גרמניה

hamaayan

New member
גרמניה

שלום

יש לי אזרחות ודרכון גרמני ואני שוקלת מעבר לגרמניה לכ-6 חודשים. המטרה העיקרית היא ללמוד גרמנית וגם לעבוד.
יש לי כמה שאלות וייתכן שהן לא מתאימות לפורום הזה אשמח לדעת לאן להפנות...
השאלות שלי הן:
1. האם אצטרך לשלם "ביטוח לאומי" אם אני עובדת שם?
2. מהו התקציב שעלי להיערך אליו (פלוס מינוס) בהנחה שהיעד המועדף הוא עיר גדולה - ברלין ודומותיה?
3. איפה אני יכולה לחפש דירה (מהארץ)?
4. איפה אני יכולה לחפש עבודה (מהארץ)?
5. איפה זול יחסית ללמוד גרמנית (המחירים של מכון גתה יקרים לי מדי...)?

או בקיצור - איפה מתחילים?!?! אין לי משפחה שם וגם לא חברים (עדיין...)

יש לי עוד שאלה, המעבר מתוכנן עם חבר שלי, שהוא אזרח אמריקאי. הבעיה שויזה הניתנת לבעל דרכון אמריקאי היא לשלושה חודשים, כל חצי שנה (ונראה לי שאותו כלל תקף גם לבעלי דרכון ישראלי). האם אני טועה והאם יש אפשרות לבקש מראש ויזה שהיא קצת יותר ארוכה? (כאמור, שישה חודשים).

תודה מראש ואשמח לתת עוד פרטים אם צריך!
מעיין.

תשובות חלקיות

(1)
אם את מדברת על ביטוח לאומי ישראלי: אם את גרה בגרמניה רק שישה חודשים ומתכוונת לשוב לארץ, את אמורה להמשיך לשלם בט"ל בארץ. עם זאת, יש אמנה בין גרמניה לישראל, מה שאומר שיש סיכוי שאם תשלמי בגרמניה תקבלי הכרה/פטור על כך בישראל, ולהיפך. כדאי לך לבדוק מול בט"ל
אם את מדרת על ביטוח לאומי גרמני (או המקבילה שלו): כל שכיר בגרמניה צריך לשלם בט"ל (או יותר נכון - כל מעסיק חייב להפריש), גם אם את שם רק ל-6 חודשים. אם את תהיי עצמאית/פרילנסרית, זה תלוי ברו"ח ואיך הם מסדרים את העניינים

(2) תקציב - שאלה בלתי אפשרית לענות: מה הסטנדרטים שלך במגורים (שותף/לבד; וילה/שיכון עוני)? איזו עיר גדולה (אין דין ברלין כדין מינכן)? מה לגבי דברים אחרים - את אוכלת רק אוכל מסוים (כשר, אורגני, טבעוני, וכו')? אם את נוסעת רק לחצי שנה - את נוסעת בחורף (ביגוד מיוחד או בקיץ)? איזה עוד צרכים יש/יהיו לך?
באופן כללי צריך לקחת בחשבון שני דברים - דירה מרוהטת מראש זה דבר שיקר (הרבה) יותר מדירה ריקה (ובגרמניה ריק = ריק, לפעמים אין אפילו נורות או מטבח למעט כיור ותנור); ושחוזי דירה סטנדרטיים בגרמניה הם ללא הגבלת זמן, מה שאומר שאת צריכה לשכור דירה לטווח קצר, דבר שהוא בד"כ יותר יקר מחוזה "רגיל". כלומר - כשמישהו אומר לך "ברלין נורא זולה, אפשר לגור ב-400 אירו לחודש ולהוסיף עוד 200-300 על הוצאות מחייה ו-voila, הם בד"כ מתכוונים לחוזה דיור על טווח ארוך ולמגורים שבהם כבר דאגת לנושא הריהוט ושאר התשתיות.

(3) יש אתרים שניתן לחפש בהם - שוב, תלוי מה בדיוק המטרה. לדעתי המקום הטוב ביותר לחיפוש דירה לטווח קצר (6 חודשים) הוא אתר בשם Studenten WG שלמעשה מפרסם לא רק הודעות לשותפות (WG = דירת שותפים) אלא גם שכירות משנה (כלומר - אתם נכנסים במקום מישהו לדירה שלו, בזמן שהוא נוסע, ובד"כ משלמים את שכה"ד + קצת תוספת)
http://www.studenten-wg.de/wohnungsmarkt.html

(4) לדעתי כמעט בלתי אפשרי, אלא אם יש לך איזה שהם כישורים סופר-מיוחדים.

נתחיל מזה שבכל מקום בעולם, אף מעסיק רציני לא ירצה להתעסק עם מישהו שבא רק לחצי שנה.

נמשיך עם זה שאני מניחה שאף אחד משניכם לא יודע גרמנית. בגרמניה מדברים גרמנית. וזהו, בעיקר אם נמצאים מחוץ לערים הגדולות, ואין סיכוי גם למצוא עבודה בניקיון אם את לא מסוגלת לתקשר איתם.

בברלין, העיר הכי "בינלאומית" בגרמניה, זאת שבה עוד יש סיכוי יעסיקו מישהו שאינו דובר גרמנית בכלל (וכמובן בחברות ההייטק/סטארטפים בברלין יש גם אנשים בעבודות "רציניות" שמדברים מעט מאוד גרמנית), תתקשי עדיין לךמצוא עבודה אם אין לך את אותם כישורים שיש לאנשי ההייטק שסיפרתי עליהם קודם - כי אחוזי האבטלה גבוהים ויש המוני זרים משכילים, דוברי אנגלית או שפות אירופאיות אחרות ברמת שפת אם, שמחפשים עבודה ומוכנים לעבוד גם בדברים שהם מתחת לרמת ההכשרה/השכלה שלהם, העיקר להישאר בברלין.

אם מישהו מן ה"עגלות" יגיד לך שאת יכולה "לעבוד" איתו בלי גרמנית, תתהי על תנאי ההעסקה (אולי הם אך ורק על בסיס מכירות ללא שום שכר שעה ובנוסף כפרילנסרית) וגם על השאלה, כמה ישראלים היו רוכשים משהו מדוכן שבו המוכר לא מדבר עברית (ואז תחלקי את האחוז ב-10 כי הישראלים לפחות רגילים לכך שיש בישראל עולים חדשים וכו').

עם זאת, אל תתייאשי. לברלין, למשל, יש קבוצת פייסבוק של "ישראלים בברלין" ומדי פעם מתפרסמות שם הצעות עבודה - למשל במרכזי שירות לקוחות שצריכים דוברי עברית (פייפאל ואחרים)

(5) יש המון בתי ספר זולים ללימודי שפה, ואחרי ש"תנעלי" על עיר, תוכלי גם לשאול על בתי ספר לשפות באותה עיר. מכון גתה אכן לא מומלץ

(6) יש ויזה ללומדי שפה, והוא יכול לבקש אותה.

hamaayan

New member
ואוו! תודה רבה!!!

1. אוקיי... זו כרגע הדאגה האחרונה שלי בהתחשב בתשובות :)

2. בקשר למקום המגורים - אנחנו נצטרך להחליט על פי העלויות כי לשנינו אין העדפה מסויימת, זה יותר בקטע חווייתי של לעשות משהו שונה ובדרך גם לללמוד את השפה.
(ונשמח לחסוך כסף על מגורים). בקשר לאוכל - שנינו אוכלים (כמעט) הכל :) אבל ממש תודה כי נתת לי כיוון מהיכן להתחיל. לא חשבתי שיהיה הבדל מהותי בין הערים.

3. תודה על האתר! אני מניחה שאצטרך מישהו דובר השפה שיוכל לעזור בזה...

4. עגלות זה ממש לא אני... חשבתי על משרה זמנית, אבל זה נשמע כמעט בלתי אפשרי, במיוחד בלי השפה. אין לנו כישורים מיוחדים אולי מלבד זה שאני יודעת ערבית ברמה
טובה ויש לי תעודת הנדסאי, וחבר שלי בתהליכי סיום כתיבת הדוקטורט שלו בהיסטוריה ומלמד איטלקית. השאלה אם זה עוזר לנו - בלי גרמנית.
ואני תוהה איך אנשים מכלכלים את עצמם כשהם נוסעים לגרמניה במטרה ללמוד את השפה מאפס? הרי באתר השגרירות הם די מעודדים את האופציה של לנסוע וללמוד שם.
זה בכל זאת קצת מייאש כי זה הבסיס הכלכלי שעליו חשבתי להסתמך. אבל שוב, תודה.

שוב, תודה רבה, זה ממש עזר לי לפחות להבין מאיפה להתחיל ובמה עלי להתמקד.
אולי בסוף נפרוש לאיטליה או אנגליה ואמצא שם בית ספר לגרמנית

למעלה