ג'ינו בטלי - האגדה

ג'ינו בטלי - האגדה

מחר יום א' וביום ב' אחרי החדשות המרכזיות של הערב, כלומר בסביבות השעה 21:30בתחנה האיטלקית Rai 1 ערוץ 155 בכבלים באזור השרון, יוקרן סרט עלילתי בשני חלקים על חייו של ג'ינו ברטלי - אחד מגדולי רוכבי האופניים מעולם. באיטלקית ללא תרגום.

דברים שלא ידענו על ברטלי

על פי חלקו הראשון של הסרט על חייו של ג'ינו ברטלי, ששודר אמש ברשת האיטלקית המלכתית הראשונה, ברטלי סיכן את חייו וסייע באופן פעיל ביותר למחתרת האיטלקית בהצלת יהודי איטליה. בסרט הראו את ברטלי הצעיר, בן 29 וכבר נשוי ואב לבן, מתעלם מהסכנה האיומה לו ולמשפחתו ובמסווה של אימון רוכב על אופניו למרחק של מעל 200 ק"מ מביתו כאשר בצינור השלדה שמתחת לאוכף מגולגלים ומוסלקים נירות מזוייפים שסייעו למחתרת להבריח קבוצות של ילדים יהודים מהטרנספורטים למחנות המוות . החלק ששודר אמש הסתיים במעצר אלים של ברטלי המטפס במעלה מדרגות הכנסיה בעיר הולדתו פּוֹנטֶה-אָ-אֶמַּה על ידי המשטרה הפאשיסטית החרמת האופניים והשלכתו לכלא. מפקד המשטרה מציע לברטלי לישון היטב בלילה ולחשוב על מעשיו: "יתכן שזה הלילה האחרון שלך"! על פי אלדד הדר ממכללת ספיר מתוך אוכלוסיה כללית של כ- 41.000 יהודים באיטליה בשנת 1943 נשלחו כ-7000 למחנות ההשמדה ורק 830 מהם הצליחו לשרוד. למעלה מ- 30.000 הסתתרו בכל מיני דרכים, לעתים גם בעזרתם של אנשי הכמורה והמנזרים. אני מסיר את הקסדה בפני הנוצרי האדוק רוכב האופניים הגדול ג'ינו ברטלי ואנשי הכנסיה והמחתרת שהיו חלק מארגון ההצלה.

חלושעס

New member
אני לא מבין למה לא נוטעים על שמו עץ

בשדרת חסידי אומות העולם. איציק - יש חדש?

לא. למעשה לא חזרתי אליהם...

כי התשובה שהם השיבו לי די סתמה את הגולל על האפשרות להעניק לו את אות חסיד אומות העולם. האמת היא שאני מתקשה להיזכר כרגע בפרטים.

על מנת להפוך לחסיד אומות עולם

צריך להביא עדויות חד משמעיות על פועלו, ועל העובדה שהוא סייע בהצלת יהודים. אני לא בטוח שניתן למצוא היום היום עדים, שיוכלו להעביר עדות ליד ושם.

חלושעס

New member
אני יודע שלתת עצות זה מאוד קל

אבל אולי אתה, בועז, תוכל להזיז משהו. לאו דווקא עץ בשדרת חסידי אומות העולם, אבל עץ, למשל, ליד האנדרטה של שרון עם כיתוב. סתם הצעה. הרשטיק, מה אתה אומר?

אם למישהו יש הקלטה של הסרט

מראי, אני אוכל לבדוק את זה, יכול להיות שאפשר להשתמש בסרט כעדות. אם מישהו מכיר בישראל ניצולי שואה איטלקיים זה גם יכול לעזור, אולי אחד מהם יוכל להעיד על פועלו של בארטלי בהצלת יהודים בזמן מלה"ע השנייה.

חבל שלא יכולתי לראות....

וגם לו הייתי רואה בטח לא הייתי מבין הרבה. הפרטים, על הפעילות של בארטלי במחתרת לטובת הצלת יהודים, כבר נודעה לנו. אני מקווה שנוכל לראות את הסרט הזה. לדעתי על הנושא הזה היה איציק הופמן בקשר עם יד בשם.

למעלה