דטרמניזם!

• פותח הנושא S.L.
  • פורסם בתאריך

S.L.

New member
דטרמניזם!

זה אני חושב אחד הנושאים העיקריים בפילו. למי שלא יודע: הרעיון המרכזי הוא - האם כל דבר קבוע מראש? נתחיל כך: אם יש לי נתונים בלתי מוגבלים, על ההווה - האם אני יכול לדעת בדיוק את העבר ואת העתיד? (כמובן - אם אני יודע להשתתמש בנתונים וכו`!!!) ו*כל דבר* ממחשבות האדם (שמושפעים מבלוטות שמושפעים מהתזונה וכו`) עד תזוזת גלגלי היקום - הכל מתאים על פי מערכת חוקים (שאמנם הבן אדם לא יודע). אפשר להפריד את זה לשלוש: 1) הקוונטים, החלקיקים שהם כבר מחוץ לחומר וכבר כאילו אנרגיה. 2) מחשבות האדם או\ו (ביחס ל-)רצונותיו. 3) הקוסמוס (טוב, פה חייבים קודם לענות -האם הוא אינסופי)... ואפשר להוסיף - אבל זה כבר בנוי מהשאר - החפצים הפיזיקליים. בעצם , אם נדע את ``מהות החומר`` - הרי ששלושת הנ``ל הם דבר אחד. - הדיעה נגד הדטרמניזם טוענת: 1) יש לאדם מנגנון מיוחד, שהוא ``על-טבעי`` שגורם לו לבחור את בחירותיו בצורה ``חוץ-טבעית`` - שלא מושפעת ממה שאכל, ראה, שתה,הרגיש. 2)גם קוונטים, מוכח (-בוודאות, לכל הדיעות) שהם *לא דטרמניסטיים*! הם נוהגים בצורה לגמרי ראנדומאלית! (ובאריכות-זה לא מתאים לפורום) -----------מה דעתכם, טיפשים, חכמים, ילדים, זקנים - אנשי הפורום?

Tangled_Heart

New member
המממ....

אינני מחשיבה עצמי לאדם טיפש, באמת. אולי אפילו אינטלגנטית : ) אבל האמת היא, שקראתי את ההודעה שלך..בעיון רב, אפילו פעמיים ותן לי להגיד לך...איבדתי עצמי בתוך המילים...כמה שניסיתי להבין את הטקסט ולמה אתה חותר, העניין הוא שגם השתמשת בהרבה מושגים.... אוף... רוני, מרגישה טיפשה.

S.L.

New member
מצטער...

באמת שקשה לי להתבטאת, העיקר לאנשים שאני לא ממש מכיר, ולא יודע איך לדבר איתם... אולי אבקש - שאחד מחברי הפורום, אם הוא בטוח שהוא מבין ויודע ובטוח שיש לו כושר הסברה - אולי יואיל כבודו להסביר את הנושא?

Tangled_Heart

New member
סלחתי... : )

פשוט הרגשתי ממש טיפשה כשקראתי את ההודעה, והתחלתי לחשוב שהפורום בכלל לא לרמה שלי.. בכל מקרה, אם יצא לך לפשט את הנושא (שנשמע מאוד מעניין, ד``א) אני אשמח לדון בסוגייה :) רוני.

זליג

New member
אין לי

ולו שמץ של מושג על מה אתה מדבר. הכל קבוע מראש אבל הרשות נתונה, עם זה אני מתחבר, החיים כדלתא ... האם זה קשור? או שמה אני שעונה בשם הטיפשים? B-)

הבכן...

אני בהחלט מצליחה להבין את דבריך ולא אני לא חכמה משהו בהחלט אדם פשוט ורגיל.. הנושא פשוט הועלה בשיעור כימיה בבית ספרי... אך לא תחת הכותרת ``דטרמניזם`` בכל מקרה אני מאמינה בתורת האבולוציה ומתחברת לקוונטים אבל ביחס למחשבות האדם והקוסמוס ועל פי זה לדעת את הקבוע מראש.. לגבי זה אני כבר לא יודעת... יום טוב איב

S.L.

New member
וואו!

כפי שראית - לי קשה לדבר על נושאים כאלה עם אנשים שאני לא מכיר, וקשה לי לדמיין שלומדים את זה בבי``ס!!! אם את חושבת שאפילו הקוונטים - שהם כבר לא חומר! - הם גם דטרמניסטים ממה עשוי הקוסמוס? ומה דעתך על מדענים שאומרים שתרופה מסויימת משפיעה על הרגשות ועל המחשבות של האדם ו-כן! אפילו על בחירתו!!!! הרי שהאדם דטרמניסט באבו-אבו!!! :)))

s.l חביבי...

שלום לך שוב.. תראה אני חושבת שהשקפותינו מושפעות בין היתר מאמונתנו כך שאם אתה מאמין בה` תאמין שהכל קבוע מראש והרשות נתונה ואם אתה אתאיסט תאמין שאתה הוא השולט בחייך ולא אף אחד אחר... אני גויירתי כשהייתי ילדה וחיה בתוך משפחה מאוד מאמינה.. אני חושבת שאני אולי בין היחידים שמעיזים לא להאמין במשפחתי (הרקע נועד שתבין שהושפעתי משתי התפיסות) אני מאמינה שיש איזשהו כוח שמכוון אותנו עדיין לא ברור לי איזה כוח אולי זהו השילוב של הקוונטים, מחשבות האדם והקוסמוס אבל לפי דעתי אכן קיים כזה כוח שמפעיל אותנו אך אני ממש ממש לא חושבת שהכל קבוע מראש לפי דעתי כל אדם יכול לשנות את ``גורלו`` ולקבוע לעצמו את עתידו.. כמדומני סטיתי מהנושא אך אשמח אם תתיחס להודעתי.. יום טוב:) איב

S.L.

New member
אתה דתי?!

זה קשור...אל דאגה... אתה מתחבר לדבר, ואומר אותו פשוט - אבל זה סותר - הכל קבוע? (ע``י מי?) ואם כן - מה הרשות? דוגמא? מה אתה מתכוון ``החיים כדלתא``?

*_*

New member
טוב...

כבר שמעתי על המושג אבל ממש לא הבנתי מה אתה חושב מההודעה. לפי דעתי, הכל קבוע והכל טבעי. אנחנו מחליטים החלטות לפי מה שיגרום לנו את האושר הרב ביותר שאנו יכולים וכך הכל קבוע. אבל אם חושבים על זה יותר מדי אז מתחילים להשתגע. אני כבר בשלבים המאוחרים יותר של השגעון ומהווה סכנה לציבור (beware)...

S.L.

New member
אין לי החלטה בנידון!

כל צד שתנסה לשכנע אותי - אסתור אותך! (ראו הוזהרתם!) משום מה הנושא הזה עניין אותי ו``חרשתי אותו``. התשובה שכן כוללת את כל הצדדים ואת כל הבעיות שבנושא(אני לא אומר שהיא אמיתית, אבל על כל שאלה *יש* תשובה *לוגית*!) - היא חסידות חב``ד, החלק העמוק, יותר עמוק ממשיח ופינגוונים, יש שם פילוסופיה בשילוב ממש ``ראוי לשבח``! שוב - אני לא מאמין במשהו מסויים, ואני לא חושב שאפשר להכריע לאחד הצדדים בלי להכריע על אלוהים.

maxbia

New member
דטרמיניזם????????

אלוהים(מקווה שלא כועס) כמה אתה מבלבל את המח. מזה עשרות בשנים טובי המדענים מנסים למצוא תשובה לשאלות שאתה שואל. אם יש לך ידע מסויים במכניקת הקוונטים אזי ידוע לך שהנגזרת שלה נוגדת את הדטרמינזם. מאחר והפיסיקה הדטרמניסטית אינה באה לידי ביטוי לא בקטן ביותר לא בגדול ביותר ולא במהיר ביותר לא ניתן לפי ההוה להעריך את העבר ופחות ממנו את העתיד. מכניקת הקוונטים הפכה את משפטו של ניוטון ``תנו לי את תנאי ההתחלה,תנו לי את חוקי הטבע,ואני אומר לכם במדוייק מה יהיה המצב בעתיד`` על פיו פתאום לא ניתן להעריך כמעט דבר בוודאות,קרי הדבר היחיד הבטוח ביקום הוא שדבר אינו בטוח...... אינשטין למשל חש תיסכול עצום בשנות חייו האחרונות בעקבות כך, גם גאון שכמותו לא הצליח לקבל תופעות מוזרות כמו התנהגותו של האור(פעם כגל ופעם כחלקיק) המצאותו של אלקטרון (לאחר בליעת פוטון של אור) פעם במסלול כזה ופעם באחר בלי מעבר הדרך ביניהם. תופעות אלה כך חש אינשטיין שמו את המדע שמנסה להיות החלטי בנקודה לא נוחה כלל ועיקר. לכן מנסים מדענים ברחבי העולם למצוא תשובה לשאלות אלה בדמות התמ``ג. הלו היא התורה המאוחדת הגדולה זאת ע``י איחוד כל הכוחות הפועלים ביקום,כדי שסוף סוף תמצא חוקיות מסוימת בסובב אותנו. כאן נשאלת השאלה כיצד ניתן להסיק מארבעת הכוחות הידועים על כלל הכוחות הפועלים ביקום? נכון לעכשיו ועד שיקום גאון שיוכל להוכיח שכל הסובב אותנו פועל לפי מערכת חוקים אחת וכוללת אני בוחר בעקרון שהדטרמיניזם חלף מהעולם לבלי שוב. כמו שאמרת אם נדע את החומר ובעצם את הכוח האחד הזה הרי הכל הוא אחד. אגב אחרי התרברבות רבה במילים ומונחים היכן דעתך האישית? היש כזו? ואם כן היכן היא????? מקס

Hell is beige

New member
אז האם הקוסמוס אין סופי?

אם לא, מה תוחם אותו? קיר בטון? ומה מעבר לו? כלום? ריק, הלא זה חלק מהקוסמוס, ואם הקיר הוא אינסופי?, הלא יש דבר כזה אין סופי ובעצם, הקיר הוא חלק מהקוסמוס. ומה עם התאוריה שהקוסמוס אינו אין סופי, שבעצם החלל עצמו מעוות וכשתמשיך בקו ישר אתה בעצם תגיע לקצו השני של הקוסמוס?, שהוא בעצם צמוד? דבר זה אומר 2 דברים: כל קו הוא סגור קצותי של קו כן יפגו זה בזה מה שמוחק לגמרי את כל תורת ההנדסה, שכבר הוכיחה את עצמה מספיק טוב כישרה ואמינה. האמנם? או שעכשיו אוריינטציה מרחבית תקבל מימד שונה לגמרי? יהיה להתחש באורך, רוחב, גובה ועיוות? ואם הקוסמוס הוא באמת מעין ספירה, עיוות של מרחב שמסביבו אין כלום, אז יש אין סוף פרקטי, תנועה בקו ישר (כביכול, לפי ההנדסה של ימינו) תהיה אין סופית, אז מה זה משנה אם הקוסמוס סופי, אם התנועה במרחבו היא אין סופית? האם תתכן תנועה אין סופית בתוך משהו מוחלט וסופי? ואם כל תנועה היא בעצם ספרית, אז האם זה אפשרי, לפי תורת הקוונטים, לזוז בקו ישר, אז, בעצם, לא לזוז בתוך המרחב, אלא דרך המרחב, משמע, תזוזה בעל חלל?

למעלה