דיווחים מהכנס

דיווחים מהכנס

לאור העובדה שראיתי רבים מאנשי הפורום בכנס היום (אתמול לא הייתי), קצת מפליא אותי שאף אחד עדיין לא דיווח כאן כלום. אנא, שרשרו לכאן מעכשיו דיווחים מהכנס (כל מה שבא לכם). מיד אוסיף סיכום של היום הראשון שלי.

יום ב' (7.7) - מה למדתי היום?

הגעתי הבוקר לכנס והאזנתי למספר הרצאות. מעבר לכך, פגשתי הרבה אנשים מוכרים וגם אנשים חדשים. האווירה בסך הכל חיובית מאוד, אם כי מיקום הכינוס מעט צפוף ולא משדר לי מְכוּבדוּת (מי שהיה בכנסים דומים בחו"ל מבין, בוודאי, למה אני מתכוון). בכל מקרה, הנה כמה דברים ששמעתי ולמדתי היום.

ההרצאה הראשונה אליה הלכתי היתה זו של כוכה שלנו. כוכה סיפרה על האוצר שהתגלגל לידיה, בדמות ארגז ובו מסמכים המתעדים מעקב של רשויות ברית המועצות אחרי תנועות ציוניות. כבר שמענו חלקים מן ההרצאה הזו במפגש הפורום בראש העין, לפני שנים אחדות, אך הפעם הדברים הובאו בצורה נינוחה יותר, באריכות ועם הרבה יותר קישורים "החוצה".

לאחר מכן, הלכתי להרצאה של ד"ר תומש ינקובסקי Tomasz Jankowski, היסטוריון אוקראיני (ואולי פולני?...) המתמחה בגנאלוגיה יהודית בתחומי אוקראינה ופולין. תומש הקים את Jewish Family Search, שירות למחקר גנאלוגי ולסיוע בטיולי שורשים (אני לא מתכוון לפרסם את העסק שלו, אלא רק לתת את ההקשר של עבודתו). על פי הכותרת, ההרצאה היתה אמורה לדון בהשערות לגבי הריבוי המשמעותי של יהודים בתחום המושב במאות הקודמות. בפועל, רוב ההרצאה עסקה בנושאים אחרים (אם כי קשורים), ובעיקר לתבניות נישואין, מידת הפיריון ושיעורי תמותה בקרב יהודים בהשוואה ללא-יהודים. בנוסף, נדמה לי שהנתונים עליהם התבסס תומש היו מצומצמים מאוד ואולי אף לא מייצגים.

בהמשך, הלכתי להרצאה שאותה היתה אמורה לתת ד"ר סליאן אמדור-זק Sallyann Amdur-Sack, אחת מבכירות הגנאלוגים בעולם ומי שהקימה לפני למעלה מ-30 שנה את כתב העת הגנאלוגי אבותינו (Avotaynu). סליאן נאלצה לבטל הגעתה לכנס ברגע האחרון, מסיבות אישיות, ובמקומה העביר את דבריה אדם בראון Adam Brown, מי שהקים לאחרונה את Avotaynu Online. כותרת ההרצאה היתה: "30 השנים הבאות; חיזוי מגמות בגנאלוגיה יהודית". בראון הקריא מן הניר את הטקסט שהכינה סליאן, ולכן לא הוא אשם בכך שהדברים לא היו כ"כ קשורים לכותרת. בפועל, ניתנה הרבה יותר סקירה היסטורית של התחום וכמעט ולא ניתנו תחזיות. חבל...

לאחר הפסקה לא-קצרה, הלכתי לשמוע את אלכסנדרה דיבקובסקה ומתן שפי (Aleksandra Dybkowska, Matan Shefi) מן המרכז הגנאלוגי של המכון להיסטוריה יהודית בוורשה, פולין. בעיניי, זו היתה ההרצאה הטובה ביותר של היום, למרות שלא היתה מעמיקה מדי. בהרצאה, הסבירו אלכסנדרה ומתן על אפשרויות המחקר במכון ונתנו כמה דוגמאות לסיפורי מחקר. אם כך, מה הפך את הרצאתם לטובה בעיניי? בעיקר התשוקה. תשוקתם היא לא רק למחקר גנאלוגי, אלא גם לסיוע לאחרים בקידום המחקר שלהם. זאת ועוד, השורה הראשונה והאחרונה שלהם - והיא הועברה היטב בהרצאה - היתה זו: כדי להתקדם במחקר גנאלוגי צריך להכיר את התמונה כולה ("הסיפור", במילותיהם); אל תשלחו לנו רק שמות ויישובים, ספרו לנו את הסיפור המשפחתי - מתוך הסיפור הזה אפשר יהיה לחלץ רמזים ולהתחיל לחפש תשובות. נדמה לי שזה מסר שעובר גם כאן בפורום לאורך כל שנותיו (והוא מתבטא, בין היתר, במדריך שלנו, כיצד לשאול שאלה בפורום?).

לבסוף, הלכתי לשמוע הרצאה בנושא DNA (אני משתדל לשמוע הרצאות רבות ככל האשפר בנושא זה, ואני שם לב שככל שאני שומע יותר, אני מתחיל להבין טיפ טיפה יותר בנושא, כל פעם רק קצת יותר ובכל זאת...). את ההרצאה העביר ד"ר ג'פרי מרק פול (Jeffrey Mark Paull), מומחה למחקר גנטי. הרצאתו עסקה בשאלה: מדוע יהודים מקבלים הרבה יותר התאמות מלא-יהודים בעת חיפושי קרובים באתר Family Tree DNA? (לדבריו, עובדה זו נכונה גם באתרים אחרים.) בפרט, הוא התייחס להתאמות אוטוזומליות. מחקר מקיף שערך עם שותפיו העלה כי בכל הנוגע להתאמות רחוקות (מקירבה של בן-דוד שלישי ורחוק מכך), יהודים זוכים להתאמות רבות הרבה יותר עד כדי כך שסיכויי ההתאמה - כפי שמדווחים על ידי האתר - אינם מעריכים נכון את הקירבה (בפועל, הסיכוי קטן יותר). למרות התסבוכות המדעיות, ההצגה היתה בהירה ואפילו הצלחתי להבין קצת...

זהו להיום. מחר יום חדש וגדוש...
ארנון

תודה ארנון! האם מישהו יכול לספר על הרצאתו של סטנלי דיימונד?

DNA - זאת בדיוק הסיבה שחברים שלי עם תארים בביולוגיה לא עושים בדיקת DNA
אני אעשה כאשר הבדיקה תעלה $30

ט א

New member
ההרצאה של סטנלי דיאמונד

א. סטנלי הדגיש שהשלב השלישי בפיתוח מאגר JRI-Poland הוא במיפתוח רישומי נישואין ופטירות עד 1934. זאת בהתאם לשינויים בחוק הפרטיות בפולין. כמו תמיד, קצב ההתקדמות מותנה בהיקף התרומות לפרוייקטים השונים.

ב. JRI-Poland השיקו אלגוריתם חיפוש חדש. השיכלולים, על קצה המזלג:
* חיפוש שם פרטי "מדויק (exact)" כוללים גם מלים נרדפות. למשל, חיפוש אחר הירש יתן גם תוצאות עבור צבי. לא מדובר באיותים שונים, אלא בשמות נרדפים.
* חיפוש Fuzzy - כאשר אות אחת אינה מתאימה. החיפוש יאפשר לאתר שמות אשר אות אחת בהן לא פוענחה או הוקלדה נכון.

ג. החלו למפתח רישומים נוטריונים. העיר הראשונה" צ'כנוב.

ד. מחפשים מתאמי פרויקטים Project Coordinators עבור מקורות שנמצאים בארכיון המרכזי לתולדות העם היהודי CAHJP.

ה. לסיכום, כמו תמיד, הכל תלוי בקצב התרומות. לשם כך, האירגון פתח אפשרות לתרום פרויקט, ולהנציח את המשפחה בדפי הכניסה או ההסבר לפרויקט. פרויקטים עבור ערים רטנים מתחילים בסדר גודל של $500, ועבור ערים גדולות מאד - $50,000 ויותר.

סטנלי לא אמר: השקה שקטה של רישומים שונים, שאמורים להיות מוכרזים השבוע בהדרגה...
אורית

soring

New member
מאחר ונדמה לי שאת הרישומים הם מקבלים מהארכיונים בפולין ללא

תמורה (אני צודק?) לצורך מה הכסף - תשלום למתרגמים?

לא הכל חינם, ולתרגום - המגמה האחרונה היא להרחיב את התרגום

מעבר לשם ושנת הלידה. השאיפה היא לכלול תאריך לידה, ואת שמות הההורים ופרטים אחרים.
הם גם רוכשים רישומים -- אני יודעת שלדוגמא הם רכשו את כל הרישומים מהעיירה LOWICZ ולאחר התרגום הם יועלו ישירות לאתר של JRIPOLAND . אני לא יודעת למה הם החליטו לרכוש רישומים מעיירות מסויימות, אני משערת שלו"ז העלאת הרישומים לרשת על ידי הארכיון הפולני הוא איטי מדי.

ט א

New member
הקושי הוא ברוסית

הבעיה אינה בהכרח רכישת רישומים. לעתים חוקר מקומי יושב בארכיון ומחלץ את הנתונים העיקריים שם. מאחר שהרישומים מ-1868 ועד מלחמת העולם הראשונה הם ברוסית, ואין כמעט מתנדבים שיודעים רוסית, יש צורך לשלם לאנשים שיעשו זאת.

ט א

New member
השלמה: מתנדבים היודעים רוסית + אקסל

שכחתי לציין בסיכום הקודם כי סטנלי דיאמונד פנה במיוחד אלינו, הישראלים, בבקשה לנסות לאתר מתנדבים היודעים רוסית, והמוכנים לעסוק בחילוץ מידע ומיפתוח רישומים.

dinaj1

New member
תודה ארנון ואורית על הדווח. לא יצא לי להגיע לכנס וחבל

הדווח שלכם נותן טיפה כדי להתרשם
דינה

יום ד' (8.7) - מה למדתי היום?

שלום לכולם,

באופן כללי, היום חוויתי יום מעניין יותר מאשר אתמול. ברוב הסשנים היתה לי התלבטות קשה בין 2-3 הרצאות, ובסופו של דבר בחרתי טוב ברוב המקרים
אז מה היה לנו שם?

הבוקר שלי התחיל בארוחת בוקר עם מומחה שנתתי לקבוצת משתתפים שנרשמה מראש (ושילמה על כך, אבל אני לא קיבלתי מכך ולו אגורה שחוקה
). המפגש עסק בחיפוש מתקדם באינטרנט ואני נהניתי ממנו מאוד (נראה לי שגם המשתתפים...).

ההרצאה הראשונה שהלכתי לשמוע היתה של א. רנדול (רנדי) שונברג E. Randol (Randy) Schownberg, בנושא פרטיות ועצי משפחה. שונברג, עורך דין מקליפורניה, התפרסם לאחרונה בזכות הסרט "האישה בזהב", שם דמותו משוחקת על ידי השחקן ריאן ריינולדס Ryan Reynolds. ההרצאה עסקה בנושא אחר לגמרי. כיוון שההרצאה היתה מרתקת, אני סולח לו על שקרא את הדברים מן הנייר. שונברג סקר את ההיבטים החוקיים של פרטיות ופרטיות ברשת. לדבריו:
  1. למתים אין זכות לפרטיות;
  2. באופן כללי, אין שום מניעה חוקית לפרסם באינטרנט עצי משפחה הכוללים מידע גם על אנשים חיים.
המקרים היחידים בהם כדאי להיזהר בפרסום מידע הם אלו בהם המידע הוא רגיש באופן שהאדם המתועד עלול להרגיש לא נוח מחשש שייגרם לו נזק כלשהו. לדברי שונברג, מקרים כאלו הם ממילא נדירים. שונברג גם סקר את ההבדלים בין אירופה לארה"ב בנושא הפרטיות (גישות הפוכות לגמרי), אך מסקנתו נשארה זהה. התעשרתי רבות מן ההרצאה הזאת!

לאחר מכן, הלכתי להרצאתו של משה פלבר, אשר סקר את תולדותיהם של יהודי הודו על שלושת הקבוצות שמרכיבות אותם (בני ישראל, קוצ'ינים, בגדדים). ההרצאה הרחיבה את אופקיי בנושא והועברה בצורה חיננתי מאוד.

בהמשך, הלכתי לשמוע את הרב מאיר וונדר, אשר דיבר על מחקר גנאלוגיה במגזר החרדי. למדתי המון מהרצאתו של וונדר. לאחר שהסביר את חשיבותה של הגנאלוגיה בקרב החרדים וחידד את העובדה כי החרדים מנותקים מן החידושים הגנאלוגים-טכנולוגיים להם כולנו חשופים - הוא הבהיר שהמחקר הגנאלוגי בחברה החרדית מתרכז כמעט אך ורק במדיה המודפסת. וונדר הסביר כי מקורות גנאלוגים חרדים ממאתיים השנים האחרונות לא בהכרח נחשבים אמינים וכי כל הזמן מתגלות בהם טעויות; רבים במהלך התקופה הזו "תפרו" לעצמם שושלות יוחסין. מקורות מלפני מאתיים שנה ועוד קודם לכן נחשבים (בגדול) אמינים. לאחרונה, כך סיפר חלה התקדמות ביחס החברה החרדית למחקר הגנאלוגי, בזכות חוקרים שעושים עבודה יסודית, תוך בחינה ביקורתית של המקורות (כמו שמחקר גנאלוגי צריך להיות). בפרט, הוא הזכיר את כתבי העת "צפונות" ו"נחלת צבי" ובאופן מיוחד הזכיר את עבודתו של נפתלי אהרון וקשטיין, הכותב את המדור "ויתילדו" בעיתון "המודיע" (פעם בשבועיים). לדברי וונדר, וקשטיין הביא למהפכה של ממש ביחס החברה החרדית למחקר הגנאלוגי וכיום כבר קם לו מדור מתחרה בעיתון המתחרה ("המבשר").

לאחר מכן, הלכתי לשמוע את הרצאתו של ג'פרי שרייגר Jeffrey Schrager, מורה מדאלאס, טקסס, אשר העביר בבית הספר שלו (בית ספר יהודי פרטי) קורס שנתי בגנאלוגיה לתלמידיו בכיתות ז' ו-ח'. בהמשך, פיתח סילבוס לקורס והפיץ אותו בכמה בתי ספר יהודיים אחרים באזור (Sunday Schools), שם הועברו הקורסים גם כן. ההרצאה של שרייגר היתה דוגמא ומופת להרצאה בכנס שכזה - מלאת השראה, מועברת בחינניות ובהומור, מלאה בתשוקה, והכי חשוב - גורמת לרבים לשאוף לפעול בנושא. ביום שישי אעביר, ביחד עם חברנו, רוני גולן, הרצאה בנושא דומה (איך ללמד גנאלוגיה לנערים) - כולכם מוזמנים.

כמעט לסיום, הלכתי לשמוע את הדסה אסולין, מנהלת הארכיון המרכזי לתולדות העם היהודי, אשר דיברה על מקורות לאיתור מידע על תקופת האימפריה העות'מנית בארץ ישראל. בפועל, ההרצאה כללה בעיקר הצגה אנקדוטלית של מסמכים שונים. השורה התחתונה: אולי יש חומר מעניין על המשפחה שלכם מן התקופה הזו, אולי לא - בכל מקרה, יהיה לכם קשה למצוא אותו (החומר אינו ממוחשב ואינו מאונדקס...).

לבסוף, הלכתי לשמוע (שוב) את חברתנו, ד"ר רותי מרכוס (רותם39, לאחרונה החליפה בלית ברירה את שם המשתמש לרותם391), מספרת על העיירה לונה (Lunna), בילארוס. הפעם, צפיתי לראשונה בסרט שערכה לסיכום ביקוריה הראשונים בעיירה. הסרט היה מרגש ביותר. הדבקות של רותי בשימור ההיסטוריה היהודית של העיירה הפכה למפעל חיים של ממש, וכעת בלתי אפשרי להפריד בין רותי לבין לונה.

בין לבין, נפגשתי עם קולגה צרפתיה אשר סייעה לי רבות להתקדם בתעלומה צרפתית באחד מן הענפים שלי. אני מקווה שאוכל לשתף פרטים בקרוב. בנוסף, פגשתי עוד כמה מאנשי הפורום. סיימתי את היום בארוחת ערב עם חבורת "קרובי DNA" עמם אני בקשר כבר זמן רב. היום נגמר, מחר יום חדש (קצר בעבורי).

לילה טוב,
ארנון

ariehprh

New member
אפרופו נושא התשלום לארוחה עם מומחה, לסדנאות שונות, לארוחות

הצהריים של קבוצות הקד"מ השונות והכיבוד. למי שלא היה בכנס - הרשמה לכול ימי הכנס עלתה 900 ש"ח, בנוסף לכול מה שמניתי למעלה צריך היה לשלם בנוסף, כם גם לכיבוד ביומיים הראשונים, מיום רביעי הקפה היה בחינם.
&nbsp
לדעתי הצורה הזו פגעה במשתתפי הכנס וגרמה להתמרמרות אצל חלק מהמשתתפים אתם דברתי (גם מחו"ל). נאמר לי שזו השיטה האמרקאית של כנסי האגודה הבינלאומית. היא לא מתאימה לארץ. היה צריך לקבוע שני מסלולי הרשמה לכנס: אחד למי שמעוניים אך ורק בהרצאות - סכום נמוך, שניים למי שמעוניין גם בסדנאות השונות, והארחותות השונות סכום גבוה יותר (גם עם מעוניין ביותר מפעילות אקסטרה אחת). בכול מקרה המשתתף משלם פעם אחת מראש ואינו נדרש לשלם עבור כל פעילות אסטרא בנפרד. הכיבוד כמובן צריך להיות כלול במחיר הכנס ולא בתשלום נוסף. גם המיקום של הכנס במלון שרחוק ממסעדות ומבתי קפה שניתן לצאת אליהם בקלות ובהליכה רגלית בהפסקת הצהריים הורידה מאיכות הכנס.
&nbsp
מעבר לכך נהנתי מאוד מהכנס (זה הכנס הרשמי הראשון שלי, הייתי בכמה הרצאות ב-2004, אך לא כמשתתף רשמי), חלק מההרצאות ששמעתי היו טובות וגם מצויינות וחלקן פחות ומהפגשים עם שותפים מהארץ ומחו"ל.
&nbsp
אריה

יעל329

New member
מסכימה.

המחירים של הקפה והכיבוד היו שערורייה. 35 ש"ח לעוגיה קטנה וקפה. הייתי בעשרות כנסים בעולם, מעולם לא נתקלתי בדבר כזה. לא מכובד.
&nbsp

אין לי נסיון אישי בכנסי IAJGS אחרים מלבד בארץ

אם זכרוני אינו מטעני, השיטה בכנס 2004 היתה זהה. קיימים מודלים רבים להצעת כיבוד בכנסים וייתכן וזהו המודל של IAJGS (הכל עניין של תקציב, כמובן). בכנסים אקדמיים - לפחות באלו אליהם אני הולך - הכיבוד תמיד כלול בדמי ההרשמה, והוא מוצע בשפע. במרחק הליכה די סביר (שאינו מתאים, כמובן, לאנשים מבוגרים או לנכים) נמצאים מקומות רבים לאכול (אזור התחנה המרכזית ואפילו שוק מחנה יהודה אליו הלכתי בכל אחד מימי הכנס) או להצטייד במזון למשך היום. גם המחירים שנגבו על המזון והשתיה במלון הם תוצאה של חוסר אפשרות לסבסד אותם על ידי וועדת הכנס...
&nbsp
אישית, אני אכן מעדיף כינוסים במקומות שבמרחק הליכה קצר מהם יש אפשרויות רבות. אני מניח ששיקולים כספיים בעיקר הכריעו בדבר מיקום הכנס.

יעל329

New member
מעולם לא ראיתי כנס

שבו גובים כסף (ועוד במחיר מופקע) על כוס קפה ואין בו אפילו עוגיה ככיבוד וגובים 140 ש"ח על ארוחה חלבית ברמה בינונית מינוס ודאי לא כזה שמוקם במקום שמרוחק מאפשרויות אחרות לאכול (ללכת ברגל 20 דקות בחום של קיץ ישראלי בירושלים הלא מישורית, לכנס שממוצע הגילאים בו הוא בסביבות ה-70-80 לא באמת נחשב, מה גם שגם אם היה כנס לצעירים זה עדיין היה לא לעניין). הייתי בעשרות כנסים בחיי, לא ראיתי דבר כזה, נראה כמו גרידיות מיותרת.

פעם ראשונה בכנס -סיכום

אני פעם ראשונה בכנס (ובכלל בחקר המשפחה) לצערי עקב המחיר נאלצתי להיות רק יום אחד (יום חמישי)
היה מרתק עם הרצאות מעניינות גם למתחילים ולפי התגובות בקהל נראה שגם כאלה שיש להם כבר נסיון למדו דברים חדשים
היה גיוון יפה של הרצאות ונושאים, חלק מההרצאות שהייתי היו בנושאים של:
איך לשמור מסמכים\תמונות וכו'
חקר משפחת זקס מירושלים -ההרצאה חשפה לי מקורות חדשים במחקר על המשפחה בארץ
וההרצאה המומלצת ביותר הן מבחינת אופן ההצגה והן מבחינת התוכן הייתה של אמילי גרבר 'כשמדובר בעיירה :יישום מקבץ טכניקות מחקר'
הרצאה שממש נתנה כלים כיצד להתמודד עם מבוי סתום ואיך ניתן מפרטים ספורים להגיע לתוצאות מעניינות

בקיצור חוויה של למידה

Miriam Ferber

New member
סיכום ביקורי ביום חמישי

ללא ספק ההרצאה הטובה ביותר היתה של אמילי גרבר – יישום מקבץ של טכניקות מחקר. ההרצאה היתה באנגלית. ראשית היא דיברה לאט, ברור ובשפה פשוטה – לא ברור מאליו בכלל כפי שאפרט בהמשך.
במצגות היא פירטה את שלבי תכנון המחקר ואיך היא יישמה את אותם שלבים במחקר שלה עצמה. הרעיון הכי מועיל לדעתי שהציגה הוא שיטת Cluster Research, כלומר חקירת חברים, שכנים, מכרים וכו' שמסביב לקרוב המשפחה אותו חוקרים. מעבר לעובדה שזה יכול להוביל למידע אודות קרוב המשפחה, זה גם נותן תמונה כללית של הסביבה בו גדל קרוב המשפחה.

הרצאה אחרת ששמעתי היתה של לארה דיאמונד באנגלית – finding info off line: court records, land records, shul journals וכו'. לארה לא נוכחה בכנס ולכן שמענו את קולה אך לא ראינו אותה. זו היתה הרצאה די נוראית (סליחה על הבוטות). הקו לא היה ברור ושמענו אותה מקוטעת, והיא דיברה בקצב מהיר מאוד. היה קשה לעקוב אחר דבריה וחבל, כי היו לה דברים מעניינים לומר. לארה תיארה מקורות מידע שונים שהשתמשה בהם כגון ארגונים (ארגוני קהילה, ארגונם של בתי כנסת) ופרסומים לא שגרתיים כמו year books, צוואות, ספרי יזכור, קטעי עיתונות, וכו'. בהחלט קיבלתי רעיונות חדשים למחקר.

הרצאה נוספת שנכחתי בה: מעבר לקברים – החיים הכפולים של בתי העלמין של היהודים בפולין, של דר' קמילה קלאוזינסקה. המרצה דיברה באנגלית משובשת כך שהיה קשה להבין אותה. אני אישית התאכזבתי מההרצאה. קיויתי לשמוע סקירה של מצב בתי הקברות בפולין, איך לדלות מידע מהם, וכו' אבל אולי לא הבנתי נכון את הכותרת. בפועל דר' קלאוזינסקה דיברה רוב הזמן על בית הקברות של Zdunska Wola ועל הארכיון של העיר. היא גם דיברה קצרות על התעוררות האוכלוסיה המקומית והעולמית בשנות ה – 80 של לגבי הצורך בשיקום בתי הקברות, על המידע שאפשר לשלוף ממצבות ואיך ראשי משפחה במאה ה - 10 רשמו עצי משפחה בספרי קודש. עובדה מעניינת שהזכירה היא שישנם מעל 1200 בתי הקברות יהודיים בפולין ששייכים כולם חוקית ל – 9 מרכזים יהודיים שקיימים כיום בפולין וכמובן שהמרכזים היהודיים אינם מסוגלים לטפל בכל בתי הקברות. העיריות המקומיות לא תמיד יכולות או יודעות איך לטפל בבתי הקברות ומכאן ההזנחה בבתי קברות רבים.

הרצאה נוספת ששמעתי היתה של דר' טומאש ינקובסקי, באנגלית רצוצה, על פקדי המאה ה – 19 במרכז אוקראינה, סקירת המקורות העיקריים לגניאולוגיה. הרצאתו היתה מאוד מעניינת ומלאת מידע, הגם שהיה קשה לעקוב אחר האנגלית שלו. היא דיבר על רשומות אוכלוסין ועל סוג נוסף של תיעוד אוכלוסיה שנקרא Revision Lists שהיו רשומות אוכלוסין שנועדו לצרכי צבא ומיסים, ולכן כללו פחות פרטים ממרשם אוכלוסין רגיל. הוא הראה במצגת ופירט את המידע שניתן לקבל מהרשימות הללו והשוואה למרשמי אוכלוסין, ובאילו מקומות שרדו רשומות ומרשמי אוכלוסין.

לבסוף, נכחתי גם ב – Luncheon של JRI-Poland. שכחתי את שם המרצה, אם אינני טועה הוא דוקטורנט פולני שעובד ב – Jewish Historical Institute בורשה. בהרצאתו נתן סקירה קצרה של מקורות המידע שקיימים בפולין וציין שמות של ארכיונים, מוזיאונים, ספריות, אוניברסיטאות ומוסדות אחרים בהם קיים חומר ארכיוני יהודי וכן ציין סוגי חומר ארכיוני – ספרי רישום, רשומות מיסים, מרשמי אוכלוסין ועוד. כמו כן הזכיר מאגרי מידע כמו ELA, SZAM ואחרים ששווה לבדוק.

ואף מילה על הארגון והאוכל ב – luncheon...

ולמשהו אישי - נפגשתי במשך שעה עם החוקרת הגניאולוגית עירית שם טוב, שנתנה לי טיפים רבים כיצד להמשיך במחקר אודות הסבא שלי - מיכאל פרבר בדיוק כשחשבתי שאין יותר מה לעשות. נפלא!

בסך הכל אני שמחה שבאתי לכנס, לפגוש אנשים מעניינים וללמוד דברים חדשים.

למעלה