דיווח קצרצר על קסם 2010

Lakedaimon

New member
דיווח קצרצר על קסם 2010

ובכן, התחלנו בעונה ב20.6.2010 צוות גדול יחסית. לקריאה מדוקדקת יותר על המערה ניתן לראות את אתר החפירה ב: http://www.tau.ac.il/humanities/archaeology/projects/qesem/index.html לקריאה על המיקרופלייקס: http://antiquity.ac.uk/projgall/barkai325/ מערת קסם היא אתר יחיד במינו, המאפשר הצצה את התרבות האשלו-יברודית שהיא התפתחות מקומית של התרבות האשלית. האתר מתוארך לסוף הפליאולית הקדום בין 440,000 ל 215,000 לפני זמננו.

Lakedaimon

New member
מאמרים על תיארוך האתר

האתר תוארך באמצעות כמה שיטות - Thermo Luminesance (TL), Electron Spin Resonance (ESR) וסדרות אורניום-תוריום. מצורף מאמר מסכם, ניתן להרחיב ב: Gopher, A. et al. 2010. The Chronology of the Late Lower Paleolithic in the Levant Based on UeTh Ages of Speleothems from Qesem Cave, Israel. Quaternary Geochronology 30. Pp:1-13

Lakedaimon

New member
שלדים של יחמורים...

נמצאו בעיקר שרידים לאכילת בשר יחמורים וסוסים, בעיקר החלקים עתירי האנרגיה ש"נקצבו" במקום - גפיים וראש. יש המון שיני יחמור עליהן בוצעו בדיקות הESR

Lakedaimon

New member
איך חופרים פרהיסטוריה?

ובכן התשובה הקצרה היא "ל א ט", התשובה הארוכה היא "לאט מאוד וברזולוציה גבוהה מאוד" מה זה אומר? חופרים באמצעות כלים קטנים כל רבע מטר מרובע, בעומק של 5 ס"מ. כל המטריקס שיצא מיחידת החפירה הזו (חופרים ב"יחידות" לא בלוקוסים או פיצ'רים) מנופה, מסונן, נשטף ומתועד.

סלסרו

New member
כמה שאלות, מסקרנות..

(יען כי אני בור בתחום.. סורי אם אלה שאלות בסיסיות מדי..) קודם כל, איך מוצאים אתר פרהיסטורי? אתרים מתקופות הברונזה, הברזל כו' ניתן למצא ע"י איזכורים בתנ"ך ומסמכים היסטורים שונים. אבל איך אתם יודעים לחפש אתר פרהיסטורי דווקא בנקודה זו ולא אחרת? ב. האם אין אתרים אלו עמוקים יותר מאתרים מאוחרים יותר? בתמונות נראה שהחפירה איננה עמוקה במיוחד. הייתי מצפה לראות אתרים פרהיסטורים בעומק רב יותר באדמה.

Lakedaimon

New member
אז ככה...

מערת קסם נמצאה בתחילת העשור בפיצוץ הכביש לצורך הרחבתו - מכאן ניתן להבין את קירבת החפירה לכביש 5. לאחר הפיצוץ הראשוני נכח במקופ פרופ' עמוס פרומקין (מקים המרכז לחקר מערות) כדי לראות שלא ניזוקה מערה שנמצאת קרוב לשם. הוא ראה כתם כתום של סדימנט בצורת בוטן על הקיר שפוצץ, וראה עצמות וכלי צור. באותו רגע נעצרה הרחבת הכביש והתחילו לחפור את המערה. אתרים פרהיסטורים בד"כ מתגלים באמצעות הסקר הארכיאולוגי - אם לוקחים מישהו שיש לו עין טובה, ניתן למצוא אתרים כאלו באמצעות מציאת כלי הצור האופיניים. אתרים פרהיסטוריים יכולים להיות עמוקים או ע"פ השטח - אין איזשהי סיסטמטיקה לעניין. כמו שאומרים בגשש: "זה תלוי בעונה ובטיב השכנה" במקרה הזה המערה ננטשה קרוב ל215,000 שנה לפני זמננו והטבע המשיך את פעולתו, כך שלמעשה נוצר סדימנט מוקשה שמילא (וממלא) את המערה.

saragon

New member
אז זה לא בדיוק "מחוץ לאפריקה"?

כי הרי זה לא "קרו מניון". במילים אחרות זה- dead end. אגב יוצא לך לפגוש לפעמים את ה- BBC וכל מיני ענקים שכאלה?

Lakedaimon

New member
הכל מסונן באמצעות נפות

2.4 מ"מ למי שחשוב לו. ואח"כ נשטף במים*, ממוין לצור\עצמות והולך למעבדה לאנליזות שונות. * המים מוחזרו להשקיית שני עצי זית ועץ רימון המתוחזקים ע"י החפירה בסמוך לשטח.

Lakedaimon

New member
וחלק גם נשטף ללא ניפוי

כדי לברור מיקרופאונה (פיקינג) - בתהליך הזה בוררים באמצעות מלקטת (פינצטה בלעז') חלקי עצם קטנים של מכרסמים, זוחלים קטנים ועוד, וגם מאבדים את שפיות הדעת (אבל רק קצת). בתמונה: מודגשת שן של מכרסם קטן כלשהו. לקנ"מ - רוחב הפס הוא ס"מ.

Lakedaimon

New member
באופן כללי - עונה מוצלחת

אני הייתי מרוצה, נהניתי וגם למדתי לא מעט על תקופות ומתודות חפירה שלא הכרתי. ממליץ לכולם לאזן בין התקופות והרזולוציות שהם מתעסקים איתן. פרהיסטוריון? לך לחפירה מאוחרת. קלסיקאי? לך לחפירה פרהיסטורית. תל אביבי בכרונולוגיה נמוכה? קרא את זרטל, מזר וברקאי. ירושלמי בכרונולוגיה גבוהה? קרא את פינקלשטיין, ליפשיץ ועוד. פרוטו היסטוריה? תתעסק קצת עם נומיסמטיקה ומקורות כתובים. חייבים לאזן את הקולות ששומעים, שאם לא כן, נידון לחזור לעד אחרי המורים שלנו - התקדמות לא תהיה פה אם לא יהיה איזון ו-ויכוח...

נשמעת עונה מוצלחת ומהנה

ואתר מדהים. אני שמחה שיצא לי לחפור בו באחת העונות - הוא מספק חוויה לימודית יוצאת דופן.

Lakedaimon

New member
../images/Emo18.gif התנצלות רשמית../images/Emo18.gif

במהלך החפירה נחשפתי למידע שעדיין לא פורסם ושהינו במסגרת זכות הפירסום הייחודית השמורה לחוקר בעל רשיון החפירה בלבד. כמו כן צילמתי תמונות שאותן העליתי לרשת. כמנהל אני יכול לנהל את הקבצים המצורפים, לכן את התמונות שאת רשות החוקרים לא ביקשתי כדי להעלות, הורדתי מהרשת. אני מתנצל בכובד ראש על המעילה באמון החוקרים. ניר.

קצת מזכיר את השרשור על קייאפה..

כנראה שנושא הפרסום של תמונות שלא ע"י החוקרים הוא עניין ארכיאולוגי מהותי בימינו.. חבל, כי לדעתי חוץ מעניין הקרדיטים לחוקרים והרצון לא לפגוע בפרסום האקדמי של המחקר, יש גם חשיבות לעניין הציבורי ומשיכת חובבים לתחום, מתוך הבנה שגם אם לא כל הקוראים יהיו ארכיאולוגים מדופלמים, חשיפתם לתחום עשויה לסייע בתמיכה ציבורית במחקר הארכיאולוגי, ואף בזיהוי אתרים לא ידועים. בכל מקרה תודה על השרשור וההסברים המפורטים. אולי אפשר להוסיף תמונות "אילוסטרציה" שאינן מחפירה אמיתית?

למעלה