גלשן אויר Vs מצנח רחיפה

• פותח הנושא 1944
  • פורסם בתאריך

1944

New member
גלשן אויר Vs מצנח רחיפה

יכול להיות שזאת שאלה טיפשית אבל הייתי רוצה שתפרטו על ההבדלים בין השניים.. חוץ מזה שמצנח רחיפה זה מצנח וגלשן זה משולש הייתי שמח לדעת מה ההבדלים בביצועים, בבטיחות ובכלל.. איך אדם שרוצה להכנס לתחום יכול לדעת מה עדיף בשבילו? המון תודה :)

שלום לך! .. כנס!

קודם כול, ברור לך שמכיוון שזהו פורום של גלישה אווירית, באופן טבעי ההעדפה כאן תהיה לכיוון הגלשן
. לכן, אמליץ לך לשאול את אותה השאלה בפורום רוח הקודש (לא, זה לא פורום דתי, אלא של מצנחי רחיפה), ולהשוות בין התשובות. אני אנסה לענות כמה שיותר באובייקטיביות. מבחינת מעטפת הביצועים, כלומר: יחס גלישה, מהירות טיסה וכו', יש לגלשן יתרון על המצנח. זה אומר שבטיפוס בתוך תרמיקה, הגלשן יהיה יעיל יותר ויטפס טוב יותר (כמובן שזה גם תלוי ברמת הטייס. לדוגמא: אם תיקח גולש ברמה של מתחיל כמוני, וטייס מצנחים ותיק, וודאי שהמצנח יטפס מהר יותר..
לכן, לצורך ההשוואה אתייחס כאן תמיד לדרגה שווה של גלשנים ומצנחים, ושל גולשים וטייסי מצנחים). הגלשן בעל מהירות טיסה גבוהה יותר, זה אומר שהוא פחות מוגבל לרוחות חזקות, יעני ביום עם רוח חזקה המצנחים לא יוכלו להמריא ואילו הגלשנים כן
(דא"ג גלשנים לא מוגבלים לכיוון השני, כלומר לרוח חלשה או חוסר רוח, אסביר בהמשך..). הגלשן "חודר" יותר טוב רוחות. הכוונה ב"חודר" היא התנועה ביחס לקרקע, דהינו: בטיסה מול רוח חזקה הגלשן יצליח להתקדם ביחס לקרקע בעוד המצנח כבר לא יצליח, ואף יתקדם בכיוון ההפוך של הטיסה (באיזה שהוא שלב, כשהרוח חזקה מידי גם הגלשן כבר לא יחדור). כמובן שהגלשן, עם מהירותו הגבוה יותר, יהיה זריז יותר ובעל תמרון טוב יותר מאשר המצנח. מצד שני, מהירות טיסה (אווירית) גבוה יותר אומר שצריך להשקיע יותר בהמראה עמ"נ להגיע למהירות הנדרשת לטיסה (לרוץ מהר יותר וכ') לכן יש כאן גם איזה שהוא יתרון קל למצנח. יתרון נוסף של המצנח הוא טיסה ברכס ברוח חלשה. בטיסת רכס מנצלים את העילוי שנוצר ע"י הרוח שפוגעת בצוק/רכס ועולה למעלה עמ"נ לעבור את המכשול שבו היא "נתקעה". במקום שבו עולה הרוח אפשר לטוס, כך שלא מאבדים גובה (ואפילו מרוויחים גובה). המצנח בעילוי כזה יוכל לשמור גובה ברוח חלשה יותר. אנו הגולשים מרגישים יתרון נוסף בתנוחת הטייס בזמן הטיסה (שוכבים על הבטן לעומת הישיבה של המצנחים). מבחינתנו זוהי תנוחה טבעית יותר לטיסה (כמו הציפרים
).. מבחינת בטיחות קשה לי לתת לך תשובה מוסמכת אלא יותר התרשמות אישית.. אני כן אוכל לציין שיש הרבה יותר תאונות במצנחים. אבל, הכמות (בפועל) של מצנחים היא הרבה יותר גבוהה מאשר גלשנים לכן קשה להשוות. אמנם נאמר לי (הרבה פעמים) שבאופן סטטיסטי יש יותר תאונות למצנחי הרחיפה, אבל אין לי מקור מוסמך לאמת את זה, מה שכן אוכל לספר לך זה שחבר שלי, שהוא טייס מצנחים בכיר, מדריך למצנחים ובעל בי"ס למצנחי רחיפה, התלונן בפני על כך שיש יותר מידי תאונות בקרב המצנחים (בששת השנים האחרונות היו חמישה מקרי מוות שאני יודע עליהם). הוא (אותו חבר) מאשים את רמת ההדרכה הנמוכה שקיימת היום בארץ, וזה בגלל שמבחינת החוק אין שום הגבלה לגבי מי רשאי ללמד לטוס על מצנחים, וכל אחד (שחושב שהוא יכול) יכול לפתוח קורס. לעומת זאת, בגלישה אווירית כן יש הקפדה על רמת הדרכה (של מדריך מוסמך עם סילבוס מסודר) תחת השגחה של האגודה הישראלית לגלישה אווירית. רמת הבטיחות של גולש אויר שזה עתה סיים קורס תהיה גבוהה יותר ברוב המקרים משל חברו שסיים קורס מצנחים (חייב לציין שיש גם בתי ספר למצנחים שהם כן מקצועיים, וכן מקנים רמת בטיחות טובה). באוויר ההבדל בין שני כלי הטייס הוא עצום מבחינת המבנה. מצד אחד כנף קשיחה ויציבה, ומצד שני כנף גמישה המיוצבת ע"י מיתרים. המצנחים חשופים לכל מיני בעיות של קיפולים בכנפיים ("קריסת כנף") בכל מיני דרגות, הנגרמות, בין היתר, מגזירות ומפלי רוח וחתחותים. גם גלשנים מושפעים מתנאי מז"א אבל לפחות הם שומרים על מבנה כנף יציב... ולבסוף, היתרון הגדול ביותר (לדעתי) שיש למצנחים על פני הגלשנים הוא הלוגיסטיקה. הגלשן, במצבו המקופל נראה כמו צינור ארוך (קרוב לשישה מטר אורך) והוא גם לא קל משקל. להתנייד עם גלשן דורש אופרציה לא קטנה של רכב עם התקן מתאים לנסיעת הציוד. לא נשכח שצריך גם מקום אחסון טוב.. גם ההרכבה והפירוק של גלשן היא לא תענוג גדול וגוזלת זמן... לעומתו המצנח מתקפל לו אל תוך תיק גב גדול, שאותו ניתן לנייד בקלות בכל רכב (פעם אפילו ראיתי רוכב אופנוע מגיע עם מצנחו על הגב לאתר ההמראה), והפריסה והקיפול של המצנח הם עניין פשוט של כמה דקות. במבט על מה שכתבתי נראה שהצלחתי להיות יותר מידי אובייקטיבי
, ומתוך הכתוב רבים היתרונות של המצנח על הגלשן, אבל מה שהכי חשוב (בעיני) זו החוויה של ה"כמו ציפור", אשר מושגת בגלישה האווירית בדרך האמיתית ביותר שיש!!! טוב, לא חשבתי שאכתוב כל כך הרבה.. נסחפתי
שוב, אני מזכיר לך שכל מה שרשמתי זו דעתי האישית, וודאי שיהיו כאלה שיחלקו על כמה מהדברים שכתבתי, אבל נראה לי שנתתי סקירה כללית די טובה. אציין שוב שכדאי שתשאל את אותה השאלה בפורום רוח הקודש או בפורום מצנחי רחיפה של תפוז, עמ"נ שתוכל להשוות ולהצליב בין התשובות לקבלת תמונה כללית טובה יותר.

1944

New member
וואו... תשובה מהירה ומאוד מקיפה

עזרת לי המון... ואכן שאלתי את אותה שאלה בפורום מצנחי רחיפה אבל עדיין לא קיבלתי שם תשובה. עניין נוחות הנשיאה של המצנח היא בהחלט מה שעבר לי בראש.. בגלל זה אני בעיקר נוטה לכיוון המצנח... בתקופה האחרונה אני מתעניין מאוד בתחום אבל בגלל שאני עדיין בצבא אני חושב שאני אצתרך לחכות עם החלום הזה.. האם אתה חושב שאפשר איכשהו להצליח להוציא רישיון בזמן הצבא עם יציאות של שושים או חמשושים ורגילה אחת? דרך אגב האם ניסיון בטיסה יעזור לי? המון תודה על ההתיחסות המהירה והרצינית

elad sinai

New member
נולד לעוף, תרשה לי לחלוק עליך...

אכן תשובה אובייקטיבית ומקיפה, רק לגבי התנוחה של הטיסה תרשה לי לחלוק עליך. משיחה שיצא לי לקיים אם אדם שטס גם על גלשן וגם על מצנח, העדיף הטייס את תנוחת המצנח. הן מבחינת נוחות הטיסה(בגלשן צריך להטות את הראש מעלה בטיסה) והן מבחינת שדה הראיה. מבחינת שדה הראיה, הגלשן בקושי רואה מה קורה מעליו, אם בכלל, לעומתו המצנח יכול לראות הכל למעט שטח קטן שהחופה מעליו מסתירה. כמובן שזו דעה של אדם בלבד, אבל גם זה משהו. אני גם בהתחלה חשבתי ללכת על גלשן כי זה באמת הכי קרוב לציפור, אבל מבחינת התנאים בארץ ומבחינה לוגיסטית בארץ לדעתי יותר פרקטי מצנח. לפעמים אנחנו(המצנחים) מגיעים לעמדה, הרוח חזקה, ואנחנו מסתכלים על הגלשנים חוגגים ומתים מקנאה, לפעמים זה להיפך, תעשה את השיקולים שלך אבל הכי חשוב זה בלי פזיזות, לאט לאט, בטיחות זה הדבר הכי חשוב, רוב התאונות קורות בגלל חוסר נסיון ו\או עודף ביטחון. אני אישית התחלתי את הקורס במהלך השירות הצבאי, זה בהחלט אפשרי!!!

Hawk17

New member
למה לא.

התשובה שלי לא מלאה, כי אני קצת עייף, אבל פה אשפוך לך כמה דברים.. השאלה היא מה אתה מחפש- נוחות, קלות, פשטות והכשרה תוך זמן קצר- למצנח הרחיפה יש יתרון עצום על פני הגלשן. נפרש\מתקפל תוך דקות, לא דורש לוגיסטיקה, שוקע יותר לאט ולכן יותר זמן באוויר, קל ללמידה , מגוון בתי ספר ומגוון רב מאוד של אנשים שונים (כמה מאות מרחפים פעילים בארצנו בכל רגע נתון). גלשן- זה קריעת תחת. זה דורש כושר, זה דורש המון סבלנות והתמדה, המון לוגיסטיקה, ובעיקר - הקורס הקשה ביותר שיש. תצטרך להשקיע 3 חודשים טובים של לפחות פעמיים בשבוע טיסה וקריעת תחת פיסית בחוף הים בריצה עם 20 KG על הגב בדיונות ובכורכר. בעוד שבמצנח תוכל לסיים את הקורס תוך שבועות ספורים. כדאי שתסכל על מבנה קורס הגלשנים וממה בנוי הקורס של המצנחים. וגם יצא לך , למיטב זכרוני, למה לא. אחרי זה בשלב המתקדם של הקורס, תצטרך להשקיע עוד חודש בלסוע צפונה כל שבוע ולהספיק לטוס רק פעמיים שלוש ביום, כאשר עם מצנח תספיק לפחות 5 טיסות ביום. תחשוב על זה, לא משתלם...

Hawk17

New member
ווכן...

אתחיל בכך שאת ההחלטה לעשות קורס גלישה אווירית קיבלתי אחרי שעשיתי טנדם במצנח רחיפה ביוון לפני כשנה. נהנתי אז מאוד. אבל כבר אז הבנתי- שזה טוב, אבל יש את הכי טוב. אני, נפשי,מהכל, הכי חשקה בלעוף. ולעוף באמת. לא לטוס. לא להטיס. ערגה למעוף האמיתי- כזה שאתה לא שומע מנוע באזניים, כזה שאתה לא יושב לך בכיסא נוח ומזיז סטיקים או חוטים, אלא כזה שאתה שוכב קדימה, עם הפנים אל האופק והצוואר מיושר, סורק את הקרקע ואת השמיים כעיט במעופו, וכדיה ובדאייתה. אם אתה מחפש סתם |העתק|לטוס, נסה מטוס, נסה מצנח רחיפה. אם אתה רוצה לעוף (אמנם עדיין לא 100% ציפור, כי את הידיים עוד לא הצלחנו להפוך לכנפיים... אבל זה כבר די 90-85%% זה הדבר האמיתי. אני לא יודע מה עם אחרים, ואין הרבה כאלה(סה"כ 40-50 גולשים פעילים בכל שנה בארצנו), אבל לפחות זאת הסיבה שלי. סוג של עילית מסויימת מבחינתי היה ללכת לעשות קורס בדבר כזה מטורף כשיש לך אופציות הרבה יותר קלות(דאונים. מצנחים). שוב תלוי מה אתה מחפש. כמה יתרונות טכנים: 1)יתרון עיקרי: כנף קשיחה, דבר יותר אמין- לא מתקפל ולא עושה כל מיני שטויות ולולאות שעושה לך המצנח הרך והגמיש. ראה למשל סרטים באתר של מוקד הידע המקצועי ושל בית ספר סיתוונית. 2) יחס גלישה יותר טוב בגלשנים. וגם סתם יותר מהר... 3) תוכל להמריא בטווח נרחב יותר של רוחות. ב- 0-40 קמ"ש . תלוי בדרגה. 4) אני מאמין כי עניין יחס התאונות המופחת אצל הגלשנים הוא נכון. המרחפים מגיעים לגובה לפעמים אפילו אחרי 12 טיסות בגובה נמוך, בעוד שגולשים עוברים דרך ארוכה מאוד של חודשים בחוף עד שיעלו להרים. משער אני כי אולי מבחינה מקצועית הגולשים יותר מוכנים לגובה ממרחפים כשהם עולים, ואולי גם מכאן סיבה לכמות יחסית מופחתת של תאונות. יש עוד. אחרים יוסיפו יתרונות טכנים. או יתקנו טעויותיי.

חגי

New member
להלן התשובה הנכונה

לימוד - מצנח שבוע וחצי , גלשן 4 חודשים ומעלה נוחות נשיאה - מצנח 8 גלשן 1 (צריך גגון ותמיכה ברב המכוניות ואי אפשר לחזור בטרמפים) המראה- מצנח: קל לביצוע ובסיכון נמוך. גלשן: מצריך טכניקה נכונה והסיכון בינוני (כמובן תלוי בביצוע ובאופיו של הגולש) טיסה - סיכון גבוה במצנח בגלל סכנת קריסת החופה בתנאים טרמליים חזקים (כולל תאונות פטליות בשל כך) , בגלשן סיכון נמוך מאד אלא אם כן הציוד לא מתוחזק לחלוטין. נחיתה - מצנח קל מאד וכמעט בכל מקום. גלשן מצריך שדה רחב ופנוי ומצריך טכניקה נכונה. ביצועים - למעט בטרמיקות , לגלשנים יש יתרון של מהירות וטווח טיסה פוטנציאלי וכמובן חלון המראה המאפשר המראות ברוחות עד 40 קמש ויותר המצנחים נסגרים ב- 25 ומטה אפילו. גם אם תיאורטית לגלשן יש יתרון בנתון מינימום סינק בפועל בטרמיקות הביצועים תלויים בעיקר ביכולת הטייס. אבל כדי לדעת מה עדיף - הכי פשוט זה להגיע ולראות את כולם.

litalco

New member
עוד דבר אחד קטן

בהקשר לתאונות... כאשר גלשן אוויר פוגע בקרקע עקב נחיתה לא טובה במקרים רבים הנזק היחידי הוא למסגרת הגלשן שהיא קשיחה ואתה כגולש תלוי בתוכה. לאומת זאת לצנחן יש בדיוק מערכת אחת שתגן עליו בנחיתה לא טובה... ידוע בשמה.. עמוד השידרה!!

Hawk17

New member
דוקא טעות

לרחפנים ישנם רתמות ממוגנות ככה שבמקרה של הזדקרות קרוב לקרקע יעברו לישיבת כדור וספת הפוף תספוג היטב את האנרגיה!

חגי

New member
רק שכחת נתון קטן

גלשן עלול לפגע בקרקע במהירות של פי 5 יותר ממהירות הנחיתה של מצנח. גם השליטה במצנח בנחיתה בדכ מאפשרת התארגנות טובה יותר ...בקיצור מי שנפגע בנחיתות זה בעיקר העצמות של הגולשים .

ייש מצב

New member
חולה רוח

אנחנו לא ציפורים אנחנו בני אדם ולא נועדנו לעוף . פעם גלשתי בשניהם בעיקר בגלשנים ופרשתי אבל מה לא הצלחתי להיגמל לגמרי אני כניראה חולה רוח כיום אני גולש קייט .חשבתי שזה לא כל כך מסוכן אבל מה זה גם מסוכן

nadavAridan

New member
עדיין בשירות אבל עם הראש כבר בשמים

אני עדיין בשירות שיגמר במרץ הקרוב והספקתי כבר להצתרף לכמה טיסות בתור נהג מאסף זה עוזר מאד לגולש ונותן לך ללמוד המון אצלי אין הרבה ספק ולמרות כל הקשיים והחסרונות אין על הגלשן אני מתכוון ללכת ללמוד בארה"ב בקיץ אבל עדיין מתלבט(שיקולי מחיר , מקצועיות ...) בכל אופן אני ממליץ לכל מי שמתעניין בתחום אם יש לו רשיון פשוט להצתוות לאחד הגולשים ביאזה סופ"ש ככה לומדים הכי הרבה

למעלה