גילוי הפדל

גילוי הפדל

בעקבות שיחה שהיתה לי השבוע התברר לי שפדל מסוים שהייתי מודע לקיומו רק בנבכי מוחי, היה ממש סטנדרט במשך תקופה ארוכה, ועודנו קיים ביום בהרבה פסנתרי קונצרטים (מכירים?) מדובר בפדל sustain המסוגל להחזיק קלידים הלחוצים בזמן ההפעלה עליו בלבד. בניגוד כמובן לפדל sustain רגיל שהשפעתו תהיה גם על כל קליד נוסף שילחץ בהמשך. פדל כזה פותר את התהיות לגבי הרבה צירופי תווים תאורטיים.

דניעל

New member
מעניין.

ואם כבר הזכרנו פדלים - מישהו יכול להסביר לי מה הפונקציה שממלא הפדל השמאלי?

פוגטיב

New member
הסבר

בפסנתר מודרני (מלבד בכמה פסנתרים של יצרנים גרמניים כגון בלוטנר), כל פטיש לוחץ על 3 מיתרים בו זמנית (שניים או אחד ברגיסטרים התחתונים מאד והעליונים מאד). הדבר מגדיל את האוברטונים של הצליל ובכך הופך אותו לגדול, עגול ומרשים יותר. כאשר לוחצים על הפדל השמאלי כל מערכת הפטישים מוזחת (זזה) וכך כל פטיש נוחת על מיתר אחד (או שניים). כך הצליל מכיל פחות אוברטונים והוא יותר מעומעמם. משתמשים בפדל הזה רבות בכל סגנונות המוזיקה כאשר רוצים להעניק צבע מיוחד ועמום לצליל.

פוגטיב

New member
ודאי

כמעט בכל פסנתר כנף חדש. הפדל משאיר את הלבדים העליונים למעלה רק של הקלידים שנלחצו בזמן שהפדל נלחץ. השימוש בו, אם יורשה לי, כמעט מנוון. בעיקר משמש במוזיקה מודרנית. אני לא חושב שיש פסנתרן אחד שבאמת משתמש בו.

אני דווקא הבנתי שזה פדל מסורתי

התועלת שאפשר להפיק ממנו עצומה, והמוזיקה של המאה ה 19 מלאה בדוגמאות שבהם הוא יכול להועיל ולחלץ את המוזיקה ממצב שבו אתה חייב לוותר על תווים מסוימים. אגב, בפסנתרים ביתיים האונה קורדה לא מזיז את הפטישים שמאלה אלא מקרב אותם למיתרים ובכך מצר את הטווח הדינמי שלהם.

פוגטיב

New member
זה חדש לי

פסנתר ביתי=עומד? טוב לדעת! אגב, מהיכן אתה ובן כמה, אני חושב שאנחנו מכירים.

Mr Peiser

New member
עדי..

את צודקת. אם אני מבין נכון את כוונתך. כשאת אומרת פסנתר ביתי את מתכוונת לניצב נכון? בכל אופן בפסנתרים ניצבים הפדל מקרב את הפטישים למיתרים ובכך מעמעם את הצליל. בפסנתרי כנף הפדל מזיז את הפטישים הצידה וגורם להם להכות על מיתר אחד או שנים בלבד, שכן בפסנתרי כנף צלילי הבס והסופרן מנוגנים על ידי 2-3 מיתרים והקשה על פחות מיתרים מחלישה את הצליל.

למעלה