גירודים בזנב

שירלי317

New member
בהחלט בהצלחה!

וכן, הרבה מאוד אנשים בארץ בזמן האחרון משום מה ממליצים על שמן תינוקות, אני חושבת שבגלל שזה פחות או יותר עבד בשביל מישהו אחד השמועה הופצה, כמו שעכשיו שמעתי על שמועה שציטרונלה פותרת את הגרדת (אפילו הוטרינר מפיץ את המידע הזה..) ככה שאין לדעת למה. אבל אם את אומרת שגם הבעלים הקודמים שלו טיפלו בו עם שמן תינוקות, ושהוא עדיין מתגרד, כנראה שזה לא באמת עוזר, לא באמת פתר, אלא פשוט מנע את ההתגרדות עצמה או דחה את היבחושים (אני אישית לא ממש מבינה את ההיגיון מאחורי שמן תינוקות ולכן גם אף פעם לא ניסיתי על אף סוס..) אם ככה, ואני מגיבה רק על פי מה שכתבת בעצמך, שמן תינוקות לא פותר גרדות! ולא מרפא אותן! אם כך תקני אותי אם אני טועה. ובלי קשר, אף פעם לא כדאי להשתמש בחומרים שונים שכל אחד מהם על בסיס שונה, בעיקר לא כשמדובר בחומרים כימיים, או חומרים טבעיים עם כימיים, הערבוב עלול לגרור ראקציה(תגובה) לא טובה, במיוחד אם את לא כימאית שיודעת בדיוק מה הולך בבקבוק ומה הולך עם מה, ככה שאני אמליץ לך מאוד לנסות כל פעם משהו אחד, גם כדי להבין מה באמת עוזר, וגם כדי להימנע מהחמרה ופגיעה נוספת. אני אישית כמובן נגד חומרים כימיים ככלל (גם לי וגם לבעלי החיים) אז אני כמובן גם אמליץ לנסות את החומרים של פלמר (שהיא אכן אמא שלי
) אבל המון מחקרים הוכיחו את תועלת החומרים, ווטרינרים רבים ממליצים עליהם בחום, החומרים טבעיים לגמרי והשמן אף ראוי לאכילה כתוסף בתערובת.. בכל אופן, לפרטים או מידע וכ'ו, שלחי לי מסר. ושוב, בהצלחה בכל מקרה! רק שהסוס ירגיש טוב ויהיה מאושר!

נכון, השמן לא פתר את הבעיה

או יותר נכון לא ריפא את הסוס אלא היווה כפתרון זמני, עד שהפסיקו איתו. אנחנו לא שמים חומרים אחד על השני אלא באיזורים שונים בגוף (עפ"י המלצת וטרינר), ז"א בפנים חומר שמתאים לפנים וברעמה ובזנב חומרים שמתאימים למקומות הנ"ל. לפי מה שאת אומרת כדאי להשתמש בחומרים שלך ושל אמא שלך אבל הם גם יקרים לפי מה שהבנתי. הסוס הוא סוס בית ספר ולצערנו הוא לא הסוס היחידי שמתגרד (החווה ממוקמת ליד הים וזה מן הסתם מביא הרבה יתושים, יבחושים ומזג אויר לא תמיד נעים מאוד) ככה שהחווה לא יכולה להרשות לעצמה להוציא כמה מאות שקלים כל חודש על מוצרים שונים נגד גרדות. אז אנחנו קונים חומרים שידוע לנו שישארו יחסית להרבה זמן ושהם לא יקרים מאוד (למשל איץ' פרי-שאף אחד מאתנו לא מת עליו אבל הוא מראה תוצאות והוא לא יקר מאוד). ותודה, משתדלים ככל האפשר

אה ושכחתי להגיד

שכמעט כל מי שהמליץ לי על השמן תינוקות המליץ מתוך התנסות שלו ו/או של מכרים. ואני בספק אם יהיה משהו שבאמת יעלים את הבעיה כיוון שהסוס המדובר יהיה בן 14 בקרוב והגירודים הם דרך חיים בשבילו (והיו בכל מקום שהיה בעבר).

שירלי317

New member
אוקי...

בקשר לחומרים שונים בו זמנית, זה מאוד תלוי בחומרים ומרכיביהם, יש חומרים שחודרים דרך נקבוביות העור(חומרים טבעיים, כמו שמנים וכ'ו, בד''כ) ומגיעים לדם ושאר המערכות, כך שכאשר משתמשים בהם לטיפול זה או אחר מומלץ מאוד מאוד לא להשתמש בחומרים אחרים, בעיקרון כימיים, לא משנה אם באותו מיקום או מיקום אחר, כי גם חומרים כימיים מסויימים חודרים דרך נקבוביות העור לפי מיטב ידיעתי ועלולה בהחלט להיות ראקציה לא טובה, באשר לחומרים כימיים בינם לבין עצמם אני לא בטוחה, אבל זה מאוד תלוי בחומרים. בקשר למחיר, אני מודעת לכך שזה מחיר שנחשב יקר, אך בהתחשב בתוצאות שהוא מביא שביניהן עד היום מאות סוסים בארץ שאחרי הטיפול המסור לא חזרו להתגרד ולא חזרה להם הגרדת כבר עד לפחות 5-6 שנים, ביניהם גם סוסים מאוד מבוגרים שחיו עם הגרדת באמת כדרך חיים כמו שאת אומרת, ויכלו לחיות לעת זקנה בשקט וחיים נטולי גרדת. וכמו כן, אם חושבים על כך שחומרים רבים כמו האיץ' פרי וכ'ו.. שלא באמת פותרים את הבעיה ויש להשתמש בהם כדרך קבע.. אם מחשבים את ההוצאות המצטברות, התכשיר של פלמר יוצא זול בהחלט אם לא במחיר סביר. ואני חייבת לציין שאין רווח גדול מהמחיר של החומרים, מכיוון ששמנים אתריים הם חומרים יקרים ואיכותיים. וגם אני מכירה אנשים שממליצים על שמן תינוקות או שאר נסיונות, מנסיון שלהם או של מכרים, וחייבים לזכור שלא תמיד זו אותה בעיה אצל כל סוס, מעטים אלו שעושים בדיקות מעבדה לגרדות ופצעים שונים, וגם בדיקות אלו אינן מדוייקות תמיד, כך שכבר נתקלתי בכמה וכמה פעמים כשחשבו שהשמן תינוקות או השמן השרוף הוא זה שעשה את העבודה, ולאחר בירור מעמיק התברר שהתוצאה המוצלחת נבעה משינוי או גורם שהבעלים של הסוס לא לקח בחשבון, לא ראה כמשמעותי, אך התברר כהגורם שעזר לסוס להתגבר על הגרדת, שהיא בעצם זיהום מערכתי. כל מה שהחומרים הכימיים עושים הוא רק זיהום נוסף, מה שהסוס צריך הוא טיהור וניקוי מעמיק שבסופו הסוס בריא יותר בכל האופנים ומאושר יותר.

צודקת בהחלט.

אך לצערי לא אני מחליטה מה קורה ואיך קורה. ובלי קשר שניה: אני יכולה להציע לבעלים ולדבר על הפלמר אבל נראה לי שלפני שנקנה את החומר (אם בכלל) נצטרך הוכחות. יש אנשים שיוכלו להעיד על איכות החומר? בכל מקרה נמשיך לנסות ולא נתייאש.

שירלי317

New member
כמובן

וטרינרים רבים והרבה בעלי חוות שהשתמשו בחורמים של פלמר ישמחו בוודאי להמליץ מנסיון, להפניות כלשהן תוכלו לפנות לאמא שלי במספר טלפון שישלח אלייך מיד במסרים היא תשמח להסביר ולהפנות.

קניה 1

New member
שמן תינוקות לא מזיק

ושמורחים אותו על עור רטוב/לח (כפי שצריך), הוא שומר על לחות העור. במשך השנים השתמשתי בזה להרבה מאוד סוסים ועם כולם זה עבד. (מדובר על הרעמה והזנב, לא על פצעים בגוף. חשוב מאוד!! למרוח אחרי שטיפה שהעור נקי ולח)

הורסמאן

New member
נקי ולח

מתאים להוסיף מעט לדלי מים בזמן הרחיצה ועובד מצויין. הבעיה כשמכסים חלק מהעור עם שמן תינוקות, והוא משמש כמו חייץ. העור לא נושם ואחרי התפלשות ראשונה זה הפוך לגוש בוץ.

גרדת או סרפדת קיצית

אחת האבחנות המבדלות הנפוצות ביותר לגרד באיזור הזנב הינה רגישות יתר לעקיצות יבחושים, בהמשך מפורט קצת על מחלה זו. חשוב לציין שיתכן שזהו לא הגורם במקרה הספציפי שלך וקיימים עוד גורמים נוספים כמו נגיעות בטפילי מערכת עיכול. אם הסוסה אכן סובלת מגרדת סביר להניח שבחודשים הקרובים סימני המחלה יעלמו לחלוטין, מכיוון שבחורף היבחושים לא פעילים. כתבה בנושא התפרסמה בגליון יולי של עיתון חי. מחלת עור זו נובעת מתגובה אלרגית לחלבון המצוי ברוק היבחוש ומתבטאת בתגובת גרד חזקה המובילה לפצעים בעור, שבירת ונשירת שערות, עיבוי העור באזורי הגרד ושינוי צבעו (בגלל ריכוז פיגמנטים). מקומות הגירוד האופייניים הנם הרעמה ובסיס הזנב, אך תתכן גם הופעה של לקויות על הפנים, על הרגליים ובמקרים נדירים אף על הבטן. תתכן גם תגובה דומה לעקיצות של חרקים אחרים כזבובים או יתושים, אך תופעת רגישות היתר הנפוצה ביותר בסוסים הינה לעקיצות של יבחושים. רגישות יתר זו הינה בעלת חזרתיות עונתית ונחשבת למחלה הנגרמת מגורמים רבים, ביניהם גורמים תורשתיים וגורמים סביבתיים. חשוב לזכור שרגישות יתר לעקיצות חרקים הינה אחת הסיבות הנפוצות לגרד בסוסים והבעיה נוטה להחמיר עם השנים. אבחון המחלה מבוסס על הסימנים האופייניים בשילוב עם המופע העונתי. בדיקות מעבדה לרוב יסייעו בשלילת בעיות אחרות. המפתח לטיפול בבעיה זו הינו במניעת הגעת החרק העוקץ לסוס. יש להקפיד על טיפול נכון בסביבת הסוס ועל פני הסוס (בחומרים מתאימים בלבד). במקרים קשים, בהם כבר קיימות לקויות עוריות יש צורך לטפל בלקויות באופן מקומי ולעיתים אף לתת לסוס טיפול בסטרואידים. חשוב לזכור שטיפול בסטרואידים לבדו אינו פותר את הבעיה ורק מאפשר פסק זמן להחלמת פצעי העור. גורם המפתח למניעה הינו טיפול נכון בחרקים. מכיוון שיבחושים נחשבים לחרקים שמתקשים לעוף ברוח, שימוש במאווררים חזקים נחשב יעיל מאוד להרחקתם מפני הסוסים, ביחוד בשעות פעילות היבחוש – שעות הבוקר והערב המוקדמים.

jgut

New member
מה שבאמת מזכיר לי

שבזמן שהסוס שלי מאושפז בבית חולים הוא באמת לא התגרד (חוץ מלאחרונה כשהיו לו תולעים כניראה); באמת נקי שם מזבובים ויש מאווררים מאד חזקים וכל זאת בלי למרוח לו איץ'-פרי. בניגוד לחוה, ששם הצלחנו להשתלט על הגרדת רק עם מריחת איץ'-פרי יומיומית.

שירלי317

New member
כמה שאלות, או תהיות..

כתבת: רגישות יתר זו הינה בעלת חזרתיות עונתית ונחשבת למחלה הנגרמת מגורמים רבים, ביניהם גורמים תורשתיים וגורמים סביבתיים אבל לפי הידוע לי (וממעט הידע שרכשתי מאמא שלי) גרדת איננה תורשתית כלל, אך לעיתים מטעה בכך שהסייח מקנה לעצמו הרגל מגונה של גירוד על ידי חיקוי האם או לעיתים בגלל שהסייח והאם בעצם חיים יחד על תזונה זהה, אורח חיים דומה (מבחינת ניקיון, אקלים וכ'ו) ועקב כך נוצרת תגובה אלרגנית דומה לגורמים הסביבתיים.
מה גרם לך אם כך להגיע למסקנה שהגורמים לגרדת הינם תורשתיים?
כמו כן, בוודאי שהטיפול בגורם האלרגני העצמו, כלומר היבחושים (בד''כ) עשוי למנוע עקיצות ועל ידי כך ימנע תגובה אלרגנית, אך במידה והתגובה האלרגנית כבר הופיעה, סביר להניח שהיא תחזור באופן עונתי בחודשי הקיץ אלא אם כן תטופל על מנת ריפוי. הכל טוב ויפה עם מניעת גירוד או דחיית זבובים, אך אלו הם הגורם והתוצאה, אך כשלאחר הופעת תגובה אלרגית יש לפנות לבעיה, כשהבעיה העיקרית והחשובה היא התגובה האלרגית עצמה, כשלרב אינה מטופלת כראוי, וגם אם לא מתבטאת באופן קבוע, היא חבויה ומתפרצת בשלב כלשהו.
על מה אתה ממליץ כאופן טיפול וריפוי טוטאלי של האלרגיה שמתפתחת בגוף הסוס? ומה גרם לך להגיע למסקנה זו?
תודה רבה וחג שמח

אני עדה לתורשתיות

מכירה אמא שהורישה את זה לשלושה ולדות שונים שלה, מאבות שונים, ומבלי שהיא עצמה היתה מתגרדת, כך ההתנהגות אינה נרכשת ע"י הסייח כפי שאת מציעה. בכלל, הגרד הזה (העונתי, התגובתי לעקיצות, על הפנים, ממש כמו שמתאר הדוקטור) הופיע בסוסים האלה בבגרותם ולא כשהיו סייחים.

אלרגיה ליבחושים או וואט אוובר,

היא תורשתית כמו הרבה אלרגיות אחרות! סוס שקיבל מאחד מהוריו את הרגישות הזאת, יפתח גרדת עם 'ההתפרצות' הראשונה של היבחושים בעונת המעבר... נכון שהגירוד עצמו יכול לנבוע 'מבעיה' נפשית (שיעמום וכו'..) וגירוד כזה יכול להכיע לסייח מסוסים אחרים.

תורשתיות וטיפול בגרדת

ההערה שלך נכונה מאוד וחשובה ומצביעה על הבנה רבה. ראשית התשובה שכתבתי מתבססת בחלקה על עבודה שעשינו במחלקה לפני מספר שנים במטרה לבדוק את נפיצות הבעיה בישראל במהלכה בדקנו כ-300 סוסים, אך מרבית התשובה שלי התבססה על חומר ספרותי מקצועי. לרוב כאשר כותבים על כל מחלה שהיא שהגורמים לה הינם רבים וביניהם גורמים תורשתיים וסביבתיים מתכוונים שבאמת לא יודע על גורם אחד חשוב וכנראה זהו שילוב של מספר גורמים. אנו אומרים שמחלה היא תורשתית כאשר ניתן למצוא אותה בשכיחות גבוהה יותר בין קרובי משפחה וכאן ההערה שלך חשובה, אך בדיקות סטטיסטיות מתחשבות בגורמים כמו שציינת (למשל חיקוי וגורמים בסביבה הקרובה). יחד עם זאת גן ספציפי לא זוהה כקשור למחלה (במקרים בהם מזוהה גן ספציפי אנו קוראים למחלה גנטית). במקרים רבים רואים קשר משפחתי אך לא מצליחים לזהות את הגן האחראי על התורשה ולכן מדברים על מחלה תורשתית. אני מקווה שלא בילבלתי אותך מדי. לגבי החלק השני של השאלה. הטיפול האולטימטיבי בגורמי אלרגיה לסוגיהם הוא ע"י דה-סנסיטיזציה, קרי חשיפה לגורם האלרגיה כמויות עולות עד שהגוף מתרגל ומפסיק להגיב באופן חריג. זה הטיפול למשל בחלק מהאנשים שרגישים לעקיצות דבורים. בעבודות שנעשו בסוסים בהם הזריקו אלרגנים (חלבונים מרוק של יבחושים) התוצאות היו מאוד שנויות מחלוקת ולכן טיפול זה עדיין לא מיושם צורה קלינית. אולי בעתיד זה ישתנה. במקרים של נגיעות קשה ניתן כמו שאמרתי לטפל בסטרואידים אשר מפסיקים את התגובה של הגוף ע"י חסימת המסלולים הביולוגיים בגוף ובכך מאפשרים החלמה של הלקויות בעור, אך במקביל חייבים למנוע המשך עקיצות, אחרת מיד עם סיום הטיפול בסטרואידים הבעיה תחזור על עצמה. חשוב כמובן גם לזכור שלסטירואידים יש תופעות לוואי ולכן רצוי להמנע ככל האפשר משימוש בהם.

dixie chick

New member
שאלה...

האם יש גם גורמים התנהגותיים לתופעה? הרי סוסים מגרדים אחד את השני בעדר כחלק מפינוק ויצירת קשרים חברתיים. השאלה היא אם לומדים אחד מהשני ומחריפים את הבעיה הנ"ל...

גורמים התנהגותיים

מכיוון שגירוד יוצר מעגל קסמים של לקויות - החמרת הגרד - עוד לקויות וכו' יש בהחלט חשיבות לגורמים התנהגותיים אבל אלו חייבים לבוא על רקע של רגישות בסיסית אחרת אין סיבה שהם יתחילו

caap

New member
גרדת וגובה המקום

הבנתי שיש קשר הפוך בין גובה המקום לבין ביטוי המחלה.לפי המחקר שנערך ע"י ביה"ח הוטרינרי כמעט ולא פוגשים מחלה זאת בארץ בחוות שהם מעל 800 מטר.

גרדת וגובה החווה

כבר בדיווחים משנות החמישים הראו שהטיפול הטוב ביותר בגרדת הינו ע"י העלאת הסוס להרים וזה עוד לפני שהבינו מהו הגורם לגרדת אלא רק על בסיס חושים ויכולת תצפית והבנה טובה. הראו זאת גם בעבודות נוספות במדינות כמו שווייץ. נכון שבארץ אין הפרשי גבהים משמעותיים אבל ידוע שחרקים מעופפים פחות נפוצים במקומות גבוהים. תוצאות דומות קיבלנו בעבודה שבדקה את הנפיצות של קדחת מערב הנילוס שהגורם לה הוא יתושים ולא יבחושים

למעלה