גוגל נגד סין

renjintso

New member
גוגל נגד סין

אז מה אתם אומרים? גוגל עשתה לסין שברו את הכלים ולא משחקים. מה הלאה?

אMור

New member
סנאריו אפשרי:

הו ג'ינטאו מזמן אליו את שר התקשורת הסיני, גוער בו על ההשתלחות בגוגל ומחייב אותו לשגר מכתב התנצלות לסרגיי ברין, להודות בטעותו ולהתקפל מול שאר העולם. ראשי גוגל מקבלים את ההתנצלות ושולחים מסר לסינים: "מזלכם שיש לכם את הו כנשיא"
מה שכ"כ מענין בפרשה הזאת היא שלסין, כמו לכל מה שזז, יש תלות עסקית בגוגל וההתנתקות ממנה עלולה להסב לה נזק כלכלי לא מבוטל. אז במקרה הזה, לומר שסין לא תראה את גוגל ממטר יהיה בגדר הימור... אז נהמר: היחס בגדול בין מחפשי באידו לגוגל בסין הוא 30%-70%. הסטטיסטיקה הזו תשרת את גוגל במשברון הזה ואיכשהו היא יסתיים מבלי שסין תשחרר איזשהו אתר, בטח שלא אתרים עם דם על הידיים כמו יוטיוב או פייסבוק.

milindapanna

New member
הבעייה היא לא

"מזלכם שיש לכם את הו כנשיא" אלא זה שיצר מצב שבו הגערה ב"גוגל" הפכה לחרב פיפיות... (סחתיין על המינוף לענייני המזהת"כ).

renjintso

New member
יש לכם טעות קטנה

בינתיים, לא סין גערה בגוגל אלא להיפך.

אMור

New member
למה לגעור כשאפשר לנזוף?

זה היה סנאריו עתידי כמחווה לטיפשות והיוהרה הישראלית שמוציאה אותה לבסוף קטנה וחסרת עמוד שידרה. השהות שלי בסין לימדה אותי להתייחס להתנהלות הדיפלומטית הישראלית, שהרי מי בכלל מתייחס אליה כשחיים בארץ... המסר שלי היה שהעמידות והתקיפות הסינית מול כל מה שניצב מולם תקבל זווית מעניינת בהתנהלות מול גוגל, זה הכל. הממשל הסיני יודע יפה מאוד שאף מדינה לא תקלקל עימה יחסים כלכליים או דיפלומטיים בשל הפרת אי אילו אמנות בינ"ל של זכויות אדם, התנהלותה בחזית הטיוואנית, חסימת אתרי אינטרנט או הוצאה להורג של סוחר סמים עם דרכון בריטי בכיס. המוני ספקים סינים מפתחים ומתחזקים קשרים כלכליים עם העולם ומפרסמים אי אילו מוצרים סינים בגוגל העולמי, מה שתורם רבות לעלייה בייצוא. זה מה התלות של הסינים בגוגל - וזה למה אין מצב שדבר כזה יקרה וזה - - למה הפלונטר הזה כ"כ מענין. ועוד דבר מענין: מי אמור לנזוף במי? זה שחוסם או זה שנחסם?

milindapanna

New member
נראה לי ששנינו לא ממש התעמקנו

בשאלה הזו ועברנו לדבר על משהו אחר לגמרי...

Mei11

New member
משבר בין תאגיד למדינה

אני נוטה להסכים איתך, שהכלים נשברו קודם לכן ורק אז באה הכרזת ה"לא משחקים". אם לגוגל היתה סיבה להמשיך בפעילות עסקית בסין לא היתה יוצאת בהכרזה כזו, וכך היא יוצאת "טובה" מול הצרכנים המערביים שלה. אלו יחסי ציבור שמיועדים למערב, לא לסין.

renjintso

New member
מה שמדהים אותי זה

שאנשים במערב וגם במזרח כולל בסין עצמה, כולל פרשנים וכתבים בכירים, בולעים את הבולשיט שגוגל מאכילה אותם ומכריזים על התאגיד המגעיל הזה כגיבור ש"הראה לסין מה זה". ההודעה שלהם הרי לגמרי נעדרת היגיון פנימי מרוב מאמץ לקשור בין ההחלטה העסקית שלהם (שהיא לגיטימית) לשיקולי זכויות אדם. ככה הולך הטיעון: 1. גילינו פירצת אבטחה. האקרים שמקורם בסין פרצו לחשבונות של דיסידנטים וגם למידע של חברות אמריקאיות (ההודעה מאד מעורפלת בעניין הזה). יידענו את הרשויות האמריקאיות - שימו לב שעד לרגע זה, גוגל מתחמקת מלומר במפורש שממשלת סין עומדת מאחורי ההאקרים. 2. בעקבות הגילויים החלטנו שאנחנו לא רוצים יותר לצנזר את תוצאות החיפוש בסין. מה הקשר? זהו שאין. זאת לא תגובה ישירה או הגיונית על הגילויים, אלא החלטה שאנחנו חושבים שסין משלחת בנו האקרים ולכן נפסיק לשתף איתה פעולה, למרות שאין לנו ביצים להגיד בגלוי שסין משלחת בנו האקרים, או שבאופן כללי נמאס לנו לעבוד מול סין כי זה שוק קשה מדי. 3. אנחנו ניכנס לשיחות עם ממשלת סין בעניין הא? כרגע העמדתם להם אוליטמטום. על מה יש לכם לדבר עכשיו? ואם אתם מתכננים שיחות, למה אתם יוצאים בהודעה פומבית לפני השיחות, ולא מחכים לתוצאות שלהן? אבל תסמכו על מחלקת היח"צ של גוגל שדאגה לשלב בהודעה את כל המילים שכתבי טכנולוגיה מתים עליהן: דיסידנטים, זכויות אדם, התנגדות לצנזורה, האקרים, סייבר-ריגול והילארי קלינטון. ככה הם לא ישימו לב לכשלים הלוגיים. כשגוגל נכנסה לסין התקיפו אותה על השת"פ ועל ההסכמה לצנזר תוצאות חיפוש. היא תירצה את זה אז בזה שיהיה פחות רע (מבחינה מוסרית) להפעיל פעילות גוגל מצונזרת ומוגבלת בסין מאשר לא להיות שם בכלל, ושהכניסה שלהם תעזור לחופש הביטוי. שום דבר מהותי לא השתנה מאז ואם הטיעון הזה היה נכון אז (והוא היה), הוא עדיין נכון עכשיו. אחרי כל הרעש של המחיאות כפיים מגלים פתאום שגוגל בעצם לא סיפקה שום הסבר הגיוני לשינוי אסטרטגיה כ"כ חד ופתאומי. וואלה, אם היו לי מניות בגוגל הייתי מתעצבנת למדי.

GnomeBubble

New member
האמת שלא יצא לי לקרוא שום דעה כזאת

מאז שהפרשה התפוצצה, בכל פרשנות שקראתי בכל מקום אפשרי, הכותב העריך - או לפחות העלה את האפשרות - שגוגל בחרה כבר קודם להוריד פרופיל בשוק הסיני בעקבות חוסר-רווחיות, ושהפריצה הזאת סיפקה לה עיתוי מתאים. יצירת משבר מכוון לגבי הצנזורה של ב-google.cn יכולה לפחות להעניק להם נקודות זכות במערב (רק שבינתיים רוב האנשים באמת ציניים מדי מכדי שהאסטרטגיה הזאת תעבוד - צריך לראות מה יהיו ההתפתחויות בהמשך). בכל זאת, כל הסיפור הזה קצת מוזר. לא ברור עד כמה גוגל ניסתה לדבר עם ממשלת סין לפני שהיא העלתה את ההודעה המרעישה לבלוג שלה, ולא ברור עם זה באמת יסתיים ביציאה של גוגל מסין, אבל יכול להיות שמכל הבלאגן הזה יצא משהו טוב - הממשלה הסינית הידקה מאוד את חומת האש שלה בשנים האחרונות. יכול להיות שהכדור הכבד מאוד שגוגל זרקה למגרש תגרור מחדש את נושא החומה לדיון ציבורי והשלטון הסיני יחליט לשחרר קצת את הברז. יכול להיות כמובן גם שכלום לא ישתנה - הכל עדיין לא ברור. בכל מקרה יש לי כמה הערות: א. לא ראיתי בשום מקום דיווח לגבי השורה התחתונה של הרווחים של גוגל בסין. הם אולי מדשדשים במקום השני אחרי באידו, אבל זה לא בהכרח אומר שגוגל מפסידה. יש עוד מקומות בעולם שבהם גוגל היא לא השחקן מס' 1 (למשל רוסיה, שם יאנדקס מוביל על גוגל באחוזים דומים לבאידו, קוריאה, שם Naver, Daum וכו' משאירים את גוגל עם אחוז שוק קטן עוד יותר, או יפן שם דווקא יאהו! מוביל בהפרש קטן). מהמקומות האלה גוגל לא יצאה, והיא ממשיכה להילחם על נתח השוק שלה שם, אפילו בקוריאה, שם המצב נראה באמת אבוד. אז כנראה שיש עוד משהו בסין שדוחף את גוגל לוותר עליה (אם זה באמת מה שיקרה). יכול להיות שזה קשור לקשיים הבירוקרטיים שהממשלה הסינית מערימה עליה, ויכול להיות, למרות כל הציניות, שגוגל בכל זאת החליטה ללכת לפי ה"אידאולוגיה" שלה, לפחות כל עוד היא רואה שהיא לא תרוויח הרבה כסף מהיצמדות לאידאולוגיה הזאת. לא בטוח שמבחינה אידאולוגית לצאת מסין זאת הבחירה הנכונה, אבל יש גם אנשים שחושבים ככה, ולגוגל מותר לשנות את דעתה. ב. ההתקפה - חשוב להבהיר שההאקרים המדוברים לא פרצו לשרתים של גוגל בסין וחיפשו מידע רק על אזרחים סינים, אלא פרצו לשרתים בארצות הברית ולחשבונות דואר של משתמשים אמריקאיים ואירופאים שהיו ביקורתיים לסין. זאת לפחות הגירסה של גוגל - יכול להיות שהם משקרים, אבל אני נוטה להאמין להם במקרה הזה. נוסף על כך, לפי הערכות בעיתונות הטכנולוגית, עצם העובדה שבאחת ההתקפות (זאת שהיתה פריצה של ממש לשרתים של גוגל), ההאקרים הצליחו לקרוא רק את הכותרות, מלמדת שמדובר בשרת שנועד לאפשר חיפושים של רשויות החוק באמריקה (כן, מסתבר שלפי החוק האמריקאי, רשויות החוק רשאיות לקרוא את הכותרות של האימיילים שלכם בלי צו, כי זה נחשב ל"מידע ציבורי שנכתב על גבי המעטפה" - טוב לדעת). אני לא בטוח עד כמה ההערכה הזאת מדויקת. אם ההתקפה היתה באמת בגיבוי ממשלתי של סין, מדובר במקרה חמור מאוד, אבל קשה יהיה להוכיח את זה. למעשה, זאת ממש לא הפעם הראשונה שגוף כלשהוא האשים (במרומז כמו גוגל או באופן ברור) את השלטון הסיני באחריות להתקפת האקרים שיצאה מסין, וזאת כנראה גם לא הפעם האחרונה שזה יקרה. אבל אפילו עם הדפוס יחזור על עצמו פעמים רבות, כל עוד ההאקרים הממשלתיים לכאורה לא מפשלים בגדול, וכל עוד רשויות החוק הסיניות לא עוזרות לחשוף אותם (מה שהן מן הסתם לא יעשו עם מדובר בפורצים מטעם הממשלה), אי אפשר יהיה להוכיח כלום. כנראה שגוגל מעריכה, בגלל המטרות שנבחרו, שהפורצים האלה הם כנראה לא אנשים פרטיים, אבל היא יודעת שאין לה הוכחות ולכן היא בוחרת לא להפנות אצבע מאשימה. מצד שני, זה בהחלט מספיק כדי להרגיז אותם, ואולי זה בכל זאת תרם להחלטה שלהם לצאת מסין, ולא רק היווה תירוץ מתאים. קשה לדעת. דרך אגב, אני אישית בהחלט נוטה להאמין שיש חברות "טובות יותר" ו"רעות יותר". גוגל היא מבחינתי אחת מן החברות הטובות יותר ברשימה, ובזמן האחרון גם מייקרוסופט (הפתעה הפתעה
). זה לא אומר שלגוגל אין בעיות, ושגוגל לא מפגינה לפעמים שרירות לב שאופיינית לתאגיד. היא עושה את כל זה, אבל בסך הכל מדובר בחברה שלפחות מנסה לעמוד בתדמית הזאת, גם אם היא לא מצליחה. חברה "רעה" (ושוב, זה כמובן בראיה שלי בתור חובב טכנולוגיה), זאת אפל, שמעדיפה לגרור אנשים לבתי משפט בתביעות קטנוניות, שפועלת באמצעים אנטי-תחרותיים בכל תחום שבו יש לה שליטה בשוק, ואח"כ להטיל רפש במייקרוסופט (שבניגוד אליה דווקא נמצאת תחת פיקוח בתחומים בהם היא מונופול). מה שמגדיר מבחינתי במיוחד את אפל כ"חברה רעה" הוא שהיא מנסה לכפות שליטה גם בכל מיני תחומים שלא ממש משפיעים על ההכנסות שלה. לדעתי זה בהחלט חלק מאידאולוגיה במקרה הזה.

renjintso

New member
כנראה קראנו דברים די שונים

כי אני קראתי כותרות כמו - Google stood up to china Google called china's bluff ועוד היו גם קולות אחרים, ברור. א. גוגל לא מפסידה בסין. היא מרוויחה - הכנסות של 600 מיליון דולר כמדומני. רווח נקי אני לא יודעת ואין לי כוח לחפש כרגע. אבל זה רווח קטן יחסית לכלל הרווחים שלה. למרות שבסין יש מספר עצום של משתמשי אינטרנט, ההכנסות מפרסום עדיין מאד נמוכות יחסית כי השוק הזה עדיין נמצא בחיתוליו - חברות נמצאות שם כי הן מעריכות שיש פוטנציאל (וזאת הנחה שצריך לבדוק יותר לעומק). כתבתי כבר קודם כמה סיבות אפשריות לרצון של גוגל לצאת מסין, והרווחיות היא בטח לא הסיבה היחידה. קשה לעשות עסקים בסין. זאת סביבה קשה ותחרותית מאד, מושחתת לעיתים קרובות, הרגולטור מעדיף באופן בוטה חברות מקומיות. יש גם כל מיני סימנים שטיווחו את גוגל ונכנסו בה על דברים שגם חברות אחרות עושות כמו הפצת פורנוגרפיה וסריקת ספרים בלי אישור. אז יש סיבות ולגוגל מותר לשנות את דעתה ולהחליט שההימור על סין היה טעות, אבל זה דורש הסבר לבעלי המניות, כי זה כשלון עסקי אחרי הכל. מבחינת התנאים בשוק אבל אין פה שום דבר חדש שהתגלה. זאת סין, וככה הדברים מתנהלים שם. לגוגל מותר גם להציג החלטה עסקית כמעשה מוסרי לצורך יח"צ, ולי מותר לחשוב שזאת הודעה חסרת כנות, ושהשיקול העסקי מפוקפק. ב. לא הבנתי מה זה משנה. ההאקרים ינסו לפרוץ גם אם גוגל לא תפעל בסין. ג. בעיני גוגל עשתה כמה דברים מאד בעיתיים בשנים האחרונות, מסטריט וויו ועד סריקת הספרים. היא לא ממש מפגינה כבוד כלפי זכויות יוצרים או כלפי פרטיות של אנשים, והיא צוברת כוח מסוכן מאד בדומה למיקרוסופט בעשור הקודם. אולי אפל יותר גרועה, אבל אפל היא לא חברה שנמצאת בכל בית ולא מונופול בשוק. ד. בעיני הצבת אולטימטום בעסקים, ביחסים זוגיים, ביחסים דיפלומטיים, בכל סוג של יחסים בעצם, היא כמעט תמיד טעות.

GnomeBubble

New member
כותרת קצת בסגנון הזה קראתי

אבל לא קיצוניות כל-כך כמובן. בסופו של דבר, גם חלק מההכתבים הציניים יותר שקראתי, העריכו את הביצים של גוגל לעשות מה שאף חברה אמריקאית גדולה לא העזה לעשות עד עכשיו. היו כבר חברות שסגרו את העסק שלהם בסין, אבל אף אחת לא ניסתה לפתוח משבר עם הממשלה הסינית בנושא המדיניות האינטרנטית שלה. זה לא צחוק, כי גם אם גוגל עכשיו מפסידה בסין, למה לה לשרוף גשרים לעתיד? אני בהחלט לא בטוח שהיה הרבה הגיון עסקי בצעד שהם עשו עכשיו, גם אם זה יתן להם כמה נקודות זכות זמניות (זמניות מאוד) במערב. ב. זה לא משנה. כנראה שגוגל ניצלה הזדמנות טובה וזהו. אבל ההתקפות האלה הן לא חלק שולי בסיפור, והן בהחלט נותנות לגוגל נשק יח"צ טוב לנופף בו מול סין. ואולי גם בגוגל באמת מעוצבנים על הסינים בגלל זה.
ג. לדעתי סטריט וויו וסריקת הספרים הן דוגמאות מפורסמות, אבל בפועל אלה לא דברים כאלה בעיתיים. דעתי האישית היא שזכויות יוצרים ל-100 שנה (פלוס מינוס) אה-לה-מיקי-מאוס הן אחד האסונות האינטלקטואלים הכבדים ביותר שנפלו על האנושות במאה ה-20 (הרבה יותר גדול מתוכניות הריאליטי המושמצות למשל
), ומה שגוגל עשתה הוא לא לגמרי חוקי, אבל עוזר יותר משהו מזיק (בעיסקה שאולי תצא לפועל מדובר בעיקר בספרים מיותמים שכבר לא מודפסים, ואף אחד לא יפגע כלכלית חוץ מאולי כמה עורכי דין של IP). סטריט וויו היה מקור לכמה פגיעות פרטיות מתוקשרות, אבל בסך הכל גוגל הפיקו לקחים והגיבו מהר לכל הבקשות בנושא והתועלת של השירות הזה גדולה מן הנזק. צריך לזכור גם שכל התמונות האלה צולמו ברשות הציבור, ושהתוכנה של גוגל מטשטשת פנים ולוחיות רישוי באופן אוטומטי. אני אישית חושב שכל עוד גוגל שומרת על ההתחייבות שלה להסיר תמונות שפוגעות בפרטיות מן השירות, הוא ראוי. הפרת הפרטיות הגדולה באמת שגוגל נותנת לה יד כרגע, היא שימור החיפושים. היא שומרת שאילתות חיפוש מזוהות (כלומר מקושרות לאדם שביצע אותם) למשך משהו כמו שנתיים. את רשימת כל החיפושים שעשית בשנתיים האחרונות אפשר להשיג בצו חיפוש משטרתי פשוט. לטובתם יאמר שהם לא פרסמו את מאגר החיפוש הזה בשום צורה, אפילו לא חצי-אנונימית (כמו שעשו AOL - שהאנונימיזציה שלהם התבררה כלא מספקת). אבל עצם שימור הרשימה הזאת הוא עדיין סכנה. לגבי ההשוואות - אין היום, לא היתה פעם, וכנראה גם לא תהיה בעתיד חברה שתהיה מונופול בכל בית ובכל שוק. בשנות ה-90 מייקרוסופט היתה מונופול בתחום מערכות ההפעלה הביתיות ותוכנות האופיס (והיא נשארה כזאת גם היום, למרות שהיא הפסידה קצת משוק המחשבים האישיים והניידים לאפל), אבל בתחנות עבודה עתירות-ביצועים הובילו עליה חברות כמו סאן, DEC וסיליקון גרפיקס, בתוכנות רשת ארגונית היא התחרתה קשות עם Novell, ובמחשבי מיינפריים IBM הובילה (אני מאמין שהיא מובילה בהם עד היום). לפחות בשני התחומים הראשונים, מייקרוסופט של היום רק הגדילה את נתח השוק שלה והפכה גם בהם למונופול. גם באינטרנט היא התקדמה - אם פעם היא היתה בתחרות דפדפנים קשה עם נטסקייפ, היום היא (עדיין) מובילה. למעשה, מייקרוסופט המשיכה לצבור לא מעט כוח בעשור האחרון, בעקבות התרחבות דריסת הרגל של הפלטפורמה של ה-PC שבה היא התמקדה. אולי בגלל שבאינטרנט ובשוק הסלולרי הם לא זכו להצלחה אוניברסלית אנחנו לא שמים לב לזה. אפל היא מונופול בפחות תחומים, אבל בתחומים שבהם היא מונופול היא בהחלטת דואגת לשמור עליו היטב. במכירות מוזיקה אונליין למשל היא פחות או יותר מונופול עולמי, למרות שהחנות שלהם, iTunes, בכלל לא זמינה בכל העולם (כלומר, במדינות שבהן היא זמינה יש לה נתח שוק גבוה עוד יותר). הם מנצלים את זה היטב, בכך שהם דואגים להתאים את iTunes ספציפית לנגן המוזיקה שלהם, אייפוד. עד לפני שנתיים בערך גם לא היה ניתן לנגן את רוב קטעי המוזיקה בנגנים אחרים, וקטעי הוידאו עד היום לא פתוחים לנגנים אחרים (וזה לא בגלל עניין של זכויות יוצרים - אפל פשוט לא מוכנה לאמץ מערכות הגנה אחרות, והיא השחקן הטכנולוגי המשמעותי ביותר שנעדר כרגע מקבוצה שמנסה לפתח תקן גלובלי לוידאו מוגן). אפל גם מנסה לחסום באופן אקטיבי מכשירים שמנסים להסתנכרן באופן ישיר ל-iTunes (בפעם האחרונה הם חסמו את המכשיר של פאלם), ובעבר ניסתה לחסום חנות מתחרה שמכרה שירים מוגנים לאייפוד (נגן שבארצות הברית זכה לנתח שוק מונופוליסטי). בקיצור,לא התנהגות עסקית הוגנת, וגם לא בטוח שחוקית (למעשה, הסיבה העיקרית שאפל דחפה לעבור לשימוש בפורמט מוזיקה חופשי ולא מוגן היתה כנראה חקירה שהאיחוד האירופי קידם נגדם). ד. יכול להיות. אני כבר אמרתי שאני לא בטוח שמה שגוגל עשתה היה חכם, אבל אולי יצאו מזה גם דברים טובים (לסינים, לא בהכרח לגוגל). נחייה ונראה.

למעלה