גירוי אינטלקטואלי

גירוי אינטלקטואלי

שלום חברים! שלא תבינו לא נכון, אני לא נעלמתי. נשארתי קוראת פסיבית. הילדה בת 8 כמעט. כתה רגילה עם סייעת. יש שיפור בהרבה מובנים. עכשיו בימים גשומים, כשחוזרים מבית הספר בארבע ויש פחות שיעורי בית, אני מרגישה שוב איך הדמיון מציף ומשתלט על הילדה שלי, והיא שוב שוקעת בעולמה אחר הצהריים. אני מודעת לעובדה שהילדה זקוקה יותר לגירוי אינטלקטואלי (להפעיל את הראש). יש לכם רעיונות נוספים שלא חשבתי עליהם אולי??

איריס56

New member
גירוי אינטלקטואלי

יקירה, כל ילד ואפילו ילד מיוחד כשיש לו זמן מיותר על הידים הוא מתחיל לעשות שטויות. אפשר פשוט לעודד משחק, אפשר משחקי קופסא ואז את גם יוצרת קרבה בניכן ואפשר גם מעורב עם שיחה על מה שקרה בבית הספר או איתך בעבודה אפשרי משחקי מחשב אבל אז זה רק היא והמחשב, אפשר חוברות תשבצים או ספרי קריאה, אני מפעילה את ילדי - לא תאמיני - בחוברות עבודה וזה להרוג שני ציפורים במכה אחת - גם להתקדם בחומר וגם לא לעשות שטויות. כדאי להזמין חברים או להזמין את עצמכם לחברים. הכל הולך. בהצלחה, איריס

rutimay

New member
השאלה: למה, בעצם?

לא ברור לי למה את רואה בזה משהו שלילי. לכל אדם - וודאי לכל ילד - מגיע זמן איכות עם עצמו, בו הוא יוכל לעסוק במה שטוב לו: לנוח, לשחק, לקרוא, לחלום. למה להתעקש להפעיל אותה גם אחה"צ? את כותבת שהילדה חזרת הביתה בארבע - שזו שעה די מאוחרת, ושבבית הספר היא לומדת בכיתה רגילה וגם מקבלת שיעורי בית - מה שמראה על גירויים אינטלקטואליים רבים, שייתכן שמציפים אותה גם רגשית. אז מה רע, בעצם, בלאפשר לה "לשקוע בעולמה" אחרי הצהריים? סליחה שאני קצת בוטה, אבל אולי הבעיה היא אצלך, שאת מרגישה שאם את "מוותרת" לה ומאפשרת לה "לא לעשות כלום", אז בעצם כאילו את לא עושה מספיק כדי לקדם אותה. וזה לא נכון. גם הילדים שלי יודעים שאחר הצהריים הוא הזמן שלהם והם יכולים לעשות בו מה שבא להם (כמובן אחרי שסיימו את שיעורי הבית). אז בימים שיש להם חוגים - הם הולכים לחוגים, ובימים האחרים הם פשוט "לא עושים כלום", ולמעשה עושים המון: משחקים, צופים בטלויזיה, מציירים, מתרוצצים, משתוללים וכו'. אם הבת שלך תרגיש שהיא משתעממת, שמשהו חסר לה - את יכולה לדאוג לה ל"תעסוקות יזומות", אבל אם טוב לה - לדעתי, את יכולה להניח לה להתעסק בשלה ולהיות רגועה.

שאלת למה? אני עונה.

יש לי עוד בת בבית "רגילה" ולכן אני יודעת שגם "כלום" זה בכל זאת משהו. הבת הבכורה, יש לי תחושה (למרות שפעם בשבוע בערך היא הולכת לחברה, ופעם נוספת בשבוע יש לה חוג) בכל זאת בעיקר עכשיו כשגשום ולא יוצאים הרבה החוצה, אני רואה איך היא שוב שוקעת בדמיונות שלה, בעולם הפנימי שלה, מרבה לשתף אותנו בדמיונות שלה שלא קיימים. לא כל כך משחקת במשחקים. כמובן שאני מרבה בפעילות יזומה וגם נותנת לה זמן להיות "היא", ובכל זאת רציתי לשמוע איך אחרים מעבירים את זמנם. לאחרונה היא חזרה לשחק בלגו, אנחנו משחקים הרבה בטאקי, פעילויות יצירה לפעמים. ועוד תשובה ל- רותימאי כתבת לי: "אבל אם טוב לה - לדעתי, את יכולה להניח לה להתעסק בשלה ולהיות רגועה." אם הייתי משאירה אותה כמו שהיא, היום היא היתה אוטיסטית לחלוטין. התשובה שלך לא מאוד מקובלת עלי. הרי לא מדובר בילדה רגילה לחלוטין.

זהב יקרה

שוב רגישות יתר שורה במחוזותינו. אני בטוחה שרותי לא התכוונה שת-נ-י-ח-י לה לחלוטין, או שתשאירי אותה להיות אוטיסטית לחלוטין. שאלת על שעות פנאי, שהן אחרי ארבע אחה"צ ואחרי הכנת שיעורים...ולדעתה בזמן המועט שנותר, זה בסדר להניח לה לעשות כרצונה. אין כאן כוונה לפגוע ולשאלתך...את אומרת שהיא שוקעת בדימיונות ומשתפת אתכם...האם היא מודעת לכך שאלו דמיונות ולא דברים אמיתיים? אם כן, אז אפשר לפתח מזה משחק סימבולי נחמד. אופיר נהג לשחק משחק בטלפון הנייד, שבו דמויות מרביצות זה לזה. במשך הזמן הדמויות האלה קיבלו שמות וקרמו עור וגידים. הוא מזמין אותם לאכול איתו, לישון איתו, ואנחנו עושים איתם הרבה דברים בכאילו, וזה מקסים בעיניי. הם עוזרים לו להתמודד עם דברים שהוא פוחד מהם...הם הולכים לרופא, שותים תרופה ומבריאים. הם חוזרים הביתה בהסעה עם כל החברים (בעוד שהוא חוזר מוקדם עם אמא). בקיצור זה נראה כר פורה לפעילות חיובית. מעבר לזה...אפשר לראות ביחד טלויזיה או קלטות, ולהפוך את הצפייה לאינטראקטיבית. לדבר יחד, לתאר מה אנחנו רואים, לדבר על מה הם מרגישים ומה הולך לקרות עכשיו... עוד משהוא נחמד...להציג סיפורים שקראתם, או קלטות שהיא אוהבת. אופיר מכור לפסטיגל ומדקלם אותו (כן את החדש). הוא יכול לקחת אטבי כביסה, ולהפוך אותם לדמויות בפסטיגל...הוא ממש מפעיל אותם כמו תיאטרון בובות.

rutimay

New member
זהב,

קודם כל, מצטערת אם התשובה שלי לא מקובלת עלייך. כתבתי לך את מה שאני מרגישה וחושבת ואולי זה לא מה שרצית לשמוע. אז על כך סליחה. אני לא רוצה להיכנס לויכוח האידיאולוגי שמתרחש לאחרונה בפורום, (בנושא של "לקבל" מול "לשנות") גם כי הוא די מיצה את עצמו, וגם כי פנית לגבי הבת הפרטית שלך ובטח לא מתפקידי לומר לך כיצד לנהוג בה. כתבתי לך כי אני נמצאת במקום די דומה לשלך - גם מבחינת גילאי הילדים וגם מבחינת ההשוואה שלהם לאחים הרגילים, שתמיד נדמה לנו שהם "עושים עם עצמם" יותר מהילדים האוטיסטים שלנו. אני חושבת שקל לנו יותר לקבל ולהבין ילד שמשחק שעות במחשב או בפלייסטיישן (שחר שלי, למשל) מאשר ילד ששקוע בעולם הדמיון, מדבר אל עצמו וכו' (ירדן שלי, למשל). בתכל'ס זה די דומה, אבל אם באים מתוך נקודת השקפה ערכית שמקורה במערכת הערכים שלנו - זה נתפס כשונה, וההשוואה תמיד תהיה "לרעת" הילדים האוטיסטיים. גם לי תמיד היה נדמה שאני לא עושה מספיק בשביל ירדן, ושאם אשקיע עוד קצת, ואדחוף מפה, ואכניס משם ואעשה ככה וככה, ועוד חוג, ועוד חונכת ועוד משחק - אז הוא בהכרח יתקדם הרבה יותר. היום אני חושבת שקצת הגזמתי ובעיקר ניסיתי להשקיט את ייסורי המצפון האמהיים שלי על כך שאני לא עושה הכל. אני חוזרת על כך שהבת שלך - והבן שלי - נמצאים המון שעות מחוץ לבית, ושם מוטל עליהם עומס אינטלקטואלי ורגשי עצום. השאלה שלך היתה לגבי גירוי אינטלקטואלי ולא גירוי תקשורתי, ולכן עניתי לך שנראה לי שאחרי 8 שעות לימודים + שיעורי בית, לא יקרה כלום אם הילדה תעסיק את עצמה כמה שעות לבד. לא זה מה שיהפוך אותה ליותר אוטיסטית, כי עובדה שהיא השיגה כל כך הרבה בשמונה שנותיה - משמע שהיה לה בסיס מספיק גבוה מלכתחילה. לו היית שואלת לגבי פעילויות חברתיות ותקשורתיות עם הילדה, הייתי עונה לך אחרת, אבל אני בטוחה שאת יודעת טוב מאוד מה לעשות בהיבט הזה - עובדה שהילדה נמצאת היום במסגרת כל כך גבוהה ומתקדמת, כי השקעת בה וקידמת אותה. בכל אופן, אני עדיין חושבת שדווקא הילדים המיוחדים שלנו מגיע חלק מהזמן להיות כמו שהם ולעשות את מה שבא להם מבפנים: לחלום, לדמיין, לשחק. זה לא בא במקום פעילויות אחרות שנועדו לקדם אותם, אלא בנוסף. העיקר, מבחינתי, שהם יהיו מאושרים ושיהיה איזון בין הצרכים שלהם לציפיות שלנו מהם. אבל את ממש לא חייבת להסכים איתי. להבא אשמור את דעותיי לעצמי.

לשמור את דעותייך לעצמך?../images/Emo12.gif

שלא תעזי!!! אני לומדת ממך כל-כך הרבה.

אוי כמה שאת טועה

ואני עדיין למרות כל מה שאני קוראת פה בפורום לא מבינה מה רע בילדה אוטיסטית עם חוש דימיון מופלא ועוד יותר לא מבינה מה רע עם זה שהיא שהיא משתפת אותכם בדימיונות שלה. אז נכון כל הדימיונות האלה לא קיימים אבל עדיין הם מהנים, הם מאפשרים לה לברוח מהמציאות שמאוד לא מאירה לה פנים בטח לא עם אמא כמוך שסורי לומר את זה אני לא מרגישה שאת חושבת על הבת שלך אלא עלייך. את זאת שמפחדת מהכותרת "אמא של אוטיסטית" ובמקום לקחת את עצמך לפסיכולוג טובה שיעזור להתמודד עם הפחד שלך ולראות את היופי שלה את מנסה בכל הכוח להרוס את היוםי המיוחד שלה תוך כדיי השארת האגו שלך שבאופן אישי אני חושבת שהוא דיי מכוער.

shavririt

New member
נסיכונת יקרה.. אל תעלי על אותו מוקש

אנחנו מקדישים לאחרונה הרבה מאמץ להסביר להורים שפגעו בא"סים שלנו בזמנו כאן, כי חשוב להתבטא בצורה הוגנת ומכבדת. באותה מידה גם אתם צריכים לנסות ולהתבטא כלפיהם בדרך שאינה מעליבה ואינה פוגעת. זה בהחלט טוב שאת מסבירה את דעתך כא"סית, על החשיבות שבדימיון המפותח, אבל האמירה שלך לאמא על האגו המכוער שלה לדעתך, ממש ממש פוגענית. אנא ממך, התנצלי בפניה.

אוקי

אני מבינה אם פגעתי אבל אני לא מסוגלת להתנצל על זה מסיבה אחת אני הגבתי לה אחרי שפעם ראשונה בשירשור היא אמרה את הדברים שיש לה להגיד שהם פוגענים לדעתי ומראים על בעיה מסוימת שיש לאותה אמא כמו אגב לאמהות רבות ובתקופה מסוימת גם היתה לאמא שלי בקבלת ילדיהן כאסים , להודעה הזאת שפתחה את השירשור הגיבה רותימאי שאני חייבת להודות שקצת הפתיעה אותי לטובה עם הגישה שלה, היא אמרה את האמירה הכי פשוטה והכי נכונה בלי להתייחס בכלל לאופייה של הכותבת, היא אמרה שאחרי יום לימודים ארוך לילדה מגיע קצת מנוחה ואפשרות להיות עצמה עם הדימיונות שלה. מסתבר שהסבר כזה פשוט וטוב מהאשה שהכי מייצגת פה את הורי אסים ולא את האסים לא עובד והזאת שפתחה את השירשור חזרה על מה שיש לה לומר בתצורה הרבה יותר בוטה כולל אמירה בסגנון " בזכותי היא לא אוטיסטית" שאני רואה את זה אני לאמסוגלת לשתוק. אני מרגישה שאותה אמא פגעה בי אישית, כאילו יש בי משהו רע ולא אין בי משהו ואין באוטיזם משהו רע ואין באוטיסט עם דימיון משהו רע להיפך הדימיון שלימאפשר לי כאשר קשה לי לברוח לעולמות אחרים לאיזה 20 דקות ואז לחזור למציאות רגועה.

asa112

New member
נסיכה יקרה

אני מבינה אותך מאוד - אני הרגשתי בדיוק כמך כאשר קראתי את השירשור הזה ובגדול חושבת שאת צודקת . מצד אחר אני גם אמא לילד עם PDD ויודעת כמה זה קשה וכואב לקבל ילד שכל כך שונה ממך. הפסיכולוג לא תמיד עוזר. אם הינו יכולים לפתור כל בעיה עם פסיכולוג אז לא נשארו שום בעיות. אבל זה לא עובד כך במציאות. להיות הורה לילד עם PDD זה עבודה קשה מאוד ולוקח זמן ללמוד ולהבין דברים וללמוד להתמודד איתם. כל הורה עושה את הדרך בקצב שלו. אני מבקשת אותך ,נסיכה, לנסות להבין את "הזאת שפתחה את השירשור" (מילים שלך) ולא לשפות אותה. אבל אני אישית אשמח לראות פה תגובות שלך, רק תנסי בבקשה לא לפגוע, בסדר ? מבקשת סליחה על שגיות כתיב אם יש - עברית היא לא שפת האם שלי.

וואו, המון תגובות!

אני אשתדל להיות נעימה ולהבין גם את הדעות של מי שכתב דברים בצורה פחות נעימה. את ההסבר שלך רותי. אני מקבלת לחלוטין. אלו באמת דברים בנוסף. שכן היא באמת משתדלת במשך כל היום. (מה שכן, לציין, את ההמלצה של גירוי אינטלקטואלי גם בשעות הפנאי קיבלתי מהמרפאה בעיסוק ועוד אנשים בדרך). לגבי הא"ספית (הנסיכה?!) שכתבה לי בצורה כל כך פוגעת ומעליבה, אני מתחילה להבין שכל הא"ספים שכותבים כאן ופוגעים בהורים (במקום לכתוב בצורה בונה), אני מתחילה להבין שאולי זה חלק מהלקות ובאופן אישי הייתי רוצה שבתי דווקא תשתנה במישור הזה. הייתי רוצה שבתי, (ואני מנסה באמת להסביר לה בצורה נעימה) תדע להקשיב גם לצד השני מבלי לפגוע, שתהייה בה מידה רבה של סובלנות. וכן, על הקידום והשילוב של ביתי יש לי זכויות! ובאמת בזכותי היא הגיעה להרבה מהשגיה! בזכותי ובזכות אנשים טובים באמצע הדרך. בזכותי ובזכות ההוא שלמעלה ששלח אלי ילדה כל כך מדהימה וחכמה ונתן בה גם הרבה דברים טובים שיכלו לצאת ולבוא לידי ביטוי בעיקר בזכותי. לגבי הספריה, אכן אנחנו רשומים לשתי ספריות, בישוב שלנו ובעיר הסמוכה. ואכן מדי פעם אנחנו מבלים גם שם. שלא תבינו לא נכון. הילדה שלי מאוד מאושרת. ואני אמא שנותנת הרבה חופש כי אני מודעת מאוד למאמצים שלה במשך היום. ולכן פניתי אליכם, אכן בתחושה שאני לא עושה מספיק בתחום האינטלקטואלי דווקא.

shavririt

New member
זהב טהור- לפגוע זה לא חלק אוטיסטי.

אבל מה כן? לתקוף כשמרגישים מותקפים. ראי את ההסבר של הנסיכה, מה שהיא אמרה חוזר בדיוק על מה שקרה אז, כשא"סים שלנו כאן הביאו את נקודת הראייה שלהם (שאינם רואים את עצמם לקויים ופגומים) והותקפו על כך שהם נגד הנסיון "לנרמל" , אז כתגובת-נגד הם עצמם ענו בקיצוניות (שזה אכן חלק מחוש הצדק והטוטליות שלהם). אז מה היה לנו? שני צדדים שאמורים בעצם להיות צד אחד שכולו לטובת העניין שהוא לשפר ולתת כלים הכי טובים שאפשר לחיים. וכמה שיקשיבו יותר זה לזה, וינסו להסביר באווירה טובה, כך גם יצאו כולם נשכרים.

אמן ואמן!

בדיוק מה שהתכוונתי. אכן לפגוע זה לא חלק מהאוטיזם. אבל לא להקשיב לצד השני (לא להבין שיש עוד צד), לענות בחוצפה ולפגוע באחרים מבלי לשים לב, להיפגע מדברים שלא נוגעים להם אישית - זה בהחלט חלק מהלקות. אני מקווה שבזה יפסקו "המאבקים" הרי כולנו משתדלים לגדל את ילדנו על הצד הטוב ביותר, ויש דברים שאתה רואה רק כאשר אתה הופך להיות הורה.

micmaoz

New member
לא להכליל

עד עכשיו שתקתי בשרשור הזה, אבל לא עוד. זהב טהור, את לא רוצה שיפגעו בך, אבל לבוא ולהכליל ולפגוע בצד השני זה בסדר מבחינתך? מתי ראית אותי כמי שלא מקשיבה לצד השני, עונה בחוצפה ופוגעת או נפגעת ממה שלא נוגע לי? למה להכליל? אני מחשיבה עצמי כאישה מאד סובלנית וככזו אני כן דואגת להקשיב קודם ולענות עד כמה שאפשר בדרך רגועה (אלא אם כן באמת כלו הקיצים), לא לשפוט אלא להסביר ואולי אני כן נפגעת בקלות, אבל בדרך כלל ממה שאני כן מחשיבה כדברים שנוגעים לי- כמו מה שכתבת פה כהכללה על כל האאוטיסטים והרי אני גם אחת מהם! אז לידיעתך- נכון לרבים מהאסי"ם יש קשיים בראיית הצד השני (גם לי), אבל זה לא אומר שרבים מאיתנו לא מנסים ומשתדלים לראות את הצד השני ולהקשיב לו כמבוגרים, לגבי חוצפה- זה תלוי לגמרי בבן אדם. בכל אופן, את לא חושבת שתגובה בריאה יותר היתה לקחת פסק זמן קצר, להעריך את מה שנאמר פה ולנסות ליישב את המצב במילים נעימות יותר, כפי ששברירית עושה? למה תמיד צריך להכניס מכה תחת מכה?

dd19

New member
אני יכולה להגיב רק מניסיון אישי ורק

לגבי אספרגר. לילד עם אספרגר אין בעיה אינטלקטאלית אבל כמו שכתבת יש קשיים עם כל השאר. גם הבן שלי (שאובחן מאוחר) הגיע בזכותי לאן שהגיע . אז מה? הטראומה שלי בחיים היא שאבא שלי כל החיים צעק על אחי למה הוא לא כמו כולם.לכן לבן שלי אני בחיים לא אגיד למה הוא לא כמו כולם כי זה הכי פוגע.

מה?! דברי הוצאו מהקשרם?! שוב?!

מה הקשר?? גם עלי צעקו בילדותי למה אני לא כמו כולם. כי אני זו אני. וגם אני לא צעקתי על בתי שתהייה כמו כולם. די די! השרשור הזה מעצבן כל כך. נראה לי שאין טעם שאגיב. הייתי כל כך מלאת התלבטויות אם לכתוב, וזה קורה לי די הרבה. נראה לי שאחזור להיות פסיבית.

dd19

New member
אני התייחסתי לרק לקטע הזה

"הייתי רוצה שבתי, (ואני מנסה באמת להסביר לה בצורה נעימה) תדע להקשיב גם לצד השני מבלי לפגוע, שתהייה בה מידה רבה של סובלנות. וכן, על הקידום והשילוב של ביתי יש לי זכויות! ובאמת בזכותי היא הגיעה להרבה מהשגיה! " לגבי צעקות מהחיים שלי הכוונה היתה לא רק לחוויות ילדות אלא לכל החיים וכל החיים הכוונה ליותר מ 40 שנה. עוד דבר הנסיכה ביא אספית בחורה מאוד עדינה שאובחנה מאוחר ועברה הרבה קשיים עם ההורים שלה

shavririt

New member
זהב טהור ../images/Emo130.gif ונסיכה../images/Emo47.gif ..

אם אין פתיחות להקשיב אחד לשני, ולהתייחס יפה גם כשאין הסכמה, אנחנו מפספסים בגדול. זהב טהור, הנסיכה נפגעה מכך שאת מסתכלת על עצמך כזו שבזכותה ביתך מתקדמת כל כך יפה, ומותר לך אחרי מאמצייך. מצד שני את שוכחת קצת את הבת שלך, שהיא זו ש"עובדת קשה". מלבד זאת היא מבקשת שתכבדי את הצורך של ביתך להיות גם לבד, עם השקט והדמיונות שלה, שהיא מבדילה בינם לבין המציאות. היא לא מתערבת אלא מבקשת שיבינו גם את הצד האוטיסטי. נסיכונת, אינך מכירה את כל הרקע והמצב, ואולי את מתפרצת לדלת פתוחה? שהרי זהב טהור אמרה בפירוש שהיא נותנת לבת שלה גם זמן משלה, לעצמה. אולי נותר לה כעת זמן רב מאד שאת חלקו האמא מנסה למלא בתוכן נעים ומהנה גם לבת? חבל להפסיק לכתוב, להתייעץ ולהגיב בגלל צורת כתיבה. בסיטואציה רגועה, יכולתן להפיק מהנושא הזה המון......וגם אחת מהשנייה. וסליחה אם אני נשמעת מטיפה מוסר, זה פשוט איכפת לי.

תוכן

האמת שאני חושבת על זה עכשיו תוכן מהנה עבור הבת זה דבר מאוד חשוב והיו לי תקופות בחיים בהן הייתי מאוד צמאה לזמן אמא של משחק או משהו אבל זה לא תמיד אלא זה בתקופות ושאני לא צריכה אני מצפה שיבינו את זה. אצלי למשל בתקופות נורא מעייפות מבחינת לימודים שאני חוזרת הביתה מהמגמה ב6 בערב אין לי כוח לעשות כלום עם אמא שלי גם אם זה שופינג ואני חולת שופינג , אני פשוט מותשת ורוצה להנות קצת מהדימיונות שלי ומהזמן שלי במחשב ובטלויזיה ולעומת זאת בחופש הגדול אני בד"כ שמחה לזמן אמא. אני חושבת שזהב טהור צריכה להיות קשובה לביתה ולהבין שמשמונה עד 4 בבית ספר זאת לא משימה פשוט עבור ילדה ל הרצף, להפך זה דבר מאוד מתיש שאחריו צריך מנוחה. אגב אולי אם הילדה תוכל להיות עם עצמה נניח מ4 עד 7 וחצי ב7 וחצי יהיה נוח יותר לבלות במחיצתה אגב תחשבי על בילוי של צפייה בטלויזיה בתוכנית כמו נולד לרקוד או משהו אני חושבת שזה בלי ספק יכול להעשיר אותה ואת זה אני מאמינה שיהיה גם קל לשכנע אותה לעשות.

למעלה