בת-יענה!

המוח האנושי ביסודו אינטגרטיבי, ורק ברמה

מסדירה הוא אנליטי. אנחנו לא קוראים אדיטיבי (תוספתי) אלא גשטלטי (תבניתי), והדבר נכון מרמת המילה ועד רמת הפסקה, ומן הסתם אף יותר מזה. המהלך המשולב הקווי והכולל, התנועה קדימה בטקסט והתנועה החוזרת לפנים ולאחור, מורכב הרבה יותר ממה שרובנו מניחים. מכאן נובעים ספקות גדולים אם שיטת קמץ אלף אה היא היעילה ביותר. נכון, אפשר גם כך. אבל ייתכן שיש חלופות טובות יותר. ועוד: בשנותיו הראשונות של הפעוט אני מקריא לו את הטקסט (בסדר, קורא, בשבילך), והוא מעיין בתמונות. אחר כך הוא רואה את התמונה ואומר את הטקסט בעל פה, ואף מתקן לי אם איני מקפיד. אחר כך הוא מתחיל לראות את הטקסטים, ומן הסתם מתחיל להבין איך הסימנים מייצגים את מה שהוא יודע בעל פה. ברור שלשם כך הוא אינו זקוק לניקוד, כי הפונטי קודם אצלו לכתוב. יש הסוברים שמי שמלמד קרוא וכתוב במתודה הנגזרת מההנחות האלה, ישיג תוצאות טובות הרבה יותר ממי שמלמד אות-אות. לכן גם אין לי בעיה לקרוא את הטקסט האנגלי כאן. זה לא יותר קשה מקריאת עברית ללא ניקוד. ולקראת החורף, קנה לנכד נעליים, כך מקובל במקומותינו.

יאקים

New member
ערב טוב, הנחליאלי

למיטב ידיעתי, טרם נפתרה סופית סוגיית ההוראה של הקריאה בכיתה א, ולפיכך ישנה עדיין התרוצצות בין שיטות הקריאה השונות ההברתית או התבניתית, ויש גם שיטות נוספות מן הסתם המותאמות למסגרות השונות. ואשר לעצתך לקנות נעליים לנכדי, אמהר לעשות זאת על אף שהחורף מאחר לפקדנו...

sailor

New member
סוגית ההוראה נפתרה מזמן, אבל שכחו את הפתרון

או שלא רוצים להתאמץ. והפתרון כמובן: חנוך לנער על פי דרכו.

יאקים

New member
על פי דרכו. דרכו של מי?

יש פרשנות האומרת - דרכו של רבש"ע. ומי בכלל יודע מהי דרכו של הנער שטרם נחנך?

sailor

New member
למזלי, המחנכת שלי מ-ג עד ו

לא התלבטה כמוך. היא היתה עוזבת קבוץ שהביאה את שיטות הלימוד שהיו נהוגות אז בקבוצים - הרבה עבודה עצמית שנתנה למורה זמן להבין במה כל תלמיד מתקשה ולפתור זאת. תוצאה נוספת כמובן היתה הרגלי למידה טובים. ומורה שלא יכול למצוא את דרכו של הנער, אינו מורה, ואלה לצערי הרוב.

יאקים

New member
מוזר, אבל אמרת שאתה כבר ילד גדול...

ואם כך, אני זוכר שהלימודים בקיבוצים, כולל עמידה בבחינות הבגרות, לא היו משאת הנפש של הנערים בשנות החמישים והשישים. נראה שאנו מדברים על תקופות שונות או אולי על מדינות שונות...

יאקים

New member
זאת מנין לך?

הרי רבים עברו לפלחה או למטעים כבר בכיתה ח או ט.... נראה שאנו מדברים על קיבוצים שונים, והקיבוץ שאתה מכיר הנו חריג מבחינה זו....

sailor

New member
ראשית כתבתי על כיתות ג-ו

בבי"ס עממי, לא על תיכון. שנית, היו לי קרובי משפחה בכמה קיבוצים והכרתי הן בני משפחה קרובי לגילי והן ילדים אחרים בגילי ובכל הקבוצים האלה השקיעו הרבה בחנוך, גם בתיכון ואיפשרו למי שרצה לעשות גם בגרות, לפחות חלקית. והמחנכת שלי הביאה איתה את אותה גישה לחנוך העירה (מקבוץ שלא הכרתי).

יאקים

New member
איני מתכוון להתפלמס עמך, חלילה.

אך העובדות, כפי שאני מכירן, הן שבגיל צעיר מאוד הם עברו לעבוד בענפי המשק השונים, ולתיכון - גם במסגרתו הפתוחה והרופפת - הגיעו רק ה"חנונים" הבודדים, שהלימודים היו כאש בוער בעצמותיהם. למעשה, אנו פחות או יותר מסכימים, לפחות לגבי אותה התקופה.. ליל מנוחה, מלח.

יאקים

New member
הנימוק האולטימטיבי!

השאלה היא מדוע, והאם עולה על דעת מישהו צורת ניקוד חריגה זו, מה עוד שצורות מקבילות אינן נוהגות כך, ומערכת הניקוד די עקבית: יען-יענה, שכן-שכנה, חבר-חברה, זקן-זקנה, חנף-חנפה, יעף-יעפה ועוד ועוד (חיטוף הקמץ בהתרחקות הטעם ממנו).

יאקים

New member
אני מעדיף לשאול אותו לאחר שיירש את מקום ביבי.

וכעת ברצינות: איך הוגים בתקשורת את שמו, יַעֲלון או יְעֵלון?

יאקים

New member
זה חזון עוועים, ותו לא!

סתם בדיחה לא מוצלחת בעקבות ריאיון אתו, שבו הוא מציב אלטרנטיבה לביבי כראש הגוש הימני הקיצוני (שלא לומר הסהרורי....)
פחדדדדדד!

מיכי 10

Member
לא ראיתי שכתבת, ובדיוק התייחסתי לניקוד שמו של

בוגי יעלון. טעיתי שם, ואתה צודק. מיד אתקן, בזכותך.

מיכי 10

Member
ראיתי כבר קודם שכתבת את המילה

'ריתוי'. אז פגשתי אותה עכשיו פעמיים, אבל לראשונה בחיי. כמובן ש"נכנסתי" מיד לאבן שושן, ומצאתי גם רִתיון. נראה לך שמילה כזאת תתקבל? אני לא סובלת את המילה פִרגון, ולא משתמשת בה, למרות שהתוכן שלה יפה. אבל ממש לא רואה הרבה סיכוי להחליף אותה ב'ריתוי'... זה שהמילה חדשה בעיני, לא אומר כלום, כמובן. סיפרתי לפני כמה ימים לבִתי הצעירה על שיר חדש ששמעתי כמה פעמים ברדיו, והיא "נקרעה מצחוק" שקראתי לשיר הישן הזה "שיר חדש", ושאלה איפה אני חיה... מעניין אם היא, לפחות, כבר שמעה את המילה ריתוי. בטוח שלא.

יאקים

New member
מיכל (את מעדיפה את מיכי על מיכל?)

ערב טוב. את צודקת בהחלט שבתחילת כניסתם של מוּתגים (שמה לב שמדובר במוּתגים, ולא במוֹתגים, כפי שאנו שומעים לרוב ברחוב, ברדיו ובטי=וי?) חדשים לשוק, יוצאת הנשמה עד שהם נקלטים, ונדרשת פעולה שיווקית-פרסומית-יחצנית מטורפת כדי להחדירם לתודעת הציבור ולכיסיו העמוקים. הוא הדין לגבי חידושי מילים. מי אומר בימינו קסטה, כשהוא מתכוון לקלטת. ראי שגם המסרון, הסמליל והזמריר יתפשו את מקומם של האס-אם-אס, הלוגו וכו'... כך, אני מקווה, יהיה גורלו של הריתוי.

למעלה