גן שפתי - כן או לא?

ציפולי

New member
גן שפתי - כן או לא?

שלום לכולם, הגחתי הנה לפני שבועות מספר, בקשר לבני בן השלוש וחצי שטרם אובחן. הילדון לוקה בשפתו (הן בהבנה והן בשטף) - עדין לא ברור אם ליקוי שפתי ספציפי או כחלק מהפרעת תקשורת נרחבת יותר. כך או כך אנו מתלבטים לגבי הגן - אם להעביר לשפתי או לא. רציתי לבקש אם מי מכם יוכל לשתף אותי בחוויותיו מגן שפתי, מה זה אומר בכלל, מה עושים שם, כמה טיפול פרטני הילד מקבל במסגרת הגן, מי 'מסתובב' שם (האם צוות הגן קבוע, או שעוברים ושבים בו מתלמדים ומתנדבים זמניים?), ואיזה יתרונות או חסרונות עשויים להיות לגן כזה אל מול הטיפול שאפשר להעניק לילד בבית, בשעות שלאחר הגן הרגיל (בלי צהרון, עם סייעת)? וגם... מה חושב הילד על הגן שלו?? בקיצור חילוקי דיעות מהססים בין אישי וביני, בלי ששנינו בעצם יודעים במה מדובר... תודה!!

איריס56

New member
גן שפתי

ציפולי יקירה, קודם סיפורי הזוועה - הגן השפתי בעיר מגוריי גבעתיים שם לא טרחו לטפל כמעט בבני הבכור ואת בני הצעיר חשפו להתקפה של עורבנים ולא טרחו לדווח לי (הייתי צריכה לקרוא על כך במקומון של העיר), טיפטפו לי שהוא מתקדם נפלא ויתאים לגן משולב ומובן שהמטפלות התחלפו, ילדו וכו'. עם הבן הבכור שמצבו קשה יותר לא יכולתי לשפר כמעט כלום. לעומתו עם הבן הצעיר שיפרתי ועוד איך וכאן מגיעים הסיפורים הנהדרים והנפלאים ואני לא מגזימה. אחרי הטראומה התעקשתי להשאירו עוד שנתיים בגן השפתי ברמת-גן (ברחוב מקדונלד) וכאן התחילה תקופה יפיפיה של הכרות על בעלי מקצוע נפלאים שכל מה שרצו זה לעזור, לשפר ולקדם והם גם עשו זאת. הילד שלי הגיע אחרי התקפת הציפורים עם פחד לעבור מחדר אחד לשני והגננת שהבינה לנפשו לקחה אותו ביד והעבירה אותו מחדר לחדר. הקלינאית המקצועית שבינתיים הפכה להיות גם הגננת של הגן גרמה לכך שהגיע לכיתה א' כילד היחיד עם ידע בקריאה. מרפאה בעיסוק נהדרת בטיפלה בו עם הרבה סבלנות ואהבה. מרפאה באומנות נהדרתשכדי לתגבר את רון גרמה לכך שרון יקבל טיפולים במקביל אליה גם במתי"א דבר שבדרך כלל אינו אפשרי. סייעות נפלאות שהתאהבו בבן שלי מיותר לציין שכדי להשלים את הנהדר גם הפסיכולוגית מהשפ"ח היתה נהדרת עם הרבה סבלנות. הרבתי לברבר אבל העלית בי המון זכרונות רעים אבל בעיקר טובים. מאוד מומלץ להכניס את ילדך לגן שפתי רק תבדקי שיש לו המלצות טובות - הצוות הקבוע הם הגננת והסיעות ושכחתי לציין שהיתה לנו גם מתנדבת משירות לאומי קבועה במשך כל שעות היום. למרפאה בעיסוק, לקלינאית ולמרפאה באומנות יש ימים קבועים בשבוע אבל נותנות שיעורי בית לגננת לגבי כל ילד וילד לזמן שהן לא נמצאות בגן על מנת שהעבודה תמשיך להתבצע בהעדרן. הבן שלי עד היום (הוא בכיתה ד') כל פעם שעובר ליד הגן זוכרת את הגננת הנהדרת שלו ואת הגן בשבילו לא היה גן אחר. בהצלחה, איריס

השאלה היא לא גן שפתי כן או לא

כשמדובר בלקות שרובה שפתית, גן שפתי יכול להוות מענה מצוין. בשנה שעברה הבן שלי היה בגן כזה, הוא נכנס לגן ששפתו כוללת כ-10 שמות עצם בלבד והמון המון ג'יבריש וסיים את השנה עם יכולת להשתמש במשפטים של 3 מילים, כולל הבעת רגשות באופן מדהים. בגן מלבד הגננת והסייעת שהיו קבועות למעט ימי החופשה שלהן, היו גם קלינאית תקשורת, מרפאה בעיסוק, מרפאה במוסיקה ופסיכולוגית. ל-3 הראשונות היתה חצי שעה שבועית עם כל אחד מהילדים. הגננת בגן היתה מדהימה, השקיעה בילדים מעל ומעבר והתוצאות ניכרו ולמרות זאת הגננת הבינה בעצמה שלמרות אהבתה העצומה לילד, היא הרגישה בהרבה מקרים שאין לה את הכלים לתת מענה לצרכיו הספציפים. ולעומת זאת כרגע הבן שלי נמצא בגן שפתי אחר ששם התמונה שונה לחלוטין ולצערי די עגומה. אני חושבת שההחלטה צריכה לבוא לאחר בדיקה של הגן השפתי הספציפי שבו מדובר, אם כי במידה ומדובר בוודאות בהפרעה תקשורתית הגן לבדו לא תמיד יכול לתת מענה לצרכי הילדים, אלא אם כן מדובר בגננת עם רצון ונכונות להתגמש וללמוד. בהצלחה

ציפולי

New member
תודה ועוד...

אני מבינה שצריך לברר, אבל איך? בעיריה לא מוכנים למסור שום מידע, אומרים לחכות לשיבוץ ולראות כשמתחילה השנה רק. ועל פי מה משבצים? האם יש קטגוריות שונות לגנים שפתיים, כמו שיש לגני תקשורת (תפקוד גבוה ונמוך)? ואם כן - מהן? איטי - אם את לא מרוצה מהגן שבו נמצא בנך - האם יש באפשרותך להעביר אותו לגן אחר? וגם רציתי לשאול - האם אותן בעלות מקצוע שהזכרתן מהוות חלק קבוע מהפעילות הקבוצתית (כמו חוג, למשל), או שהן נמצאות שם רק לצורך הפעילות היחידנית של חצי שעה בשבוע לכל ילד? האם הפעילות עצמה במשך שעות הגן דומה לפעילות של גן רגיל? תודה על ההענות!

המערכת לא מנדבת מידע

את יכולה לברר מה הם הגנים השפתיים באזור שלך לנסות להתקשר או להגיע לגן ולתהות את יכולה לשאול בפורם מצרף קישור על גניים ב 30 גן שפתי 20 גן ללקויות למידה 21 גן תיקשורתי גני 20 ו30 דומים במתקונת

כמה תשובות

אפשר לברר דרך האתר של משרד החינוך בקטגוריה של חינוך מיוחד על כתובת של גנים, אני מצרפת לינק http://cms.education.gov.il/EducationCMS/Units/Special/Misgerot/GaneyYeladim/MerkazM.htm (אגב גן שפתי סמלו הוא 30 חפשי לפי איזור מגוריך). ופשוט להרים טלפון באופן עצמאי ולבקש לראות או לשוחח עם הגננת. בד"כ השיבוץ נעשה עפ"י מסקנות האבחון שנעשה לילד ועפ"י שיקול דעתה של הפסיכולוגית בשירות הפסיכולוגי של העיריה. ככל הידוע לי אין חלוקה לרמות אלא רק לגילאים. במקרה של הבן שלי הסיפור הוא מורכב כי המועצה בשיתוף הגוף שמפעיל אצלינו את גני החנ"מ פתחה גן תקשורת בתחילת השנה וסגרה אותו כעבור 5 ימים בערך בגלל שלל בעיות מה שהותיר אותי עם אפשרות לשלוח את בני לגן במרחק שעה נסיעה או גן שפתי ובחרתי באפשרות השניה. כל אנשי הצוות הפרא-רפואי עבדו בגן רק באופן יחידני עם הילדים ומדי פעם נפגשו איתנו ההורים לשיחות עדכון וסיכום. הפעילות בגן כללה מפגש בוקר רגיל לאחר מכן מסלול מוטורי, אח"כ עבודה בקבוצות על מגוון תחומים כגון:הבנת הוראות,מושגי יסוד, עבודה על מוטוריקה עדינה ותפיסה חזותית. אח"כ ארוחת עשר, יציאה לחצר, עבודת יצירה, ומפגש סיכום. סה"כ המסגרת די דומה למתנהל בגן רגיל אבל כל דבר נעשה תוך שימת דגש על הקשיים של הילדים. לדוגמא אם למדו על הרוח עכשיו אז נעשו איתם נסיונות לחיזוק שרירי הפה - אורלמוטור הם נשפו מקשים, שרקו במשרוקית וכו' אם תרצי עוד מידע כלשהו, אשמח לעזור.

איריס56

New member
גן שפתי

היי, אכן צדק אבא של סער לגבי סיגל מרקוביץ - בזמן שהבן שלי היה בגן היא היתה הגננת בימי שישי בלבד וקלינאית התקשורת כיום אני יודעת שהיא הגננת הקבועה של הגן והיא בעלת מקצוע נהדרת ומסורה ואישה מאוד נעימה. אין לך כל סיבה להתקשר ולחפש את הגן השפתי בעיר מגוריך וליצור קשר טלפוני איתו כי לא יתנו לך להיכנס - את חייבת אישור של העירייה במקום מגוריך ולתאם ישירות עם הגן ורק אז את יכולה להגיעה לפגישה בגן - אין כל אפשרות אחרת. בכל מקרה כבעלת ניסיון בנושא אם הבן שלך צריך גן שפתי - הגן במקדונלד נפלא ומומלץ. דרך אגב לרמת-גן ישנם שני גנים שפתיים האחד לקטנים והשני לגדולים ברחוב מקדונלד. מקווה שעזרתי, איריס

איריס תפלאי ביקרתי בגן השפתי

ללא הודעה התקבלתי יפה על ידי הגננת והילדים. גם לגן התיקשורתי בגבעתיים התקשרתי וקבעתי פגישה עם הגננת . כך שכדאי לנסות. נכון שהוראות היבשות יש צורך באישור !

אפשר לתת את השם של הגננת/קלנאית

מרמת גן סיגל מרקוביץ שילבה שילובים מצלחים של ילדי PDD בגן השפתי.

החלטה על גן שפתי

לדעתי ההורה צריך לחשוב מה הוא רוצה לקדם עבור הילד קודם כל - יכולת ורבלית או תקשורתית. אם הילד ורבלי ברמה מסוימת, מן הסתם יותר חשוב לעבוד על תקשורת ואז הגנים השפתיים ברובם לא מתאימים. למשל לבני שידע לדבר (אם כי עד היום לא ברמה הכי גבוהה) הייתה גננת שלא הבינה בכלל איך מקדמים תקשורת וחברותיות. כשהייתי שואלת אותה מה היא עושה על מנת לקדם תקשורת היא הייתה עונה לי: אני שולחת אותו לחצר וצועקת לו לך לשחק עם ילדים.. מי כמונו יודע שזה לא מספיק ואף רחוק מהמציאות.. לעומת זאת אם מדובר בילד שיש לו קשיים מילוליים ניכרים, והמטרה הראשונית היא לפתח בו קודם כל שפה - אז אפשר להכניס את הילד לגן שפתי. זאת למרות שהיום אני חכמה לאחר מעשה וחושבת שילדים עם אוטיזם צריכים להיות או בגן/ בי"ס תקשורתי או משולבים עם סיוע צמוד, מלא ומקצועי + טיפולים בשעות אחה"צ.

למעלה