יש כמה דברים:
א. מוכר מוכר מוכר.... הייתי שם, והרבה זמן.
ב. אם הוא לא רוצה חיתול, הייתי הולכת עם הרצון הזה עד כמה שאפשר.
(עם הילד שלי, גיליתי שעם חיתול הוא היה 100% רטוב, וכשלא היה, אז היו לילות יבשים)
ג. מה שמאוד עזר לי לצמצם עבודה שכרוכה בהרטבות, זה ככה:
- על המזרון: מגן מזרון אטים, שעשוי משכבה אטימה ועליה שכבת כותנה. נעים ולא מרשרש.
- על זה סדין - אבל לא הכרחי. לפעמים היתי מוותרת.
- על זה: מגן מזרון מאותו סוג, אבל בגודל של מיטת תינוק, פרוש לרוחב המיטה שלו, כך שהילד שוכב על המגן הזה, שפרוש לו בערך מגובה החזה עד לברכיים.
- ועל מגן המזרון הקטן: מגבת, גם כן לרוחב, מספיק גדולה כדי שתיכנס מתחת למזרון.
זה נשמע הרבה אבל בתכלס זה לא.
היתרון של זה: כשהילדון מרטיב, אז זורקים רק את המגבת לכביסה, היא זו שסופחת את רוב הנוזלים, ואת המגן-מזרון אפשר לנקות על המקום בעזרת איזה בד ושפריצר עם חומץ-ניקוי (50% חומץ לבן, 50% מים ועשר טיפות שמן עשב לימון, מעולה לנטרול ריחות) וישר להחזיר למיטה. הרבה יותר קל לי להחליף מגבת מאשר להחליף סדין.
ד. אחרי שהילד שלי נפטר מהחיתול לילה בגיל רבע לשלוש, ואחרי תקופות ארוכות של יובש יחסי ורטיבות יחסית ושוב יובש ושוב רטיבות - התייעצתי עם הפיזיותרפסיטית שלי, שמתמחה ברצפת אגן וגם בבעיות הרטבה בכל הגילאים.
והיא אמרה כך:
הפרמטרים שמשפיעים על הרטבה לילית הם:
1. גודל השלפוחית
2. ההורמון שאחראי על ייצור השתן בכליות - אמור לדכא ייצור שתן במהלך הלילה
3. ההורמונים שאחראים על רמת העוררות, והיכולת להתעורר בלילה כשצריך.
קודם כל, היא אמרה, תבדקי את הקיבולת של השלפוחית במשך היום, ותראי כמה פיפי היא יכולה להחזיק. אם השלפוחית נראית קטנה מדי, ולא מחזיקה הרבה פיפי, אפשר לעבוד על זה, גם במשך היום, על ידי עידוד הילד לשתות הרבה במשך היום ולהתאפק קצת לפני שהולך לשירותים.
זה מה שעשיתי, וגיליתי שהקיבולת שלו הרבה הרבה יותר נמוכה ממה שמצופה מגילו, והתחלנו במסע-עידוד-התאפקות במשך היום, והיום, חודשיים אחרי שהתחלנו, אני כבר רואה שיפור: הוא מתעורר יותר בקלות בלילה כשהוא צריך להתרוקן.
זה לילד בגיל 4.5 - 5. הילד שלך עוד הרבה יותר צעיר... אז אני לא יודעת מה היא היתה אומרת במצב כזה. אולי גם כן להעיף מבט על קיבולת השלפוחית, ואולי פשוט לחכות בסבלנות שהגיל והגדילה יעשו את שלהם.
ה. בנוגע ללהעיר ולקחת בלילה: יש ילדים שזה עובד להם, יש שלא. הבן שליהיה ממש נלחם נגד זה אם הערתי אותו בזמן הלא-מתאים, או שפשוט לא היה יוצא לו כלום.
א-ב-ל, אם הוא ישן אתך באותו חדר, ואם את יכולה "להרגיש" אותו מתוך שינה, ולשמוע כשהוא מתחיל להתהפך או להיאנח או לגנוח כי השלפוחית שלו מלאה, *ואז* לקום ולקחת אותו לשירותים - יש סיכוי שזה יניב תוצאות הרבה יותר טובות, גם מבחינת המוכנות של הילד הישן לקום, גם מבחינת היכולת שלו לעשות את הפיפי, וגם מבחינת הלמידה. כי אם הוא נלקח לשירותים באמצע מחזור שינה ולא מרגיש כלום, הוא לא ילמד מזה כלום, אבל אם הוא חצי-מתעורר בגלל שלפוחית מלאה ואת מגיבה לזה ועוזרת לו להתעורר עוד יותר ולהגיב לזה, אז (לפחות בתיאוריה) זה עוזר לו לווסת את העוררות שלו וללמוד להתעורר בעצמו מתי שצריך.
אני גיליתי שאני מסוגלת בדרך כלל לשמוע אותו מתוך שינה כשהוא מתהפך וחורק, ולקום ולקחת אותו לשירותים, מין סוג של קשב-לילדים-גדולים, ואחר כך גם גיליתי שלמרות שזה פוגע לי ברצף השינה, זה עדיין עבודה קלה הרבה יותר מאשר להחליף מצעים בבוקר.
מצד שני, תמיד יש את הלילות שבהם את *לא* תתעוררי, והוא כן ירטיב, וגם זה מותר ולגיטימי ואין צורך להיכנס לפרפקציוניזם. בדיוק כמו עם קשב