דוקטורט בגיל מאוחר.

lahavsad

New member
דוקטורט בגיל מאוחר.

שלום לכולם.

הנני בעל תואר ראשון בהנדסת חשמל ואלקטרוניקה בהצטיינות, מאוניברסיטת ת"א, ובעל תואר שני במנהל עסקים מאוניברסיטת ת"א.

היום, בגיל 50, הנני מעוניין לבצע דוקטורט בכלכלה וללמד באקדמיה, ולפיכך אשמח אם תענו לי על שאלות הבאות:

1. האם לדעתכם האוניברסיטאות בארץ יאפשרו לי לבצע דוקטורט בגילי המתקדם? (כמובן שאין לי צורך במלגה, או בכל אמצעי מימוני)

2. אם כן, איך לדעתכם יהיה אפשר לקבל המלצות ממרצים באקדמיה, שכמובן אין לי קשר עם אף אחד מהם? (המלצות הנדרשות ע"י כל מוסד)

3. בהקשר לשאלה 2, כיצד אמצא מנחה?

מודה מראש לעונים.

ל.

תריגה

New member
תפריד בין כמה דברים

זה שאולי תמצא מקום שיתן לך לעשות דוקטורט- יכול להיות
זה שמזה תגיע ללמד באקדמיה- הרבה הרבה הרבה פחות סביר.

tulkin

New member
לדעתי...

א. אין שום בעיה לכתוב דוקטורט בגיל כזה. אני מכיר כמה שעשו זאת
ב. השתלבות באקדמיה לאחר הדוקטורט עשויה להיות יותר אתגרית. כמרצה מן החוץ או כמרצה במכללות יהיה הרבה יותר קל, אבל משרה תקנית עשויה להיות אתגר גדול יותר, גם אם לא בלתי אפשרי. צריך לזכור שכל הנ"ל קשים ומאתגרים גם לצעירים.
ג. צריך להתרכז קודם במציאת מנחה מתאים ונושא למחקר. מן הסתם ידרשו ממך השלמות כלשהן בתחום המחקר שלך, ולו רק כדי להכיר אותך וללמוד איך זה לעבוד איתך. ייתכן שאסטרטגיה טובה תהיה לזהות מספר מצומצם של מנחים פוטנציאליים לשבת אצלם בקורס שהם מעבירים. להרשים אותם ביכולותיך, מעורבותך ורעיונותיך, ואז לפנות אליהם בבקשה להנחות אותך. גם החיפוש והסינון הראשוני (באמצעות שיטוט באתרי האינטרנט של המחלקות הרלוונטיות עבורך, וקריאת מאמרים של המועמדים ומאמרי רקע נוספים לפי הצורך), וגם השלב השני דורשים השקעת זמן ומאמץ.
ד. אני מניח שאחרי שתמצא מנחה פוטנציאלי שגם התרשם ממך מספיק כדי להנחות אותך, נושא ההמלצות לא יעמוד בדרכך. כולם יבינו את הסיטואציה בה אתה נמצא, אולי מבחינה טכנית יקבלו אותך על תנאי לתקופה מסויימת, אבל בטוח שהבעיה פתירה ואין סיבה לדאוג לה כבר מעכשיו

d a p h n a

New member
מחזקת את מה שאמר טולקין

לעשות דוקטורט ככל הנראה תוכל לעשות. יש הרבה אנשים שעושים דוקטורט בגיל מבוגר, כולל אנשים שמחכים עד אחרי גיל פרישה.

לגבי הוראה באקדמיה, אם המטרה היא ללמד קורסים פה ושם, אולי תוכל לעשות משהו. אם אתה מדבר על משרה תקנית אז אין מנוס מלהגיד בצורה ישירה שזה כמעט בלתי אפשרי.

קודם כל, כי זה מאוד מאוד מאוד קשה גם למי שמתחיל דוקטורט בגיל צעיר. שוק העבודה האקדמי מאוד תחרותי, ורק מעטים מאוד מקבלים משרה באקדמיה.

אבל מעבר לכך, גיל הפרישה באקדמיה הוא 68, ומאחר ומדובר בארץ על השירות הציבורי, הרי שזהו גיל נוקשה. בהנחה שלא סביר שתסיים דוקטורט לפני גיל 55 במקרה הטוב, ושיקח עוד זמן מה עד שתהיה במצב (מבחינת פרסומים וכו') להיות מועמד למשרה תקנית... הסבירות שיעסיקו אותך מאוד נמוכה, פשוט כי באקדמיה עובדים די "לטווח הארוך", ואנחנו מדברים על בערך 10 שנים לפני שתצטרך לפרוש.

lahavsad

New member
תודה רבה לעונים, אבל הענין של הוראה באקדמיה

הוא שולי ורחוק מאד, לעומת עצם איתור מנחה.

יש לי נושא+ הצעה לעבודת מחקר, אולם אין לי שמץ של מושג, איך בכלל להתחיל ולאתר מנחה.

טולקין נתן לי חומר למחשבה, אך האם יש רעיונות נוספים?

שוב, תודה מקרב לב על הנכונות לעזור.

ל.

מאי261

New member
גוגל הוא ידידך...

חפש את המחלקות הרלבנטיות בתחום שלך, ועבור על דפי אנשי הסגל במחלקה. תסנן את מי שלא מתאים עבורך, ותתעמק יותר במי שעשוי להיות רלבנטי - הבט בפרסומים שלו, מידע נוסף שניתן לאתר עליו, וכו'. בדרך זו תגיע לרשימה קצרה יחסית של אנשים שנושא המחקר שלך מתאים להם ושיכולים להיות מנחים פוטנצאליים. אחר כך אפשר לנסות לאתר דרך קשרים אישיים אנשים שמכירים את המנחים הנ"ל או עבדו איתם ולברר יותר, ובסופו של דבר לפנות לאותם אנשי סגל עם תיאור *קצר* אודותך ואודות הרעיון שלך וקורות חיים מקוצרים.

L Bloomer

New member
מסכימה עם קודמיי

התחלתי דוקטורט כמעט בגיל שלך, ואכן הגיל לא מהווה בעיה לעניין הדוקטורט.
בעיה יותר קשה היא שאתה רוצה לעשות דוקטורט אבל אין לך תואר שני מחקרי. תואר במינהל עסקים ללא תזה לא מלמד שום דבר על יכולות המחקר שלך. אני לא בטוחה שאתה עצמך יודע מה זה אומר לכתוב דוקטורט ואם זה באמת מתאים לך. אם תתקבל לתואר שלישי תצטרך לעשות לא מעט השלמות.
אם המטרה היא ללמד באקדמיה, אולי אין טעם להתחיל. היום מאוד מאוד קשה למצוא עבודה אקדמית. יש הרבה יותר מדי דוקטורנטים וסף הדרישות עולה בהתמדה. למשרה תקנית צריך לא רק דוקטורט אלא גם שורה של פרסומים טובים, פוסט בחו"ל ורצוי גם חוזה סגור לספר הראשון... אבל אפילו כדי ללמד קורס אחד או שניים במכללה צריך הרבה מאמץ ולא מעט מזל.
אם בכל זאת אתה רוצה לחקור, ומוכן להקדיש כמה שנים של עבודה מאומצת שלא בטוח שיהיה להן תגמול הולם, תתחיל בלמצוא לך נושא ומנחה (לא בהכרח בסדר הזה). חפש באתרי המחלקות הרלבנטות, קרא מהם תחומי העניין של החוקרים, קרא מאמרים שלהם וחפש מה ומי מעניין אותך. אחר כך כדאי לברר על המנחה הפוטנציאלי איך הוא מנחה, איך האינטראקציה שלו עם המונחים וכו' ואז לנסות לפנות לכמה אנשים ולבקש פגישות.

FPNH

New member
קצת

גיל הפרישה באקדמיה הוא לא 67?

(בשרות המדינה אני בטוח שזה 67 ולא 68)

d a p h n a

New member
למיטב ידיעתי 68

לכל הפחות, זו השנה האחרונה של אבא שלי לפני פרישה, והוא יהיה בן 68 בקרוב.

d a p h n a

New member
כמובן.

קודם כל, גם בארץ אנשים מגיעים לאוניברסיטה בגיל יותר מאוחר, בסטטוס של אמריטוס. לעיתים קרובות הם מחזיקים משרדים באוניברסיטה גם שנים אחרי הפרישה. למשל, המשרד שבו אני משתמשת כרגע הוא בעצם משרד של אמריטוס בשנות ה-80 המתקדמות לחייו, שמגיע לאוניברסיטה פעם בכמה שבועות לבדוק דואר. מאחר וכך, יש הבנה שהחוג יכול לתת גם לאנשים עם צרכים "עראיים" להשתמש במשרד שלו, וזה מה שקורה.

בארץ גיל הפרישה באוניברסיטאות הוא מחייב, בגלל שהאוניברסיטאות הן חלק מהשירות הציבורי ונמצאות בבעלות המדינה. בארה"ב, מאחר וחלק גדול מהאוניברסיטאות הן פרטיות, לא בהכרח קיים גיל שבו חייבים לפרוש.

אור302

New member
לגבי המלצות,

זו לא תהיה בעיה. מרגע שתאתר מחלקה שמתאימה לך ומרצים, תלמד אצלם קורסי השלמות ועל בסיס הקורסים האלה תקבל המלצות. זה לא גם לא חייב להיות באותו מוסד, אם כי עדיף. אם תעשה השלמות במוסד אחד ודוקטורט באחר, אפשר שתידרש להשלמות נוספות. זה דווקא רק יקדם אותך, אבל גם יגזול זמן נוסף.

הנקודה הבעייתית ביותר

מכל מה שציינת היא למצוא מנחה, ניתן להתקע בשלב הזה גם כמה שנים טובות (מניסיון) ובמיוחד אם התואר השני שלך הוא ללא תזה. התכונן, לצערי, לקבל הרבה תשובות שליליות ממנחים פוטנציאליים..אבל אל תשבר והמשך לנסות.
ברגע שתעבור את המכשול הזה הכל אפשרי.

למעלה