דה ריאליזציה

שואלת87

New member
דה ריאליזציה

שלום,
אני מקווה שזה המקום הנכון להתייעץ בו. ושאולי אקבל גם עזרה כי אני לא יודעת למי לפנות..
כבר שנים שאני סובלת מדה ריאליזציה אבל רק בשנה האחרונה אחרי חיפוש באינטרנט ראיתי שיש לזה שם ושאני לא היחידה שחווה כזה דבר- תחושת ניתוק מהמציאות. (תמיד חשבתי שזה מעיין סחרחורות ובאמת כשהייתי נערה הרופא שלי שלך אותי למספר בדיקות אבל כל מה שהרופאים יכלו להגיד לי זה שאולי זה קשור לתזונה. למרות שתמיד אכלתי בריא ואין לי בעיית משקל.)
בשנים האחרונות איכשהו לא כ"כ חוויתי את תחושות ההתנתקות האלו וממש שמחתי שאולי זה פשוט נעלם! אבל לצערי זה חזר אלי ואני ממש לא רוצה לחיות עם זה!
האם יש דרך כלשהי להיפטר מזה? אם כן, איך?? אין לי מושג למי לפנות, מה לעשות...
אשמח לתשובות.. תודה!

מירב189

New member
לשואלת יקרה - ברוכה הבאה לפורום

&nbsp
קוראת מבין השורות את חוסר האונים שלך, את הסבל הנמשך תקופה ושאין אף איש מקצוע שייתן לך את המענה ההולם לבעייתך.
יקירה, אכן את לא לבד עם ההפרעה הזו, ישנם עוד אנשים כמותך וזה באמת מצריך המון כוחות נפש.
מציעה לך, לפנות לפסיכיאטר בכדי לתת את הערכה על מצבך וימליץ לך על תרופה פסיכיאטרית לכך.
אתה יכולה לפנות לפסיכיאטר פרטי, או קופח או למרכז לבריאות הנפש הקרוב למקום מגורייך.
האם זה עוזר לך, יקירה?
&nbsp
בהצלחה בשינוי איכות חייך,
&nbsp
מירב
&nbsp

שואלת87

New member
תגובה ושאלות נוספות

מירב,
מאוד מודה לך על תגובתך.
אכן הגעתי להרגשה של חוסר אונים...
האם הדרך היחידה היא תרופות? אני לא יודעת למה אבל יש לי הסתייגות מזה.... האם לקיחת תרופות היא לכל החיים? או רק עד שמרגישים שזה עבר?
אני באמת אנסה לאזור אומץ ולקבוע תור אצל פסיכיאטרית. אני מקווה שזה יעזור.
תודה לך שוב!
אשמח לעוד תובנות אם יש למישהו...

אני לא הייתי רצה לפסיכיאטר

לאבחנות
לתרופות.
חברה שלי סיפרה לי שגם היא סובלת מהרגשות כאלה
ונעזרת בטיפול, או שיחות,
עם פסיכולוגית.
היא עובדת איתה על מתי זה קורה
ומה מביא את זה,
והיא כבר מרגישה יותר טוב.

מירב189

New member
לשואלת היקרה

ראשית, שמחתי לעזור לך.
בהקשר לשאלתך, את צריכה קודם כל לפנות לפסיכיאטר בכדי לאבחן אם אכן זוהי הבעיה או שישנה בעיה אחרת.
אני יודעת מחברה שלי שסובלת מהפרעה הזו, אכן זה מצריך טיפול פסיכיאטרי עם טיפול תרופתי.
אין לי תשובה וגם לא את הסמכות להגיד לך אם זה לכל החיים, כי זה תלוי אם אכן זוהי הבעיה וגם לפי בדיקתו של הפסיכיאטר, אם אפשר להפסיק את התרופות, רק הוא מוסמך להורות לך לאחר תקופה עם טיפול תרופתי אם אכן את יכולה להפסיק את התרופות, לפי הידע המקצועי שלו.
לחברה שלי תקופה ארוכה הפסיקו את התרופות כי היתה מאוזנת מהתרופות, אך בגלל טריגר קשה נוסף, מצבה הוחרף והיא בטיפול תרופתי.
אבל כל מקרה לגופו וקודם כל צריך לפנות לפסכיאטר כדי לעשות הערכה ולאבחן אותך ולפי שיקול דעתו הוא ינחה אותך איך את מתקדמת.
מאחלת לך את כל הטוב שבעולם והחלמה מהירה ורפואה שלמה.
&nbsp
בברכת חג שמח ובהצלחה בשינוי איכות חייך,
&nbsp
מירב
&nbsp

ממה שראיתי

כשפסיכיאטר מתחיל טיפול תרופתי
הוא כמעט תמיד ממליץ לא להפסיק אותו
וזה די מסע בכיוון אחד.
גם אני לא אוהבת כדורים.
רוצה להרגיש טוב בעצמי
ולא שהכדור יעשה אותי כזו וכזו.

מירב189

New member
זה לא נכון, אני גם ההוכחה לכך, מתי שראו שהכדורים לא טובים לי

והם אזנו אותי לתקופה קצרה, אזי הפסיקו את התרופות.
לא תמיד אדם יכול לעזור לעצמו, לפעמים צריך טיפול תרופתי לתקופה אפילו קצרה, כדי שהאדם יתאזן.
אם זה היה באמת לפי מה שאת אומרת, אזי לא היו צריכים את הרפואה הפסיכיאטרית.
לפעמים צריך איזון כימי במידה וצריך לאדם, אחרת הוא יסבול לחינם וכל הזמן יחשוב שהוא יכול לעזור לעצמו, אבל הוא סובל לחינם.
מה אם אלה שהולכים לאשפוזים וכו', גם הם יכולים לעזור לעצמם? וודאי שלא.
זוהי דעתי וגם מנסיוני ושל אחרים.
&nbsp

מה שאת מתארת לא אומר

מה שאת מתארת לא אומר
שמה שכתבתי הוא לא נכון.
זה בסה"כ אומר שבמקרה שלך -
הם כן הפסיקו את הטיפול התרופתי.
תשימי לב שלא טענתי
שאף פעם הם לא מפסיקים טיפול תרופתי.
(כתבתי ש"כמעט תמיד" )
ועדיין ההתרשמות שלי היא
שהנטייה בדרך כלל היא לא להוריד.
בהמשך את מסבירה שבהפרעות קשות
יש צורך בטיפול תרופתי.
אין לי ויכוח עם זה.
אבל מה שהכותבת (שואלת87) תיארה
(תחושת ניתוק)
זה לא מההפרעות החמורות

מירב189

New member
ההפרעה שהיא אמרה זוהי הפרעה מהחמורה והקשה ביותר לאדם

והמצריכה טיפול תרופתי.
מי שמחליט אם להוריד זה הפסיכיאטר וזה על ידי בדיקה וכמובן שאם אדם לא מאוזן עדיין, אזי לא מפסיקים.
אני לא מדברת רק על המקרה שלי, אלא גם על מקרים אחרים שהיו במרפאה.
נכון, יש מטופלים שצריכים כל החיים לקחת תרופות, כי זה חלק מהאיזון הכימי הדרוש להם כדי להיות מאוזנים.
אני מכירה את ההפרעה הזו מקרוב, מחברה טובה שלי וגם מאנשים שאני תמכתי בהם, הם מאוד קשות ומחייבות טיפול תרופתי.
קשה לי להאמין שפסיכולוגית יכולה לבצע את העבודה של האיזון ללא שילוב של טיפול תרופתי, זה ממש שונה מהמקרים של האנשים שאני מכירה הסובלים מההפרעה זו והיא מאוד קשה אם לא לוקחים טיפול וגם עם טיפול גם קשה עד שמתאזנים.
אולי החברה שלך מסתירה ממך מידע מסוים או שלא, אבל קשה לי להאמין שאפשר לטפל ללא טיפול תרופתי בהפרעה הזו.
&nbsp

זו לא הפרעה קשה ולא מסוכנת

היא מאוד לא נעימה (נעים מאוד, אני לוקה בה וגם בדה פרסונליזציה), אבל לומדים לחיות איתה. היא מפחידה ולא נעימה, אבל מתרגלים. זה לא סכיזופרניה או פסיכוזה או מאניה דיפרסיה, שאלו מחלות קשות. מדובר במנגנון הגנה שבעבר נזקקנו לו כדי לשרוד במצבים מסוימים, והיום ממשיך להגן עלינו גם מפני מה שלא צריך, כלומר עובד על 'ריק'. קצת כמו מבטא זר - למשל מבטא רוסי - כשרוסי לומד עברית בדרך כלל יש לו עדיין מבטא רוסי, וזה בגלל שהוא רגיל לזה, אבל המבטא הרוסי נועד כדי לדבר רוסית, ועל כן המבטא לא נחוץ ובכל זאת הוא קיים כי ככה המוח מתוכנת.
&nbsp
אגב, יש רמות שונות לתופעות הניתוק הללו, כשהחמורה והקיצונית שבהן היא הפרעת זהות דיסוציאטיבית (מה שנקרא פעם 'פיצול אישיות'), אבל אני לא חושבת שעל זה השואלת דיברה.
&nbsp
הפסיכיאטרית הקודמת שלי אמרה שהיא שמחה שיש לי את זה, כי זה עוזר לי להגן על עצמי מפני דברים שאני לא מסוגלת להתמודד אתם. אולי היא צדקה.
&nbsp
בכל אופן אם מישהו היה מוצא תרופה לזה, הייתי שמחה לבדוק אותה על עצמי במידת האפשר.

רק להבהיר

תודה לאל אין לי הפרעת זהות דיסוציאטיבית, אלא רק דה ראליזציה ודה פרסונליזציה. טוב, נו, גם הפרעת אישיות גבולית וציקלותימיה.

jacolevi

New member
היי אלומה

אפשר הסבר על ההבדל לדעתך בין דה ראליזציה ודה פרסונליזציה ? אני שואל כי קראתי שיש חוקרים ופסיכיאטרים שנוהגים להתייחס לשתיהן בתור הפרעה אחת . שאלתי פעם את הפסיכיאטר שלי על כך , הוא טען שמנסיונו הרבה פעמים שתי החוויות הללו קורות ביחד במקביל ובעצם אין הבדל אם אדם רואה עצמו כלא ממשי או את העולם מסביבו כלא ממשי . לי נראה (מבלי שחוויתי זאת ) שאמור להיות הבדל בין השתיים .

מירב189

New member
ג'קו יקר

דה-ריאלזציה - היא חוויה סוביקטיבית שבה העולם החיצוני נתפס כלא ממשי.
האדם סובל מדה-ריאליזציה חש ניתוק מהסביבה החיצונית , כאילו ישנו דבר המפריד בינו לעולם שמסביבו. כאילו המציאות החיצונית היא הצגה או חלום - מקומות מוכרים נראים פתאום כזרים, מוזרים . תחושת הרגש מופחתת, לפעמים ישנה תחושה של חוסר בהירות ועירפול חושים - למשל האדם לא רואה את המציאותית האמיתית, הוא יכול לחוש שהוא לא רואה כלום או ערפל וכו'.
דה פרסונליזציה - היא תחושה שהעצמי אינו ממשי, כאילו אני זה לא אני, אני לא יודעת מי אני, כלומר כמושגים עצמאיים ולא סביבתיים.
כלומר דה-ריאליזציה - הסביבה היא לא ממשית ודה-פרסונליזציה - העצמי הוא לא ממשי.
רבים אחרים לא רוצים רוצים ליצור הפרדה בין המושגים, הסיבה העיקרית לכך היא שהסימפטומים של שתי ההפרעות לעתים קרובות קורים במקביל. סיבה נוספת שלה חשיבות פילוסופית גדולה היא שהחוויה של העצמי, האחרים, והעולם - היא דבר אחד. לכן הרגשות של חוסר מציאותיות יכולות ליצור בלבול בו האדם מתקשה להחליט אם זה העצמי או העולם שנחווה עבורו כלא מציאותי.
בתקווה שזה מובן עכשיו.
&nbsp
בברכת חג שמח ובהצלחה בשינוי איכות חייך,
&nbsp
מירב
&nbsp

&nbsp

jacolevi

New member
אני מבין את מה שכתבת , אבל אני ביקשתי לשאול את אלומה

לאור העובדה שהיא מכירה את התחושות הללו מקרוב , חוותה אותן בעצמה .
בכל מקרה תודה לך וחג שמח .

מירב189

New member
אני מכירה את התחושות הללו מקרוב אומנם סובייקטיבית

כלומר ממה שחברה שלי חווה ונהפכתי ל"חצי פסיכיאטרית" בגלל זה, צריכה להכיל אותה על מה שהיא חווה כל הזמן.
היא תתאר לך את אותן תחושות או טיפה אחרת, כי זה מה שמרגיש מי שסובל מההפרעה הזו.
בכל מקרה, אתה יכול לקבל גם את דעתה של אלומה.
&nbsp

מירב189

New member
למשל בדה-ריאליזציה - תחושה ויזואלית היא לא אמיתית - למשל אם

היא נמצאת בתוך בית, היא לא רואה ומרגישה תחושה של "בית" אלא צל, ערפל.
או אם היא בחוץ, היא לא רואה אנשים אלא צל או אף אחד ומפחדת לא לזהות אנשים, תחושה סובייקטיבית שלה, למרות שהיא מזהה את כולם..
אם זה בדה-פרסונליזציה - התחושה הפנימית שהיא שאין זהות עצמית, לא יודעת מי אני או שיש בעיה בזכרון, כאילו לא זוכרים כלום, למרות אם תשאל אותה שאלות, אז אין בעיה בזכרון, היא זוכרת הכל.
אלו הן החוויות, כמובן שיש גם דרגות של ההפרעה ואולי גם ההחרפה של התחושות.
&nbsp

זה בדרך כלל לא קורה לי בו-זמנית

דה פרסונליזציה היא תופעה שאני חווה מגיל תשע וזוכרת גם את הפעם הראשונה שזה קרה לי וכמובן לא ידעתי להסביר וכמובן ידעתי שאם אספר לא יאמינו לי ויחשבו שהשתגעתי, וזה היה אשכרה מפחיד. זה קורה לי המון עד שזה נהיה לפעמים המצב הרגיל ויש מדי פעם הבלחות של תפיסה רגילה של העצמי. כשזה קורה אני מודעת לכל דבר סביבי, אבל לא מרגישה את עצמי. אני מרגישה כמו זבוב על הקיר - שומעת את עצמי מדברת, רואה את עצמי מדברת או עושה משהו, אבל זו לא אני. אני מחוץ לעצמי. אני מסוגלת לנהל שיחה ומתמצאת היטב במקום ובזמן, ומי שלא מכיר אותי לא יכול לדעת שמשהו לא בסדר באותו רגע, אבל מי שמכיר לפעמים מרגיש שאני 'לא אתו', שאני לא מרוכזת, שאני 'במקום אחר' ושאני נהיית יותר אטית מבדרך כלל. קשה לי לקיים קשר עין במצב הזה, ואני יכולה להצביע במדויק על רגע ההתנתקות. אם השיחה נמשכת אני עשויה לחזור לתוכי ולצאת מתוכי עוד כמה פעמים, תלוי בעוצמת הרגש שעולה בשיחה, וגם אם לא מדובר בשיחה אלא בסתם מצב שלי עם עצמי (זה בדרך כלל קורה לי בסביבת אנשים, כולל בכתיבה בפורומים אבל הרבה יותר במציאות האמיתית החיצונית) זה בא והולך.
&nbsp
למדתי להרגיע את עצמי עם הזמן בכך שאני אומרת לעצמי שזה בסדר, שאין מה לפחד, ושזה תכף יחלוף, וכך אכן קורה. אני משכנעת את עצמי שזה חלק ממני ושאין מה לעשות חוץ מלתת לזה זמן לעבור. זו ההתמודדות הכי טובה שלי עם הסיפור.
&nbsp
אגב, יש לעברי לידר שיר שנקרא 'מכונית יפנית חדשה' ובה יש שורה "אני שומע מבחוץ את הפה שלי אומר, מה הפה שלי אומר". זה תיאור מתומצת להפליא של דה-פרסונליזציה.
&nbsp
יש למצב הזה גם ייתרון בעיניי, כי הוא מאפשר לי להיות אמיצה יותר עם עצמי ועם אנשים. זה כמו שאנשים מסוימים לוקחים סמים או שותים אלכוהול ואז הם פחות פוחדים מאנשים וקל להם יותר לבקש בקשות ולקבל דחיות, כי אני ממילא לא אני, אז לא יכולים לפגוע בי באמת, אז אני אקח סיכון ואבקש או אומר משהו למישהו, שבמצב תודעה רגיל לא הייתי מעזה.
&nbsp
לגבי דה-ראליזציה, זה הגיע אליי בגיל מאוחר יותר, אני חושבת. המצב הזה מפחיד אותי בהרבה וגם קורה לי בתדירות נמוכה יותר. אני מרגישה ששום דבר לא אמיתי. שאני מרחפת על ענן. לא זוכרת אם דיברתי עם הסביבה על נושא מסוים או שרק נדמה לי, אז אני אומרת שוב ואומרים לי שכבר אמרתי. ואני לא בטוחה, ואני לא יציבה, ואני לא פוחדת למות כי ממילא אני לא קיימת ושום דבר אחר גם לא קיים, וכל אינטראקציה ביני לבין אנשים גם היא לא קיימת, ויש מיסוך אדיר בתודעה שלי. אני עדיין מודעת למציאות והשיפוט שלי תקין, אבל התחושה כל כך מנוכרת וכל כך לא אמיתית, והיא לא כוללת רק אותי, אלא נדמה לי שכולם ככה, שאני מוקפת בכלום, שהכול כל כך מבלבל, שהכול מסתובב ונע בממד של ענן צמר גפן. זה לא שאני הוזה או רואה גופים מרחפים או משהו, אבל אני מרגישה ככה. באחת הפעמים שזה קרה לי הייתי במקום מסוים ופתאום מצאתי את עצמי ברחוב ליד בלי שזכרתי שיצאתי מהמקום ההוא בכלל, ואז רק הבחנתי שיש רמזור אדום להולכי רגל כי המכוניות צפצפו וזה מה שהחזיר אותי ל'מציאות'. זו דוגמה מאוד קיצונית ונדירה, קרה לי אולי פעם או פעמיים בחיים.
&nbsp
שתי התופעות הללו, בצורה מאוד מאוד מוקצנת עד כדי חוסר שיווי משקל פיזי וגם נפשי נוראי, בכי בלתי פוסק וממש תחושות של זרמים חשמליים במוח ואדרנלין רב בגוף, היוו סימפטומים קשים מאוד אצלי של גמילה מוואיפקס. אילו ידעתי מה עומד לקרות לי כתוצאה מהגמילה, בחיים לא הייתי לוקחת את התרופה מלכתחילה (גם ככה לא עזרה לי, אבל התופעות האלה היו פשוט מזוויעות. כאילו כל הימים בלי הפסקה אתה במצב תודעה מנותק לגמרי מעצמך, פשוט בלי הפסקה, וכל הזמן עומד ליפול).
&nbsp

jacolevi

New member
וואו , מדהים מה שאת אומרת.

ומדהים איך שהמוח מפרש מצבים רגשיים מסויימים בצורה מעוותת וגורם לכאלו בלגנים.
תרגישי טוב גב' קוקו (ציטוט שלך)
.

המוח לא מפרש דברים בצורה מעוותת

כשאתה גדל בסביבה מעוותת, זו דרכו של המוח להגיב בצורה נורמלית ולשרוד. רק אחר כך, כשיוצאים מהסביבה המעוותת ומנגנון ההגנה הזה עובד בעצם על ריק, כאן מתחיל העיוות. לא לשכוח שפעם (ולפעמים גם היום) זה הגן עלינו. בלי זה כנראה לא יכולתי לשרוד.

למעלה