גיאומטריה!

גיאומטריה!

היי
אני מפרסמת 3 שאלות ממש מגניבות בגיאומטריה, שלדעתי מסתווגות יותר כחידות, כי הן לא ממש קונוונציונליות. את השאלות הללו עליכם לפתור באמצעות גיאומטריה בסיסית בלבד, קרי ללא מרוכבים/טריגו/פרופורציות. מבחינת ידיעת הגיאומטריה - ידע של תלמיד בט' מספיק (אני יודעת, אז הציגו אותן בפני... פתאום בי"ב מזכירים לי נשכחות
). בכל מקרה, את הראשונה אני כבר מפרסמת, ואת השאר ייקח לי עוד כמה דקות לצייר... תהנו

../images/Emo35.gif מספר 1:

זכרו, רק גיאומטריה... נתונים: 3 ריבועים זהים. צ"ל: אלפא + ביטא + גמא = 90 מעלות... בהצלחה!

JDOE

New member
בקשה

יש לך אולי אתר עם משפטים בגיאומטריה כי אני לא זוכר הרבה מי היה מאמין שאחרי שנה וחצי של חוסר שימוש אני אשכח

א. חפש בגוגל.

ב. כי אני לא משתמש ולא מכיר. ג. רשום את בקשתך בצורה בולטת יותר, כדי שכולם יראו, ובטח ימצאו לך המון. או כאן, או בפורום מתמטיקה (457) או בפורום לימודים (321). ד. התרגיל הנ"ל (מס.1) הוא כל כך פשוט, ש"משפטים" זה כמעט מוגזם. אני מוכן להתערב אתך, שהפתרון מבוסס על כאלה משפטים בסיסיים, שאתה זוכר אותם מצוין
.

Gaius Octavius

New member
אולי משהו שיעזור לפתרון...

1. אלפא=45, מאחר וזהו משולש שווה שוקיים. כלומר, צריך להוכיח שבטא+גמא=45, כדי להשלים ל90. מכאן לא הצלחתי.

FortuneFaded

New member
הפתרון ../images/Emo62.gif

אלפא שווה 45 מעלות (אם צריך משפט למובן מאליו: האלכסון בריבוע חוצה את זוויותיו, השוות 90, ל45)ביטא שווה 30 מעלות: היא נמצאת במשולש ישר זווית שבו יחס הצלעות הוא 1:2. במשולש כזה, מול הצלע הקטנה מונחת זווית של 30 מעלות ומול הגדולה 60 (למרות שזה נסמך על עקרונות טריגונומטריים, משולש 30-60-90 הוא משפט גיאומטרי מוכר מאוד)מגיעים לכך שגממא שווה 15 מעלות באמצעות הציור שצייר "טלמון סילבר": נביט על משולש COB - הוא משולש זהב כזה גם (30-60-90) זווית OCB היא 30 מעלות כיוון שהיא מול הצלע ששווה למחצית השנייה, וכך OBC שווה 60. הקטע AB חוצה את הקטע OM. אפשר להוכיח את זה, למשל, אם נגיד שDM הוא קטע אמצעים במשולש ABK (הוא מקביל BK וחוצה את AK) ואז הוא שווה לחצי BK. כיוון שBK שווה לOM הרי שDM=0.5OM או OD שווה לחצי OB (כלל המעבר כמה פעמים, מטעמים מובנים). עכשיו OBD הוא גם משולש זהב (זווית O בו היא 90 מעלות, חלק מריבוע) וכך זווית OBD היא 30 מעלות נחבר את OBD וOBC ונקבל שABC היא 90 מעלות. משולש ABC הוא גם שווה שוקיים - AB שווה לBC (אלכסון של שני ריבועים צמודים, עניין של חפיפה פשוטה) ולכן זווית A וC שוות זו לזו ושוות 45 מעלות. כיוון שכבר הוכחתי שDCB שווה 30 מעלות, וידוע שC שווה 45, הרי שגאממא היא 15 מעלות גאממא 15, ביטא 30 ואלפא 45. החידה פתורה.

Tesseract

New member
שים לב

כתבת בהודעתך: "ביטא שווה 30 מעלות: היא נמצאת במשולש ישר זווית שבו יחס הצלעות הוא 1:2. במשולש כזה, מול הצלע הקטנה מונחת זווית של 30 מעלות ומול הגדולה 60". הזווית הקטנה במשולש ישר זווית שווה ל-30 מעלות, אם ורק אם היחס בין אורך הצלע שמולה לאורך היתר הוא 1:2. במקרה הזה, זה לא כך. ניתן למצוא את הזווית במדוייק לפי פונקצית הטנגנס (ולאחר שגילינו שהתוצאה היא מספר אי-רציונלי, אפשר להפסיק לנסות ולחפש את ביטא ואת גמא בשיטות גיאומטריות).

כפי שציין Tesseract

הזוויות אינן 30° ו-60°. הטנגנס של הקטנה שווה 1/2, ולא הסינוס שלה. אבל הכי מעניין, שזה בכלל לא משנה מה היא שווה! שיהיה פשוט β, כמו שכתוב במקור, והשניה 90°-β, וכל השאר אותו דבר

בהחלט... שלושת-רבעי../images/Emo127.gif ../images/Emo8.gif

אגב, זו גם הטעות הראשונה שאני עשיתי... עוד הרבה לפני בניית העזר, כשרק הציגו לי את התרגיל... וגם לפחות עוד 2 אנשים שהציגו את החידה לפניהם עשו את הטעות הזו
בכל מקרה, כל השאר בהחלט נכון
אם תעשה את התיקון של טלמון, עדיין הוכחת שביטא + גמא = 45, וזה כל הסיפור... עבודה טובה

JDOE

New member
הפתרון

אני לא מצליח לשים תמונה אז אני פשוט אומר שעל ידי השלמת זוויות במשולש הגדול שנוצר בשרטוט של טלמון אפשר לראות שזה משולש ישר זווית ושווה שוקיים כלומר אלפא היא זווית הבסיס ואפשר בקלות לראות שגאמא ובטא לידה יוצרות יחד 90

../images/Emo35.gif מספר 2

המשולש הגדול הוא שווה שוקיים, הזוויות הנתונות מסומנות. צ"ל: זוית אלפא = ? בהצלחה

למעלה