גבולות המדע....

sani1000

New member
גבולות המדע....

בן חורין, אני פותחת שרשור חדש כי בשרשור הקודם כל הנושא התפתח לכיוון ההומאופתיה ואני דווקא רציתי להאיר את עניין
גבולות המדע לא רק בקשר להומאותפיה.

אני חושבת שכדאי לנסות להגמיש את גבולות המדע- לא עד כדי קבלה של הוכחות סובייקטיביות אבל סוג של חקירה שיכולה עדיין להיתמך ולהיות מוכחת- מה דעתכם?

BigBadWolf

Member
אני חושב שכבר כל דבר שניתן להוכיח הוא מדע

הבעיה מתחילה עם תחומים בהם ההוכחה בעייתית, לדוגמה מדעי החברה. אז יש שם אולי גם מחקרים יפים אבל על הרבה מידי מחקרים אני מוצא את עצמי תוהה איך ולמה הגיעו למסקנה שהגיעו אליה. יש הרבה מאוד השפעות עקיפות וקורלציות שלא מעידות על קשר אמיתי.
צריך להבין שלא כל קורלציה היא הוכחה. לדוגמה המשפט הבא: 'סטודנטים נוטים לגור קרוב לאוניברסיטאות'. האם ניתן להסיק מכך שלילדים שגדלים ליד אוניברסיטה יש סיכוי מוגבר לקבל השכלה גבוהה? כמובן שלא (בכוונה נתתי מקרה פשוט בשביל להדגיש). ומה עם המקרה היותר סבוך, אני רואה הרבה כאלו בחדשות, לדוגמה http://news.walla.co.il/?w=/90/2599206. כאן טוענים שמספר האוטיסטים בישראל גדל פי 50 ב-3 עשורים. האמנם? ואולי פשוט מאבחנים יותר אנשים כאוטיסטים? אולי שינו את הסטנדרטים של מיהו אוטיסט? אבל על זה דנים בכתבה, הבעיה בסטטיסטיקות שמביאים. לדוגמה, טוענים בכתבה לדוגמה שלמשפחה עם ילד אוטיסט אחד יש סיכוי מוגבר לילד אוטיסט שני ומשפחה עם שני ילדים אוטיסטים יש סיכוי עוד יותר גדול לילד אוטיסט שלישי. אולי, אבל אולי זה נובע מגודל המשפחות המדוברות (ככל שהמשפחה יותר גדולה כך הסיכוי לילד אוטיסט גדל, למשפחות מרובות ילדים יש סיכוי גדול בהרבה מזה של משפחות קטנות), ממודעות של המשפחה לאוטיזם, מניסיון להוציא כסף מביטוח לאומי וכו'

לגבי דברים שבאמת ניתנים להוכחה כמו שצריך, אני מאמין שהם כבר כיום מוגדרים מדע. חלקם אולי מאוד לא פופולריים אבל גם הנושא הכי פחות פופולרי יכול להפוך למיין סטרים עם הוכחות ריגורוזיות של מדענים אמינים.

Gidi Shemer

New member
בוא רק נוציא את המילה הוכחה מהמשוואה

ברוב המדעים, כולל במדעי הטבע אי אפשר להוכיח, אלא אפשר לספק ראיות מחזקות. הוכחות זה מצויין ללוגיקה ומתמטיקה.

BigBadWolf

Member
כמובן כשאני אומר הוכחה אני מתכוון הוכחה מדעית

כמובן שבמדע אין הוכחות מתמטיות\לוגיות. אבל אתה כן יכול להוכיח דבר עד רמה סבירה של ספק. אני אפיל עט, אני אומר שהעט נמשך כלפי פנים כדור הארץ אתה תגיד במקרה. אני אפיל את העט שוב ואגיד לך הינה, נופל לאותו כיוון ואתה תגיד שוב במקרה. אני אמשיך כך 100 פעמים, 1000 פעמים וכו'. זו לא הוכחה מתמטית אבל אם ירצו שאני אהמר מה יקרה לעט כשאני עוזב אותו לא יהיה בכלל ספק מה התשובה. זוהי הוכחה מדעית והשיטה הוכיחה עצמה כטובה מאוד.
הצד השני של המטבע הוא התאוריה המדעית. מצאתי תופעה ואני רוצה להסביר אותה, נניח שיש כח שנקרא גרביטציה, אני אבצע את החישובים ואראה שעם המידע הקיים התאוריה מסבירה יפה את המציאות. לאחר מכן אחזה בעזרת התאוריה תופעות שלא נמדדו ואבדוק אם התאוריה עומדת במבחן. את התואריה לא ניתן להוכיח, ניתן רק להוכיח שהיא לא נכונה (או בוא נקרא לזה לא מדוייקת מחוץ לתחום מסויים). אם תגיד עכשיו 'אין כח גרביטציה, מסה מעקמת את המרחב זמן ולכן העט נופל', נבדוק מתי החיזויים של שתי התאוריות לא תואמים (ההתנהגות של קרן אור במקרה זה), נבצע את הניסוי ונראה שהתאוריה החדשה מנבאת בצורה טובה יותר.
התאוריה עוזרת לנו לנבא מה יקרה במצב שעוד לא בדקנו, אבל כל זה לא שינה את ההוכחה המדעית שעט נופל כלפי פנים כדור הארץ.

sani1000

New member
המדע לא מצליח להסביר דברים רבים...

הוא לא מסוגל להגיע להוכחות בגלל בעיות של כלים מתודולגיים, דבר שבעזרתה של הפילוסופיה או ניסויי
חשיבה יכולים להיפטר.
למשל בפיזיקה, יש הרבה מאוד תיאוריות שלא הוכחו עדיין אך פשוט מקיימים עליהם ניסויי חשיבה-
למה שלא נעשה זאת גם לתחומים אחרים כמו הומאופתיה, נניח שהיא עוזרת לתחומים ומצבים מסוימים,
כפי שנובע מאנשים רבים שחווים אותה ולא ננסה לפסול אותה ישר רק בגלל שהמדע לא הוכיח את הצלחתה.

BigBadWolf

Member
ניסוי מחשבה לא מחליף הוכחה מדעית

ניסוי מחשבה נועד למצוא ניבויים של התאוריה ולעתים לנסות להביא אותה לאבסורד וסתירה כדי להפריך אותה. אבל הוא ללא ספק לא מחליף את אותה שיטה שתארתי בה בודקים את נכונות התאוריה באופן מעשי. תאוריה יכולה לא לסתור את עצמה אבל עדיין להיות לא נכונה, יש לכך דוגמאות בספרי המדע בדיוני (המוצלחים, לא אלו שסותרים את עצמם) והפנטזיה.
אכן, גם תאוריות בפיזיקה שעוד לא הוכחו לא מתקבלות כתורה מסיני. דוגמה טובה לכך היא תורת המיתרים שעד כמה שאני ידוע עוד לא הצליחה להוציא ניבוי שניתן לבדוק בטכנולוגיה הנוכחית. ולכן יש עדיין הרבה סקפטיות בנושא. ההבדל הוא שבניגוד להומאופטיה, מדעני תורת הקוונטים עובדים במרץ כדי להוציא ניבוי שכזה ובו-זמנית מנסים לשפר את הטכנולוגיה כדי להגיע לרמה שניתן בה לבדוק ניבויים של התאוריה. אך התאוריה לא תתקבל עד שלא תבדק לעומק.
לגבי פילוסופיה, פילוסופים הגיעו להרבה מסקנות אבסורדיות ובו בזמן לא קידמו את המדע בסנטימטר במשך מאות שנים. לא ניתן להוכיח מדע באופן פילוסופי בלבד מכיוון שאין למציאות עוגן בפילוסופיה. בעזרת פילוסופיה לא ניתן אפילו להוכיח שהעט ימשיך ליפול גם בפעם הבאה שאשחרר אותו.

המדע מבוסס על ראיות קונקלוסיביות, אחרת הוא לא היה מדוייק. אם את מוכיחה משהו במדע, ההוכחה צריכה להיות בלי ספקות (או עם ספק סביר, כזה שלא סביר להפריך) ולכן גם השיטה עובדת כך שהמאמר שלך נבדק בידי מדענים רבים נוספים בתחום ובתחומים שכנים. בנוסף, בכל מאמר רשום בדיוק איך ביצעו את הניסויים ומצורפות כל התוצאות הרלוונטיות כדי שניתן יהיה למצוא בעיות פוטנציאליות ולבצע חזרות של הניסוי במקום לקחת את הממצאים כתורה מסיני.

אם המדע עוד לא מצליח להוכיח דבר זה אומר שיש למדענים עוד עבודה (ואני מבטיח לך, יש עוד הרבה עבודה). המדענים לא מתיימרים לדעת הכל, רק מה שהוכח עד כה. אם יש למישהו תאוריה חדשה, ובייחוד כזו שסותרת את כל הידע האנושי, חובת ההוכחה מוטלת עליו. אותו אדם או קבוצה צריכים לחשוב על ניסוי שתוצאותיו לא יוטלו בספק. הניסוי יכול להתבסס על ידע מוכח קודם (ואז יש לרשום זאת במאמר) אבל בשום פנים ואופן לא על דברים שטרם הוכחו ומקובלים רק על אותה קבוצה. אם ההוכחה תהיה חזקה מספיק וניתנת לחזרה הדבר יכנס לידע המדעי. תאוריה שיכולה להסביר גם את הידע הקודם וגם את הידע שרוצים להוכיח יכולה לתרום מאוד לקבלת הידע החדש. הבעיה הגדולה של ההומאופטיה (מעבר לזה שלא הוכחה) היא שהיא סותרת את הידע האנושי הקודם ואין כיום שום תאוריה שתאחד בין השניים.

deathcaster

New member
תגובה

מאין לך שלא מבוצעים ניסויי חשיבה בתחומים אחרים מלבד הפיזיקה?

כשהייתי בלימודי התואר השני, המנחה שלי היה עושה דבר זה בדיוק עם כל חברי המעבדה.

השאלה מה ערכם של אותם ניסויים? אם מתרגמים אותם הלכה למעשה... יכולים לצאת דברים מאוד יפים... ועבודת התזה שלי (מחקר אימונולוגי) היא דוגמה טובה לכך אם יורשה לי להשתחצן.
אבל אם הם נשארים בגדר ניסויי חשיבה, אין לייחס להם משמעות מעבר לכך.

"למה שלא נעשה זאת גם לתחומים אחרים כמו הומאופתיה, נניח שהיא עוזרת לתחומים ומצבים מסוימים, כפי שנובע מאנשים רבים שחווים אותה ולא ננסה לפסול אותה ישר רק בגלל שהמדע לא הוכיח את הצלחתה"- נו? מי מונע ממך לעשות זאת? רק מה תהיה התועלת בכך? הבעיה היא שרק מניחים שהיא עוזרת. מעולם לא ראיתי קשר נסיבתי מוכח בין רמדי כלשהי ובין מחלה כלשהי.

uzi2

Active member
גם בפיסיקה

ניסויים מחשבתיים לא באים במקום ניסויים אמיתיים, ואינם מהווים תחליף. אנחנו לא מתאימים את השיטה המדעית כך שתוכל להוכיח דברים שאנחנו מאמינים בהם. השיטה המדעית נועדה לנטרל נטיות פסיכולוגיות של החוקרים וכל מאמץ שנעשה כדי לשנות את השיטה המדעית על מנת שהיא תוכיח שההומאופתיה עובדת, יהיה במחיר של הגדלה משמעותית של שגיאות.
אני מאוד אוהב לצטט מדבריו של ריצ'ארד פיינמן (חתן פרס נובל לפיסיקה ואדם מרתק באופן כללי):

"I have the advantage, of having found out how hard it is to get to really know something,
how careful you have to to be about checking the experiments, how easy it is to make mistakes
and fool yourself. I know what it means to know something."

אנחנו מומחים בלראות את מה שמתאים לתפישת עולמנו ולא לראות את מה שלא מתאים לתפישת עולמנו. קל מאוד לנו לרמות את עצמנו. לכן חשוב כל כך להיצמד לשיטה המדעית על כל ההקפדות שלה. אם לא נעשה כך, יהיה לנו מאוד מאוד קל לבלף את עצמנו ולמצוא עוד ועוד הוכחות לכך שאנחנו צודקים, גם אם לא. כל אחד - קל לו לראות את הבעיתיות השיטה המדעית לא נגמרת בניסוי יחיד. חשיבות השחזורים בתנאי סמיות כפולה היא קריטית.

sani1000

New member
מצד שני לאותה שיטה מדעית יש מגרעות...

אני רק חושבת אולי אפשר למצוא משהו בין השיטה המדעית לניסוי המחשבה או לדרך הסקת מסקנות שהיא
פחות חמורה מהשיטה המדעית, פחות פוסלת- כך שנוכל להסביר יותר דברים.

BigBadWolf

Member
את מוזמנת לתת דוגמה לשיטה שכזו

אבל שימי לב שתנאי הכרחי של השיטה כדי שתתקבל הוא שהידע הנצבר ממנה יהיה מדוייק, מועיל ושניתן יהיה להתקדם איתו הלאה במחקר.

בנתיים השיטה היחידה הידועה שנותנת תוצאות אלו היא השיטה המדעית.

uzi2

Active member
צריך להבדיל בין "להסביר"

ובין "לבדוק האם נכון או לא נכון".
המדע לא צריך להסביר תופעה שיש לנו תחושה שהיא קיימת, כדי לבדוק האם היא באמת קיימת. יחד עם זאת אם תוותרי על ההגנות של השיטה המדעית, בהכרח תביאי לידי מצב שבו יהיו הרבה זיהויים שגויים. בפסיכולוגיה, לא מספיק הקפידו על הכללים של השיטה המדעית, וכך יצא שנוצרו אסכולות שונות, האחת רואה אינספור ראיות לכך שמשהו נכון, והשניה רואה אינספור ראיות לכך שזה לא נכון, וכל ההתפתחות של הפסיכולוגיה היתה תקועה. כלליה של השיטה המדעית, הם כללים שלמדנו בדרך הקשה כמה הם חשובים וקריטיים, וכפי שפיינמן ציין. קל לנו מאוד לרמות את עצמנו ולחשוב שתופעות מסויימות או תיאוריות מסויימות נכונות, גם כאשר הן לא נכונות - באם אנחנו לא מקפידים על השיטה המדעית. המטרה היא לא להוכיח כמה שיותר תאוריות ותפישות. אלא מערכת שתוכל לסנן החוצה את מה שלא נכון. עדיף להאט את קצב ההתקדמות, מאשר להסתובב סביב הזנב, בתחושה שאנחנו מבינים יותר, אבל להיות תקועים כי תמיד חלק לא מבוטל מהתובנות שלנו שגוי. המדע כן יודע להסביר מדוע אנחנו לפעמים בתחושה שמשהו נכון ושיש הרבה ראיות לנכונותו, למרות שבדיקה זהירה מראה שהוא כנראה לא נכון. מקדם הזהירות הזה הוא הכרחי. לא הייתי מחפש כיצד להסיר הגנות ולהיות פחות זהיר, רק כדי להגדיל את מספר המקרים שבהם הבדיקה הפחות זהירה מראה שהתחושות שלי נכונות.
ניסויים מחשבתיים כפי שציינו לפני, נועדו כדי להראות מה אמור לקרות על פי תאוריה. הם לא יכולים ולא נועדו להחליף ניסויים אמיתיים, אבל לפעמים הם גרמו לכך שלאחר הניסוי המחשבתי ביצעו את הניסוי האמיתי. כמו הניסוי המחשבתי על אפקט ה- EPR של איינשטיין פודולסקי ורוזן, שבו הם הראו שבסיטואציות מסויימות תורת הקוונטים מנבאת תוצאות מוזרות מאוד שמנוגדו לכל אינטואיציה אנושית שהיתה קיימת באותה תקופה. לאחר שביצעו את הניסוי המחשבתי, היה חשוב לבדוק האם גם כאשר הניבואים מאוד לא "הגיוניים", הם ניבואים נכונים, והניסוי האמיתי (לא מחשבתי) הראה שאכן הניבואים נכונים. כמובן שבגלל שכל כך קל לבני האדם לרמות את עצמם, לא הסתפקו במחקר נסיוני יחיד כדי להוכיח. לאחר שבוצעו מספר מחקרים, ובכולם, התקבלו התוצאות שנובאו, היה ניתן לקבוע שהתופעה קיימת. כאן מה שקובע זה חוקי הסטטיסטיקה.

אכן הבעיה העיקרית בנושא היא הוכחת קשר סיבתי

נראה לי שצריך להבדיל בין הוכחת "קשר פשוט" או התאמה, לבין הוכחת קשר סיבתי. בדוגמה שהבאת, ההוכחה שבמשפחה עם שני ילדים אוטיסטים הסיכוי ללידת ילד אוטיסט גדול מאשר במשפחה ללא ילדים אוטיסטים היא יחסית "קלה" - וכרוכה באיסוף ועיבוד של נתונים סטטיסטיים בלבד, כמובן במגבלות ההגדרות הנכונות לאותו זמן. אבל, קשה מאוד עד בלתי אפשרי לפעמים להוכיח את "הקשר הסיבתי", כלומר שדווקא זה ורק זה הגורם, ולא צרוף גורמים שונים שחלקם אפילו אינם ידועים.
כללית לגבי השיטה המדעית, נראה לי שזה אכן הקושי העיקרי להוכחה בכל מחקר (קל מאוד, כמו שהדגים קרל סייגן בספר "עולם רדוף שדים", למצוא התאמות או קשרים מוכחים, אבל שאין להם שום קשר סיבתי - למשל, אחת הדוגמאות הזכורות לי משם: "אחריו - ולכן בגללו: מאז שניתנה זכות בחירה לנשים, המלחמות הפכו קטלניות יותר"...).
בסופו של דבר, מחקר מדעי אמין אמור להוכיח לא רק את הקשר בין תופעות ונתונים, אלא את הקשר הסיבתי בין תופעה למחולליה, (כלומר: לא רק "איך" קורה, אלא גם "למה" קורה, באופן חד-חד-ערכי) ומן הראוי שגבול זה לא יפרץ, כיוון שהוא הבסיס לכל פיתוח טכנולוגי מועיל - כזה שאכן מספק פתרון לבעיה שבעקבותיה החל המחקר.

uzi2

Active member
תראי, אפשר להתווכח

האם דרוש ערך התאמה מקרית של 5 אחוז או של אחד אחוז או אולי של 0.1 אחוז. אפשר להתווכח בכלל על השיטה של פסילת טענת האפס כשיטת הוכחה. אי אפשר להתווכח עם זה שלכל דבר כזה יש משמעות סטטיסטית וחוקי הסטטיסטיקה מאוד ברורים.
כרגע הדיון בהרבה תחומים הוא דווקא על כך שצריך להיות יותר קשוחים בהגדרת "מה שיש ראיות מספקות לנכונותו". בייחוד בתחומים שבהם הסיכוי האפריורי לנכונות נמוך. וזה כולל את כל המקרים שבהם התאוריה או הטענה אינן צעד קטן קדימה מתוך מה שכבר הוכח.
הרבה מאוד כללים בשיטה המדעית, ממוקדים בניטרול הטיות פסיכולוגיות של החוקרים. חוקרים הם גם בני אדם ולכן גם להם יש הטיות פסיכולוגיות. אם לא נקפיד על הכללים האלו, המשמעות היא שאנחנו נותנים להטיות הפסיכולוגיות של החוקרים (קרי למערכת האמונות הבסיסית שלהם) מקום להשפיע על המסקנות והתובנות. אסור לזלזל בכוחה העצום של מערכת האמונות שלנו להשפיע על האופן שבו אנחנו מפרשים את מה שאנחנו רואים, מייחסים חשיבות רק למה שמתאים למערכת האמונות שלנו, וגם לא זוכרים את מה שסותר. אף אחד לא יוצא דופן בעניין הזה, ולכן ההקפדה העצומה על כללי השיטה המדעית.

כל "חקירה שיכולה עדיין להיתמך ולהיות מוכחת"

היא חקירה מדעית לכל דבר ועניין, ואין צורך "להרחיב את גבולות המדע" כדי לכלול אותה.
ברשותך אצטט מה שכתבתי בהודעה שלי מהשרשור הקודם לגבי בלבול מושגי במילה 'מדע':

" 'מדע' יכול להיות גוף הידע שנצבר לגבי הטבע. העובדה שכדור הארץ הוא עגול, שהוא כוכב הלכת השלישי מהשמש, שמהירות האור היא 300,00 קילומטר לשניה, שהחומר הגנטי שלנו הוא DNA - כל אלה עובדות מדעיות שהוסקו לגבי הטבע בשיטות מדעיות.

אבל ברמה בסיסית הרבה יותר, 'מדע' הוא השיטה המדעית עצמה שאיננה צבר של עובדות או תצפיות, אלא צורת חשיבה שבה ניתן לבדוק השערות לגבי העולם. את השיטה המדעית ניתן ליישם על הרבה מאד דברים שלא כלולים בגוף הידע המדעי, וככה בדיוק מגלים דברים חדשים במדע."

ניקח דוגמא היסטורית מוכרת: יום אחד לפני כמעט מאתיים שנה קם רופא הונגרי אחד בשם זמלוייס וטוען שאפשר למנוע רעלת הריון אם הרופא המטפל שוטף ידיים בין חולה לחולה. אף אחד לא מבין מה הוא רוצה ולמה זה אמור לשנות, והוא זוכה ליחס די מזלזל.
כיום השיטה שלו היא כמובן הסטנדרט ואין עליה עוררין. מה קרה במאתיים השנים בין אז לבין עכשיו?

קרו שני תהליכים נפרדים אך מקבילים ומשלימים:
1) ברמה המעשית, אנשים עשו לאורך השנים גירסאות שונות של הניסויים של זמלוייס*, וגילו שוב ושוב שהתוצאות הן הדירות (repeatable). אם שוטפים ידיים בין חולה לחולה, יש במחלקה פחות מחלות זיהומיות. זה נכון גם אם המחלקה נמצאת בקהיר או בסיביר; זה עובד על כל החולים ולא רק על חלק מסויים מהם; זה עובד בלי קשר לאמונה האישית של המטפל או המטופל.
חשוב לציין שהעובדה שמשהו עובד לא מסבירה למה הוא עובד. לזמלוייס עצמו לא היה הסבר משכנע לתוצאות הניסוי - או ליתר דיוק, לא היה לו הסבר שהתאים לקונצנזוס המדעי הקיים באותה עת
2) ברמה התיאורטית, עם חלוף העשורים התחילו אנשי מדע ורפואה לגלות את המנגנון של מחלות זיהומיות. לואי פסטר רוברט קוך ועוד כמה חוקרים ביססו את מה שנקרא germ theory of disease. התוצאות של זמלוייס קדמו לפסטר וקוך אבל התאימו מאד לתיאוריות החדשות הללו.

הצירוף של שני הגורמים גם יחד נותנים לתוצאות של זמלוייס מקום של כבוד במדע. לחילופין, אם משהו מתאים לתיאוריה אבל לא עובד מעשית - מדענים לא יקבלו אותו. אם נראה שמשהו עובד מעשית אבל לא מתאים לתיאוריה - יתייחסו אליו בספקנות עד שתצטברנה מספיק חזרות מוצלחות וראיות שזה באמת עובד - ואם כך, סימן שצריך להרחיב, לשנות או להחליף את התיאוריות הקיימות.

אין למדע בעיה מהותית עם הרעיון של הומיאופתיה - זו תנועה שנוסדה לפני מאתיים ומשהו שנה על יסודות מדעיים. היא לא נסמכת על ישויות על-טבעיות, כישוף או שדים. הבעיה עם הומיאופתיה היא שהיא לא הצליחה לעבור אף אחד משני התהליכים שעברו התוצאות של זמלוייס: מצד אחד התוצאות הקליניות לא משכנעות, ומצד שני הבסיס התיאורטי של הומיאופתיה נמצא בקונפליקט עצום עם שאר הידע שלנו על הטבע, והתיאורטיקנים של הומיאופתיה לא מצליחים לספק אלטרנטיבה ברורה ומפורטת, הסבר כיצד הבסיס התיאורטי של הומיאופתיה משתלב או מחליף את הבסיס התיאורטי של שאר המדע.
כמובן שאפשר לדבר על "האתגר" שהומיאופתיה מציבה למדע, אבל אתגרים שניצבים כבר מאתיים שנה ואף אחד לא מצליח לעמוד בהם מתחילים לאבד מתקפותם.

* לזמלוייס עצמו זה כבר לא עזר, אבל זה כבר סיפור אחר.

deathcaster

New member
אני לא מבין מה את מביאה לשולחן שהוא חדש?

"ואני דווקא רציתי להאיר את עניין גבולות המדע לא רק בקשר להומאותפיה."- להיכן (או כיצד) בדיוק למתוח, להגמיש (או לכווץ) את גבולות המדע לדעתך?

"לא עד כדי קבלה של הוכחות סובייקטיביות אבל סוג של חקירה שיכולה עדיין להיתמך ולהיות מוכחת- מה דעתכם?"- דעתי היא שחקירה שיכולה להיתמך ולהיות מוכחת זה תיאור נכון אם כי מעט שכונתי של איך השיטה המדעית עובדת כיום.

דעתי היא שהמושג "גבולות המדע" שגוי, כי למדע לדעתי אין גבולות, אולי יש למדע גבולות ביחס למה שהוא יכול להסביר, אבל כמדע טהור אין לו גבולות ותמיד יהיה אפשר לחקור עוד. המושג שאת מתכוונת אליו צריך להיות "גבולות השיטה המדעית" שעם השיטה יש לך בעיה. השאלה היא מה הבעיה שלך איתה, מדוע את חושבת שהיא בעייתית (כמובן תצטרכי להסביר זאת ולעמוד מאחורי דברייך) והאם יש קשר לכך שהבעיה שלך עם השיטה היא שהיא לא מקבלת באהדה פסאודו-מדע כגון הומאופתיה וכד'.

אם את חושבת שהשיטה המדעית - הבעייתיות שבה היא הקפדנות - אני מסכים איתך, רק שאני חושב שצריך להקפיד יותר כדי למנוע שרלטנות ואת חושבת שיש להקפיד פחות כדי לאפשר לתחומי מחקר שסובלים מאוד משרלטנות יותר סיכוי... האם אני צודק? במידה וכן, אז חובת ההוכחה היא לאותם תומכי תחומי מחקר כמו הומאופתיה... ויש להם הרבה עבודה בנושא.

ב ן ח ו ר י ן

Member
מנהל
בהקשר לגבולות המדע-השאלה מה התחליף?

המדע היא סוג של דרך לתאר תופעות בטבע. בעבר היו דרכים אחרות- כמו הדתות למיניהם, המיתולוגיות למיניהם (למשל שגשם יורד כי זאוס מעוצבן).
השאלה מה את מציעה- איזו דרך יש כיום לתאר את הטבע באופן אובייקטיבי. שימי לב גם לאילו הישגים הביא אותנו המדע עד היום.

למעלה