גירוש רומי

Islington

New member
גירוש רומי

חיפשתי במספר ספרי היסטוריה, שאלתי מורים להיסטוריה (ששאלו את פרופ' הרסגור) אבל לא הצלחתי להגיע לתשובה חד משמעית: איך היהודים הופצו בזמן הכיבוש הרומי?

hastings

New member
לא הייתה לרומאים מדיניות של גירוש

שלא כמו הגירוש לבבל, העזיבה של היהודים את הארץ לאחר המרד הגדול ומרד בר כוכבא לא הייתה הגליה מאורגנת. זו הייתה עזיבה של יחידים, פשוט בקנה מידה גדול. ראשית ההגירה עוד לפני המרידות, כאשר ה"פאקס רומאנה" איפשר להגר לכל רחבי האימפריה בקלות ובבטיחות יחסית (למען האמת, ראשיתו של תהליך זו עוד בתקופה ההלינסטית). אחרי ההחרבה של המרכזים בארץ ישראל - מרכזים של אוכלוסייה, כלכלה, הנהגה ולימוד - עלו מרכזים אחרים ברחבי המזרח התיכון שמשכו אליהם מהגרים. הקהילה המבוססת בבבל היוותה מרכז מתחרה לארץ ישראל עוד קודם, המרכז באלכסנדריה היה חשוב וכן הלאה.

טרה10

New member
האימפריה הרומית-היתה פתוחה

מבחינת האפשרות לנוע בה.והמשיכה של הבירה תמיד היתה אבן שואבת. הרומאים-מאוד פתוחים היו לקבל תרבויות זרות-בעיקר של היוונים שכניהם, שלהם היתה מורשת עתיקה משלהם. וכך גם היהודים. שעד למרידה-נחשבו לעם הספר..התנ"ך כשלרומאים היו מגילות שהיו מבוססות על עבודת האלילים. גם הנצרות בתחילתה נתפסה בעיניהם כחלק מהדת היהודית-ואכן היא היתה אחת מהכתות בבית שני-וכעבור מאות שנים בתהליך אטי הפכה לדת האימפריה. מה שאומר שלמרות הרדיפה אחר היהודים והנוצרים במאה הראשונה והשניה -בגלל זרותם- ואח"כ המלחמה במרד הגדול- היתה תמיד הערכה מבחינה תרבותית לעם היהודי. יב"מ באמת מספר-שטיטוס לא חפץ להרוס את בית במקדש-והתחנן למנהיגי המרד שייכנעו.וגם סיפור השריפה הוא 'עקב חץ-אבוקה שנורתה במקרה'..ואכן הסמלים החקוקים על שער טיטוס ברומא- מצביעים עד כמה היה המרד ובכלל העם היהודי והנצחון עליו חשובים בעיניהם. אחת ההוכחות לפתיחות ברומא- היא שהורדוס שהה והתחנך ברומא כנסיך אדומי-כנראה-בסוף המאה ה-1 לפני הספירה.אם כי יכול להיות שהיה בן ערובה..כפי שהיה נהוג אז. ישנם עוד הרבה דוגמאות..לקשרים ההדדיים-קשרי המסחר ובתי המלוכה בתוך האימפריה הרומית. מה שחשוב זה שזה אינו קשור לגלות שבאה אחרי המרד הגדול ומרד בר-כוכבא רק במאה השניה. אחריו כידוע נותרה הארץ- כמעט ריקה כמעט מיהודים.

Tough Midget

New member
אני רוצה להצטרף לשאלה, ולשנותה קצת

איך הגיעו היהודים לאירופה ולצפון אפריקה? כלומר, מה גרם להם ללכת לכל מיני מקומות? מי החליט לאן הם ילכו? האם העבידו את היהודים? אחריי נפילת האימפריה הרומית, מה נהיה עם היהודים?

hastings

New member
איך הגעת מרומא לאמריקה?

רומא נחרבה במאה החמישית לספירה, קולומבוס הגיע לאמריקה במאה החמש עשרה. יש אלף שנים בין שני האירועים. יהודים הגיעו לכל מקום כפי שבני אדם הגיעו לכל מיני מקומות. איך הגיעו מיליוני אירים לאמריקה? איך הגיעו אלפי אנגלים לדרום אפריקה? איך מגיעים תילאנדים לישראל? אנשים, מתוך תקווה או מצוקה, מחפשים חיים טובים יותר במקומות אחרים. ככה זה.

Tough Midget

New member
אולי אם תקרא טוב יותר את השאלה

תראה שאתה לא חיב לדבר כמו חמור. אני לא דיברתי בכלל על אמריקה! זה שאתה מחפש לרדת על אנשים זה בעיה שלך. אני אמרתי צפון אפריקה, לא צפון אמריקה. אני לא אידיוט כמו שאתה חושב...

hastings

New member
אח המחמאות...

צודק, טעיתי בקריאה. אני שמח לראות שהתגובה הראשונה שלך היא לקלל. תרבות שיח במיטבה. התשובה שלי עדיין רלוונטית.

yan553

New member
יהודים חיו בתפוצות בתקופת בית שני

היתה קהילה גדולה מאד באלכסנדריה. כנ"ל באנטיוכיה. כנ"ל ברומא. וזה ללא קשר למרד כזה או אחר. הכהן הגדול חוניו השלישי הקים מקדש יהודי במצרים. אסיה הקטנה מלאה בקהילות יהודיות וכך בכל רחבי האימפריה הרומית.

למעלה