גילויים וחדשות (לעווי)...

Ohle74

New member
כולל ווהלין (טבריה) מי מכיר../images/Emo35.gif

ובכן שבתי מביקור אצל בנות דוד (מדרגה שניה) של אבי, היה נהדר ונחמד ביותר. במהלך השיחה הראו לי את "ספר מירון" והתברר שיש בו ביוגרפיה+תמונה של סבי. וכך נכתב שם: "רבי ישראל דב לבית-לוי ז"ל איש טבריה מנאמני מירון - ר' ישראל דב יליד טבריה היה, דור שמיני למשפחה חסידית ותיקה שעלתה לארץ הקודש לפני דורות, כנראה מווהאלין שבאוקראינה, לפי שהשתייכו לכולל זה. מסתבר שארץ מוצאם הייתה שם. הם השתקעו בטבריה...אביו של ר' ישראל דב ר' משה שמו...ידוע בכינויו ר' משה בעקער.... והסיום (אחרי די הרבה מידע על סבי)...הובא למנוחתו ליד אשתו המסורה בטבריה עירו אשר אהב, והוטמן סמוך לקברם של הצדיקים הראשונים תלמידי הבעש"ט והמגיד ממזריץ' זיע"א.... ולשאלות-
האם היה קשר בין חצרות רוז'ין (שסבי ואחרים ציינו שהם צאצאיה) לבין כולל ווהלין?
האם יש קשר בין ההשתייכות לחסידות מסוימת לבין שייכות לכולל?
האם יש איזו שהיא ספרות על כולל וואהלין? (פרט למפקדים וספר טבריה).
תעלומה- השם לעווי (לוי) שונה פעמים רבות, וגם במקרה זה סבי נקרא לבית-לוי, יתר על כן אנו איננו לויים אם כי ישראל, האם יש למישהו רעיון הכיצד ומדוע ואיך????
סבי ציין שהוא צאצא של הרבי מרוז'ין האם מקום קבורתו (בסמוך לקבר אביו) ולתלמידי הבעש"ט (ככתוב), מעיד על משהו?
כל מידע הערה או רעיון יכולים לסייע ד"ש ותודה מראש, אוהד

שרי סילבר

Active member
מהו ספר מירון? האם תוכל לספר מה יש בספר ואיזה סוג מידע ניתן למצוא בו? אגב, קטונטי, אך יודעי דבר אמרו לי (ובמקרה זה היה בשיחה אודות טבריה), שהעובדה שמישהו השתייך לחסידות מסוימת בטבריה אינה מחייבת שהוא הגיע מאותו מקום באירופה. חסידות קרלין, למשל, היתה חסידות מאד גדולה ודומיננטית בטבריה, ורבים נמנו עליה, למרות שבמוצאם כלל אינם מקרלין (ליטא), אלא ממקומות אחרים.

Ohle74

New member
ספר מירון...

נכתב ע"י יוסף הגלילי 1988. בספר מסופר על קברות הצדיקים במירון ועל מנהגים וכד' הקשורים במירון. כמו כן יש פרקים עם פירוט ביוגרפיות (כולל תמונות) של האנשים שהיו קשורים לאירגון הילולת רשב"י בהם סבי ודודתו מרים מרגלית ובנותיה. מצ"ב רשימת הביוגרפיות למתעניינים.

עדנה4

New member
הערה לגבי השם בעקער:

הסבא רבא של עמי היה ידוע בשם "אייזיק דער בייקר" או בעייקר, אני צריכה לחפש את נוסח האיות המדויק, וזאת מפני שהיה אופה! אולי גם אצלך היה כך? הספר, בכל מקרה, נראה מעניין מאוד. ושתהיה לך שנה מלאה הצלחות,

Melitz

New member
כולל וואהלין ה"כוללים" היו צורת התאגדות של יהודי הישוב הישן בא"י על פי ארצות ומקומות מוצאם בדרך כלל, אך לא רק (כולל חב"ד למשל). כל כולל עסק עצמאית באיסוף תרומות ע"י שליחיו (שדרי"ם - שלוחי דרבנן) ותמיכה כלכלית עבור חבריו וניהול מוסדות עצמאיים ("חדר", בתי כנסת, ישיבות ועוד). בשלב מסויים ובשל ריבוי הכוללים (עשרות רבות), הוקם ע"י הרב שמואל סלנט "ועד כל הכוללים" על מנת ליצגם אצל הרשויות ואצל הנדיבים (מונטיפיורי למשל) ולנסות לארגן פיקוח כלשהוא על פעילות הכוללים. כולל ווהלין היה מהגדולים שבכוללים וחבריו התגוררו בעיקר בירושלים, טבריה וצפת, רוב חברי הכולל היו מווהלין אך לא רק. בארכיון העיר - ירושלים מצויים שרידי ארכיון כולל וואהלין המתייחסים לשנים 1908-1912 אני לא יודע באם זה כולל גם חומרים על טבריה אבל שווה לשאול. פרטים רבים על כולל ווהלין בצפת עם שמות הישובים הרבים שמהם הגיעו חברי הכולל מצויים בחוברת מס. 59 של "קתדרה" לתולדות ארץ ישראל וישובה - מרץ 1991, בהוצאת יד בן צבי, ירושלים וניתן למצוא אותה ברוב הספריות האקדמאיות. כדאי גם לפנות למוזיאון בית וואהלין, רחוב כורזין 10 גבעתיים. ואם אני לא טועה, כולל וואהלין עדיין קיים כישות מסויימת (עמותה או משהו דומה).

yarpd

New member
כוללים

יכול להיות קשר בין השתייכות לחסידות לבין כולל. אדמו"רים במזרח אירופה היו לפעמים "נשיאי כוללים". לא ברור לי בדיוק תפקידם, אך אני מניח שהיו מסייעים בגיוס תרומות לכולל מחסידיהם ... מסיבה זו, ראשי הכוללים בארץ היו נוסעים לחצר האדמו"ר באירופה -- גם ל"הסתופף בצילו", אבל גם לעניני כספים.. במשפחתי אני מכיר קשרים שונים מסוג זה -- בני משפחת זילברמן מצפת היו מחסידי ריז'ין והסתעפויותיהם. משפחת ברכר היו חסידי אטניע (אחד מפלגי קוסוב), והגיעו מבוקובינה. ואכן, בבוקובינה היו חסידי קוסוב / אטניע רבים. ראיתי מסמך לפיו צבי ברכר היה ראש כולל אטניע או בוקובינה בצפת -- שוב, רואים שזה הולך ביחד. בני משפחת וקסלר הגיעו לצפת מ-זויל (נובוגרד וולינסקי). הם היו ממוני כול ז'יטומיר הסמוכה לזויל, והיו נוסעים לרבי שישב בז'יטומיר -- לדעתי משושלת טשרנוביל. בהתאם, הם היו פרנסי בית מדרש מאקרוב בצפת (פלג של טשרנוביל). אלה רק דוגמאות -- אבל מראות על הקשר ההדוק בין חסידות לכולל. אני מניח שהיה קיים כזה בין ריזי'ן לווהלין. לגבי הקשר שלך לריזי'ין -- אני מניח שקבורה באיזור תלמידי המגיד היא במיקום מכובד. זה מתאים לבנה של משפחה ותיקה ומיוחסת (כמו בצפת באיזור האר"י). מעבר לכך -- יש לזכור שהרבי מרוז'ין היה צאצא של המגיד ממזריץ....

ספרן

New member
ביה"ק הישן בטבריה

מומלץ לבקר. רבים מאיתנו עוברים לידו בדרך לצפון, לפני הכניסה לעיר טבריה. מיד אחרי בית העלמין החדש, נמצא זה העתיק. גם ממכונית חולפת ניתן לראות בחלקה הסמוכה לכביש מיד אחרי הכניסה, מתחת לעץ גדול נמצאים קברי ראשוני החסידות שעלו לטבריה. לא בדיוק תלמידי הבעש"ט, אלא דור אחר כך, מלבד קברו של ר' מנחם מענדל מויטבסק, מנהיג עליית החסידים, שעוד ראה את הבעש"ט בהיותו נער.

Ohle74

New member
תודה לכולם...

אכן מומלץ לבקר בבית הקברות הישן בטבריה. סבי (ואביו) כפי שמציין הספר וכפי שמציין ספרן אכן קבור מיד אחרי הכניסה....

למעלה