אז עכשיו אנ אסביר למה נעלמתי אתמול
ואקשר לנושא. אתמול חגגנו לסבתי יומולדת 90. בשעה טובה ומוצלחת התכנסנו 12/13 נכדים (אחת היתה בבי"ח עם בנה הרך הילוד) ו29 נינים כן ירבו (ולפי הסימנים שנראו שם, השבט אכן עומד לגדול). סבתי אמריקאית. בת לאמריקאיתת ונכדה לאמריקאית, ונינה לאמריקאית, בקיצור כמעט מייפלאואר. סבתי באה ממשפחה בת 8 ילדים, והיא היחידה שעלתה לארץ בשנת 1948, בסמוך להכרזת המדינה. מאחיה, היא ועוד שניים היו דתים, אחד נפטר ל"ע בגיל צעיר והאחרים היו חילונים . מדור שני ילדי הדתיים, גם אלו החילונים, הגדירו את עצמם כיהודים. האחרים כבר לא. ובדור השלישי, ילדי החילונים לא הגדירו את עצמם כיהודים, ואילו ילדי הדתיים כן. ובדור הרביעי, אותו כנ"ל. מבין הדור הרביעי, אנחנו יושבי ישראל, ובני דודינו הרחוקים הדתיים, בקשר מעולה. כל האחרים ניתקו כל קשר עם המשפחה, גם עם אלו המגדירים את עצמם כלא יהודים. התוצאה של החינוך החילוני בגולה הוכיח רק התבוללות. החינוך החילוני בארץ בשני דורות יותר מאוחר, מוכיח את אותה התוצאה. אדם הרוצה ללכת אחר אהבתו הכובשת, זו כמובן זכותו, אבל עליו להכיר בתוצאות מעשהו ולא ליטמון את הראש בחול. הגיור האורטודוכסי שעברו גיסותייך לשעבר, האם הוא החזיק מעמד לאחר הגירושין? האם הוא היה אמיתי ומן הלב, שאם כן, הרי היה עליו להחזיק מעמד גם אח"כ ואם הוא היה רק בכאילו, אז מה לך כי תליני על אביך שראה מעבר לרעלה? ואכן הדת עומדת מעל למשפחה. כל כמה שאני ארצה שילדי יהיה מאושר, עדיין האובדן שלו לעם היהודי יהוה בשבילי התאבדות שלו מבחינה יהודית. כשם שאני לא רוצה שילדי יתאבד, כך אני גם לא רוצה שהוא יתחלן, וכך אני גם לא רוצה שהוא ינשא לגויה. כי כך אני רואה נישואין מעורבים - התאבדות יהודית. אחיך עשו שתי פעולות. האחת הם ניתקו את עצמם מדת היהודית, והשניה הם ניתקו את עצמם מהלאום היהודי. נכון שהנישא לגויה אינו כמעשן סמים בעיניכם. בעיני כן. והייתי רוצה לראות הורים פרו גייז שילדם יהיה הומופוב מוצהר, או פמיניסטית המוכנה לקבל ילד שובניסט, או הורה אנטי דתי שאינו מל את בנו, שישמח בברית נכדו ה-14 מילדו החוזר בתשובה. כולם היו מנסים כל דרך אפשרית למנוע את רע הגזירה בעיניהם. הסובלנות הנדרשת על ידיכם מהורים שילדיהם לא הולכים בדרכיהם, היא פונקציה רק מה הדרך בה בחרתם. כי אילו הייתם אתם ההורים וילדיכם היה עושה לכם מה שעשיתם אתם להוריכם, הייתם מוחים, ובוכים ועושים מניפולציות, ואולי כפרופ´ מלר ואשתו, מנתקים כל קשר עם ילדיכם. חורף טוב.