גור שמגיב בתוקפנות...

Shirk6

New member
גור שמגיב בתוקפנות...

היי לכולם,
אשמח להמלצות למאלפים ממישהו שהתמודד עם בעיה דומה..
הגור שלנו בן 4 חודשים (מעורב) אומץ מעמותה בגיל חודש וחצי. הוא מאוד חמוד ונראה שאוהב אותנו וקשור אלינו מאוד, ואינו תוקף סתם לעולם, אבל מגיב בתוקפנות כלפינו במקרים שבהם הוא מרגיש שאנחנו עומדים לעשות משהו שלא בא לו (רוצים למנוע ממנו לאכול משהו מסוכן שמצא ברחוב/להכניס אותו לאוטו/להוריד אותו מהספה/לשים עליו רצועה כדי לצאת מגינת הכלבים/אפילו לשים עליו רצועה כדי לצאת לטיול כשנדמה לי שהוא רוצה אבל הוא לא). התוקפנות מתבטאת בעיקר בנביחות עצבניות שנראות מאיימות כולל הפנייה של הראש כאילו כדי לנשוך לנו את היד, למרות שעכשיו הוא כבר פחות מעז לנשוך באמת. אנחנו עובדים עם מאלף אבל מרגישים שהבעיה לא מטופלת מספיק למרות ניסיונותינו להבהיר כמה היא מטרידה אותנו, ובעיקר מרגישים שאולי שיטת החיזוקים החיוביים אינה יעילה במקרה הזה או עם הכלב שלנו. המאלף טען שהכלב מרגיש שאנחנו מאיימים על המשאבים שלו, ולכן מאז אנחנו משתדלים כמה שפחות לקחת לו דברים, אפילו למצוא דברים על הרצפה ברחוב שאינם מסוכנים עבורו ולהראות לו שהם שם (״לעזור לו למצוא״), ולעודד אותו לעשות דברים שהוא לא רוצה ואין ברירה כמו להיכנס לאוטו על ידי שימוש בדברים שמאוד מפתים אותו (נקניקיות...) אבל עדיין לפעמים הוא מגיב ככה במצבים לא צפויים, למשל אתמול היינו אצל הוטרינר וכשהוא ניסה להפוך אותו כדי לבדוק את הבטן הוא הגיב אליו בנביחות עצבניות ונהמות. אפילו כשאחי ניגש אליו בזמן שישן והתחיל ללטף אותו (אני מבינה שייתכן שהכלב נבהל אבל חשוב לי שיבין שתגובה תוקפנית אינה לגיטימית). באופן כללי לא ברור לנו למה הוא כל כך עצבני. אנחנו לא בטוחים האם זו בעיה של דומיננטיות או פחד או סתם אופי עצבני, אבל לא מקובלת עלינו התגובה הזו. פעם זה היה קורה אחת לכמה ימים ועכשיו זה יכול לקרות גם מספר פעמים ביום, כל אחת מהן מכניסה אותנו לתסכול וחרדות ואנחנו כל הזמן בהרגשה שמפחדים לעשות דברים עם הכלב כדי לא לעורר את התגובות האלה. חשוב לי לציין שלפני שהגיע אלינו הוא היה ברחוב עם אחיו כנראה זמן קצר לפני שנאסף על ידי העמותה, ואז באומנה בערך שבוע עד שאימצנו אותו. באומנה הוא נראה די סובל ופסיבי, אבל מאז שאימצנו אותו כמובן שהמצב השתנה. הוא מקבל המון המון אהבה ותשומת לב, יוצא למספר טיולים ארוכים ביום, עבר חשיפה לכל דבר שיכולנו לחשוב עליו מהרגע שהגיע אלינו, ומטופל באופן קבוע אצל וטרינר שלא מצא שומדבר שכואב או מטריד אותו (היו טיפה בעיות עור אבל הן השתפרו וכרגע במצב יחסית טוב). הוא מגיב מצוין לכלבים ואנשים זרים, בלי שמץ של תוקפנות ״סתם״, וכבר לא נושך הרבה מתוך משחק (אבל עדיין קצת). את כל זה אני כותבת כדי שיהיה לכם מושג לגבי הרקע שאולי יכול להוביל להתנהגות התוקפנית...
אשמח מאוד להמלצות ותובנות להתמודדות עם הבעיה, וכמובן למאלף שאתם יודעים שהתמודד עם בעיה דומה.
תודה רבה!
שיר

marx04

New member
אכן נדרש טיפול

שלום שירק,

אכן, ההתנהגות המתוארת היא בעייתית עבור רוב הבעלים.
כלב אמור לקבל כל התנהגות מצד הבעלים, כולל לקיחת המשאבים שלו.
הכלבות שלי יודעות שאני ובני המשפחה יכולים לעשות איתן ועם המשאבים שלהן מה שאנחנו רוצים, והן מקבלות זאת ללא כל איום מצידן.
כך גם הילד הקטן שלי בן ה-5 לוקח להן את האוכל, משחק איתן בחופשיות (ולפעמים אפילו באופן לא עדין, כי הוא עדיין רק בן 5, ולא תמיד מבין איזה ליטוף נעים להן ואיזה "ליטוף" מכאיב), ואני יודע שאין מה לדאוג. אם לא נעים להן הן מתרחקות ממנו (כמובן, גם אנחנו ההורים מלמדים אותו איך צריך להתנהג איתן, אבל זה עניין אחר). אגב, למרות שהוא לא תמיד עדין איתן, הן מאד אוהבות אותו, מלקקות אותו, ושמחות לקראתו.
לכן, אתם באמת צריכים מאלף מקצועי מנוסה מאד, שיודע לטפל בבעיות התנהגות.
לעניות דעתי זה פחות קשור לכלי האילוף (חיובי, קלאסי וכו'), ויותר קשור לניסיון ולידע מקיף ורחב בבעיות התנהגות.
אם תכתבו מאיזה איזור בארץ אתם, יהיה קל יותר לתת המלצות.

בברכה,

אורי.

מסכימה עם אורי שלא קשור לסוג האילוף...

חיובי או שלילי. מפצירה בכם לא לפסול את האילוף החיובי בגלל מאלף שנשמע
לא מקצועי. מאלפים מקצועיים או לא מקצועיים יכולים להיות עם גישות
שונות, אבל התנסות באילוף שכולל שיטות כוחניות ומדגיש את נושא הדומיננטיות
יכול להסתיים בנזק בלתי הפיך כמעט לכלב.

הרעיון הוא לעבוד כך שירכש אימון עם הכלב, דבר שאמור להכחיד את ההתנהגות
התוקפנית, ולא "ללכת ראש בראש", דבר שעלול לדרדר ולהסלים את התוקפנות
של הכלב שלכם.

הכלבה שלי כגורה, היתה תוקפנית במידה כזאת שכולנו - בני הבית הסתגרנו בחדרים (למרות שהיתה אז כדור צמר חמוד)... היא נשכה נשיכות מכאיבות ובבית היה סיוט. אני מאוד שמחה שלא החלטנו "להילחם בתופעה" אלא רכשנו את
אמונה, כך שאחרי תהליך אילוף קצר ביותר - חיובי כמובן, הכלבה מתנהגת בצורה מדהימה.

מסכימה איתכם שלא ניתן להמשיך כמו שקורה כיום, וייתכן שהאילוף כיום, שנעשה
בצורה לא מתאימה - מסלים את המצב.

כמה המלצות : המאלפת נגה רונן (מנהלת בי"ס אנימה לאילוף חיובי - מראשונות הגישה בארץ - אילפה את הכלבה שלנו. מאלפים נוספים ששמעתי עליהם דברים נפלאים - אילונה חייט חביב, ענת וולניץ, יפעת יונה... באיזור הצפון: גל כתב.

בהצלחה.

Shirk6

New member
תודה רבה!

קודם כל- כבר מאוד עזרתם לי, היה לי חשוב לדעת האם בגיל 4 חודשים זו התנהגות שאנחנו צריכים לקבל ולחכות שתעבור ("כי הוא רק גור") או שזה לא תקין, ואכן אישרתם את החשש שלי.
לגבי האילוף- אנחנו מאיזור המרכז, אבדוק את השמות שנכתבו.
מנסה ומתנסה- מכיוון שנראה שעברתם חוויה דומה אשמח לשמוע יותר על התהליך, מה עשיתם וכמה זמן לקח עד שהבחנתם בשינוי משמעותי, כדי שנדע למה לצפות (ואולי זה ייתן לנו קצת אופטימיות שזה באמת אפשרי...)
תודה וחג שמח!

קצת קשה לי לתאר את התהליך...

גם מכיוון שעבר הרבה זמן מאז, וגם בגלל שמדובר
במשהו מקיף ולא נקודתי. בנוסף - האלוף צריך להתאים
לצרכים של הכלב שלכם, אותם בוחנים. למשל - האם הוא מוציא
מספיק אנרגיה, איך מתבצעת ההאכלה, איך הכלב הולך איתכם בשוטף,
ומה קורה כשהוא מוצא אוכל ברחוב, איך אתם מגיבים. איך מגיעים לסיטואציות הבעיתיות ואיך מונעים אותן לפני שהגיעו להסלמה... בנוסף - משולב באימון
לגבי דברים שהכלב אוהב לעשות,ויצירת קשר ואמון באופן כללי. במקרה שלכם, למשל - אפשר לאמן את הכלבה בלהביא לכם חפצים, כך שהחפץ המבוקש
הוא אחד מהם, למשל...
דוגמא נוספת - באיזו נקודת זמן נראה לכם שמתאים לכלבה לצאת מהגינה, ואולי יש דברים שמאיימים עליה ביציאה. ללמוד לקרוא את התגובות שלה, ולהגיב
בהתאם.
או - אם, למשל, הכלב עולה על הספה, אולי הוא עושה זאת בגלל שקר לו (כמו שהיה עם הכלבה שלנו) ואז לספק לו מקום חמים ונעים משלו. לפעמים הכלבים מעדיפים (לדעתי - בדרך כלל) לשכב בגובה שלנו, ואז מייעדים להם מקום קצת מוגבה. בדרך זו, במקום לאסור עליו לעלות על הספה, אתם יכולים להגיד לו "למקום" למשל - שזו פקודה שנלמדה קודם לכן, ואז הוא פשוט מבצע ממקום משחקי.
המאלפת לימדה אותנו לשנות גישה ולהגיע ממקום של קודם כל למנוע מהבעיה
לעלות, ואם הבעיה עולה - לפתור אותה בצורה משחקית, כהמשך למשחק
השוטף.
וכאמור - לקרוא את הסיטואציה ואת הכלב - על מה הוא מגיב ואיך אפשר לעזור לו.
בדרכים האלו עובדים על נטרול הסטואציות הבעיתיות, כך שנוצרות מעט מאוד התמודדויות פוטנציאליות בהן אתם מרגישים חסרי אונים מול הכלב, אם בכלל.

מקווה שאני מספיק ברורה, ובכל מקרה מציעה להתרשם בשיחת טלפון או במפגש ראשון שיעזור לכם להבין את רוח הדברים.
לקח זמן מועט מאוד עד שהבעיה עם התוקפנות של הכלבה שלנו נפתרה לגמרי. ולשאלתך - מתי, התשובה - מוקדם ככל האפשר !

Shirk6

New member
תודה (ושאלה...)

קודם כל תודה על הפירוט!
רציתי לשאול (וזה באמת בא ממקום של לנסות להבין ולדעת לאן אנחנו יכולים לשאוף להגיע עם הגור שלנו, ולא ממקום ביקורתי)- האם התהליך שאת מתארת הוא לא טיפול בסימפטומים במקום בבעיה עצמה? כלומר, זה נשמע לי שאם נמנע את המצבים הבעייתיים או נלמד להתחמק מהם/להתמודד איתם בכלמיני שיטות וטריקים זה יפתור את המצבים הספציפיים האלה, אבל אז מה יקרה כשיגיע פתאום מצב חדש שלא היינו מוכנים אליו? ובאופן כללי, כשמשפחתי גידלה כלבים בעבר יכולתי לסמוך על זה שלעולם לא יתקפו אותי או את בני המשפחה, לא משנה כמה לא נעים להם מה שנאלצנו לעשות (למשל כלב ששונא מקלחת עדיין לא יתקוף את בעליו כשהוא מקלח אותו למרות שזה מאוד לא נעים לו) ואני מאמינה שרוב הבעלים מרגישים שהם יכולים לסמוך על הכלבים שלהם שלא יתקפו אותם.. האם לדעתך ומניסיונך לא ניתן להגיע למצב כזה עם כלב שהיה תוקפן? כלומר האם בעצם נצטרך תמיד "ללכת על ביצים" סביבו ולהימנע מהמצבים הבעייתיים? או שבעצם הטיפול בסימפטומים מפחית לאט לאט את יצר התוקפנות עצמו ואת תחושת האיום שהכלב חווה?
אני באמת שואלת כדי ללמוד מניסיונך, כי את אומרת שפתרתם את הבעיה (לפחות ברמת ההתמודדות ביומיום) ואני תוהה האם הצלחתם להגיע למצב שבאמת יש לכם ביטחון שהכלבה לא תתקוף אתכם בשום מצב, או שאתם עדיין פשוט מתאמצים להימנע מהמצבים הבעייתיים. קצת מלחיץ אותי לחשוב שלעולם לא באמת נוכל להיות "רגועים" לידו לגמרי... :(
שוב תודה על כל העזרה!

מאוד מבינה את השאלה...

מהסיבה הפשוטה שכלב שגידלתי בעבר (13 שנים מגורות)
לא התקרב מעולם למצב שיכולתי לחשוד שהוא יתקוף אותי.
מעולם לא שמעתי אותו אפילו מגרגר בשמץ של איום. התגובה
שלו אם לא היה רוצה משהו היתה לנסות ולברוח. אם נתפס
"הלך עליו" :) ....
אני מניחה שמסיבות שונות יש הבדל בין הכלבים בתגובותיהם
והתנהגותם.
בחזרה לכלבה שלנו - נראה לי שהאילוף שעברה מביא אותה למצב
הכי קרוב לבטחון מוחלט בתגובותיה. ולחילופין - אילוף כוחני נראה לי
שיביא למצב בו לתחושתי אף פעם לא אבטח שאם וכאשר תהיה במצב מסויים
שלא רצוי עבורה לא תתגבר על הפחד על פיו היא פועלת ובכל זאת תתקוף.
בעקבות האילוף החיובי, אני יודעת שאני מגיבה למצב בו היא נמצאת, כך שלא רואה סיכוי שהיא אי פעם תתקוף. וכמו שאמרת - תחושת האיום של הכלבה
הצטמצמה מאוד. אם פעם תקפה מתוך חרדה, הרי שעכשיו היא לא חרדה.
האילוף החיובי לגמרי לא מטפל בסמפטומים, אלא אמור להכחיד את הבעיה. כלומר - את יוצרת אווירה בה הכלב לא אמור לתקוף אותך. יש אמון
ו"הבנה" וקריאה הדדית של כוונות, כך שאין שום צורך מבחינת הכלב בלתקוף
כדי "לשמור על עצמו". אנחנו לא הולכים על ביצים ולא נזהרים מהכלבה. אם היא מפתיעה אותנו בגרגור על מצב מסויים (לעיתים נדירות מאוד כיום), אנחנו משתמשים בדרך עוקפת כלשהי.
אנשים שפגשו את הכלבה כשהיתה גורה לפני אילוף ועכשיו, מאוד מופתעים
מהשינוי שהיה בה (גם אנחנו היינו בטוחים שהבאנו כלבה "מקולקלת" :) ).
בטוחה שחזרתי על עצמי, בגלל המורכבות בהסבר, אבל שוב - מקווה שהובנתי.

לאקי28

New member
ממליצה

אתם מאזור המרכז אז כדאי לכם לפנות למאלף טל שלוש מנהל מרכז הכלב והאדם הוא גם בגישה חיובית ומעולה עם כלבים.תחפשו את האתר של מרכז הכלב והאדם בגוגל יש שם פרטים ליצירת קשר איתם.

היי שיר

את מתארת המון התנהגויות אגרסיביות במצבים שונים (לרב נשמע שמדובר בהקשר של היררכיה ודומיננטיות ) בגור כל כך צעיר .
אני מאוד ממליצה לך להזמין מאלף שמתמחה בפתרון בעיות התנהגות ובעל נסיון במקרים דומים , שיגיע אליכם הבייתה לאבחן את ההתנהגויות שאת מתארת ואת האינטרקציה של בני הבית עם הכלב ויתאים תוכנית טיפול מתאימה.
אני חייבת לציין שככל שתחכו עם הבעיה ולא תטפלו בשורש והמקור שלה , ההתנהגות תתקבע ותהיה יותר ויותר קשה לפתרון.

מיכל כהן - מבט הכלב
בית הספר להכשרת מאלפים - בהנהלת שימי כהן
מאלפת ומומחית להתנהגות כלבים

לקבלת מדריך חינם לבעלי כלבים היכנסו לקישור

מייל: [email protected]
אתר: http://mabatakelev.com/
פייסבוק: https://www.facebook.com/mabatakelev.School/

למעלה