דיון- אהבת חינם

טAל

New member
אז אתה בעצם לא מאמין במוסר.

למה כ"כ קשה לך להאמין? זה לא סוד שהיו הרבה מחדלים וטעויות בכל שנות קיומנו. הסיבה שכן הצליחו לחוקק חוק שפוגע בערכי הדמוקרטיה, היא כפי שאמרתי, שש"ס (ומצביעיה) פועלים רק לפי האינטרסים שלהם בעוד שאר הציבור חושב על טובת המדינה. זה כמו שהחרדים משחקים משחק אחר משאר הציבור - מרמים במשחק. ולכן זה נשאר, למרות שזה לא דמוקרטי, ולמרות שזה לא לטובת המדינה, ולמרות שהרוב לא רוצה בזה. שוב, ש"ס לא נלחמת על עקרונות של טובת המדינה. היא לא חושבת שאם משפחות עם הרבה ילדים יקבלו יותר כסף זה יהיה יותר טוב למדינה, היא חושבת שזה יהיה יותר טוב למצביעים שלה - זאת טובתם אישית. מפלגת הגמלאים רואה מצב שהוא לא דמוקרטי: האנשים שבנו את המדינה הזאת (הגמלאים) וניצולי השואה, שכספם נוצל, חיים תנאים לא תנאים. היא רוצה לתקן מצב זה, ולכן היא רוצה להפוך את המדינה למדינה יותר דמוקרטית - זאת בעצם טובת המדינה. ומדוע חשוב לכל אלה שמצביעים מר"צ להפסיק את השליטה של החרדים? בגלל שהם חושבים שזה טוב יותר למדינה, בגלל שהם חושבים שהמדינה תהיה כך יותר דמוקרטית ויותר מוסרית - זאת שוב טובת המדינה. הנה כלל לכיצד תדע האם מפלגה (או מצביעיה) פועלים באופן ראוי או לא ראוי: תקח את מה שהם רוצים לעשות\לחוקק ותשאל "למה הם רוצים את זה?" שוב ושוב, עד שתגיע לתשובה סופית. וכאשר הגעת לתשובה, אם היא "כי זה לטובתם" - אז זה לא ראוי, אם זה "כי זה לטובת המדינה" אז זה כן ראוי. להגיד שלכל אדם יש מוסר משלו זה בעצם להגיד שאין מוסר. כי מוסר הוא קריטריון חברתי, ואם לכל אדם יש מוסר שונה, אז הוא לא חברתי ולכן אין כזה דבר מוסר. הגישה שאתה מדבר עליה נקראת רלטיביזם מוסרי. עכשיו ישנן שתי גרסאות של רלטיביזם מוסרי: רלטיביזם מוסרי אישי, ורלטיביזם מוסרי חברתי. רלטיביזם חברתי אישי אומרת שלכל אחד יש מוסר משלו. זאת עמדה מאוד לא מקובלת גם בגלל שהיא בעצם אומרת שאין מוסר (כפי שאמרתי), וגם בגלל שיש כאלה שטוענים שיש בה סתירה (אני מוכן להרחיב אם תרצה). רלטיביזם מוסרי קבוצתי היא טענה דומה, אבל שונה, שאומרת שלכל קבוצה חברתית יש מוסר משלה (להבדיל מלכל אדם). לדוגמא לחרדים יש מוסר משלהם, ולחילונים יש מוסר משלהם. עכשיו אני חושב שאולי תאורטית, יכול להיות מצב של רלטיביזם מוסרי חברתי (הסברתי כבר למה אישי הוא בכלל לא רלוונטי) נניח בינינו לבין שבט אפריקאי קדום שהתגלה במעמקי הגו'נגל (למרות שגם במקרה כזה אני לא בטוח שזה מעשי). אבל אני לא חושב שלחרדים ולחילונים באמת יש מוסר אחר. אני אנסה להסביר. באמת בוא נניח לרגע שאחת מהמצוות היא לרצוח כל יהודי שאינו שומר מצוות. עכשיו אני אגיד משהו שישמע מוזר. אני רוצה שתסתכל עמוק בלב שלך, ואל תענה לי סתם תשובות עקרוניות, ותגיד את האמת - האם היית עושה זאת? האם היית רוצח אנשים חפים מפשע? נראה לי שלא משנה מה, ולא משנה מה היה כתוב בספר תורה, בני אדם לא היו מסוגלים לעשות זאת (וכנראה שלא תוכל לשכנע אותי אחרת). אני חושב שמאחורי המוסר, ומאחורי כל התנהגות של בני אדם, עומד הגיון כלשהו. משהו שטבוע עמוק בתוכנו, התניות חברתיות חזקות, שהן מהוות מוסר אחד שמשותף לכולנו. עכשיו אם אני טועה (ויש רלטיביזם חברתי או שבכלל אין מוסר) בין החרדים לחילונים, זה בוודאי מהווה עילה לשנאה, ולהרבה יותר משנאה, ביני לבין כל מי שלא חולק את המוסר שלי. אני חושב שאתה לא מבין דבר בסיסי: מוסר שווה סדר חברתי (ולאו דווקא חוק). אם אין מוסר (ואתה בעצם טענת שאין מוסר), בסופו של דבר גם לא יהיה סדר חברתי. כרגע יש סדר חברתי, ולכן אני חושב שאתה טועה. בכל מקרה אני חושב שכך או כך עניתי על שאלתך "למה לשנוא". ואני נאלץ שלא להסכים איתך (עד כמה שהדבר נשמע יומרני). אני חושב שגם לפי המוסר שלך, אוכלוסיה של 20% מהאזרחים, שגונבת מה80% הנותרים, עושה מעשה בלתי מוסרי.

tweeg

New member
קורא הכל

האמת?אין לי מושג על יחס מספרי של חרדים/דתיים וכו' כפי שכתבתי לך גם למעלה,גם רוב לא הופך את זה לחוקי חקיקת חוק שגורמת לאזרחים לממן מטרה שהם לא שותפים לה ובאמת שלא מענינית אותם או באחריותם היא פסולה עזוב את האמצעים הלא חוקיים שנדרשים כדי לשמור על החוק אני מבין את נקודת המבט שלכם,ומחינתכם זה חשוב ומבחינתכם גם אם שאר האנשים לא מסכימים איתכם יש לך לגיטימציה אלוהית אבל זה עדיין לא הופך את זה לבסדר מהצד שלנו מהשקפת העולם שלי,אתם לוקחים לי כסף,בשביל לא לעשות כלום

yaakii

New member
השקפת העולם שלך חייבת להיות מושפעת

ונמעטת לפעמים, מפני שאתה חי במדינה דמוקרטית. מה שאומר שלא כל חוק הקיים בה ימצא חן בעייני כולם. "חקיקת חוק שגורמת לאזרחים לממן מטרה שהם לא שותפים לה ובאמת שלא מענינית אותם או באחריותם היא פסולה עזוב את האמצעים הלא חוקיים שנדרשים כדי לשמור על החוק" מה הכוונה פסולה? בלתי חוקית? אמצעים לא חוקיים?

tweeg

New member
תגובה

יש הבדל בין חוק שלא מוצא חן בעיני,וחוק לא מוסרי,שאסור למדינה לחוקק פסולה כלומר אסור לה להתקיים הדמוקרטיה היא רעיון שמורכב מערכים רבים,שהקטן בינהם הוא דעת הרוב אם חוק כלשהו עובר על הערכים,גם אם הרוב רוצה אותו,אז הוא לא חוקי ובג"צ אמור לפסול אותו לא למדתם אזרחות?

yaakii

New member
ושוב- מה מוסרי ומה לא, מתשנה מדעת אדם לאדם.

למה אסור לה? לומדים השנה אזרחות... (עם אחלה מורה
שהבת שלו מדריכה בצוות איתי בסניף
) עכשיו ענה לי על השאלה הבאה, הפשוטה: אתה באמת מאמין שייתכן וקיים חוק כזה כבר מספר גדול של שנים, ועל-אף היותו 'בלתי-חוקי' הוא יישאר תקף? האם ייתכן שאף חבר כנסת(/ממשלה-אין לי מושג..
) לא ערער עליו? האם נראה לך שלא היו מפגינים על חוק כה-משמעותי ועם זאת לא-חוקי זה, אם אכן היה לא חוקי? לי, אישית, קשה להאמין. ולך?

tweeg

New member
תגובה

אסור לה כי זה ההגדרה של פסולה. כפי שהסברתי יש חוקים דמוקרטים וחוקים לא דמוקרטים,זה לא אחד מהם ובדמוקרטיה אמיתית,או בשלטון עם קצת ביצים או כוח הוא לא היה מתקיים כן כן וכן,כמו חוק החזיר,חוק המצות,חוק עבודה בשבת וכו' וכו' הדת מחזיקה את הממשלה בביצים מאז קום המדינה ישות פוליטית במרכז,שנסה להקים קואליציה לא יכולה בלי הדת אתה תלמד שלמרות ערכיה הנעלים של הדמוקרטיה,בפועל זה יורד לערכיה הירודים של הפוליטיקה וזה כבר עולם אחר לגמרי חבר כנסת יכול להציע את הרעיון,אבל הוא כפוף למפלגה והמפלגה לא תעשה את זה אולי ערערו עליו כמה פעמים,באמת שלא בדקתי את הנושא (מצטער על over used במילה ביצים בהודעה)

yaakii

New member
למה פסולה, לא הבנתי..

לשלטון שלנו יש הרבה כוח ודמוקרטיה אמיתית. סוג מסויים של דמוקרטיה. וגם אם אין את הדמוקרטיה ה"נכונה"-לא שייך לשנוא אנשים המנצלים את החוקים שנחקקו עקב אותו ממשל דמוקרטי זה, משום שבשורה התחתונה הם נחקקו במקביל לערכי המדינה בה בחרת להתגורר. מה זאת אומר?-האם החוק נוגד חוקים אחרים? א. אילו? ב. איך זה שלא הפגינו עליו? ג. איך זה שמפלגות חילוניות לא מערערות עליו? ד. איך ההחזקה המסיבית מתבטאת ועל מה היא מששפיעה? ה. ערכי פוליטקה ירודים=? ו. ראה ראה משפט אחרון בפסקה קודמת. אם ערערו עליו-איך הערעור לא התקבל אם אכן החוק נוגד חוקים?

tweeg

New member
תגובה

לשלטון יש מעט מאוד כוח במדינה שלנו,במדינה שהחלטה פוליטית לא נכונה יכולה להוריד מישהו מהכיסא,או אפילו החלטות נכונות(אולמרט למשל) מעט מאוד פולטיקאים יכולים לעשות משהו. בטח ובטח נגד הדת,מה שיגרום להם לעוף בטיל. כן שייך,לאנשים יש שיקול דעת ומוסר מעבר לחוק היבש,ואם הם לא מתמשים בו,או שהמוסר שלהם מרשה להם את זה,אז אני אשנא אותם הם נחקקו מעל ערכי המדינה,ובנגוד אליהם. ואני פה כי נולדתי פה,לא משום סיבה אחרת(אוכל נחשב?) החוק נוגד את הערכים של הדמוקרטיה,חופש מדת,שיוויון,זכויות אזרח וכו' דמוקרטיה זה לא רק דעת הרוב(זה ממש לא קרוב אפילו) מי אמר שלא הפגינו,שלא עירערו?הוא קיים 40 שנה,אתה חיי 20 בדקת שלא עירערו? כדי שראש ממשלה שנבחר ע"י העם,הוא חייב להיות בעל יכולת להקים קואליציה בד"כ יש כמה מפלגות גדולות(דמוקרטים רפובליקנים,קדימה ליכוד וכו') הם לבדם לא מספיקות כדי להקים קואליציה,לכן הם צריכים תמיכה של מפלגות קטנות (ש"ס,גמלאים,מרץ,חדש,בלד וכו') הדתיים מחזיקים מספיק מפלגות קטנות(שנקבעות לפי מספר מצביעים) בשביל לא להיות הרוב,אבל בשביל התיחסות רצינית,אחרת אין קואליציה ואין ממשלה ככה שמפלגה גדולה חייבת לשכנע כמה מפלגות דתיות להיכנס לקואליציה ואתה לא יכול להכניס אותם,ואז לפעול נגדם,והם משתמשים בכוח הזה בשביל סחיטות המעבר בין ערכי הדמוקרטיה לבין הפוליטיקה דה יורו ודה פקטו משובש להחריד ולכן יש בארץ הזה כמה חוקים לא דמוקרטים בעליל (הסיבה העיקרית זה הכוח של המפלגות הדתיות) לך קשה להאמין,כי אתה בעדם,ואתה לא אובקטיבי,וההבנה הפוליטית שלך קלושה (שלי גם לא משהו,וגם אני לא אובקטיבי לגמרי,אבל יותר ממך) ערעור גורר הצבעה,הצבעה יכולה להיות רוב יחסי,רוב מוחלט,ורוב רגיל במקרה של חוקי דת,זה רוב מוחלט,ככה שלמרות מעל 50%,החוק לא מתבטל חוץ מזה שהסכמים קואליציונים מונעים הצבעה של הרבה ח"כים,והסכמים פולטים למינהם גם כפי שאמרתי,דת זה נושא רגיש,והפולטיקאים שלנו מנסים לא לדרוך על יבלות

אייני

New member
למען האמת, רוב תושבי המדינה

כבר מזמן לא מעוניינים בחוק הזה. מספיק לראות את המרמור הרב שקיים בערך בכל מקום. אפילו אנשים שמגדירים את עצמם מסורתיים כועסים על הקטע הזה. בחברה הדתית שלך שאתה חי בה - סביר להניח שלאנשים אין בעיה עם זה. נוסף על כך - שוב - זה לא חוק דמוקרטי, נקודה. מה הקשקושים האלה שאזרחי המדינה לא אמורים לאהוב את כל החוקים. זה לא קשור. החוקים של המדינה נועדו לדבר אחד ויחיד - לשרת את אזרחיה בצורה הטובה ביותר, ע"י הכנסת סדר בחברה, יצירת תרבות ומשפט הוגן וכד'. איך החוק הזה משרת את אזרחי המדינה? לא רק שהוא לא משרת - הוא יוצר אפליה כנגד אזרחי המדינה. כאילו, למה שלא נחוקק חוק זהה שאומר שמעכשיו כל אלה שקוראים להם יונתן לא צריכים יותר לעבוד והם יקבלו כסף על חשבונך? מה תגיד על החוק? ירתיח אותך מן הסתם. גם אם כל היונתנים יגידו "היי, עצם זה שאנחנו לא עושים כלום עוזר למדינה באופן נורא נורא רוחני שזאת בעיה שלך שאתה לא מאמין בו!!" אתה עדיין תגיד "נו באמת, איזה שטויות, לכו תעבדו!". תכלס, אם יורשה לי, בסופו של דבר החוק פוגע גם בדתיים עצמם אפילו, וכבר שמעתי דתיים שבעצמם התמרמרו נגד החוק, יודע למה? כי החוק מחייב אותם להיות בישיבה עד גיל 25, אחרת ישר לצבא. אז מה קורה? הם בישיבה, ואז בגיל 20 לפעמים הם מתחרטים ורוצים לעבוד, אבל הם מפחדים מהצבא ומשינוי כזה קיצוני, אז נשארים עד גיל 25 - ואז מה? לא למדו מקצוע, לא יכולים לצאת לעבודה כבר, לא עבודה מקצועית בכל אופן, ואז מה קורה? הם כבר נשארים בישיבה עד הסוף. חרא חוק מכל בחינה שהיא.

yaakii

New member
גם אם אני לא צודק-ואכן רוב תושבי המדינה

לא מעוניינים בחוק-מסתבר שבמידנה דמוקרטית לא על בסיס זה יפול חוק. וכל עוד הדבר חוקי -לא שייך לשנוא מי שמתמש בחוק. אין לי מושג איך הגיעו למצב בו נחקק החוק הזה. מה שבטוח זה שאם הוא לא היה "חוקי" -הוא לא היה נשאר תקף. החוקים אכן דופקים אנשים פעמים רבות. אל אין זה מצביע על אי כשרות של חוק.

אייני

New member
שטויות במיץ.

קח לדוגמא את המשתמטים. 90% משתמטים בחסות החוק. חוקי לחלוטין!! בטח ששייך לשנוא מי שמשתמש בחוק. אנשים שמתמשים בחוק לטובתם האישית ובאנוכיות מוחלטת ובשביל לשבור ערכים דמוקרטיים כמו שוויון - אני דווקא חושב שבמדינה דמוקרטית הגונה - ראוי ואף חשוב לשנוא אותם. למה? כי דמוקרטיה זה לא נייר. דמוקרטיה זה הרבה מעבר לזה. דמוקרטיה זה ההתנהגות של האנשים, זה הערכים של האנשים, זה התרבות של האנשים. אם המדינה היא דמוקרטית "על הנייר" אבל האנשים מתנהגים בצורה הכי לא דמוקרטית שאפשר, הרי שזאת לא דמוקרטיה וגמרנו. כאילו, בואנה, קח לדוגמא את הפושעים הגדולים במדינת ישראל. הם עוברים על החוק כל שניה - אבל עורכי הדין שלהם מכירים יפה יפה את החוק, אז הם יודעים איך לשחק איתו ואיך לנצל אותו - וכך להוציא דיי בקלות את הפושעים האלה מהכלא. עכשיו אתה תגיד לי לא לכעוס עליהם? שהם בסדר לדעתך כי הם עומדים בחוק למראית עין? ואגב, הסיבה לחוק הזה היא פשוט החשש של בן גוריון שמרכזי הישיבות החשובים ייכחדו לחלוטין לאחר השואה ולא ייוותר מהם זכר ומכל התרבות היהודית. כיום כבר ניתן לפסול את החשש הזה עם כל הכבוד.

yaakii

New member
לא שייך לשנוא משתמטים.

-לדעתי, לפחות. אולי לכעוס עליהם. ייתכן והמוסר שלהם מורה על כך שאין הם מחוייבים לשרת את המדינה. המוסר שלי, בכל אופן, הוא מוסר כזה המשתדל לכבד את מוסרם של אחרים. מה שלא "על הנייר" הוא משהו שנתון לחילוקי דעות רבים ולכן אל תצפה להגיע לכלל הסכמה לגבי נקיטת עמדה בדברים מסויימים שאינם "על הנייר". משום שאתה תסבור שבהם יש לנהוג כך, אחר יחשוב שיש לסבור אחרת, ואדם נוסף יחשוב שיש לנהוג בצורה שונה. על הפושעים?-לכעוס גם לכעוס. מהסיבה הפשוטה שהם עברו על החוק. למצוא עורך-דין מצויין זה דווקא לא עבירה על החוק. אבל העובדה שהם עברו על החוק (-גם אם במשפט עצמו הם זוכו) היא סיבה מצויינת לכעוס עליהם. עם כל הכבוד-אין לי מושג איך החלטת שהסיבה היחידה זו זו. ובהנחה שזו אכן הסיבה היחידה-מסתבר שאנשים אחרים סוברים שכיום החוק הזה עדיין רלוונטי, גם אם מסיבות אחרות. נ.ב. מזל טוב
! שמתי לב שלאחרונה הגיל שלך התחלף ל-19. האומנם? מה התאריך המדוייק?

אייני

New member
אין שום קשר למוסר שלהם

ואני לא מדבר על מה שהביא אותם לכזה דבר או אחר. אני מדבר על כך שהם מנצלים את חוקי המדינה באופן אנוכי לתועלתם הפרטי, זה הכל. זה דבר לא ראוי במדינה דמוקרטית כי החוק נועד למשהו מסויים, ולא לכך שתנצל אותו. יכול להיות בהחלט שהם צודקים, אני לא מתעסק בזה בכלל. אני מתעסק בדרך שבה הם נוהגים. וזה לא אני החלטתי, האמת. את זה שמעתי מהמורה שלי להיסטוריה. אחרי השואה רוב הישיבות נהרסו ונחרבו ורוב האנשים נהרגו. בן גוריון שאף לשקם אותן מחדש בארץ ישראל כדי שזה לא יעבור ויעלם מן העולם. ואני אישית לא נכנס לעולם שלי במיוחד אז אין לי מושג מה קורה איתו, אבל אם הגיל שלי רק עכשיו התחלף ל19 אז תפוז מאחרים בצורה דיי רצינית בהתחשב בעובדה שנולדתי בתחילת אפריל, לפני יותר מחצי שנהXD

yaakii

New member
"מנצלים את חוקי המדינה"

מה שייך "ניצול"? באותה מידה תגיד שאם חד-הורית "מנצלת את חוקי המדינה" כשהיא מקבלת כמות כסף חודשית בשל היותה אם חד-הורית..! ובכל זאת לא ברור לי למה: א. אתה חושב שכיום אין טעם לחוק ב. אם אכן לא קימת שום סיבה לחוק-איך זה שהוא תקף עדיין?

אייני

New member
מה הקשר לעזאזל?

אתה צריך להבדיל בין אפליה להעדפה מתקנת. אפליה זה חוק שמפלה בין מגזרים - ללא סיבה הוגנת. העדפה מתקנת זה חוק שיוצר העדפה לטובת מגזר מסויים שקופח במשך הרבה זמן (בדוגמא שלנו - הנשים). וכי מה לעשות, החוקים ממשיכים להיות תקפים גם כשאין להם סיבה, מה הקשר? כדי לבטל חוק אתה צריך לנקוט בפעולה של ממש, ולא תמיד זה אפשרי או נבון, כי מה לעשות, במדינה שלנו כרגע יש לנו הרבה בעיות רציניות, ובשבילהן המנהיגים צריכים כמה שיותר תומכים, נכון לעכשיו - הם לא יסכנו סתם ככה את התמיכה של כל המפלגות הדתיות>< כאילו, קח לדוגמא את ציפי לבני. היא לא יכלה להתפשר על הנושא של קצבאות הילדים בעיקר בגלל בעיות תקציב, ומה קרה? הולכים לבחירות. האם זה אומר שרוב העם אכן בעד קצבאות הילדים? לא, מדובר כולה במפלגה אחת. אבל הבעיה היא שהמפלגות האחרות כמו הליכוד לא מוכנות להצטרף לקואליציה גם הן (בתכלס, הליכוד יודע יפה מאוד שהוא יהיה אחד המרוויחים העיקריים מהבחירות) ככה שמבחינתך, למראית עין זה עלול להיראות "ואו, הרוב המוחלט של הכנסת תומך בעצם בחוק קצבאות הילדים, ובגלל זה אין ממשלה והולכים לבחירות!". אז לא, הרוב לא תומך, אבל לכל אחד יש שיקולים פוליטיים ומפלגתיים.

טAל

New member
אהמ,

אני לא יודע, אבל לי תמיד נראה שאהבת חינם יש בה איזה מן משהו מזוייף. אני לא חושב שזה טבעי שאדם ירגיש אהבה חסרת הסבר לאנשים אחרים שהוא לא מכיר כלל. אילו הדבר היה אפשרי, אני חושב שהוא היה גורם לזילות של האהבה. אבל לכידות, לעומת זאת, היא דבר אחר ויש בה יתרונות שתורמים רבות לתחושות הכלליות של האנשים. אבל גם היא לא חפה מחסרונות, שכן חברה מלוכדת באה בין השאר על חשבון אינדיבידואליזם. בחברה כזאת, באופן טבעי, רמת הקשר החברתי בין הפרטים תהיה גבוהה יותר, ולכן אנשים מסויימים בה עשויים לחוש חדירה מסויימת לחייהם, או שקצוות מסויימים באוכולוסייה יכולים להרגיש ריסון מצד החברה וחוסר התאמה אליה. הביטוי העצמי בחברה כזאת הוא מוגבל יותר, והיא מתאפיינת גם בפגיעה בזר ובשונה, בין אם במודע או שלא. נראה לי שבחברות מלוכדות לאורך ההיסטוריה (דוגמת הקיבוץ או כל סוציאליזם אחר, אחוות לוחמים וכו') היה ניתן לראות שהרוב מרוויח מהמצב, אך המיעוט אומלל ביותר. אבל בכל זאת, אני חושב שאנשים יכולים להיות נחמדים יותר אחד אל השני, מנומסים יותר, וסובלנים יותר. ואם אנשים פחות ידבקו בעקרנות או תפיסות מיושנות אז הכל יהיה פשוט יותר. [ועכשיו בלי שום קשר, ואני רוצה לציין קודם שהפורום הזה מאוד מרשים אותי]

DevArea

New member
אני לא בטוח שלהיות "גוף אחד" זה דבר טוב.

חברה צריכה להיות מורכבת מהרבה חלקים, כולל כאלה מקצוות מנוגדים, שמתנגדים זה לזה, כדי לשמור על איזון, להימנע מקיצוניות, ולאפשר קבלת החלטות מפרספקטיבות שונות. במצבי חירום, כמובן, יש נטייה להתקרב יותר, כי עומדים בפני איזשהו אוייב משותף שמאיים להכחיד את כולם - בלי קשר לדעותיהם בנושאים השונים. ואוייב משותף, כאשר הוא תוקף ופוגע ביסודות החברה, ביסודות שנמצאים עוד לפני נקודות הפילוג והמחלוקת - גורם, בטווח המיידי לאיזשהו קירוב לבבות זמני (שימי לב, שמיד עם סיום המלחמה האחדות הזמנית התפוררה) ולא עמיד במיוחד.

לדעתי אחת הסיבות

העיקריות למצב היא הפרישות הזו של פלגים מסוימים באוכלוסיה מכלל האוכלוסיה. ההשענות מחד על חלק ממוסדות המדינה ובפרט על תקציביה ומאידך התעמרות בשאר האוכלוסיה ובו בזמן חוסר מעורבות בפעולות של תרומה לכלל הקהילה ולקיחת חלק בעשייה החברתית-כלכלית הם בסיס מהותי לבקע. ולטעמי גם בלתי נסלח.

למעלה