ג'ודו או קרטה?

d y s

New member
שלום

מעבר למה שנאמר כן על מורה וכ"ו.יש להקשיב לילד מבעד למילותיו וכ"כ לתת לו להתנסות ולבחור.שכן אם האימון לא ישרת את צרכיו הפנימיים הבאים לידי ביטוי בהתנהגותו הוא יצבור תסכול נוסף.וצרכיו הם מעבר למורה זה או אחר ופה דווקא אפשר כן להתייחס למתודולוגיה.מורה כזה או אחר נעים הליכות וכ"ו יכול אף ליצור רושם מצויין אך הרושם יהיה להורים בעיקר בעוד שלילד זה חסר משמעות.הוא איננו זקוק לתחליף הורה אלא למורה(לא במובן המערבי של המילה).אם הוא זקוק לחום אהבה ומעטפת על ההורים ראשית למצוא מורה לעצמם.בכל האמור לעיל אינני מזלזל ביכולות של מורה זה או אחר אך אני כן חותר להבנת צורכי הילד ובהם לשיטה דווקא בגיל התהוות זה יכולה להיות משמעות.

כתבת שילדך פעיל ומלא אנרגיה ו"נוגע" וזה כשלעצמו מניע מצויין לאימון ומיקוד:

ג'ודו-פיזי מאוד ותנועתי מאוד ומלא במגע פיזי הדדי היוצר משוב מיידי לטוב ולרע.לטוב הצלחות מיידיות מקנות חיזוקים חיוביים ולרע כישלונות מקומיים מייצרים תסכול היכול להביא לרגשות נחיתות.כאן בא תפקידו של המורה ואיכותו. יכול לשמש כסובלימטור מצויין

קראטה-פעיל ותנועתי אך פחות עוסק במגע פיזי בשלבים אלו.המשוב הינו פנימי מחד הנובע מתחושות של הגוף וממילותיו של המורה ומעט משותפים לאימונים.

אייקידו-פעיל ומעודן המגע הפיזי בו אינו מעודד תחרותיות אולם קשה מאוד לדלג על שלבים בהתפתחות הילד וצרכיו ובהן בשלב זה הצורך בהוכחה לעצמו את יכולותיו ובצורך להאבק באחרים כדי לגלות את עצמו.המשוב משתנה מאוד וכאן הוא בראש ובראשונה תלוי מורה וזהו סוג של הימור שכן משוב כזה כעיקרי יכול להיות קשוב לילד או שלא תלוי באיכות האיפשור של המורה.

אומנויות לחימה ל"הגנה עצמית"-אינן מומלצות שכן הן מייצרות בעיקר נוירוזות סמויות או גלויות ומעודדת פחד כדי שאפשר יהיה להלחם בו.

באשר לאבחון עליו דיברת בהחלט מוקדם לקבוע וייתכן וכל התנהגות נובעת ממקום רגשי גרידא ולכן המלצתי לך להפסיק להתעסק בהשערות לגבי בעייה עתידית ולהתרכז בלהקשיב לילד כאן ועכשיו.

במחקרים נמצא שדווקר אומנויות לחימה העוסקות במירכוז כגון קראטה מועילות במקרים של הפרעות קשב וריכוז.ג'ודו העוסק בחיכך פיזי המנסה ליצור הרמוניה בדיסהרמוניה יכול להועיל במקרה של ויסות חושי ועוד.אך זהו העניין האומונות שלך יכולות להגשים את עצמן באם תאחזי בהן.

לעניות דעתי בחברה המערבית מרובת הדרישות הגיל בו אני הייתי ממליץ להתחיל לעסוק באומנות לחימה הינו בסביבות 10 ומעלה תלוי ילד.שכן התחלה בגיל מוקדם יותר יכולה ליצור תיסכול שיעמום ואף סלידה.כמובן שיש חריגים שמניעיהם יחודיים והם יכולים להתחיל מוקדם יותר אך צריך לזהותם.

אך אני נותן קרדיט למורים המלמדים ילדים בגיל זה על זה שהם יודעים מה הם עושים וכי יהבם נתון ליצירת מקום לפורקן והתהוות של הילד ואינם עסוקים בחוקים או משמעת יתרה וכללי נימוס כבדי משקל ולכן המלצתי לך קחי את ילדך לשיעור נסיון ורק אם רצונו בכך אמרי לו שמטרתך הנאתו בלבד ולא קישקושים על מה אומנות הלחימה אמורה לספק לו שכן אז תיצרי ציפיה שעלולה לגרום אכזבה ותסכול לו ולך וכתוצאה מכך עוד יותר ריחוק ואי הקשבה.הביטי בו בשיעור הניסיון ראי אם הוא נהנה ,נבוך,מפוחד וכ"ו.אחר כך שאלי אותו להרגשתו בלי לחפור בשאלות מנחות והתייחסי אף לתשובה הקצרה ביותר כתשובה.

למשל לקחת אותו לשיעור נסיון הבחנת שהוא מרגיש שם נוח(לדעתך) ושאלת אותו בסוף השיעור:

נהנית?

כן

תרצה לחוות את זה שוב

כן.

זה מספיק חפירה מצידך תרחיק אותו מהאמת הבסיסית שהוא חווה ותהפוך את עצם העניין לשכלי ולא חוויתי וככזה יש מילויוני סיפורים בראש ורק אמת אחת.

בברכה

ד.

טיפ קטן אבל חשוב!

ועוד טיפ קטן אבל חשוב.
המסגרת ובעיקר המורה.
מקצועיותו, נסיונו וגישתו של המורה לילדים - הם אלו שעושים את ההבדל.

איציק כ.
בהצלחה!

הבחנה במטרות הפעילויות

ראוי לעשות הבחנה בשני תחומים:

1. מטרת הפעילות.
אם אנו מעוניינים בכושר גופני לגיל הרך (חיזוק חגורת כתפיים למשל), התפתחות פיסית וחברתית, הרי שיש מקום רב לקראטה (או לאמנות לחימה אחרת). אל תצפו להוציא קראטיסט מדופלם בגילאים אלו למעט ילדים יוצאי דופן - והרי שלא בזה עסקינן. משנות נסיון רבות אני יכול לומר שיש בהחלט מקום לשפר מיומנויות פיסיות, מוטוריות וחברתיות, להעניק בטחון עצמי ולהינות בשיעורי קראטה לגיל הרך.

2. קשב וריכוז
מילות הקסם בעשור הראשון של המאה ה-21 "קשב וריכוז".
אז ראשית בואו ונבחין בין ילדים נורמטיביים שאובחנו עם "בעיות קשב וריכוז" (המרכאות בכוונה) לבין ילדים מקסימים אחרים שעמם (ולא רק "בהם") כדאי להשקיע יותר תשומת לב.

הערה: אני בכוונה לא משתמש המילים כמו "זקוקים או נזקקים" ובמונחים כלליים כמו "אוכלוסייה, קהל וכדומה".
ברצוני להתייחס לכל ילד וילד (כל מקרה לגופו - אבל תסכימו איתי שילד הוא לא "מקרה").

אז בואו נחזור לנושא:
חלק די גדול מן ההורים המבוהלים שהגיעו אלי עם ילד או ילדה שהובחנו עם הפרעות קשב וריכוז והתעננינו בקראטה טיפולי גילו שיש להם ילד נהדר שאינו זקוק כלל לכותרת "טיפולי". הילד מסתדר מצויין בקבוצת הילדים הנורמטיביים ולמעשה הוא נורמטיבי לחלוטין עם הפרעת קשב וריכוז כזו או אחרת. הם מתרגלים עם כולם, נהנים עם כולם וגם מתקדמים יפה מאד...ניחשתם, ממש כמו כולם ועם כולם.
אינני מקל ראש ובודאי שאינני מתעלם מהתופעה הגוברת עם השנים, אני רק טוען שהמלים הללו זורעות פאניקה מיותרת במקרים רבים בקרב ההורים.

אז הורים יקרים: אם ילדכם הובחן עם הפרעות קשב וריכוז, היפראקטיביות A.D.H.D - אל נא תכנסו לפאניקה ואל תחפשו ישר קראטה טיפולי - יתכן שצריך ויתכן שלא - ראשית בררו את הענין.

הקבוצה הטיפולית היא קטנה יותר, יקרה יותר ולעיתים אינה דרושה כלל.

אגב, בעניין גילאי הילדים, לעיתים מתקיימים אימונים משותפים לקבוצות ילדים שונות בהצלחה רבה.

אני מצרף תמונה ושני קליפים קצרים מקבוצת ילדי הקראטה שלנו בת"א וממליץ לצפות בהם עד תום:
קראטה לילדים קליפ 1
קראטה לילדים קליפ 2

בהצלחה!
איציק כ.

למעלה