גלגולה של רומנסה

Sarika

New member
גלגולה של רומנסה

אל ריי קה מונצ'ו מאדרוגה - אנדה לה ריינה סה איב'ה טופו לה ריינה אן קאב'יוס - אן קאבב'יאוס דסטרנסאדוס קון און אספיג'ו אן סו מאנו - מיראנדו סו בל דילגאדו דאנדו לוריס אה אל אלטו - קה טאן לוז'יה לה קריאדו מאלדיזיינדו פאדרי אי מאדרי - קי טאן ב'יז'ו לי אן דאדו אל ריי פור בולאר קון איה - אל לאדו לי אה פריטאדו סטאטי סטאטי אנדראליטו(שמו של המאהב) - טו מי פרימיר נאמוראדו דוס איז'יקוס טויוס טיינגו - אי דוס דל ריי סאזן קוואטרו לוס טויוס קומין פישקאדו - לוס דל ריי סורבין אל קאלדו לוס דל ריי ס'אצאן אן באשו - לוס טויוס ס'אצאן אמי לאדו לוס טויוס סוב'ן אן מולה - אי לוס דל ריי אן קאב'איו לוס דל ריי ב'אן אל גיירה - אי לוס טויוס קדאן אמי לאדו איה קאבולטו לה קארה - אל ריי לוב'ידו אסו לאדו פארדון פארדון סניור ריי - אפ'אוניו מי אי סוניינדון קי אמאנסקה לה נוצ'אדה - ב'ו לו סולטארי און בואן סולטאדו קון און יירדאן קולורדו - אטי אי אטו פרימיר נאמוראדו אסטאס פלאבראס דיזיינדו - לה רומאנסה סה אה אקאב'אדו בקיצור מדובר במלכה נואפת שנתפסת ע"י בעלה המלך. זאת אחת הרומנסות שהושרו בקהילות הספרדיות באגן הים התיכון כבכל קהילה קיבלה הרומנסה מוטיביים מקומיים ושינויים קלים ולפי דברי ד"ר אבנר פרץ גם הסיומת של הרומנסה משתנה ממקום למקום. במקרה הנ"ל מסתיימת הרומנסה בהמתנה לשחר שיעלה כדי להכריע סופית מה יהיה גורלם של המלכה ומאהבה, בסיומת אחרת נערף ראשה של המלכה ע"י המלך ללא הסוס ועוד סיומות שונות.

Sarika

New member
מולה=פרד

לדעתי זו טעות והמשפט הוא -לוס טויוס סוב'ן אל קאב'יו לוס דל ריי סוב'ן אל מולה. בקשר למילה דסטרנסאדוס אני לא בטוחה, היות וזה מתאר את מראה שיערה של המלכה אני מניחה שהכוונה לשיערה הפזור.

Sarika

New member
המילה היא destrensados

לא נראה שהפרוש הוא להתחדש, מכיוון שהפרוש אינו משתלב במשפט. המשפט הוא - טופו לה ריינה אין קאב'יוס - אין קאב'יוס דיסטרינסאדוס

מואיס

New member
מונצ'אס גראסיאס שריקה, נו אנטנדי

טודס לה פלאב'רס אמה לו מס אס קלרו. אן אל דיקסיאונריו טופי לה פלב'רה DESTRENZAR קה אס LET DOWN קה אס טמביין-להוריד להאריך. אולי הכוונה שער יורד או ארוך

לדעתי זה מקביל ל-disorder -מבולגן

המילה "מדרוגה" מופיעה גם היא שם. את המילה "מדרוגדה"- בוקר שמעתי רק בטלנובלות שהגיעו אלינו מדרום אמריקה, אצלנו אמרו רק "דמנייאנה" יומטוב אנשים, מה נגמר עם הביקור בירושלים ב-22 לחודש? מי נוסע?

may55

New member
מדרוגדה = שחר מוקדם בבוקר

לעומת דמניינה = בוקר

מואיס

New member
בואנה ב'נידה אסטרלו. נו קונוסיס לה

דיצ'ה-אינת דה מולה(עקשנות של פרד)

אסטרלו

New member
הושבולדו, ברוכים הנמצאים

בטורקית
נו קונוסקו "אינת דה מולה" אנדה מוזוטרוס דיזין "מטר אינת"

tsiporganeden

New member
גראסיאס שריקה לה ארמוזיקה,

תודה רבה לך שאת מביאה לנו את הנינים הללו, באמת העשרה של תרבות הלאדינו.

רותי ב.

New member
גראסיאס פור טודו לו קה טראייס

אקי. מוי אינטרסנטה סטה אסטה סונטה, אי לו קי אסקריביטס, פור לאס דיפרנציאסיונס די און לוגאר אל אוטרו... מונצ'אס פאלאברס נו אינטנדי, מה, אין מלדנדו לאס אוטראס 'תגובות', מי אמבזי לאס מאס, אי לאס אוטרס מי אקודרי.

למעלה