דיון- מה זה חזרתיות?

למשל

קבעון - ילד רגיל לחזור הביתה בדרך אחת מסוימת ולא מוכן בשום אופן ללכת הביתה בדרך שונה
תחום עניין צר - ילד אוהב סרטים מצוירים, הוא דורש שיקנו לו את כל הסרטים מצוירים שיוצאים ב DVD, הוא קורא את כל האותיות הקטנות על קופסאות ה DVD, יודע שמות של כל הסטודיות שעושות סרטים, יודע מי יוצרים של איזה סרט וכמה סרטים הם יצרו, יכול לדקלם את כל 300 הסרטים שיש לו בבית בכל רגע נתון מהתחלה עד הסוף, מילה במילה ובאינטונציה מדויקת, בלי קשר אם מישהו רוצה לשמוע את זה או לא.

חזרתיות: למשל לשטוף את הידיים

שלושים פעם ביום...
לרחוץ את הכלים שוב ושוב ולבזבז על זה את כל המים החיים...
להתקלח כל שעה....
לשאול 10 שנים ויותר אותן שאלות בלי להתקדם בתשובות....
קבעון: לדרוש שכולם ישבו בסדר מסוים, שבכל יום יוגש אוכל ספציפי לאותו יום.... ולהיכנס ללחץ אם אין אותו מאכל ולסרב לאכול משהו אחר.... למשל ביום שישי אני אוכל גבינה צהובה...
צריך גם לזכור שכל זה חייב להפריע לתפקוד השוטף של אותו אדם, לפחות על פי קנה המידה שהוא רוצה....

alonaken

New member
נכון, ויש לזה עוד שם נדמה לי OCD

כמו בהרבה תחומים בתחום הנפש

השאלות הקובעות הן מינון ועד כמה הדבר מפריע לאדם בחייו.

אם לאדם יש תחום עניין צר, כרטיסי רכבת בלונדון במאה הי"ט והוא הופך למומחה בעל שם עולמי - זה נפלא.
ואותו מומחה בעל שם עולמי ייחשב בסביבתו הקרובה למטרד, אם הוא ידבר רק על זה.
אם נניח מישהו יבוא וישאל אותו כמומחה על התחביב שלו בטלוויזיה ופתאום ישאלו אותו ומה דעתך על תכנית הגרעין באירן
אז אם הוא יגיד ,למשל, אין לי דעה. זה לא נושא הקרוב ללבי - זה יתקבל טוב
והרבה פחות יתקבל טוב, אם הוא ימשיך לנאום שעה בלי להתייחס לשאלה. (מה שכל פוליטיקאי עושה, דרך אגב).
אבל כל עוד זה לא יפריע לו, הוא הרי לא ילך לאבחון ולא יקבל טיפול כי זה לא מפריע.
האמת, שזה תחום שבאמת אני מתקשה להבין למה זה מפריע למישהו בכלל.
גם אם הילד מתעניין בתחום ממש איזוטרי כמו גרגר אבק.
למי זה מפריע?
אם זה יפריע לו, והוא מרגיש שבאמת אנשים מתרחקים ממנו כי הוא מדבר רק על זה, אז אולי יש מקום אכן לטפל, ולהגדיל את תחומי העניין. אבל כל מומחיות היא קצת תחום עניין צר.
מה שמבדיל ביניהם הוא רק היכולת להתעסק עם עוד דברים וגם אם אתה מומחה לחדר השמאלי של הלב - להיות מסוגל לדבר על עוד דברים, כי אחרת אנשים יתרחקו ממך גם אם את מומחה הלב מספר אחד בעולם.

קיבעון -
בפסיכולוגיה, קיבעון (בלועזית: פִיקְסַצְיָה) הוא שלב שבו אדם הופך לאובססיבי לגבי היקשרות לאדם אחר או לחפץ.
יש גם קיבעון מחשבתי.
וגם זה מפריע רק כשזה מפריע לאדם ולסביבה.
למשל, אדם שיש לו סדר יום קבוע, שמשרת אותו. למשל, הוא רגיל ללכת כל בוקר לבית קפה, לשתות שם קפה, משם דווקא באופניים לעבודה, ושם יש לו סדר קבוע של פעילות, שעוזרת לו להתמיד בעבודה שלו, שהיא עצמה מופת לחזרתיות וכו'. אז הכל תקין. כי הסדר משרת אותו.
הבעיה מתחילה כשלא טוב לו עם זה, כמובן
והוא מרגיש שהוא נהיה עבד של סדר היום שהוא עצמו קבע ולא להפך.
שהוא לא יכול לשנות את סדר היום, שזה חזק ממנו.
אם ילד רגיל לישון עם בובה, למשל, וזה מרגיע אותו זה נפלא, נכון?
אבל מה קורה אם קורה משהו לבובה והילד לא מתאושש ימים על גבי ימים? אז זו בעיה.

חזרתיות -
כולנו עושים דברים חזרתיים.
כל שבוע יש שבת ויש אנשים שכל שבת עושים אותו הדבר (למשל, מתפללים אותה תפילה, הולכים תמיד לסבתא, ישנים עד מאוחר ועוד).
השאלה מה קורה אם סדר היום משתבש.
למשל, סבתא לא יכולה לארח באותה השבת כי היא נוסעת לסקי.
האם אתה מתפרק או עושה משהו אחר במקום זה?
כשאי אפשר להפסיק את החזרתיות, כשאתה משועבד לה והיא כבר מעצבנת אותך אבל אתה לא יכול להפסיק, אז זו בעיה.

alonaken

New member
חזרתיות, קיבעון ותחומי עניין צרים

זו לפי התרשמותי דרך נפוצה לכנות התנהגות של מישהו אחר אם הוא מפגין התנהגות שונה, לא מקובלת ולכן גם מפריעה למי שמפריע לו התנהגות שונה ולא מקובלת...

להרבה אנשים יש חזרתיות, תחומי עניין צרים וקבעונות אבל אם החזרתיות, תחומי העניין והקבעונות שלהם נחשבים נורמליים אף אחד לא יכנה זאת חזרתיות וקבעון...

לדוגמא, אם אדם דתי עושה אותה פעולה טקסית דתית מתוך אמונה כמה פעמים ביום זה נחשב נורמלי אפילו אם זה יפריע לאנשים אחרים בסביבה שלו למשל חילונים.
כנ"ל אם חילוני מתעניין בתחום עניין אחד בלבד כמו לדוגמא ענף ספורט כלשהו ויתמקד רק בו כשיש לו פנאי יקראו לזה "תחביב" אפילו אם זה יהיה אובססיבי כי תחום העניין שלו נחשב נורמלי. אבל אם אוטיסט מתמקד רק בנושא לא פופולרי כלשהו בכל שעות הפנאי שלו יקראו לזה "תחום עניין צר".

kisyan

New member
חזרתיות,קיבעון ותחומי עניין צרים מנק' מבט שלי

חזרתיות :
כשאותה פעולה חוזרת על עצמה ללא מטרה ספציפית -למשל כמו עליה וירידה במדרגות מספר פעמים ללא מטרה כלשהי. או אצל ילד שהוא עולה על אותו מתקן שעשועים 10 פעם או יותר עד שלא יקחו אותו משם. או שעוד דוגמא כשילד משחק עם צעצוע בצורה מאוד ספציפית בכיוון אחד- לוקח צעצוע ומזיז אותו קדימה ואחורה בלבד במקום ספציפי (נגיד על רצפה)

קיבעון :
כשנתקעים רק על אותו פריט, כמו ילד שמשחק רק עם אותו משחק או צעצוע וזהו. או מתגלש רק על מגלשה אחת

תחום עניין צר :
אין רצון לחקור סביבה, לא מתעניין בדברים בסביבה, אלא רק במשהו מאוד מאוד ספציפי.ובתחום האחד הספציפי יכול להיות גאון . למשל אצל ילדים :ילד שמשחק רק עם מכוניות וכל משחק אחר שמנסים להציע לו ולהראות לא מתקבל בברכה.וגם אין אינטרס טבעי לגלות דברים חדשים.

*בימינו יש דרישה גם מאנשים נוראמליים ,משום מה, ההיפך להיות עם צחומי עניין צרים . משהו שאני נתקלת בו במיוחד בשלבי ראיונות עבודה ,שאם אתה מגיש מועמדות למשרת אדמיניסטרציה וכמובן שקורות חיים שיש להם הם מפרטים ניסיון אדמיניסטריבי, אך במקרה מתגלה שאתה מתעניין/עובד/עוסק בתחום שונה כמו חינוך אז מתעררים להם המון סימני שאלה. איך פתאום אתה עוסק /עסקת במשהו שכל כך שונה מעבודה משרדית .

alonaken

New member
פעולה שחוזרת על עצמה ללא מטרה

ספציפית וקיבעון - במה הדוגמאות שהבאת שונה מהאפשרות של מישהו שצופה באותה תכנית בטלויזיה כל יום אחה"צ? איזו מטרה יש לצפיה כזאת? מה ההבדל?
כמו שאמרו לפניי - לדעתי צריך לבדוק קודם כל אם זה באמת מזיק ואם זה מפריע לאדם עצמו. לא תמיד מה שנראה מהצד כחסר תועלת הוא אכן חסר תועלת עבור האדם המבצע. אם ילד נהנה מלשחק באותו המשחק ורוצה לעשות את זה להנאתו האם יש להפסיק אותו? ואם מישהו צופה רק באח הגדול כל יום אחה"צ צריך להפסיק אותו?
תחום עניין צר - האם מישהו שאוסף מכוניות צעצוע ואין לו תחביבים אחרים הוא בעל תחום עניין צר? ואם זה מפריע לאשתו או לאמא שלו?

בעניין הדרישה שיש היום מאנשים נורמליים להיות יותר ויותר בעלי תחומי עניין צרים - זה נשמע לי מעיק שמה שמותר ומומלץ לאנשים רגילים, אסור לאוטיסטים.

ושוב את מתעלמת מהשאלה המכרעת והיא עד כמה

הפעולות הללו מפריעות לאותו אדם בתפקוד היוםיומי

alonaken

New member
לא אני מתעלמת מהשאלה החשובה הזו

אלא לדעתי זה מי שהמציא את ההגדרות האלה. אם פעולות מפריעות לאדם בתפקוד היומיומי אני בעד שינסה לטפל בהן, אבל לדעתי זה צריך לבוא ממנו ולא בכפיה מצד מישהו אחר. הוא זה שצריך להחליט ולבחור אם הוא רוצה לשנות את זה או לא וכמובן שאני מתייחסת רק לפעולות שאינן מסוכנות כי במקרה של סכנה מממשית ומיידית לסביבה אין חילוקי דעות מה צריך לעשות.

למעלה