דיווחים מהכנס

יום ה'+ו' (9-10.7)

שני הימים האחרונים בכנס היו קצרים בעבורי. ביום חמישי, נאלצתי לעזוב בצהריים כדי להגיע לאירוע באיזור המרכז, וביום שישי הגעתי בעיקר כדי לתת הרצאה ביחד עם קרמרוצקי. בקיצור, זה מה שהיה בימים הללו.

ביום חמישי בבוקר, שמעתי הרצאתו של תומש ינקובסקי Tomasz Jankowski (מסתבר שהוא אוקראיני ולא פולני) אשר תיאר את מצאי המפקדים מן המאה ה-19 הקיימים בעבור מרכז פולין (כפי שדיווחה גם miriam ferber). שלושת סוגי המפקדים: Revision Lists, מפקדים צבאיים והמפק הכלל-רוסי. ההבדל העיקרי בין Revision Lists לבין מפקדים, הוא שהראשונים נערכו בעיקרי לצרכי מסים וצבא, ולכן אינם כוללים מידע רב. בנוסף, המפקד נערך ביום אחד בכל רחבי המדינה, ואילו ה - Revision Lists נערכו במשך זמן רב. Revision Lists בעבור מרכז אוקראינה קיימים Revision Lists מן השנים 1795 (כתוב בפולנית, לא מכיל שמות משפחה), 1811, 1816, 1834, 1850 (מפורט מקודמיו, כולל שם אב, גיל בעת מפקד קודם), 1858. מפקד צבאי קיים משנת 1875 והמפקד הכלל-רוסי נערך בשנת 1897. תומש הדגים, באמצעות סטטיסטיקות נחמדות, כי המידע במפקדים לא בהכרח מדויק. כמובן, לא כל הרישומים נשתמרו. בגדול, רוויז'ן ליסטס נשתמרו בעבור איזורי קייב Kiev ווולין Volhynia והמפקד הכלל-רוסי נשמר בחלקו בעבור אזורי קייב, אודסה ומעט מאוד בעבור קמיניץ פודולסק Kaminitz Podoslkiy. אז איך יודעים מה השתמר? המאגר של מריים וינר, Routes to Roots, אינו מדויק, ותומש מציע כי המאגר שברשותו (כלומר, קטלוג רשימות ולא אינדקס ברמת הפרט) מדויק יותר. כיצד ניתן לברר, באמצעות המאגר שלו, מה קיים ומה לא? אפשר לשלוח לו מייל, ובקרוב - כך הוא מקווה - יעלה המאגר שלו לרשת.

בהמשך, התקיים פאנל או ארגנתי, תחת הכותרת Multidisciplinary Academic Reserach in Genelaogy. בפאנל התארחו ארבע מיני-הרצאות, אשר בחנה כל אחת מחקר אקדמי אשר מתקיים בתחומים המשיקים (ואולי ניצבים) לגנאלוגיה. ד"ר עמוס רון (המכללה האקדמית אשקלון) דיבר על מחקר של תיירות מורשת (ע"ע טיולי שורשים); ד"ר יהודית קליק (האונ' העברית) דיברה על מחקרה אודות יהודי הכפר (בניגוד ליהודי השטייטל, כלומר יהודים שחיו הרחק מריכוזי אוכלוסיות) באזור מינסק Minsk, בילארוס; ד"ר מיכאל פייר (אונ' בן גוריון) דיבר על גנאלוגיה חישובית, והדגים כיצד באמצעות ניתוח ביג דאטה גנאלוגיה הוא לומד על תבניות ושינויים בהיסטוריה האנושית; ולסיום, עבדכם הנאמן (אונ' ת"א) דיבר על מחקר של הגנאלוגיה ושל הגנאלוגים מנקודת מבט של המחקר החינוכי. את דעתי על הפאנל לא אחווה, כיוון שאחשד בהטייה

ביום שישי, כאמור, הגעתי רק כדי לתת הרצאתי ביחד עם קרמרוצקי אודות הוראת גנאלוגיה לבני נוער. בהרצאה תיארנו קורס שהעברנו לבני נוער והדגמנו כיצד ניתן להפוך את הוראת הגנאלוגיה לחווייתית ומעשירה.

זהו, תם הכנס. עוד נדבר עליו רבות... בשנה הבאה (7-12 באוגוסט 2016) ייערך הכנס בסיאטל ונושאו המרכזי: היהודי הנודד.

אני רוצה לנצל את הבמה הזו כדי להודות למארגנים. ארגון כנס שכזה דורש המון המון עבודה, וגם אם יש תקלות או בעיות פה ושם - נדמה לי שהם עמדו במשימה בכבוד.

ארנון

ariehprh

New member
ראשית, ברצוני לומר שנהנתי מאוד מכל ימי הכנס, למרות מה שכתבתי

למעלה. כול הכבוד למארגנים ובעיקר מיכאל גולדשטיין, נשיא האגודה הבינלאומית של ארגוני הגנאולגיה היהודיים ויו"ר הוועדה המארגנת, גרי רגב סגנית יו"ר הוועדעה לנושא תוכנית הכנס ויו"ר IGRA וד"ר לאה הבר-גדליה המנהלת האקדמית של הכנס וחברה ב-IGS. הם השקיעו רבות מזמנם והכול בהתנדבות. היו כמובן עוד מתנדבים שעבדו ועזרו וכול הכבוד לכולם.
שנית, השתתפתי בפאנל שארנון אירגן - ההרצאות היו טובות ונתנו לנו ראייה קצת שונה ומאוד מעניינת על חקר השורשים ומקצועות אקדמיים אחרים, גם הדיון הקצר בסוף הפאנל היה מעניין מאוד. השתתפתי גם בהרצאתם של ארנון וקרמרוצקי על חינוך גנאלוגי לבני נעור. הרצאה מעולה וחווייתית, נראה שהמרצים נהנו מאוד להעביר את הקורס לבני ה-12, יחד עם זאת קרמרוצקי סיפר שהקורס היה מאוד שוחק והוא אינו יכול להמשיך בכך. אני מקווה שמסגרת דומה של קורסים לבני הנוער תאומץ גם בבתי ספר אחרים.
&nbsp
לסיכום הכנס היה מעולה ושמחתי להיות שותף, לשמוע הרצאות מעניינות, להיפגש עם חוקרים מארץ ומהעולם וללמוד דברים שאנסה ליישם בהמשך מחקריי.
&nbsp
אריה

יעקב 1948

New member
עוד שלוש הרצאות שאהבתי

דומני שכל הנוכחים התלבטו מול שפע ההרצאות והיו צריכים לתעדף באכזריות.אני בטוח שהפסדתי לא מעט.אבל מבין אלו שנכחתי בהן ולא הוזכרו על ידי קודמי
אני מבקש לציין שלוש הרצאות שהן דוגמה הן לעבודת מחקר רצינית והן לריכוז מקורות שהנגישות אליהם אינה מוכרת דיה:
א.הרצאתו של בנימין פנטלאט (ביום ג') על הקהילה האשכנזית בטבריה החל מהמאה ה19 .הוא צלל למפקד מונטיפיורי ולרישומי ח"ק והצליח לשחזר אותה.המלאכה היתה לא פשוטה מכיון
שרוב המצבות משנים אלו במצב גרוע וחלקן כבר לא קיימות.הוא גם פרסם ספר בנושא.

ב.הרצאתו של גרשון לרר על מקורות לחקר יהדות אנטוורפן.הרצאה המפרטת את כל מה שקיים החל מאמצע המאה הי"ט ועד אחרי מלחמת העולם השנייה.יש הרבה!!!

ג.הרצאתו של נרדו בונומי ברוורמן ביום ה' על יהדות טוסקנה עם דגש חזק על פירנצה,סיינה,פיזה וליוורנו.קיימים רישומים רבים ומסודרים החל מהמאה ה16.תענוג.
יעקב רוזן

יעל329

New member
עוד הערה.....חייזר אם היה נקלע לכנס היה חושב

שהעם היהודי מורכב ממזרח אירופאים בעיקר ומעט מערב אירופאים אבל לא ממש מעבר לכך. ההדרה של עדות ישראל (שנכללו בהרצאות עלה תאנה בודדות בלבד) צרמה מאוד.

חשוב להבין שרוב רובן של ההרצאות בתכנית

מבוסס על הצעות-להרצאה מן המשתתפים, כמענה על הקול-קורא. מיעוט ההרצאות בנושא יהדות ספרד/המזרח/ערב (ממש לא הדרה, היו בהחלט הרצאות בנושא!) משקף את ההצעות שנשלחו. נכון הוא שמארגני הכנס יכולים גם ליזום בעצמם הרצאות בנושאים מסויימים, ובדרך כלל כך קורה, אך הבעיה שאת מעלה קשורה לאופי הקהילה המגיעה לכינוסים אלו. כדי לטפל בשורש הבעיה, צריך לערב אנשים רבים ממוצאים מגוונים בקהילה ובתוך כך לדאוג להעשרת המצאי הגנאלוגי בנוגע לקהילות ישראל השונות.

יעל329

New member
את זה תגיד במשפט :)

סתם, עדיין, משאיר טעם רע, היה נכון לייצר יותר איזון.

soring

New member
נדמה לי שמרבית העם היהודי (לא הישראלי)

אכן אשכנזי. זה בפרט נכון בקרב העם היהודי הארה"בי שהוא חובב גנאלוגיה קצת יותר מיושבי הארץ.
למרות זאת היו הרצאות גם על יהודים ספרדיים או על שורשים מזרחיים. אבל כמו שאמר ארנון, זה תלוי במרצים.
והוא לא צריך להישפט על שום דבר.
&nbsp

יעל329

New member
גם אומר דברי הבל ורעות רוח

שמשתמע מהם שהרוב אמור לבטל את המיעוט (אגב כך שהוא בונה את המדגם איך שנח לו....), גם מדבר ביהירות .... "היו הרצאות על ספרדים"... תודה רבה באמת..... שתיים וחצי הרצאות בכנס של חמישה ימים.
אבל הכי גרוע.... בלי חוש הומור.... וכל כך "ישראלי" שהוא לא מבין את הסלנג המקומי....

soring

New member
במקרה שאולי לא היה ברור לך

זה היה כנס בינלאומי, ולא כנס ישראלי, בעל נוכחות ברורה מחו"ל, כך שבהחלט המדגם מייצג, כ 75% מאוכלוסיית היהודים בעולם הם אשכנזים. האם היו הרצאות בנושא יהדות המזרח או יהדות ספרד שנדחו על ידי המארגנים? האם את הצעת איזו הרצאה?
משלוש ההרצאות על יהדות רומניה שבה נולדתי, אני תרמתי אחת.
אז במקום לקטר ולכעוס, תתרמי.

הלכתי לבדוק את תוכנית הכנס, כפי שמופיעה באתר הכנס

בתכנית מופיעים 10 הרצאות בנושא "ספרדים", ובנוסף שתי ארוחות-בוקר-עם-מומחה בנושא. עוד שתי הרצאות היו בנושא יהדות הודו, אחת בנושא יהדות אתיופיה ואחת בנושא "ספרד" - גם אלו לא ממש אשכנזים...
&nbsp
בעיניי, זהו מספר יפה מאוד. כאמור, הרוב תלוי בידיהם של שולחי ההצעות.

נדמה לי שגלשנו פה למקומות לא רצויים...

לא תמיד ניתן להבין מן הטקסט הכתוב האם התכוון הכותב להתבטא בהומור אם לאו. בכל מקרה, הנושא עצמו חשוב מאוד - מדוע ישנם הבדלים בהתייחסות הקהילה לגנאלוגיה אשכנזית לעומת גנאלוגיה ספרדית/מזרחית/ערבית/כל-שם-אחר? האם המצאי המועט נובע מחוסר עניין, או שמא חוסר העניין הוא תוצאה של המצאי המועט? ומה אפשר לעשות כדי להגביר את שני אלו?...

יעל329

New member
אז אתה אומר שיש את ה"אשכנזים"

ו"כל השאר".........ו-10 הרצאות ל"כל השאר" זה מכובד (מתוך עשרות רבות של הרצאות).
וזה מאדם ששואף להיות ליברלי ופלורליסטי (ואני בהחלט חושבת שאתה עושה כל מאמץ להיות כזה) , מה יגידו אזובי הקיר?.
על העיוורון....
לגבי האם היצע יוצר ביקוש או ביקוש יוצר היצע, אני לא חושבת שיש פחות ביקוש לנושאים האלו בקרב יוצאי "לא אשכנז", מספיק לנסות ולחפש ברשת ולראות שיש המון ארגונים שעוסקים בנושא ודי מצליחים, אני לא בטוחה שמישהו זימן אותם לכנס או משתף איתם פעולה ברצינות ומתוך ראיה של "שווה בין שווים", אני חושבת שיותר מתייחסים אליהם כמו מקור לעלי תאנה, כאלו שימלאו את ההרצאות של "כל השאר".....

רותם391

New member
המפגש של סיג ביאליסטוק ביהוד ביום ששי 10.7.15

החלטתי להשתתף במפגש של סיג ביאליסטוק, שהתקיים בקריית ביאליסטוק ביהוד, אף על פי שאני עוסקת במחקר של חיי היהודים בעיר גרודנה (וכמובן גם בעיירה לונה) בבלארוס, וזאת מאחר שבמהלך המחקר שלי על יהודי גרודנה נוצר קשר ביני ובין כמה מבני הדור השני של יוצאי ביאליסטוק, שאחד מהוריהם למד באחד ממוסדות החינוך בגרודנה. לפיכך, הנחתי שבין המשתתפים יהיו גם כאלה שיש להם קשר כלשהו אל גרודנה.
הגעתי למפגש באיחור קל והפסדתי את ההתחלה. במרכז ההנצחה ליהדות ביאליסטוק צפינו בסרט וידאו מתוך טקס זיכרון להנצחת הנספים. לאחר מכן, כל אחד מהמשתתפים הציג את עצמו וסיפר על הקשר שלו אל העיר ביאליסטוק. שמחתי מאד כאשר נוצר קשר ביני ובין אחת המשתתפות, שאמה ילידת עיירה ליד ביאליסטוק למדה בגרודנה, וכן גם עם כמה משתתפים שיש להם קשר כלשהו לגרודנה.
אח"כ נסענו למסעדה וכולנו נהנינו מארוחת צהרים טובה. היה לי תענוג רב להשתתף במפגש של הקבוצה הנפלאה והמגובשת הזאת ונותר אצלי טעם של עוד...כבר החלטתי ואף אמרתי ל- Lucy Lisowska מביאליסטוק, שבעה"ש (כך למדתי לומר מעמיתיי החרדים) בביקור הבא שלי בגרודנה ובלונה (הביקור השמיני), אגיע לגרודנה דרך ביאליסטוק.
יישר כוח וברכה חמה שלוחה ממני ליעקב כגן, למרק הלפרן ולכל המארגנים והמשתתפים במפגש המוצלח.

רבנת

New member
חוויות מהכנס

בהמשך לחוויות מהכנס אני מבקשת להוסיף משלי:
רמת ההרצאות היתה מאוד לא אחידה. היו הרצאות נפלאות כמו זו של מאיר וונדר ולעומתן היו הרצאות לא מעוררות השראה בהמעטה.
החלק המרתק היה המפגש עם האנשים מחו"ל ומהארץ והחלפת המידע באופן לא פורמלי.
יום שלישי סבב בעיקרו סביב יהדות הונגריה. לצערי לא היו בו תובנות חדשות. שתי הרצאות חשובות עבורי - בוטלו! אחת מהן יועדה ליום חמישי ובשל הרצאה זו נרשמתי ליום זה - אך היא נעלמה מסדר היום.
הארגון היה ממש כושל ולא אוסיף מילה על האוכל והקפה.

רבנת

New member
כעת כשאני חושבת על זה - כלל לא ראיתיך!ניצור לנו מפגש אחר.

למעלה