דוד ילין

• פותח הנושא lafy
  • פורסם בתאריך
פולספגן, זו ממש לא אפליה מתקנת.

אפליה מתקנת היא מתן עדיפות לאנשים על סמך השתייכותם לקבוצה מסוימת באוכלוסייה. לאפשר לילד בעל לקות להבחן במבחן מותאם זה בעצם להשוות את תנאי ההבחנות שלו לילד ללא לקות, כך ששניהם יוכלו להמדד בסולם אחיד. אין כאן כל העדפה. הוא לא מקבל יתרון. ואפילו נהפוכו. גם עם כל ההתמאות שבעולם, מבנה המבחן הנתון של מכון סאלד, עדיין לא מספיק מתאים לילד בעל קשב וריכוז לדוגמה, על מנת שמנת המשכל שלו תמדד באופן אובייקטיבי. בשום מקום משרד החינוך לא טוען שהמבחן אמור לסנן את מי שלא מתאים להיות חלק מכיתת מחוננים, אלא שהמבחן בודק יכולת קוגניטיבית.את נושא ההתאמה או אי ההתאמה מתנים בראיון מקדים. ובאמת, לא אחת נתקלתי בבתי ספר שבחרו שלא לקבל לכיתת המחוננים ילדים שלא התאימו מהבחינה ההתנהגותית/רגשית, ואפילו בגלל הפרעת קשב וריכוז לא מטופלת, למרות שעברו בהצלחה את מבחני הסינון.
עוד חידוד לטענתי זו העובדה שהיום מקפידים ביותר שלא לומר "הקלות" אלא "התאמות". כי מתן ההתאמות לא מקל בשום דרך וצורה. אני אמא ל 3 ילדי קשב וריכוז, ואני חיה את הנושא גם בחיי המקצועיים, ותאמיני לי שהם נלחמים כדי להיות כמו כולם.

ויתרה מזאת ...

מי מהם שכבר נבחן במבחן האיתור למחוננים (מבחן מותאם), ובמסגרת האבחון של הפרעת הקשב והריכוז, עשינו אבחון פסיכודידקטי בו נמדדה מנת משכל של 146.

טוב, אז אני מניחה שקשה לך להיות אובייקטיבית בנושא,

אבל בכל זאת - ידוע לך על מחקרים שנעשו לצורך בדיקה של אותם מבחני מחוננים מותאמים לגבי עד כמה הם באמת מצליחים להיות מותאמים כראוי לילדים עם הליקוי הרלבנטי (כלומר, למשל, איך נראית ההתפלגות של הציונים בקרב בעלי הפרעת קשב וריכוז)? אני מניחה שלגבי אבחון פסיכודידקטי אפשר לשאול שאלה דומה.
אני יודעת על אוכלוסיות מסוימות שיש באמת קושי להעביר להן מבחנים סטנדרטיים והתוצאות לא ממש משקפות - אבל אני לא יודעת ספציפית לגבי מה קורה עם מבחני מחוננים בארץ ואוכלוסיות מיוחדות. אני מתארת לי שעשו איזשהו מחקר בנושא ולא סתם נתנו הארכות זמן, וכו', אבל אני לא יודעת מה עשו.
יכול להיות שאחוז גדול מבעלי הפרעת קשב וריכוז הם מחוננים - אני לא אומרת שלא - אני רק שואלת איך בדיוק החליטו מה הדרך הנכונה לבדוק את המחוננות שלהם.
ידוע לך משהו בנושא?

לדעתי לא התבצע מחקר בהקשר של המבחן של מכון סאלד. אבל, אבדוק.

למעשה, עד לפני כ 10 שנים, משרד החינוך "הודה" שהמבחן הנוכחי לא מאתר ילדים לקויי למידה מחוננים. ולכן הקבלה של אוכלוסיית ילדים זו לתוכניות המחוננים, התבצעה על סמך אבחון פסיכודידקטי פרטי שההורים עשו. מנת משכל גבוהה מ 140 באחד התחומים, אפשרה קבלה אוטומטית.
מכיוון שאבחון זה יקר מאד, ובשם השוויוניות, הוחלט לשנות נוהל זה, ולתת התאמות בדמות תוספת זמן , הקראת השאלון ועוד ... (בהתאם לסוג הלקות) כדי לאפשר לילדים אלו מבחן הוגן. יחד עם התאמות אלו, ילדים לקויי למידה מופלים לרעה בגלל מבנה המבחן והם לא מתחילים את המבחן באותה נקודה כמו ילד "רגיל" אלא בפער לרעתם.
תוספת זמן לילד לקוי למידה לא מעניקה לו יתרון! היא מתיימרת להעניק לו שוויון. וזה לא קשור אם אני אובייקטיבית או לו. זו עובדה. בתחום הפסיכולוגיה החינוכית בוצעו עשרות אם לא מאות מחקרים בנושא ההתאמות לילדים אלו על מבחנים ולמידה באופן כללי, לא שידוע לי שהתבצע מחקר בהקשר של מבחני מחוננים.
אבדוק ואעדכן.

השאלה לא מה היא מתיימרת לעשות,

אלא מה קורה בפועל. יכול להיות שהיא מקנה לו יתרון, ויכול להיות שהיא מקפחת אותו. זה משהו שצריך לחקור, כאמור. היתרון של מבחני מחוננים היה שכ-ל הילדים עושים בדיוק אותה בחינה, ואז אפשר לראות מי יותר טוב ומי פחות טוב. בניגוד למבחני איי קיו שצריך לעשות להם סטנדרטיזציה ולבדוק מדי פעם אם הם עדיין תקפים, וכו' (אפילו בלי להכניס את העניין של הפרטיות של האבחון והתשלום עליו) במקרה של מבחן מחוננים (ובלי הכנה, כמובן) המבחן עצמו פשוט משווה בין כולם. ברגע שמחליטים שחלק מהילדים עושים את המבחן בצורה אחרת, חייבים לוודא שההתאמה הזאת תקינה ולא מקנה להם יתרון (או חסרון) על פני היתר. במקרה הזה כבר אי אפשר להשוות בין כולם, וכן צריך לעשות מחקר ספציפית על האוכלוסיות שעושות את המבחן אחרת - כי יכול להיות שההתאמה, במקרה של המבחן הספציפי הזה, פשוט לא תקינה, וכאמור, מקנה יתרון (או חסרון) לא הוגן.

פולספגן

New member
אם המטרה היא "בעצם להשוות את תנאי ההבחנות שלו לילד ללא לקות"

אז איך את מסבירה ש-% המסיימים בקירבם גדול מאשר מי שלא מקבל את ההתאמות?
&nbsp
לפי מה שלמדתי, עפ"י חוק המספרים הגדולים, % המסיימים היה צריך להיות זהה בקירוב בשני המצבים ואם לא כך הדבר, אין כאן שוויון, אלא אפליה מתקנת, כי היא נותנת להם על סמך השתייכותם לקבוצה מסויימת באוכלוסיה של לקות יתרון על פני השאר.

פולספגן

New member
את המבחן

המבחן נועד כך שרובם הגדול של הנבחנים לא יצליחו לסיים אותו ולכן שאלתי "מה % המסיימים?"
כמובן, שישנה כאן הטייה של אלו שרואים שלא נשאר להם מספיק זמן ואז מהמרים על התשובה הנכונה ולכן הם גם יוגדרו כמסיימים כאשר השיבו על כל השאלות ואת זה ניתן לנפות על פי הציון בהנחה שיש הסתברות גבוהה שהניחוש יניב תשובה לא נכונה.

בהתחלה שאלת מה אחוז המסיימים - בהמשך אמרת שהוא גבוה.

באמת לא ברור על סמך מה אמרת את זה.

פולספגן

New member
ע"ס הגיון בריא שמי שיש לו יותר זמן, יספיק יותר במיוחד לאור

העובדה שלא מדובר כאן על ילדים איטיים, אלא על ילדים עם קשיי קשב וריכוז, שבד"כ זה מתאפיין בהיפר אקטיביות, קרי מהירות יתר.
למען הסר ספק, אין לי נתונים לאשש את ההנחה שלי, הואיל ונראה לי שבחיים לא בדקו את זה.

היפר אקטיביות קרי מהירות יתר.

את קורעת.

פולספגן

New member
כן ותמשיכי לקרוא ותראה את המשפט הבא -

"הגורמים המדויקים לאימפולסיביות אינם ידועים. מומחים סבורים כי היא קשורה ככל הנראה להפרעות קשב וריכוז, היפראקטיביות, סביבה משפחתית ושיטות חינוך. "

כן, קראתי את המשפט הזה.

ובלי להיכנס לזה שזה לא אומר שהם באמת "מהירים" ולא באמת עוזר להם בבחינות, את מבינה שזה לא אומר שזה מאפיין של הפרעת קשב וריכוז והיפראקטיביות? אני מתקשה לבחור בין אינסוף הדוגמאות שאפשר לתת של דברים שיש ביניהם קשר (ועוד משוער) אבל לא מאפיינים את כל האוכלוסייה הנתונה.

okiri

New member
בדיוק!

מי שחושב שמבחן מותאם זו "הקלה" לא מבין את הקושי.
ורק לידיעה: אחוז המחוננים בקרב "לקויי למידה" גבוה מאחוז המחוננים בקרב ה"רגילים".
מה שאומר, שאחוז לקויי הלמידה בקרב אוכלוסית המחוננים גבוה מאחוז לקויי הלמידה באוכלוסיה הכללית.
שנעשה להם כיתות נפרדות? אפרטהייד?

ממש לא - כל מה שצריך

הוא לוודא שמוקצים המשאבים המתאימים כך שהכיתה מתנהלת כמו שצריך. במקרה שלכם, לדברייך, זה המצב - הבן שלך הפסיק עם הריטלין וההתנהלות מוצלחת. זה מצוין. זה ממש לא אומר שזה המצב עם כל הילדים בכל הכיתות.

אולי "זר לא יבין זאת"?

כי אם קיים שיח שאומר בשגלל שיש להם תופסת זמן, הם מספיקים יותר מילד שנבחן ללא תוספת זמן ... אז כנראה זה משהו שלא חווה או לא מכיר ילד לקוי למידה. לצערי, גם עם תוספת הזמן הם לא מספיקים מה שילד "רגיל" כן מספיק. התאמת מבחן לילד לקוי למידה לא נותנת לו יתרון, אלא מקרבת אותו לתנאי מבחן רגילים. פער תמיד יהיה.

למעלה