בת-יענה!

אני מרגישה קצת כמו חוני המעגל

מתי הם שינו מקובוץ לקיבוץ ?

trilliane

Well-known member
מנהל
הוא שר גם מֻזְהָב (בתחילת השיר)

ורק בהמשך משום מה עובר לשיר מָזְהָב... לטעמי אריאל היה תמלילן מוכר ומלחין בינוני. זמר לא. הוא מעולם לא הצטיין בדיקציה משובחת או ביכולת שירה...
הוא מדבר את שיריו, לא ממש שר אותם. (להאזנה: שדות גולדברג).

sailor

New member
מאיר אריאל היה טרובדור

הוא לא נבחן על יכולת השירה שלו אלא על יכולתו להעביר מסר שיעבור דרך הרגש ולא דרך השכל ובזה היה ענק.

trilliane

Well-known member
מנהל
עניין של טעם. מאוד לא אהבתי אותו כמבצע.

אבל אני בהחלט מעריכה את התחכום הלשוני שלו.

לשונאי10

New member
מלחין בינוני?!

מאיר אריאל ז"ל היה מלחין מעולה, אלא מה? כשרצה להבליט את התוכן של שיריו ואת המסר - העדיף לדבר את השיר ולא להלחינו. הנה דוגמה לשני שירים מעולים של מאיר אריאל ז"ל הן במילותיהם הן בלחנים שלהם (וכמובן - בביצוע!):

sailor

New member
גם אתה מודד במידה לא מתאימה

למדוד טרובדור בכלים של מוזיקה קלאסית או פופולרית זה כמו למדוד משקל במטרים. איך אפשר למדוד בכלים סטנדרטיים את מי שמציג את האבסורד שבסטנדרט כמו ז'ורז' בראסנס, אלן גינזבורג או מאיר אריאל?

לשונאי10

New member
מסכים אתך במאת האחוזים

מאיר אריאל ז"ל היה אמן המילים ואשף המשפטים. הוא היה ונשאר אמן ענקי שלצערי לא זכה להכרה מספקת בחייו. חנוכה שמח!

trilliane

Well-known member
מנהל
אכן, זו דעתי.

סשה ארגוב היה אחד המלחינים הדגולים שהיו כאן, והוא היה אשף בהלחנת מלודיה שתשרת את המילים כדי להעביר את המסר גם באמצעות הלחן. גם יוני רכטר עושה זאת היטב. מלחינים טובים נוספים שאני אוהבת הם מתי כספי, שלמה גרוניך, שם טוב לוי, משה וילנסקי, מרדכי זעירא, מוני אמריליו ועוד. מלחינים שבמלודיות שלהם יש עניין מוזיקלי, הן לא שם ברקע כדי שיהיה איזשהו בסיס לטקסט ותו לא. כאלה שאפילו אם עושים מהן מוזיקת מעליות (או לפעוטות
), הן עדיין נשמעות לא רע. כשאני משווה את אריאל לרשימה הזו (ועדיף שלא, זה לא מחמיא לאף אחד מהמושווים) אין לי אלא להגיע למסקנה שמלחין מצליח הוא לא. כתב לחנים, חלקם חביבים, חלקם הצליחו יותר וחלקם פחות. אבל הוא לא יותר ממלחין בינוני בעיניי, גם אם אפשר להצביע על דוגמאות ספורות שבהן באמת יצאה לו הברקה מלודית (טרם נתקלתי בכאלה, גם לא בדוגמאות שהבאת; אבל נגיד שהן קיימות, לכל אחד יש גם רגעי חסד) עדיין רוב לחניו רדודים מלודית ומשעממים אותי עד מאוד. לטעמי הוא לא מגוון, לא חדשני, לא מעניין. היה לו הרבה מה לומר, אבל לא מוזיקלית.

לשונאי10

New member
מסכים אתך ב־99 אחוזים

ואפילו כתבתי בבלוג שלי על חלק מהאמנים המוכשרים והגאונים שהזכרת דוגמת יוני רכטר ושלמה גרוניך (שכמו שכתבתי בבלוג שלי, לדעתי הם ראויים לפרס ישראל). תוסיפי לרשימה גם את נורית הירש המחוננת (גם ראויה לפרס ישראל) ואת נעמי שמר ז"ל. השירים של מאיר אריאל ז"ל מרגשים אותי, הם כנים ומורגשת בהם עד מאוד אהבתו ללשון העברית (גם אם פה ושם טעה בלשונו כמו זִרעי קיץ במקום זַרעי קיץ). הקטע בחתימה שלי לקוח משירו "טיפש חכם" - שיר מופתי במילותיו, עמוק מאוד וכל כך נכון. חנוכה שמח!

sailor

New member
אי אפשר למדוד סינתיזה כמו של מאיר אריאל

בכלים אנליטיים. זה המקרה הקלאסי שהשלם שוה הרבה יותר מסכום חלקיו. בגלל זה גם ביצועים של שיריו בפי אחרים הם לרוב אנמיים.

trilliane

Well-known member
מנהל
מי אמר אנליטיים? אני מודדת לפי הטעם שלי

והוא לא קולע לטעמי, לא בלחנים ובעיקר לא בהגשה. אני בהחלט מעדיפה שאחרים יבצעו משיריו. הדיסק היחיד שיש לי שקשור אליו הוא המופע שנערך לרגל שנה או שנתיים לזיכרו. הרבה יותר מוצלח מהמקור בעיניי (וגם שלומי שבן מבצע אותו נהדר והרבה יותר טוב מהמקור). בכל מקרה, אני אעזוב את נושא מאיר אריאל מכיוון שזה כבר מזמן מתחיל לגלוש לנושאים של פורום אחר... אפשר לפתוח דיון בנושא בפורום "מוזיקה עברית ישנה וחדשה" (אם כי אני מודה שלי אישית אין לי משהו נוסף לומר בנושא).

לשונאי10

New member
נכון מאוד!

כי רק הוא יודע לבצע את שיריו באינטונצייה המתאימה, במין אדישות מהפנטת שסוחפת אותך לעומק השיר.

sailor

New member
איפה את חיה?

מעולם לא שמעתי מותג בשורוק. פריט ממותג (בשורוק) שיך אצל כל מי ששמעתי למותג (בחולם).

יאקים

New member
מלח, ערב טוב

מוּתג זוהי צורה סבילה (בניין הופעל בהווה, בדומה למוּפז), והמ"ם כאן אינה שורשית, אלא של הבינוני (ההווה). לעומת זאת, הצורה ממותג היא בעלת שורש תנייני מ-ת-ג בבניין פועל. ראה תופעה מוזרה: אני הייתי משוכנע שרוב הדוברים מבטאים בטעות מוֹתג, והנה מספרת לנו טריליאן שרוב הדוברים שהיא שומעת מבטאים נכון (מוּתג), ודווקא צורת מוֹתג נראית לה מוזרה, והיא לא שמעה אותה מעולם. מה אני אגיד לך? מוזרות ונפלאות דרכי השם (והפועל....). היא מאזור חיוג 04, אני מאזור 03, ואתה, מלח? והאם אתה סבור כטרילי שהגיית מותג היא תלוית אזור מגורים?

sailor

New member
אני מהדרום, וכבר צינתי זאת בעבר וגם היום

מעולם לא שמעתי מישהו מבטא מוּתג, רק מוֹתג ומה ענין סבילות לשם תאר? פריט השייך למותג כלשהו הוא ממוּתג, אבל זה פעל. אין לי מושג לגבי השפעת הגאוגרפיה על הגית מותג אך אין לי ספק שיש תת דיאלקטים מקומיים שמתבטאים בהגית מלים רבות וכן כינויי סלנג שונים לפריטים שונים. כירושלמי עד אחרי הצבא אני עדין מבטא מאתים עם א שאינה נחה, קורא לדודס אלמבוליק, לונטיל בלף ועוד.

למעלה