דיון- מה זה חזרתיות?

דיון- מה זה חזרתיות?

ומה זה תחומי עניין צרים?
מה זה קבעון?
אשמח לקבל דוגמאות להמחשה.

הכל בעיני המתבונן

רוצה לומר: תחום עניין צר וקיבעון הם יחסיים ומדובר בנושא שנתון לפרשנות.

קשה לענות מה הן בדיוק ההגדרות הללו, אני בטוח שיהיו כאן מגיבים שיוכלו להגדיר טוב ממני את הנושא. אנסה לתאר מנקודת המבט שלי ואשמח אם יתקנו אותי.

לדוגמא: אם ילד מדבר, משחק ומתעסק כל הזמן במכונוות צעצוע זהו קבעון. אם מציעים לילד תחומי עניין/משחק אחרים אבל עד מהרה הוא שב וחוזר לשחק במכוניות שלו, הדבר מלמד על תחום עניינים צר במיוחד.

חזרתיות היא חזרה שוב ושוב על אותה פעולה. למשל, הילד ישחק במכונית באותה צורה כל הזמן. דוגמא: יסיע אותה בסיבוב על הרצפה שוב ושוב. גם אם תציבי מכשול לפניו הוא יתעלם וינסה להשלים את הסיבוב הרגיל שלו.

דוגמא קטנה לקיבעון...

הבן שלי (א"ס 5) מרכיב פאזל.
אז לפעמים הוא מנסה לשים את החלק במקום הנכון אבל הפוך.
הוא יכול לסובב אותו 10 פעמים, אבל כל פעם להפוך אותו שוב ולנסות לשים וזה לא מצליח. הוא לא מבקש עזרה ולא מתייאש, וממשיך לנסות, אבל לא מצליח. אם אני אומרת לו :"תהפוך אותו", הוא מסובב והופך עד שמגיע שוב למצב שהפאזל הפוך. - הוא התקבע על המצב הזה. רק אם אני אסובב בעצמי את הפאזל, אראה לו איך צריך לשים אותו ואז אבלגן ואתן לו להרכיב אותו, הוא יצליח. או אם אני אגיד לו לקחת חלק אחר קודם הוא גם לפעמים יצא מזה. הוא יכול להמשיך לנסות להרכיב את החלק בצורה הלא נכונה המון זמן, עם המון סבלנות ורק מישהו חיצוני יכול לגרום לו לצאת מהמצב הזה. כמו דיסק תקוע.

ואולי זה פשוט קושי בראיה מרחבית?

זה נראה יותר כמו קושי בראיה מרחבית. יש משחק מדהים של פוקסמיינד שנקרא "נסיך ונסיכה", עובד על ראיה מרחבית ומשפר אותה פלאים. אולי כדאי לכם לנסות

לא....

לפי הפסיכולוג זה לא קושי בראיה מרחבית. (למרות שגם אני התבלבלתי וחשבתי כך בהתחלה).
כי אחרי שמוציאים אותו מה"תקליט השבור" (מיקוד היתר בחתיכת הפאזל היחידה הזו) ומראים לו את התמונה השלמה, הוא מסוגל להרכיב פאזלים מורכבים הרבה יותר ממה שמצופה מבני גילו.
ולפעמים הוא מצליח להרכיב פאזלים מורכבים גם בלי להיתקע. אבל כשהוא "נתקע" הוא לא יודע לצאת מזה, לא מבקש עזרה, לא עוזב, לא מנסה משהו אחר - פשוט ממשיך שוב ושוב ושוב.
אז ברור שזה קבעון.

בנוסף, הוא עושה את אותו דבר גם בשפה. למשל, שואלים אותו שאלה, שהוא לא זוכר את התשובה באותו רגע (למרות שהשאלה קלה מאוד והוא בטוח יודע את התשובה - כי ענה על זה מיליון פעם כבר). אז לרוב הוא לא עונה "לא יודע"/"לא זוכר" אלא עונה לא נכון, ושואלים אותו שוב אותה שאלה, שיחשוב שוב. הוא חושב וחוזר על אותה תשובה שגויה. שוב ושוב. רק אם עוברים לנושא אחר, ואחר כך חוזרים על השאלה הוא פתאום עונה נכון.

asa112

New member
גם פסיכולוגיות עושות טעויות לפעמים ...

לפעמים מאוד לא פשוט להבין את הילד ...

הרגשה שלי שבשי המקרים מעורבים קשיים אחרים, לא רק חזרתיות

לא מסכימה...

יש עוד המון תחומים שזה חוזר.
הקיבעון זה בתוך אסטרטגיית העבודה שלו ורואים את זה בעוד המון דברים.

asa112

New member
את יודעת יותר טוב

כשקראתי מהשכתבת, נוצר לי רושם שמסתתר קושי מסוים מאחרי מה שנירא כמו קיבעון.
או קיבאון בא כדי לפצות על קושי מסוים.

אם רואים קושי ומצליחים לעזור שם, אז זה יכןך להפחית קבעון.
אם רואים רק קיבעון - אז אין מה לעשות.

אפשר לעזור לו....

המקום של הקיבעון הוא רגשי - החרדה גורמת ליותר קבעון + טבע - זאת האסטרטגיה הטבעית שלו לברוח מהחרדה והלחץ (הסתגרות וקבעון). - אז צריך א. לתת לו לנסות לצאת מזה לבד - ורק אחרי כמה דקות לעזור לו.
ב. לנסות להגמיש את החשיבה לו, ולהראות לו שיש כל מיני אפשרויות להתמודד עם לחץ וחרדה.

asa112

New member
אפשרות שלישית - לנסות להבין מה גורם לחרדה,

באילו מצבים ילד מרגיש לא נוח ולנסות להקל אליו במצבים האלו,
לכבד את הפחדים שלו, לתת לו תחושה שזה בסדר ואז אולי הוא ירגיש יותר בטוח
וזה יפחיד את החרדה.

בשתי אופציות ראשונות דגש על זה שילד צריך להתמודד לבד או לשנות משהו.
למה לא לתת לא תמיכה באמת ?

תן תן 4

New member
דוגמה נוספת לגבי פאזל

הבן שלי פשוט מרכיב את הפאזל בדיוק באותו סדר כל פעם מחדש

alphadelta

New member
תחומי עניין צרים

ילד שיודע בעל פה את הטבלה המחזורית. בסדר ההופעה. ומתעניין בכל(!!!) מה שקשור בזה.
יכול לתת הרצאה בנושא, גם כשאת לא ממש רוצה לשמוע, ברמה שלא תבייש לפחות תלמיד תיכון אם לא יותר.

dina199

New member
גדול

אצלנו (הבחור כבר אחרי הצבא אבל זה התחיל עוד ביסודי) : הוא יודע את כל הדגלים של כל המדינות של העולם, את כל השמות של המדינות, יודע מתי איזו מדינה התחלפה, אוחדה או התפצלה (וזה לא מעט) ואיך השמות והדגלים התחלפו בהתאם .
לדעתי זה (בשונה מאוכל) לא קיבעון ולא חזריות אלא כישרון .

dina199

New member
זה עדיין נחשב ידע מורחב ו/או תחביב אם

מדובר בנ"טים . 'תחום עניין צר' יש רק אצל א"סים

dina199

New member
אצל הבן שלי היה שנים על גבי שנים

קיבעון באוכל.
היו רק כמה סוגי מאכלים קבועים (שלמזלי כללו את כל אבות המזון) ואי אפשר היה לשנות את מספר המאכלים או את צורת ההגשה שלהם.
מה שהתברר אחרי האיבחון שהבעיה העיקרית היתה בערבוב. הוא לא סבל ערבוב של טעמים וריחות (לא אוהב עד היום) אבל אף אחד לא שאל אותו (כמי מי חשב ?
) , הוא לא ידע להסביר את זה , והוא לא ידע שהוא בכלל צריך להסביר (כי איך הוא יידע ?
).
והכי מדהים ששום אש מקצוע לא התייחס לעניין האוכל (מקסימום אמרו שאני אמא היסטרית בעניין האוכל)

אז בעצם אם יש סיבה אז זה לא קבעון...

אם ערבוב גורם לטעם לא טעים, אז הוא בעקביות יסרב לה.
אני אוכלת טוב אבל לא אוהבת קישואים, ו-35 מתוך 40 שנים אפילו לא מנסה. אז זה לא קבעון.

להרבה אנשים יש מידה מסוימת של חזרתיות

והרגלים קבועים או טעמים... השאלה עד כמה זה מפריע...

למעלה