האמת שלא יצא לי לקרוא שום דעה כזאת
מאז שהפרשה התפוצצה, בכל פרשנות שקראתי בכל מקום אפשרי, הכותב העריך - או לפחות העלה את האפשרות - שגוגל בחרה כבר קודם להוריד פרופיל בשוק הסיני בעקבות חוסר-רווחיות, ושהפריצה הזאת סיפקה לה עיתוי מתאים. יצירת משבר מכוון לגבי הצנזורה של ב-google.cn יכולה לפחות להעניק להם נקודות זכות במערב (רק שבינתיים רוב האנשים באמת ציניים מדי מכדי שהאסטרטגיה הזאת תעבוד - צריך לראות מה יהיו ההתפתחויות בהמשך). בכל זאת, כל הסיפור הזה קצת מוזר. לא ברור עד כמה גוגל ניסתה לדבר עם ממשלת סין לפני שהיא העלתה את ההודעה המרעישה לבלוג שלה, ולא ברור עם זה באמת יסתיים ביציאה של גוגל מסין, אבל יכול להיות שמכל הבלאגן הזה יצא משהו טוב - הממשלה הסינית הידקה מאוד את חומת האש שלה בשנים האחרונות. יכול להיות שהכדור הכבד מאוד שגוגל זרקה למגרש תגרור מחדש את נושא החומה לדיון ציבורי והשלטון הסיני יחליט לשחרר קצת את הברז. יכול להיות כמובן גם שכלום לא ישתנה - הכל עדיין לא ברור. בכל מקרה יש לי כמה הערות: א. לא ראיתי בשום מקום דיווח לגבי השורה התחתונה של הרווחים של גוגל בסין. הם אולי מדשדשים במקום השני אחרי באידו, אבל זה לא בהכרח אומר שגוגל מפסידה. יש עוד מקומות בעולם שבהם גוגל היא לא השחקן מס' 1 (למשל רוסיה, שם יאנדקס מוביל על גוגל באחוזים דומים לבאידו, קוריאה, שם Naver, Daum וכו' משאירים את גוגל עם אחוז שוק קטן עוד יותר, או יפן שם דווקא יאהו! מוביל בהפרש קטן). מהמקומות האלה גוגל לא יצאה, והיא ממשיכה להילחם על נתח השוק שלה שם, אפילו בקוריאה, שם המצב נראה באמת אבוד. אז כנראה שיש עוד משהו בסין שדוחף את גוגל לוותר עליה (אם זה באמת מה שיקרה). יכול להיות שזה קשור לקשיים הבירוקרטיים שהממשלה הסינית מערימה עליה, ויכול להיות, למרות כל הציניות, שגוגל בכל זאת החליטה ללכת לפי ה"אידאולוגיה" שלה, לפחות כל עוד היא רואה שהיא לא תרוויח הרבה כסף מהיצמדות לאידאולוגיה הזאת. לא בטוח שמבחינה אידאולוגית לצאת מסין זאת הבחירה הנכונה, אבל יש גם אנשים שחושבים ככה, ולגוגל מותר לשנות את דעתה. ב. ההתקפה - חשוב להבהיר שההאקרים המדוברים לא פרצו לשרתים של גוגל בסין וחיפשו מידע רק על אזרחים סינים, אלא פרצו לשרתים בארצות הברית ולחשבונות דואר של משתמשים אמריקאיים ואירופאים שהיו ביקורתיים לסין. זאת לפחות הגירסה של גוגל - יכול להיות שהם משקרים, אבל אני נוטה להאמין להם במקרה הזה. נוסף על כך, לפי הערכות בעיתונות הטכנולוגית, עצם העובדה שבאחת ההתקפות (זאת שהיתה פריצה של ממש לשרתים של גוגל), ההאקרים הצליחו לקרוא רק את הכותרות, מלמדת שמדובר בשרת שנועד לאפשר חיפושים של רשויות החוק באמריקה (כן, מסתבר שלפי החוק האמריקאי, רשויות החוק רשאיות לקרוא את הכותרות של האימיילים שלכם בלי צו, כי זה נחשב ל"מידע ציבורי שנכתב על גבי המעטפה" - טוב לדעת). אני לא בטוח עד כמה ההערכה הזאת מדויקת. אם ההתקפה היתה באמת בגיבוי ממשלתי של סין, מדובר במקרה חמור מאוד, אבל קשה יהיה להוכיח את זה. למעשה, זאת ממש לא הפעם הראשונה שגוף כלשהוא האשים (במרומז כמו גוגל או באופן ברור) את השלטון הסיני באחריות להתקפת האקרים שיצאה מסין, וזאת כנראה גם לא הפעם האחרונה שזה יקרה. אבל אפילו עם הדפוס יחזור על עצמו פעמים רבות, כל עוד ההאקרים הממשלתיים לכאורה לא מפשלים בגדול, וכל עוד רשויות החוק הסיניות לא עוזרות לחשוף אותם (מה שהן מן הסתם לא יעשו עם מדובר בפורצים מטעם הממשלה), אי אפשר יהיה להוכיח כלום. כנראה שגוגל מעריכה, בגלל המטרות שנבחרו, שהפורצים האלה הם כנראה לא אנשים פרטיים, אבל היא יודעת שאין לה הוכחות ולכן היא בוחרת לא להפנות אצבע מאשימה. מצד שני, זה בהחלט מספיק כדי להרגיז אותם, ואולי זה בכל זאת תרם להחלטה שלהם לצאת מסין, ולא רק היווה תירוץ מתאים. קשה לדעת. דרך אגב, אני אישית בהחלט נוטה להאמין שיש חברות "טובות יותר" ו"רעות יותר". גוגל היא מבחינתי אחת מן החברות הטובות יותר ברשימה, ובזמן האחרון גם מייקרוסופט (הפתעה הפתעה
). זה לא אומר שלגוגל אין בעיות, ושגוגל לא מפגינה לפעמים שרירות לב שאופיינית לתאגיד. היא עושה את כל זה, אבל בסך הכל מדובר בחברה שלפחות מנסה לעמוד בתדמית הזאת, גם אם היא לא מצליחה. חברה "רעה" (ושוב, זה כמובן בראיה שלי בתור חובב טכנולוגיה), זאת אפל, שמעדיפה לגרור אנשים לבתי משפט בתביעות קטנוניות, שפועלת באמצעים אנטי-תחרותיים בכל תחום שבו יש לה שליטה בשוק, ואח"כ להטיל רפש במייקרוסופט (שבניגוד אליה דווקא נמצאת תחת פיקוח בתחומים בהם היא מונופול). מה שמגדיר מבחינתי במיוחד את אפל כ"חברה רעה" הוא שהיא מנסה לכפות שליטה גם בכל מיני תחומים שלא ממש משפיעים על ההכנסות שלה. לדעתי זה בהחלט חלק מאידאולוגיה במקרה הזה.