גם חדש

צביקהאו

New member
גם חדש

שלום לכולם, החלטתי ל"הצטרף", אני קורא כבר מספר שבועות והגיע זמני, בן 35 , הורי ילידי בודפשט עד 1949, הצליחו לפי מה שאני יודע לברוח ואו להיות מספר חודשים ב-"מונקה תעבור" מחנה עבודה. מבין הונגרית טוב, לא כ"כ מסתדר עם לדבר. שהיתי כ-4 חודשים בבודפשט במסגרת העבודה אבל לא הצלחתי לתרגל את השפה. כמו שכולם מתלהבים מאוכל - גם אמא שלי - שתהיה בריאה - לא מחסירה לי. במשפחה של אשתי - סבתא שלה (ז"ל) ואילך - מצכיה, כך שרוב המבוגרים צריכים להזהר כשהם מדברים לידי - אבל אחרי דקה הם ממשיכים מכיוון שאני כבר לא ילד ואפשר לרכל לידי, אני גם מבין את רוב החידודים. בלי להבין מה בדיוק קורה - הייתי במילואים בצפת... התארחתי אצל קרובת משפחה - בת-דודה של הסבתא ... שגרה ממש ליד המוזיאון (ע"ש יגאל אלון)... ובצהריים שהייתי צריך לצאת - בין הריחות של הלצו והנוקדלי והגולש עוף שהגברת הכינה במיוחד בשבילי - באה איזו גברת רק לרגע כי היא באה לכנס במוזיאון... כמובן שהיא קיבלה ארוחת צהריים ... אח"כ קראתי כאן על מה מדובר.

טומי*

New member
ברוך הבא...../images/Emo24.gif

אכן הריחות של הליצ'ו משגעות את כל החושים.

orlu

New member
לצ'I... שקשוקה???? אם שקשוקה

הינה שקשוק,אז אכן פעולת השקשוק מגדירה את המאכל. השקשוקה מתאפיינת בהרבה מאוד שמן ורסק עגבניות. הלצ'ו הוא בעצם בסיס כשל סבא יעקוב,בצל אחר כך פלפל ולבסוף עגבניות כמובן מלח פלפפ פפריקה. ואליו מוסיפים או נקניק או אורז או אטריות כיד הדמיון, עם ביצים בדרך כלל זה הולך כאשר משקשקים אותן פנימה לתערובת. ברק אתה ודאי נהנה לאכול זאת עם וריאציות שונות ללא בשר === מומלצת המנה גגם ליד בשר (עם אורז מצויין) על כל פנים שוב הוכחה שמיקסים ישראל והתפוצות הולך 10 שבת שולם

liti

New member
ברוך הבא ../images/Emo13.gif וסקר לצ'ו קטן

איך אתם אוהבים את הלצ'ו שלכם- עם נקניק או בלי?

אצלנו בזמן האחרון השתרש המנהג

של לצ'ו לארוחת בוקר של שבת. מטגן במחבת גדולה, פרוסות בצל יבש עם מעט שום. כאשר הבצל מתחיל לקבל צבע, מוסיף את הקוביות של הפלפל הירוק וחתיכה קטנה של פלפל חריף מהגינה. ממשיך לעבוד על קרש החיתוך ומכין את העגבניה והפטרוזיליה. מוסיף חצי כוס מים ומכסה את המחבת, עד שהירקות מתבשלים. מסדר גומות קטנות בלצ'ו, ופותח שתי ביצים לצורה של ביצת עין. שוב מכסה, עד שהחלבון מתקשה. אוכלים עם חלה טריה לספיגת הנוזלים ולהעשרת הטעם. אחרי שקמים לאט מהשולחן מתחילים בהכנות לארוחת הצהריים.

צביקהאו

New member
עם אורז או בלי אורז...

אמא שלי עושה עם אורז ונקניק, הצפתית עשתה עם נקניק ובלי אורז - בתור אפריטיף

liti

New member
אני מעדיפה בלי אורז

כשזה עם אורז, זה לא בדיוק לצ'ו עבורי... (עניין של הרגשה כמובן)

בנניטה

New member
סליחה על הבורות

אבל אני לא יודעת מה זה לצ'ו. אני לא הונגריה... לפי מה שכתבתם פה אני מבינה שזה פשוט שקשושקה??? אשמח לקבל הבהרות.

טומי*

New member
למעשה את צודקת במאת האחוזים......

השאלה מה נולד קודם. ההבדל העיקרי בעשייה.את השקשוקה עושים מהר יותר על אש גדולה, עד שאת הליצ'ו מבשלים לאט לאט.

צביקהאו

New member
שקשוקה ?

בשני המקרים שתארתי אין ביצים... יכול להיות שאני מפסיד משהו ?

orlu

New member
שקשוקה?לא ניראה לי כי זו הגדרה

הולמת. פרט לביצים ולצבע האדום מהעגבניות אין זהות. אבל אם המתכון ניקרא שקשוקה על שום פעולת השקשוק? אז כן על כל פנים בשקשוקה למיטב ידיעתי אין פלפלים,ובאמת מטביעים את הביצים בגומות סטייל מרק וסטייל סבא יעקוב שאימץ אץ השיטה יש הרבה מאוד רסק עגבניות ושמן. (כבר סיכמנו שמיקסים ישראלים ותפוצות תוצאה טובה להן) הלצ'ו הוא בסיס בדיוק כמו של סבא יעקב בצל אחר כך פלפלים ולבסוף עגבניות,וכמובן תבלינים. תוספות ביצים?אורז?אטריות?נתון לדמיון הפרוע, המקור הוא עם ביצים אבל מקושקשות. אם כי בעיני מאוד מומלץ בארוחה בשרית לערבב ליד הבשר עם אורז.(או אפילו לך ברק ללא בשר) יום טוב

עב

New member
אם כבר מדברים על לצ'ו

אצלנו אכלו לצ'ו בימים חמים ו/או כשהייתה הרבה עבודה בבית ולאמי לא התחשק לבשל משהו רציני. אוי איך שנאתי את זה. מצד שני, לא אהבתי לאכול ולא משנה מה הגישו... כשבגרתי הופתעתי מאוד לגלות את השקשוקה הטעימה. כנראה שהפלפלים בלצ'ו לא היו טעימים לחיכי. היום אני מסתדרת יפה מאוד עם הלצ'ו והמתכון של סבא יעקב נראה לי הולם בהחלט לארוחת צהריים של יום קיץ חם - לא קשה וכולל את כל אבות המזון (או כך לפחות נדמה לי).

בנניטה

New member
אצלנו במשפחה

השקשוקה מאד דומה למה שתארת: הרבה בצלף פלפלים עגבניות. לא הרבה שמן ולא רסק עגבניות. ואני מאד מסכימה עם מה שאמרת על ה"מיקסים" הישראלים. קיבוץ גלויות...

ישRאל

New member
סליחה על ההערה אבל,,

כהונגרי וגם טבח הלצ'ו בא עם אורז,,כל דבר אחר זה על אחריותכם בלבד,,

B T1

New member
ישראל-סליחה על ההערה אבל...

אני יליד בודפשט ואצלנו הכינו את הלצ'ו בלי אורז בכלל. לא יודע אם כך המרשם או שבשנות ילדותי לא היה אורז בבודפשט.

ברק 188

New member
סבא הלצ'ו שלך, שלי .

נראה הכי דומה לשלנו,אם כי שלנו "משודרג" מידי פעם גם לכיוון המזרחי, ובשבלי תמיד ללא בשר וטעים, טעים.אגב בני הבכור מטייל בניו-זיילנד,אוסטרליה טיול תרמליים(כבר 8 חודשים)את האוכל הוא מבשל לעצמו לבד (תמיד אהב לבשל)הלצ'ו- שקשוקה מככב בארחותיו לתפארת יוצאי הונגריה ומדינת ישראל.

Lecsó

חלק נכר של מאכלים הונגרים עממיים, טעימים ביותר, כאשר מכינים בחוץ, בסיר מיוחד ששמו בהונגרית: bogrács סיר תלוי העל האש - התחתית שלו עגול, ....פי אלף טוב, מאשר כל מנגל...בטיולים. אין סירחון, אבל יש אוכל טעים, שמתבשל לעט... במסעדה, אם יש בתפריט ב ו ג ר צ' – ג ו י ש, (לא גולש, אלא עם י !) אל תאמינו להם...כי ב ו ג ר ץ' רק מתחת השמיים! מתחילים, כמו בדרך – כלל , בצלים, שחותכים קטן- קטן, ובכמות רצינית... ה ב ו ג ר ץ' מתחמם עם שמן זית (גיור, שעשיתי כבר בהונגריה למאכלים שהונגרים השתמשו בשומן, או בשמן תירס...היהודים השתמשו בשומן - אווז, אבל לקחת לטיולים זה ממש מסוכן, כי נמס בחום נמוך) , מוסיפים את הבצל, עם קצת מלח...ומישהו מערבב עת זה, עם כף עץ ארוך... בינתיים, חותכים את הפלפל הצהוב, השפיצי, שבהונגריה נפוץ, בארץ רק להטים נדירות אפשר לקנות...פחות מים יש בפלפל ההוא....ואת העגבניות, לחוד – לחוד....אבל את השתיים לחתיכות קטנות (לא לעצלנים). קודם מוסיפים את הפלפל, עיקר שבארץ יש יותר נוזלי בפלפל, צריך להכות עם העגבניות יותר...מי שאוהב עם בשר, הנקניק ה צ' ב א י העבה, כמו סלאמי, מאוד טעים...נכון, זה נקניק יקר, אבל לאוכל טוב לא חוסכים בחומרים...מי שלא מסוגל להסתכל על בשר חזיר, אפשר לזייף...חתיכות אוף, בלי עצמות, חותכים לקוביות קטנות, ומכניסים לרוטב, שאפרט מייד, לכמה ימים למקרר...הרוטב: פלפל חריף ומתוק הונגרי, פלפל שחור טחון, שום מרוסק, קורנית, (בארץ גם עם זעתר), שמן זית, ויין אדום.... כדי שיספוג טוב – טוב את הרוטב, משתמשת בשיטה הצרפתית....את חתיכות הבשר שותפת ומייבשת על מגבת מטבח חד-פעמי (לא נר רגיל), וכאשר יבש, רק אז תובלת אותם ברוטב...לפני שנוסעים לטיול, או בכלל, שמוסיפים לאוכל, כדאי לקפיץ אותו, עם הרוטב, על האש, עד שהרוטב נספג ונעלם... ב – ב ו ג ר ץ' הבצל קיבל צורה שקופה, ואז, מוסיפה את הנקניק המקורי או את המזויף, ומערבבת אותם ביחד כמה דקות, עד שמוסיפה את התבלינים....לפי טעם האישי...בכל אופן, עם הבשר כבר הכנסנו תבלינים, אז צריך לטעום, שלא יהיה מוגזם.... אך שסבתה הייתה אומרת, כאשר מקבלים קצת צבע...מוסיפים את העגבניות, ועם זה נוזל, שבבישול הראשוני מספיק...מערבבים כל הזמן, עד שמרגישים, שהתחתית מתחיל להישרף, ורק אז מוסיפים מים וקצת יין אדום, שמכסה את הדברים, אבל לא יותר! אפשר לשים את המכסה, בצורה, שהכף מתחת למכסה, ודרך הפתח הקטן הזה יצאו האדים, לעט - לעט. המריח אפשר לדעת, מתי מוכן, אבל בטיול של חברים-משפחות, זה הייה עבודה של 2-3 אנשים (אחד המכין את האש, ומסדר את ה ב ו ג ר ץ' מוכן לבישול, השיני המערבב, והבוס, מי שחותך...כמובן שניים הראשונים גברים...). עם המכסה, מתיישבים, מדברים, ושותים יין...עם הזמן יותר ויותר אנשים מתיישבים, וכאשר כבר כולם יושבים, האוכל מוכן...בוודאות! יש אנשים, שמוסיפים ביצים, כדי שיהיה נפח, אבל אני אוהבת את זה עם לחם טרי, כפרי, שקננו בדרך, שכל פרוסה בגודל של מגש.... יתרון נוסף 0 מעבר לריח) מול המנגל (כאשר אומרים ברביקיו....גם אז לא סובלת), שמסביב האש מאוד נעם לשבת – לא בחום של 40 מעלות של הקיץ, כמובן), הבישול עסוק קבוצתי, וכאשר מורידים את האוכל מהאש הקטן, אפשר לבשל קפה לעט על הגחלים, עד שלגמרי כיבינו את האש....זה תפקיד הקבוצה שלא בשלה.. לנקות את ה ב ו ג ר ץ' ואת המים שופכים על הגחלים....

אם כבר גלשנו למאכלי bogracs ,

האמא של המאכלים המתבשלים בכדרת הברזל הכבדה מעל הגחלים היא ה-halaszle . כאשר הכינו את זה הדייגים לצריכה עצמית, ישבו ליד הנהר, חתכו לתיתית הסיר כמות מכובדת של בצל, שהיה בשפע, מעט או מעט יותר paprika (כמובן חריפה ולא מתוקה). הוסיפו מים מהנהר, את הדגים הקטנים שלא הצליחו לשווק, ובמקרה הטוב גם דג אחד או יותר מהגדולים. הבישול הממושך שצחמצם את כמות הנוזלים, ריכך או אפילו פורר לגמרי את הדגים הקנים, יצר את צלחת המרק החמה והעשירה בטעם ממנו לגמו הדייגים לפני שהלכו לישון.

נכון מאוד...אבי אהב מאוד, אני בחיים

לא אכלתי, בגלל החריף, ובגלל הדגים...לא אוהבת אותם...

B T1

New member
גולש או גויש?....

למדנו בבית הספר שיטה מתי כותבים מילה עם LY או מתי ב-J הרי בבודפשט שני האותיות הנ"ל בדיבור מבטאים באותה צורה. שואלים Szekely והם ב-Tajszolas את ה-LY מבטאים בתור L בלבד. יען אומרים:golo במקום golyo. אומרים:folo במקום folyo וגם gulas במקום gulyas בגלל זה אומריםSzekel gulas אבל אומרים Bogracsos gulyas כי מקור הבוגרצ'וש הוא מה-Alfold ושם כבר מגברים בניב אחר. (הרי לכם 30 שניות על גויש לוש שאני לא יודע לבשל ולא יודע לנקד)

למעלה