בת-יענה!

יאקים

New member
בת-יענה!

בתי, אֵם נכדי הלומד בכיתה א, שאלה אותי איך לנקד את המילה דלעיל. ומה שהפתיע אותי שהמורה ביקשה מן הילדים לנקד מילה זו. ולא ידעתי איך להגיב באותו הרגע: האם זהו טמטומה של המורה או שמא קהות חושיה לדרוש מילדים שעדיין מתקשים בקריאה לנקד. ובתי שקיבלה בבחינת בגרות בלשון 96, שכחה מה הם כללי הניקוד. כל הסיפור נראה לי הזוי על פניו. מסרתי לה את הניקוד הנכון, כפי שאני מכיר אותו אוטומטית - בַּת יַעֲנָה.. אבל במחשבה שנייה תמהתי לרגע: אם המקור הנו יָעֵן (בדומה ליָעֵל, לרָחֵל) מדוע נקבת היען היא יַעֲנָה, ולא יְעֵנָה? והרי יש לנו גם יְעֵלָה וגם רְחֵלָה, ורק בצורת הנסמך יש לנו יַעֲלַת-חֵן. למי ישנו הסבר משכנע לתמיהתי זו?

הנכד שלך בכיתת מחוננים?

בכיתה א' כבר מחטיפים פתח? חשבתי שהם בדנה קמה, דנה נמה... אני במקום הבת שלך הייתי מתקשרת למורה לברר איך היא מנקדת בת יענה. צפה להפתעות...

יאקים

New member
לא מחוננים ולא נעליים!

הנכד מצרף הברה להברה כדי לקרוא מילים בתבניות שלמות. אני בטוח, ויש לי על כך המון קבלות, ולא רק על מורות בכיתות היסוד, אלא גם מורות בתיכון, בעצם גם מורים...שאינם יודעים לנקד. מי שמטומטם בסיפור הזה זו המערכת ושליחיה, בצם רובם הם שליחות! באמת, יש גבול להפקרות! אבל כל זה היה רק רקע לשאלה שהעליתי: מדוע יַעֲנָה, ולא יְעֵנָה?

יאקים, תמהתני עליך. לענ"ד

יען הוא שם כללי (ז + נ) ממש כשם שציפור הוא שם כללי שמתייחס גם לציפור וגם לציפורת. בת יענה הוא השם העממי של יען, לא שמה של נקבת היען. תקן אותי אם אני טועה. לעומת זאת, נקבל היָעֵל היא יַעֲלָה (ולא יְעֵלָה). (אם אני אשאל למה, טריליאן תגיד לי: ככה..)

יאקים

New member
מראש אני מצהיר קבל עדה ופורום:

את הידע הצבור שלי אני שולף מזיכרוני, ולא תוך עיון במקורות, אלא אם כן איני בטוח בדבריי. לכן קורה לא אחת שאני טועה, ואיני בוש להכות על חטא ולהודות בטעותי. הואיל וקבעת שיען הוא שם כללי, ובת יענה אינה נקבת היען, עיינתי אצל אא"ש, ואכן לא טעיתי. עם זאת, אצל ספיר כתוב יעֲנה, ואין התייחסות למין כללי כפי שציינת. בדקתי גם יעל-יעלה, רחל-רחלה, והאינטואיציה הלשונית שלי קלעה לתשובה הנכונה. איני יודע אם את נוהגת תמיד לקבל תשובות על שאלותייך נוסח "ככה זה", גם אם הן באות מפיה של טריליאן... ובכל זאת תמיהתי בעינה עומדת: אין הצדקה, לטענתי, לניקוד המוזר יַעֲנָה, אלא אם כן יוכח לי אחרת. מעניין מה בכ"ז תגובתה של טרילי על כך.

יאקים

New member
היכן ראית זאת? אני בעד תקניות

והכנסת סדר במילים, בשמות ובמשקלי השם והפועל. אין ספק שחריגוּת מפריעה לי. אמנם כבר הערתי שבעניין הכתיב המלא אני מרשה לעצמי - בשל גזרה שאין הציבור יכול לעמוד בה - צורות כתיב המנוגדות לכללי האקדמיה: עוצמה, עורמה, קורבנות, היררכיה ועוד. מעניין אותי וגם מסקרן מנין הגעת לסקופ הזה?

GnomeBubble

New member
ורק אני חושב ש*כל* הכתיב המלא חסר הניקוד

(מעבר להיותו אוקסימורון) מהווה גזירה שאין הציבור יכול לעמוד בה, לא כל שכן להבין מה היא רוצה לו מן החיים? בסופו של דבר, כל אחד גוזר לעצמו "גזירות שאין הציבור" משלו, כך שדי קשה לדבר על עליונותו המוחלטת של התקן.

הרהוט

New member
מה אוקסימורון בזה?

הוא מלא באותיות. וכי יש משהו מלא שאינו חסר דבר-מה, זולתי הטוטאליות השלמה?

GnomeBubble

New member
כתיב מלא בפי העם

אבל "הכתיב חסר-הניקוד" בפי האקדמיה. לא הבחירה הכי מוצלחת בעיני, מה גם שכתיב חסר (בטרמינולוגיה העממית המוצלחת) שמופיע ללא ניקוד יש במכביר, ולמעשה קדם בהרבה גם לאקדמיה וגם לניקוד עצמו.

יאקים

New member
כוונתי לעליונותו של התקן כקו מנחה, כחומר למחש

בה, בבחינת קו מנחה, המלצה לאלה שעבורם הוא (הניקוד) הנו "תורת אלוהים חיה" שלפיה הם נוהגים.

GnomeBubble

New member
המלצה זה אחלה

אני אוסיף אותו לתחתית רשימת הסרטים והספרים שהמליצו לי עליהם - אבל אני מזהיר אותך, היא די ארוכה.

יאקים

New member
בסדר, גנום. יש לי סבלנות למרות

המיקום הנמוך ברשימה הארוכה שלך.

GnomeBubble

New member
אם התקן היה מהווה קריאה מעניינת

הוא היה קצת יותר למעלה. כרגע אתה יכול להתנחם שהוא קודם לספר הטלפונים של אלסקה ברשימת הקריאה שלי.

יאקים

New member
ידידי, את דעתך על התקן הכול כאן

מכירים, וזכותך לדבוק בגישה זו. אלא שעליי להעיר לך, אם כבר הזכרת את אלסקה, יש חומר מרתק שקשור לשרה פיילין, מושלת אלסקה (לשעבר?)... ובכלל, לעולם אין לדעת. יום מהנה לך!

GnomeBubble

New member
גם אני בדעה שיש חומר מרתק שקשור לפיילין

הרי היא חייבת לקחת איזה משהו כדי להתנהג ככה... נכון? נראה לי שאם החומר שלה יחשף ברבים, כל החומרים הישנים יעלמו מן העולם ומקסיקו תחזור להיות שקטה כבעבר. רק בגלל זה צריך לעשות אותה נשיאה! (ולא, היא כבר מזמן לא מושלת אלסקה)

יאקים

New member
אם הידע שלה בגאוגרפיה העולמית

דומה לידע בפוליטיקה האמריקנית, האמריקנים עלולים לאכול אותה בגדול... היא פלטה באחת ההזדמנויות שלה (אחת מני רבות) שהיא תשמח לבקר גם בגרמניה וגם באירופה... ואגב, על איזה חומר אתה מהמר? אל-אס-די?

sailor

New member
על אותו חומר שאלון מזרחי השתמש

לפני שאמר שהוא מקוה לשחק באירופה או בספרד.

למעלה