גיל העץ -

גיל העץ - ../images/Emo35.gif

מה יהיה גילו של עץ בונסאי אשר נוצר מענף או חלק מגזע של עץ? 1. האם בגיל העץ? 2. האם בגיל הענף? 3.אם הוא חלק מגזע - גילו כגיל הגזע - או כגיל שהוא התפתח על אותו הגזע? 4. הגיל בכלל לא חשוב?

minigan

New member
סוגיה מעניינת

אפתח ואומר שהנושא מתקשר לי עם נושא הקרדיט לבונסאי שנדון לא מזמן. מדוע? גם שם הוצע שלכל בונסאי תהיה מעין תעודת זהות שתפרט: מה מקורו, שמות המעצבים,סוג העציץ וכל פרט משמעותי אודות ההיסטוריה של הבונסאי. תעודת זהות תפתור את בעיית הגיל לפחות מבחינת המידע העובדתי היבש. ציון מקור הבונסאי וגילו (למשל צמח/חלק מצמח שנאסף מהטבע וגילו משוער) יותיר את ההחלטה איך לחשב ולהתייחס לגיל הבונסאי למתבונן בו. לאחר שנפתרה בעיית הגילוי הנאות והמידע היבש נותרה השאלה העקרונית שהעלית. לדעתי ככל שהאיבר/חלק הצמח/הצמח שממנו התחלנו משמעותי יותר לעיצוב הנוכחי/הסופי משמעותו הערכית עולה. במיקרים בהם עץ עתיק נאסף מהטבע ועבר שיפוץ ועיצוב מינורי גילו בהחלט מתווסף בעיני למניין שנות הבונסאי לצורך חישוב גילו הכרונולוגי. לדוגמא ענף הזית שקליפורניה אסף לא מזמן מאד משמעותי לעיצוב. בכל מיקרה אני סבור שבתצוגה מכובדת יש לציין בנפרד את גיל חומר הגלם (הערכה- כי אנחנו לא באמת יודעים את גילו המדוייק) וגיל הבונסאי כבונסאי, מהיום בו התחלנו לעבוד עליו. מעבר להערכה הכוללת לחומר הגלם שהטבע יצר אני מעוניין לגבש הערכה לאמן המעצב: כיצד הוא עיבד וליטש את חומר הגלם ובהחלט גם כמה זמן השקיע בגידול וטיפוח הבונסאי. כל הנתונים הטכניים בצירוף האסתטיקה של הבונסאי המוצג לפנינו משוקללים באופן אישי(!) על ידי המתבונן ומשפיעים על התרשמותו והערכתו את היצירה המונחת לפניו. בעיני אישית, למראה הסופי חשיבות גדולה לאין שיעור מגילו הכרונולוגי אבל אני מעוניין בכל זאת לקבל את כל המידע הטכני. הכל בעיני המתבונן.

גיל הבונסאי

לדעתי, הגיל ושאר המידע הטכני מעניינים כדי להעריך את היוצר, אבל לא את היצירה. לדעתי, ההתרשמות הראשונית של הצופה היא הקובעת, הרי כל מהותה של יצירת הבונסאי היא אשליה. ס"ה זה הסבר למשפט האחרון של מיני הממצה את גם את דעתי. והרי פתח לסוגיה נוספת: הבונסאי - אשליה או מציאות?

minigan

New member
הבונסאי כמכשיר

אותו בונסאי מעורר תחושות, זכרונות ומחשבות שונות אצל אנשים שונים. כמו בכל יצירת אמנות הבונסאי הוא מכשיר להפעלת מוחו ודמיונו של המתבונן. מציאות המעוררת מחשבות. לעובדים שלי בפארק מיני-ישראל אני אומר שהם עוסקים בתעתועי ראיה ובמכירת אשליות למבקרים בפארק. אותו עץ מיניאטורי כשהוא רחוק משביל ההליכה נראה "קטן יותר", כשהוא ליד בנין גבוה יותר הוא נעשה "נמוך יותר" כשהוא על גבעה ומסתכלים עליו מלמטה הוא נעשה "גבוה יותר" וכן הלאה. אשליות.

סן תאי

New member
באמת סוגייה מעניינת

שהתחבטתי בה לא פעם. משיטוטי באינטרנט למדתי שבכל הקשור לבונסאי בעולם, לא מקובל להעריך את גילם של עצים הנאספים בטבע והם מוצגים כ: collected from nature ולצד הגדרה זו מופיע מניין השנים בהם העץ נמצא באימון, עצים שהחלו את דרכם כבונסאי מהשרשות של ענפים כאלו ואחרים מוצגים רק עם מס' שנותיהם באימון מבלי להתחשב בגילו המקורי של הענף המושרש. אני נוטה לקבל את המתכון הזה. מציאות או אשליה ? קראתי פעם הגדרה של בונסאי כ: heaven & earth in one pot , אז כן, יש בבונסאי משהו ארצי, שורשי, טבע חי ונושם ויש גם איזה קסם שנטמע בבונסאי בזכות אפקט האשליה ומגביה אותו למקומות של רוחניות ועל הדרך סוחף גם אותנו.

הגיל חשוב מאד

כמימד נוסף להערכה של העץ,כפרט חשוב הנותן עוד אינפורמציה רלבנטית על העץ כאן ועכשו,כמובן במידה וההערכה מסתמכת על מידע ממשתלה,האדם ממנו רכשת את העץ או על סמך מידע מדורי דורות כמו היפנים .לדאבננו האפשרות האחרונה לא ישימה. לדעתי גילו של עץ הבונסאי אשר נוצר מחלק מהגזע יהיה כגילו של העץ ואילו מענף מגיל התחלת ההשרשה , מכיון שלא ניתן להעריך את גיל הענף (מאיזה חלק של העץ נלקח הענף) אנחנו חובבי הבונסאי בארץ "חדשים" באומנות זו , כולי תקוה שנגיע לרמות גבוהות מאד בעיצוב הבונסאי ונגיע ליצוג גם בחו"ל עם העצים הארץ ישראלים המיוחדים שלנו.אלות זית אלונים וכו...

amihaye

New member
מסכים עם קליפורניה בנושא ענף\גזע אך

אני צופה בעיה שבעוד כמה עשרות שנים או יותר (שנחייה),יהיה קושי להוכיח נתונים שכאלה כמו גיל העץ,מי המעצב,וכו..,נתונים אשר יכולים להעלות או להוריד מערכו של עץ שכזה. ולכן לדעתי הרעיון שעלה בפורום ,למתן תעודת זהות לכל עץ הוא הנכון,אך בד בבד עם זאת כדאי לחשוב גם על הקמת גוף שיתן גושפנקא\תעודה, שעץ מסויים אכן יכול להקרא בונסאי, ויאמת הנתונים לגביו.

erezbt

New member
לא מסכים....

לא מסכים עם המשפט: "הגיל חשוב מאד....." אני מסכים שלשמוע שעץ הוא בן כמה מאות שנים נשמע מרשים אבל לדעתי זה שטחי לטעון שזהו לב הענין. כמו שאמרו פה לפני מספר אנשים, הענין הוא באשליה. בואו נניח שבאיזו צורה פלאית הצליח אומן בונסאי ליצור עץ שנראה בא בימים אבל גילו הביולוגי צעיר. מה תאמרו אז? תעריכו את העץ על סמך היותו "צעיר"? אני לא חושב. אני מסכים שהדוגמא כנראה קצת מנותקת וכנראה קשה מאד ליצור עץ שיראה בן מאות שנים אבל שגילו הביולוגי מספר בודד של שנים. ובכל זאת, המראה והאשליה הם מה שמהווים בעיני את השיקול המרכזי.

amihaye

New member
נכון שהגיל הוא לא העניין המרכזי

אם ההערכה היא אך ורק אומנותית וגם אז יש לו משקל ,אבל כשבאים גם להעריך שווי יש לקחת בחשבון גם את הגיל וגם את ההשקעה רבת השנים. בטוחני שתסכים כי מעבר לאשליה היית מעדיף להיות בעל עץ בן מאות שנים לעומת צעיר,ממש כמו אורגינל לעומת רפרודוקציה.

זה לא לב העניין

זה עוד פרט בתעודת הזהות של העץ. אינך יכול לקחת מעץ עתיק בן מאות שנים את שנותיו,שים לב שלעץ בן מאות שנים בבונסאי יש מעט עלוה ויותר גזע מענין.

סן תאי

New member
שנותיו של עץ

אין חולק על כך שהשיקולים המרכזיים בהערכת עץ מבחינה אמנותית הם השלמות העיצובית ועוצמת האשליה, ללא קשר לגילו הביולוגי. יחד עם זאת אני מסכים עם עמיחי שלגילו של העץ יש ערך מוסף בהיבט של הערכת שוויו והרבה מעבר לכך בעוצמה שמשדר עץ שחי,עוצב וטופל לפני דורות רבים וכנראה יזכה להנות מזיו השמש הרבה אחרי שכולנו כבר לא נהיה פה (לפחות לא במתכונת הנוכחית).

גיל העץ-

רק להדגיש - אתה מתייס לגיל בו עוצב העץ לראשונה כבונסאי -ולא לגיל החומר ממנו עוצב העץ הבונסאי. נכון להיום - לא נראה לי שיש לנו בעיה כזאת בארץ...

למעלה