שלום לך! .. כנס!
קודם כול, ברור לך שמכיוון שזהו פורום של גלישה אווירית, באופן טבעי ההעדפה כאן תהיה לכיוון הגלשן
. לכן, אמליץ לך לשאול את אותה השאלה בפורום
רוח הקודש (לא, זה לא פורום דתי, אלא של מצנחי רחיפה), ולהשוות בין התשובות. אני אנסה לענות כמה שיותר באובייקטיביות. מבחינת מעטפת הביצועים, כלומר: יחס גלישה, מהירות טיסה וכו', יש לגלשן יתרון על המצנח. זה אומר שבטיפוס בתוך תרמיקה, הגלשן יהיה יעיל יותר ויטפס טוב יותר (כמובן שזה גם תלוי ברמת הטייס. לדוגמא: אם תיקח גולש ברמה של מתחיל כמוני, וטייס מצנחים ותיק, וודאי שהמצנח יטפס מהר יותר..
לכן, לצורך ההשוואה אתייחס כאן תמיד לדרגה שווה של גלשנים ומצנחים, ושל גולשים וטייסי מצנחים). הגלשן בעל מהירות טיסה גבוהה יותר, זה אומר שהוא פחות מוגבל לרוחות חזקות, יעני ביום עם רוח חזקה המצנחים לא יוכלו להמריא ואילו הגלשנים כן
(דא"ג גלשנים לא מוגבלים לכיוון השני, כלומר לרוח חלשה או חוסר רוח, אסביר בהמשך..). הגלשן "חודר" יותר טוב רוחות. הכוונה ב"חודר" היא התנועה ביחס לקרקע, דהינו: בטיסה מול רוח חזקה הגלשן יצליח להתקדם ביחס לקרקע בעוד המצנח כבר לא יצליח, ואף יתקדם בכיוון ההפוך של הטיסה (באיזה שהוא שלב, כשהרוח חזקה מידי גם הגלשן כבר לא יחדור). כמובן שהגלשן, עם מהירותו הגבוה יותר, יהיה זריז יותר ובעל תמרון טוב יותר מאשר המצנח. מצד שני, מהירות טיסה (אווירית) גבוה יותר אומר שצריך להשקיע יותר בהמראה עמ"נ להגיע למהירות הנדרשת לטיסה (לרוץ מהר יותר וכ') לכן יש כאן גם איזה שהוא יתרון קל למצנח. יתרון נוסף של המצנח הוא טיסה ברכס ברוח חלשה. בטיסת רכס מנצלים את העילוי שנוצר ע"י הרוח שפוגעת בצוק/רכס ועולה למעלה עמ"נ לעבור את המכשול שבו היא "נתקעה". במקום שבו עולה הרוח אפשר לטוס, כך שלא מאבדים גובה (ואפילו מרוויחים גובה). המצנח בעילוי כזה יוכל לשמור גובה ברוח חלשה יותר. אנו הגולשים מרגישים יתרון נוסף בתנוחת הטייס בזמן הטיסה (שוכבים על הבטן לעומת הישיבה של המצנחים). מבחינתנו זוהי תנוחה טבעית יותר לטיסה (כמו הציפרים
).. מבחינת בטיחות קשה לי לתת לך תשובה מוסמכת אלא יותר התרשמות אישית.. אני כן אוכל לציין שיש הרבה יותר תאונות במצנחים.
אבל, הכמות (בפועל) של מצנחים היא הרבה יותר גבוהה מאשר גלשנים לכן קשה להשוות. אמנם נאמר לי (הרבה פעמים) שבאופן סטטיסטי יש יותר תאונות למצנחי הרחיפה, אבל אין לי מקור מוסמך לאמת את זה, מה שכן אוכל לספר לך זה שחבר שלי, שהוא טייס מצנחים בכיר, מדריך למצנחים ובעל בי"ס למצנחי רחיפה, התלונן בפני על כך שיש יותר מידי תאונות בקרב המצנחים (בששת השנים האחרונות היו
חמישה מקרי מוות שאני יודע עליהם). הוא (אותו חבר) מאשים את רמת ההדרכה הנמוכה שקיימת היום בארץ, וזה בגלל שמבחינת החוק אין שום הגבלה לגבי מי רשאי ללמד לטוס על מצנחים, וכל אחד (שחושב שהוא יכול) יכול לפתוח קורס. לעומת זאת, בגלישה אווירית כן יש הקפדה על רמת הדרכה (של מדריך
מוסמך עם סילבוס מסודר) תחת השגחה של האגודה הישראלית לגלישה אווירית. רמת הבטיחות של גולש אויר שזה עתה סיים קורס תהיה גבוהה יותר ברוב המקרים משל חברו שסיים קורס מצנחים (חייב לציין שיש גם בתי ספר למצנחים שהם כן מקצועיים, וכן מקנים רמת בטיחות טובה). באוויר ההבדל בין שני כלי הטייס הוא עצום מבחינת המבנה. מצד אחד כנף קשיחה ויציבה, ומצד שני כנף גמישה המיוצבת ע"י מיתרים. המצנחים חשופים לכל מיני בעיות של קיפולים בכנפיים ("קריסת כנף") בכל מיני דרגות, הנגרמות, בין היתר, מגזירות ומפלי רוח וחתחותים. גם גלשנים מושפעים מתנאי מז"א אבל לפחות הם שומרים על מבנה כנף יציב... ולבסוף, היתרון הגדול ביותר (לדעתי) שיש ל
מצנחים על פני הגלשנים הוא הלוגיסטיקה. הגלשן, במצבו המקופל נראה כמו צינור ארוך (קרוב לשישה מטר אורך) והוא גם לא קל משקל. להתנייד עם גלשן דורש אופרציה לא קטנה של רכב עם התקן מתאים לנסיעת הציוד. לא נשכח שצריך גם מקום אחסון טוב.. גם ההרכבה והפירוק של גלשן היא לא תענוג גדול וגוזלת זמן... לעומתו המצנח מתקפל לו אל תוך תיק גב גדול, שאותו ניתן לנייד בקלות בכל רכב (פעם אפילו ראיתי רוכב אופנוע מגיע עם מצנחו על הגב לאתר ההמראה), והפריסה והקיפול של המצנח הם עניין פשוט של כמה דקות. במבט על מה שכתבתי נראה שהצלחתי להיות יותר מידי אובייקטיבי
, ומתוך הכתוב רבים היתרונות של המצנח על הגלשן, אבל מה שהכי חשוב (בעיני) זו החוויה של ה"כמו ציפור", אשר מושגת בגלישה האווירית בדרך האמיתית ביותר שיש!!! טוב, לא חשבתי שאכתוב כל כך הרבה.. נסחפתי
שוב, אני מזכיר לך שכל מה שרשמתי זו דעתי האישית, וודאי שיהיו כאלה שיחלקו על כמה מהדברים שכתבתי, אבל נראה לי שנתתי סקירה כללית די טובה. אציין שוב שכדאי שתשאל את אותה השאלה בפורום
רוח הקודש או ב
פורום מצנחי רחיפה של תפוז, עמ"נ שתוכל להשוות ולהצליב בין התשובות לקבלת תמונה כללית טובה יותר.