חרדת נטישה? אתן לך כמה עצות פשוטות
והיות וקשה לאבחן מה בדיוק הבעייה, העצות ישימות הן לתלותיות והן לחרדת נטישה, ובכל מקרה הן מניעתיות כשם שהן טיפוליות: 1) לא לעשות טקס מהפרידה מהכלב, לא ללטפו לא לחבקו. הדבר משיג שתי מטרות: א) אין הדגשה של עזיבת הבעלים. ב) לבעלים רבים יש מעין מוסר כליות על שהם עוזבים לבד את הכלב, ובפרידה נרגשת הם מעבירים לו אותה. הכלב ממש חש כי הבעלים צודקים וכי זה לא בסדר שהם עוזבים אותו לבד, ואז מגיב בהתאם. 2) בחזרה הבייתה, כמעט ולא להגיב לכלב במשך רבע השעה הראשונה, ליטוף קצר וזהו. כעבור רבע שעה ללטפו לשחק איתו, גם כאן זה פועל בשני מישורים: א) אי הדגשה וטשטוש בין הזמן שהבעלים מצוי עם הכלב, לבין הזמן שאינו מצוי. ב) במידה והכלב אכן ילל וחש מוזנח כאשר היה לבד, הרי על ידי כך שנלטפו מייד עם חזרתנו, ניתן לו אישוש להרגשה זו. הכלב יחשוב "היללות, הבכי, ויתר הדברים שעשיתי היו ממש בסדר, עובדה שהבעלים שלי משבח אותי על כך". 3) העסקת הכלב בזמן שהוא לבד- השארת צעצועים, קונג ממולא, וכו', כך שיהיה לו פחות זמן לחשוב כי הוא לבד, ושיבין כי גם ששהוא לבד יש דברים מעניינים. 4) הרגעה-את הצעצועים הנ"ל, להשאיר במקום קבוע, ללמד את הכלב כי זו הטריטוריה שלו. מקום קבוע משלו גורם לכלב לחוש בטחון גם כשהוא לבד, ומפחית את התלותיות המופרזת בבעלים. 5) תרגילי משמעת- להרבות בתרגילי משמעת, גם כאן מושגות שתי מטרות: א) חיזוק המנהיגות של הבעלים. כלב אוהב לחוש כי יש לו מנהיג, עושה אותו בטוח ורגוע יותר. ב) תרגילי משמעת מעייפים את הכלב, וכלב עייף הוא כלב רגוע, או ישן. רצוי לעשותם לפני שעוזבים. בהקשר של סעיפים 4 ו5 רצוי לעבוד הרבה על הפקודה "הישאר", שתסייע לקשור אותו למקום הקבוע שלו. 6) אני, הכלב והארי פוטר- קוסם יכול להיות נוכח במקום גם כשהוא איננו. גם אנו. לגבי כלב זה דבר פשוט. עלינו להשאיר חפץ בולט, שהכלב מקשר איתנו, ואשר נושא את הריח שלנו בסמוך לכלב. זה ינסוך בו ביטחון. 7) אשלייה - ננהג כאילו אנו יוצאים מהבית, נעשה זאת דומה למציאות כמה אפשר, בחורף נלבש מעיל, נחזיק מטריה וכו', אך לא נעזוב. בנוסף נוכל ללצאת עם הכלב לטיול בוקר, לחזור איתו הבייתה, לביים יציאה כאמור, ואז לצאת עם הכלב ולעשות תרגילי משמעת שגם יעייפו אותו. המטרה בכל זה היא להפתיע את הכלב, ולגרום לו בלבול כך שלא יוכל לזהות בדיוק מתי אנו יוצאים, ומתי לא. יש עוד דרכים אך נסתפק בכך. זה אולי נראה הרבה, אך זה די פשוט וישים, ונותן אפשרות לבעלים להנות תוך תרגול יומיומי, שגם מחזק את המשמעת והקשר הבריא בין הכלב לבעליו. מצרף לך קובץ בדבר טיפול כללי בכלבים. שיהיה בהצלחה.