ג'וס וגזענות

nick at noon

New member
ג'וס וגזענות

כותבת בלוג כתבה על דעתה שג'וס הוא קצת גזען וכיצד זה מתבטא בסדרות שהוא יצר. הכוונה היא לא לגזענות ברורה ורעה כמו "איכס האדם השחור הזה מגעיל אותי" אלא עיורות צבעים שהיא חושבת שהיא לא הוגנת והצבת אנשים שחורים במקומות לא טובים בסדרות. חוץ מזה יש ביקורת פשוט על זה שג'וס לא מתמודד מספיק עם גזענות (והומופוביה) בסדרות שלו. בעוד הוא כן הכניס דמויות הומוסקסואליות ושחורות לסדרות שלו הוא בכלל לא מראה את הגזענות וההומופוביה שהם נאלצים להתמודד איתה במציאות. המאמר הוא ארוך ומלא מילים ארוכות באנגלית. הוא גם מלא בנקודות שבהן ניתן לריב ולטעון שהכותבת מלאה בשטויות (וזה מה שעושים רוב האנשים שקראו את הבלוג והגיבו בווידונאסק). חומר מעניין למי שטוב באנגלית ויש לו זמן.

דאמ זה ארוך.../images/Emo122.gif

לא קראתי את כל המאמר, אבל עברתי ברפרוף על חלקיו. הבעיה שהיא מציגה היא, כמו שאמרת, שג'וס לא מתייחס לבעיות גזעניות ביצירות שלו: אנחנו לא רואים מצבים כמו הומופוביה, אף אחד לא מתפלא שג'יילס שוכב עם שחורה (כשסבתא שלי ראתה את זה היא מיד קפצה ואמרה שאוליביה מרושעת כי אף פעם לא רואים זוג של לבן ושחורה בטלוויזיה
) ואפילו השדים הטובים מתקבלים בברכה (לרון, דויל). זה העולם שג'וס יצר, זה מה שמאוד מיוחד בסדרות שלו. בעולם הפנטסטי שהוא יצר, שהוא קרוב מאוד למציאות אבל עדיין לא, אין שנאת אדם רק בגלל צבע עור או מה שהוא. אין דבר כזה. כל ההומוסקסואלים בסדרה מסתדרים יפה מאוד: סבתא של לארי מסדרת לו בחורים, אף פעם לא ראינו אף אחד מסתכל על ווילו וטארה במבט מוזר או אומר משפט רע. הבאפיוורס הוא מקום שבו כולם שווים, לא משנה מה הם, הוא מעין אוטופיה. לדמויות שמייצגות מיעוטים יש תפקיד בולט בסדרה (למרות שלדעתי אין מספיק דמויות שחורות/שמנות) והסדרה מתייחסת אליהן בהתאם לבחירות שלהם, לצעדים שהם נוקטים ולא לפי צבע העור או נטייה מינית.

City Of Angel

New member
אי אפשר להגיד שאין התייחסות לגענות

בבאפיוורס, אבל היא תמיד נבלעת בעניין על-טבעי אחר, כי זה בסך הכל, מה לעשות, סדרות פנטזיה ולא תעודה. ממש לא קראתי את כל המאמר (גם לי יש גבולות) אבל התמקדתי בעיקר בקטע על גאן, שהוא אולי ההתייחסות הכי ברורה לגזענות בסדרות (יש גם על היחס של הכובשים לילידים ב-"Pangs"). גאן גדל ב"גטו" השחור של אל.איי, שם בין מלחמות הכנופיות נלחמים גם בערפדיםף ולפחות בהתחלה הוא הופיע כדמות סטריאוטיפית לחלוטין. הוא נתרע מאנג'ל בהתחלה לא רק בגלל שהוא שחור, אלא גם בגלל שהוא בא מבחוץ, מה"עולם" של הלבנים והתחיל לחלק לא הוראות. קרה הרבה פעמים שהוא טען שמה שקורה זה בגלל שהוא שחור, אבל בכל מקרה התגלתה סיבה אחרת (כולל כשהשוטרים היכו את החברים שלו בלי הבחנה, ובסוף התברר שהם זומבים"). אבל שוב, הבאפיוורס, כמה שהוא מלא בביקורות ומסרים סמויים, זה לא המקום לדבר יותר מדי על גזענות.

Taladora

New member
וואו. איזו אישה בלתי נסבלת.

אני יכולה לברבר בדרכי שעות על כמה המאמר הזה לא בסדר, אבל אני רק אסכם את זה בכמה נקודות קצרות. 1. למה היא מצפה מהסדרה להיות מושלמת? למה היא מצפה מסדרה כל כך ספציפית שמהעונה הראשונה אפשר להבין את הכיוון שלה לעסוק בכל נושא שהיא חושבת שראוי שיעסקו בו? למה סדרה היא פחות טובה אם יש שם מישהו שחור וחס וחלילה הוא לא מרגיש רע עם זה, או שיש שם לסבית שאין לה בעיה להיות אחת. למה בכוח ללכת לבנאליות של ההתחבטות בנושא המיניות. היא כביכול אומרת שככה זה יותר מציאותי, כי בעולם יש גזענות והומופוביה. אני אומרת, יפה שלקחו את הצד היפה של למשל יחסים הומו-לסבים והראו אותו בלי לומר "וואו הן לסביות" אלא לומר "הן שני אנשים מאוד מאוהבים, וזהו." מי היא שתקבע איזה כיוון הסדרה צריכה לקחת. 2. היא טוענת שג'וס עיוור צבעים או משהו (>< סליחה, בדיחה רעה). היא אומרת שג'וס בכוונה לא הביא כותבים מעדות אחרות לסדרה. אני אומרת - WTF. איזה שטויות. זה חשוב מאוד לא לסגור עיניים ולהיות נאיבים בעניין, אבל אני חושבת שמהכרות של כולנו עם JOSS AND CREW דרך ראיונות, ומה שמשתקף גם דרך הסדרות, זה שהכותבים הראשיים כולם לבנים כי ככה. אולי אני טועה? אולי אני מפספסת משהו? אם כן, האירו את עיניי. 3. היא מעוותת את כל הסדרות כדי שיתאימו לקונספירציית הגזענות (טוב, נו. היא סתם טוענת שג'וס בור) שלה. היא אומרת שבבאפי זה היה נורא, אחר כך באנג'ל השתפר ובפיירפלי כבר נסבל. אני אומרת שזה שבאפי טיפה יוצאת דופן בזה שבראשיים אין אנשים מעדות אחרות רק מראה שלג'וס אין שום בעיה. והיא, היא סתם נלחמת לשם הקרב. 4. מצד אחד, היא מתלוננת שאין למשל שחורים. ואז כשיש, שזה מוזר שיש מערכות יחסים שלהם עם הדמויות, ושזה לרוב לא אמין. אין לי אפילו תגובה לזה, חוץ ממצמוץ העיניים. אוקי, אני שוב מתחילה לזיין בשכל. רק רציתי להביע את המחאה שלי על הכתבה הטיפשית הזאת.

kittycatbone

New member
לדעתי,

ולא קראתי את הכתבה כי באמת שאין לי כוח
אבל לפי דעתי, כל הקטע הוא.. שג'וס בחר לתאר את העולם ואת הרוע שבאנושות דרך שדים והעל טבעי. וכמו שכולם בסאנידייל פשוט עיוורים למתרחש בעיר, ובעובדה שכולם שם מתים על ימין ועל שמאל והרבה מאוד פעמים שדים ענקיים ואפוקליפסות מאיימות מופיעים להם מול העיניים ויום אחרי זה כאילו לא קרה בכלל מבחינתם. באותה מידה כזאת, עניין הגזענות וההומופוביה לדעתי לא מיוחס. מפני שהעולם של הבאפיוורס לא הגיוני מהבחינה הזאת, העולם הזה בא להדגיש את כל הקטע של ה"רוע" שבאנושות דרך השדים ולא דרך האנשים. למרות שיש כמה פרקים ועונות שכן מתייחסים לזה (למשל הביג באדס של עונה שש), אבל אפילו שם, העובדה שהרעים הם בני אדם עדיין מיושמת דרך העל טבעי. -ובקיצור, אולי זאת כבר פלצנות מצידי להניח את זה, אבל אולי ג'וס לא מתייחס לענייני הגזענות וההומופוביה דרך האנשים אלא דרך השדים. ואפשר למצוא המון המון פרקים שמתייחסים לדברים כגון גזענות ודומיהם שבאים לידי ביטוי בשדים.

אני כן קראתי ...את הכל וזאת תגובתי

הבעיה עם הכותבת היא שיש לה בלבול בין ג'וש האדם הבמאי היוצר שמשום מה יצא לו (או בחר לעצמו) לעבוד רק אם אנשים לבנים ואז המושג שלה עיוור צבעים מתקשר לזה שהוא רואה רק לבן....ואז הטענות שלה לגבי גזענות הם מצודקות - בהנחה שזאת הסיבה האמיתית שהוא לא רצה לעבוד איתם. למרות שהוא ליהק כמה וכמה אנשים אפרו-אמריקאים לסדרה אז יכול להיות שהיא פשוט רוצה ליצור פרובוקציות סתאם. מצד שני היא מתבלבלת בין התסריט שבו היא מתעצבנת על התייחסות "רגילה" לאפרו אמריקאים ולקהילה ההומו-לסבית. פה היא טוענת שג'וש לא היה צריך להתייחס אליהם כ"רגילים" - אני שמה את המילה רגילים במרכאות בכוונה כי לדעתי אף אחד לא רגיל. עכשיו יש מלא תאוריות בנושא הזה (אני לומדת פילוסופיה וספרות אני מכירה תאוריות). אחת מהתאוריות (שמקורה בתאוריות פמינסטיות) אומרת שלכל תת תרבות אם זה אפרו אמריקאים, יהודים, נשים, הקהילה ההומו לסבית, הקהילה ההיספנית, לכול אחת יש יחוד משלה והיא בולטת מהסיבות שלה ואסור לנו כחברה להתעלם מזה. התעלמות מהיוחדיות מעצים את התחושה שהחברה פשוט רוצה להפוך אותם לעצמה. אם היא תוקפת את ג'וש מהנקודה הזאת (מה שנראה לי מוטל בספק היות וראיתי באיזה רמה כתוב המאמר) יש צדק בדבריה. אני חושבת שכל אחד מהדמויות עליהם היא מדברת כן מעצים את היחודיות של הקבוצה. ניקח לדוגמא את ווילו וטארה שהראו בפעם היחידה בבאפי מערכת יחסים כנה אמיתית שנגמרה בנסיבות טראגיות ולא בגלל האדם המעורב בהם (כל מערכת יחסים אחרת בבאפי נגמרה כי אחד הצדדים היה "דפוק") מה שמרמז שג'וש אולי רואה מערכת יחסים הומו-לסבית כדבר האמיתי והכנה היחיד. זהו אין לי מה להגיד יותר על המאמר שאותה גברת כתבה. אני מקווה שתרמתי לוויכוח ואם לא o well

nick at noon

New member
יופי של תגובות

לאור זה שהמאמר ארוך ומעייף לא הייתי בטוח שבכלל יהיו תגובות. וחששתי שאם יהיו תגובות הם רק כדי לומר כמה הכותבת מטומטמת. לא שיש לי בעיה עם מי שאמר את זה כי חלק מהדברים שהיא כתבה ממש מפגרים). אבל הכותבת עצמה מעריכה את ג'וס ואיך שזה נשמע נושא הגזענות מטריד אותה כל כך שבטח אם היא כתבה על סדרת אחרות הם בטח מלאים בקללות נוראיות. הרי הרבה סדרות אחרות הן ממש מזמינות תהיות. למשל חברים שבה במשך 8 עונות כמעט לא נראתה דמות משנה אחת של אדם שחור (וזה ניו-יורק). גם במאמר הזה היא מצאה זמן לקטר על סוג של גזענות שקיימת במסע בין כוכבים - דבר ששמתי לב אליו בעצמי: הרבה סוגים של חייזרים הם כאילו פשוט אמורים לייצג קבוצה אתנית של בני אדם (למשל פרנגים הם יהודים שמקום אף גדול יש להם אוזניים גדולות). ג'וס לעומת זאת מאוד רגיש לעניין גזענות והומופוביה ולדוגמא: בפרק שבו ווילו הופכת את איימי מחולדה לאנושית שוב יש קטע שבו הן יוצאות וכדי להעניש שני בחורים שמתנהגים אליהם מגעיל הן עושות קסם והופכות את הבנים לרקדנים ארוטיים שמתפשטים בכלוב. כותב הפרק תיכנן במקור שהקסם יגרום לשני הבנים להתחיל להתנשק אחד עם השני. ג'וס קרא את התסריט ולא הסכים להשאיר את זה ככה כי הוא אמר שזה יהיה לא טוב לרמז שאפשר לשנות נטיות מיניות כקסם ושהומוסקסואליות לא אמורה להיתפס כעונש. כלומר לא להיתפס כדבר רע.

Taladora

New member
אתה ממש צודק.

מה שמקומם בכתבה (לדעתי וכל זה) זה שאולי יש משהו במה שהיא אומרת, אבל היא מציגה הכל בדרך כל כך לא נכונה, ונובחת על העץ הלא נכון, כי ג'וס כפי שאמרת ממש לא גזען או שום דבר שקשור להפליות של קבוצת אנשים כלשהי, הוא הבן אדם הכי דוגל שוויון שיצא לי להתוודע אליו לאחרונה.

WhiteWitch

New member
מה שמעניין אותי

זו העובדה שכולנו המשכנו לקרוא את המאמר (אוקיי, חלקנו), והתווכחנו עליו והתעלמנו מנקודה אחת חשובה. קשה לי לקרוא ברצינות ניתוח של אספקט מסויים בסדרה/יוצר, כשהכותב לא יודע את השמות הדמויות. מישהו שם לב שהיא לא זכרה איך קוראים לפרד וקראה לה מה שמה? אם הבחורה לא זוכרת את השם של הדמויות יש מצב שאו שהיא לא ראתה את הסידרה ברצינות, או שהיא ראתה פרקים בודדים. מה זה אומר? מבחינתי, שכל המאמר הזה לא רציני. אז למה אנחנו מתייחסים אליה ברצינות?

nick at noon

New member
נקודה טובה

והרבה אנשים באמת ציינו את זה בתגובות בווידונאסק. אבל תסתכלי למטה באתר של המאמר יש שם תגובה ארוכה מאוד של הכותבת לתגובות שנתנו לה שם היא אומרת שאת המאמר היא כתבה מהר בלי לעבור על כל המידע על התוכנית, בלי לצפות מחדש בפרקים שעליהם היא דיברה אלא ממה שהיא זוכרת מהתוכנית. אבל היא מדגישה שהיא כן ראתה את כל הפרקים של שלושת התוכניות והיא כן מכירה אותם טוב פשוט יש לה בעיה עם שמות (בעיה שאני מזדהה איתה, אבל יותר בעניין של שמות של אנשים במשפחה המורחבת שלי). באותה תגובה היא מרחיבה נקודות ובכך מוכיחה שיש לה ידע רציני על הבאפיוורס. היא למשל מציינת את קנדרה (שלא צויינה באף אחת מהתגובות) כדמות לטינית חיובית (אבל מתלוננת שהיא מתה אחרי פרקים מעטים). היא מציינת את פורסט ואוליביה מעונה 4. היא מציינת פרקים חשובים שעסקו בגזענות כמו PANGS בבאפי ו"האם אתה או האם אי פעם היית" באנג'ל. היא מציינת מאוד לחיוב את המאבק של דויל עם המורשת שלו בפרק "גיבור". אז כן במבט ראשון נראה שאין לה מושג מהבאפיוורס, אבל בהחלט יש לה. פשוט יש לה דרך שונה שבה היא רואה את הדברים.

kittycatbone

New member
קנדרה לא הייתה...

אפריקנית או משהו בסגנון??? או שאני ממש. ממש טיפשה?

City Of Angel

New member
וגם ניקי ווד וגם הקוטלת הראשונה

וגם המכשפים הקדמונים שיצרו את שושלת הקוטלות היו שחורים

nick at noon

New member
את לא טיפשה

אבל נראה לי שהיא אמורה הייתה להיות מג'מייקה או מהו כזה. זכור לי ששמעתי בקומנטרי של "מה השורה שלי?" שהשחקנית עבדה עם מדריך שהנחה אותה במבטא שלה. Dat's me favrit shirt! Dat's me only shirt!

למעלה