא במקרה ששאלות כאלו וברמה כזו עולות בפורום של יוצאי מדינות חבר העמים.

Old Cat

New member
כאילו שצריך הסבר..........

מסיבה דומה לכך שתחומי ההתענינות העיקריים שלך הם המדעים.

SpyKid

New member
באמת צריך..

כלומר אולי אני טיפשה, אבל באמת לא הבנתי למה התכוונת. השאלה נשאלה בהשראת דיון שהיה לי עם ידידים, שבו לא הסכמתי עם מישהו שאמר שלולא היו מלחמות, המדע לא היה מתפתח. אני לא חושבת שיש פה קשר כלשהו למוצא שלי...

Old Cat

New member
ואני חושב

שאם נבצע סקר בין בני נוער, בחתך של ארצות מוצא, נגלה את המסקנה שאולי היא לא Politically Correct לומר אותה, אבל בין יוצאי ארצות ברה"מ (ז"ל) יש אחוז גדול יותר של כאלו שמתענינים גם בנושאים כמו השאלה שלך, לא רק בצבע הבלונד של הקולבית התורנית. יש את האחוזון הכי גדול של אנשים שאפשר לשוחח איתם בנושאים כאלו, בלי להרגיש שמדברים עם קרש. כמו כן אני חושב שנמצא כי אצל הרוב בסדרי העדיפויות נמצאים חינוך והשכלה הרבה לפני דברים אחרים (יחסית ליוצאי ארצות אחרות ולאמונים על תרבויות אחרות, שמפאת הנימוס לא אזכיר אותן). טוב, זאת דעתי ואינני מתכוון להתחיל ויכוח. לכל אחד שמורה זכות לדעה. לשאלתך, דעתי היא: נכון שהמלחמה וצרכיה היו מהמניעים העיקריים בפיתוח המדע השימושי והתיאורטי גם יחד, אך בעיקר השימושי. נכון שזו לא הסיבה היחידה, כפי שניסחת בשאלתך, אפילו שאחת העיקריות והחשובות שבהן. יש עוד לחשוב על מהות המושג "מלחמה". האם המרוץ לחלל, לדוגמא, שהביא לנו את הטפלון על כל שימושיו, נחשב כמלחמה? יש שישיבו כי כן, שהרי היו למרוץ זה הרבה או בעיקר מטרות צבאיות אסטרטגיות. בוודאי שהיתה בניהולו מלחמת יוקרה לא קטנה. יש שישיבו כי לא, כי המרוץ עצמו היה ביטוי להישגים מדעיים ולא מטרתם. מכאן שאין תשובה אחת בלעדית.

SpyKid

New member
אהה עכשיו הבנתי,

ואני לא אתווכח, בין היתר כי אני חושבת שאתה די צודק. אני מצערת, פשוט מרוב הודעות של גזענים שנכתבות פה מדי פעם חשבתי שאתה רומז על משהו הפוך בסרקאזם. מצטערת

למעלה