בשלהיי הכיפורים.

הולי

New member
בשלהיי הכיפורים.

מישהי, אחת. צעירה, אחת רגילה, קצת מופנמת, אתם יודעים... מישהי. בצהריי ערב יום כיפור, כשהמכוניות האחרונות נסעו שם ושם, הייתה צריכה להגיע. לאן להגיע? זה לא באמת משנה. לעיר הייתה צריכה להגיע, ובדבר צורכה רק דבר אחד היה ברור לי- הגעתה לשם הייתה חשובה מכל. בתחנה המרכזית, אי שם במרחק מהעיר, היא הופיעה. ליד המדרכה, חנו כמה נהגי מוניות, עישנו סגריות וצעקו. והיא הייתה שם, בוכייה, ניגשה אליהם, נסערת, שאלה אם מישהו מגיע לעיר המדוברת. האם מישהו, אולי, בבקשה, יוכל לקחת אותה לשם. האם מישהו מגיע, האם אחת המוניות יוצאת, האם עכשיו, כי זה ערב יום כיפור, וכי באמת עליה להגיע לעיר. והם מדברים, והם מתווכחים. ואולי. וחושבים. ואחד מהם אומר לה; מה את בוכה? בואי איתי, נירגע קצת, מה לבכות ככה? מה את צריכה? והיא הודפת אותו, תוקפנית, ורק אומרת, מעומק לבה; בבקשה, עלי להגיע לעיר, בבקשה, האם מישהו נוסע לעיר? הם לא מוציאים מונית שלמה בשביל אדם אחד, ככה הם אמרו לה. תהיתי בלבי, מה הנערה תעשה. "אבל זה חשוב, זה ערב הכיפורים, עלי לשוב העירה!", היא אמרה. אחד הנהגים ניגש אליה, ואמר שאין בעיה, הוא יקח אותה. 100 שקלים והוא יקח אותה. והיא, תוך כדי דמעות, אמרה שיש לה רק עשרים. אז לא. אז אין נסיעה. מכשהבינה הנערה, שחסר סיכוי הדבר, הסתובבה ללכת. תוך שניות נעלמה מהמקום, בוכה, משאירה אחריה חבורה של נהגים עם כמה קופסאות סיגריות. ואני יושבת, ומסתכלת על כל זה. יושבת וחושבת, ותוהה, אם היום, כשעם ישראל ילך להתפלל בבית הכנסת, ואיש איש ידון את עצמו- האם מישהו מהם יזכר בדמותה של אותה נערה בוכייה. אחרי הכל, היה עליה להגיע לעיר.

דיתוּש

New member
כוכב ליום אחד

הייתי בת 7. יום כיפור כמעט יצא, הכוכבים בהקו בשמיים. מחוץ לבית הכנסת, בתוך בית הכנסת - חיכו כולם לתקיעת השופר. ואני יושבת תחת טליתו של אבא, על הדוכן. כולם ממתינים. מביטה החוצה להמון המצפה, מביטה וסביבי כ"כ הרבה אנשים. ואבי, מקריא ברכה אחרונה של כמעט-לפני-הסוף. ואז הוא שתק. ידיו עטפו את השופר במיומנות. כולם סביבו נעצרו, נשימתם נעתקה, והכל דמם. ואבא התחיל לתקוע בשופר. לכשסיים, ההמון פקח עיניו והרעש החל בהדרגה. המון של אנשים שועטים הביתה לאכול ולשתות, לנוח מעט על קיבה מלאה ולשבור כבר את הצום. ורק אבא שלי מתיישב, וצער בליבו. הצום לא השפיע עליו כלל, הוא נהנה מכל רגע של תפילה, להראות לאל כמה שהוא אוהב אותו. עוטף את הטלית בשקט, ועוצר על השופר. מנקה אותו מעט, מחייך. יום הכיפורים כבר יצא. "היום הכי קסום בשנה", אמר לי תמיד. ואני בוהה בו, ודמעה זולגת על לחיו המקומטת. בשקט עוטף אותו בשמיכה לבנה (ככה לפחות קראתי לזה), ומסתכל עליי. "תמיד יש את שנה הבאה", לחש והרים אותי. פסע החוצה מבית הכנסת לעבר ההמון השועט לבתים, נעל את המקום בדממה ועזב.

הולי

New member
בוא ואספר לך על ערב יום הכיפורים.

ערב יום הכיפורים שלי. חצאית לבנה, ארוכה, כמו עשויה עם צמה מהודקת היטב. בוא ואספר לך על ערב יום הכיפורים שלי. העיר הגדולה, כמו בן רגע, דממה. הפיח, כשלעצמו, התאדה. חריקת האוטובוס, שנקטעה, הותירה אחריה אספלט קריר ותו לא. ואנשים פוסעים הלוך ושוב, ושוב והלוך, וכל הניתן לדעת הוא המהום. וליד הים, רק קול הגלים משתרע, כמו ממען להגיע אל השמיים העומדים להפער. וכל קשיש ופעוט יוצאים הרחוב ומהלכים כגשם אנושי טהור. ומעליי השמיים ועודני מביטה, ארובותיהן יוקדות. וצחוק הילדים הרכובים מתמוגג כלשעומת הלבן המכסה תפילה. אפקח את עיניי והנה אור צהוב עמום סופג אוויר של כאב. ולא אבקש מחילה פן ידעתי כי אקיץ מחלומי ולבי יצנח. וכל אשר בקשתי מאלי הטוב אותו הוא כבר ידע ואמר לי. בתי, עוד אין לך מקום.

שלומצי

New member
והרי לכן סיפור יום כיפור ../images/Emo9.gif

טוב, אז יום הכיפורים שאני זוכרת. אני בת שבע בערך. אחותי בת שנתיים. אנחנו גרות במושב. אני מחליטה לקחת את העניינים לידיים ולעשות לאחותי טיול שנתי במושב, לכבוד יום הכיפורים. אני לא זוכרת איפה ההורים שלי היו, אבל הרגשתי מאוד מאוד - אבל מאוד בוגרת. אז הושבתי את יערה בעגלה, חבשנו כובעים ארזתי תרמיל ויצאנו לטיול. כשהגענו לבית הכנסת במושב, כבר היינו עייפות ורצוצות, זה היה ממש רחוק מהבית, במיוחד כשדוחפים עגלה עם סופגנייה שמנמונת בת שנתיים...
, אז פשוט לקחתי אותה על הידיים, התיישבתי בקצה בית הכנסת (בבית העם במושב), על הבמה הרחוקה, והחלטתי שזה בדיוק הזמן והמקום לעשות פיקניק. הוצאתי בקבוק מים, פירות, סנדוויצ'ים... כמובן שתוך דקותיים כבר כמה גברתנים העיפו אותנו החוצה (נו טוב, לא גברתנים, אבל אנשים מהמושב שחיפפו אותנו במהירות). אי אפשר לומר שאני לא שומרת על המסורת ולא מנחילה אותה לדורות הבאים.

שלומצי

New member
מבאס!

כתוב יפה. הערה קטנה: בשביל להוסיף מימד דרמטי וטרגי לסיפור, אפשר להוסיף מידע למה הבחורה נשארה רק עם 20 שקל. למשל, נתנה למישהו שהיה נורא צריך את זה, על חשבון עצמה, והיא שילמה את המחיר בסוף של לא להגיע העירה ביום כיפור. וככה מרגיש הקורא החמצה גדולה. האישה עשתה מעשה טוב - אבל בסופו של דבר שילמה עליו את המחיר, ואז אין צורך לשאול שאלה בסוף הסיפור, מכיוון שהשאלה עולה מהסיפור עצמו. אני מובנת?

הולי

New member
אבל שלומצי...

לא ניסיתי לתת מימד דרמטי או טרגי. זה סיפור אמיתי לחלוטין עם דמויות אמיתיות לחלוטין שאני מכירה היטב.

שלומצי

New member
אני הבנתי אותך בובה ../images/Emo8.gif

אבל בעיני גם אפשר להפוך את זה לסיפור, וגם נדמה לי שאני מבינה איך (כי הוא כבר כתוב - סגנונית- כסיפור). אגב, רוב מה שאנחנו כותבים הוא סוג של אמת ומציאות שאנחנו מכירים, לא? (להוציא את יומנה של שלומצי כמובן, שבו "שום דבר" לא אמיתי
)

הולי

New member
וסתם כבדרך אגב...

אותה נערה אכן נשארה לבד בערב יום כיפור ולא הצליחה להגיע לעיר שלה.

למעלה