בר מצווה

iris511

New member
את יודעת שיש דברים שלא נהוגים. אם היה לי בן ,אז ברור שכן.

3תיתי

New member
לא נהוג שבת עולה לתורה?

אצלינו לא נהוג שבן... (וגם הבת לא רצתה. היתה עולה אם היתה רוצה). נהוג זה מה שאת מחליטה שנהוג.

iris511

New member
ישנה מסורת שעברה מדור לדור, בר מצווה ומנהגיה היא אחת מהן.

ילד שלא מכיר את פרשות השבוע, מלבד שיעורי התורה המשעממים מביה"ס,שלא יודע מה זה תפילין,טלית, למה מניחים, אז למה שירצה לעלות לתורה? , דווקא עכשיו יש לו הזדמנות להכיר.

לאונידס

Active member
ישנה מסורת גם לגבי מעמד האישה או מעמד לפי מוצא

אצל חלק מבני עמנו המסורת הזו עם השנים רק הולכת ומתחדדת.
&nbsp
מסורת היא דבר משתנה בכל המגזרים, לפני 200 שנה לחגוג את חנוכה עם שיר בעל מילים
נס לא קרה לנו
פך שמן לא מצאנו
היה נחשב לכפירה.
&nbsp
ילד שגדל על ערכי שוויון שלומד שאישה לא יכולה לעלות לתורה ולהניח תפילין ומגלה שהבסיס לאיסור הוא רגשי נחיתות של גברים והאיסור לא מחוייב המציאות למה שירצה ללכת לבית כנסת כזה?
חלק גדול מהציבור החופשי בישראל החליט להפקיד את המסורת אצל הדתיים ולטעמי עשה טעות. כי רבים מהחלק הזה רואים פרשנות מאוד מסויימת של המסורת ולכן מתנגדים לה.

iris511

New member
יש דברים שלא נהוגים במסורת היהודית .אני לא בקיאה בהלכות.

ישבו חז"ל וכתבו מה מותר ומה לא.
איך צריך ואיך לא צריך לבצע דברים.
לא בכל דבר צריך לבעוט בשם השוויון.

3תיתי

New member
חז"ל דוקא לא ישבו וכתבו

חז"ל התווכחו זה עם זה, ועם מה שטענו הקודמים להם. חז"ל חידשו הלכות, חידשו חוקים, למשל "היתר עיסקא" בת פטורה מלימוד תורה, ויש אף הטוענים, שללמד בת תורה, כאילו מלמדים אותה תיפלות. האם בתך לומדת תורה? זה מנוגד להלכה...

iris511

New member
הם לא התכוונו ללימודי התנ"ך כמו שנלמד בביה"ס .

אלא לימוד מעמיק יותר של כל הרבדים.

iris511

New member
"ולִמדתם אתם את בניכם" (דברים י"א, יט).-ככה כתוב בתורה.

האב מצווה ללמד את בנו.
רבי אליעזר פסק: כל המלמד בתו תורה, כאילו לומדה תיפלוּת" (סוטה פ"ג מ"ד).
הרמב"ם באר: "אשה שלמדה תורה יש לה שכר אבל אינו כשכר האיש, מפני שלא נצטוית... ואע"פ שיש לה שכר צוו חכמים שלא ילמד אדם את בתו תורה, מפני שרוב הנשים אין דעתם מכוונת להתלמד אלא הן מוציאות דברי תורה לדברי הבאי, לפי עניות דעתן" (הלכות תלמוד תורה א', יג), ופירש והוסיף שאמרו חכמים: כל המלמד את בתו תורה כאילו למדה תפלות. במה דברים אמורים, בתורה שבעל פה; אבל תורה שבכתב לא ילמד אותה לכתחלה, ואם למדה - אינו כמלמדה תפלות" (שם).
בספרי החסידים כתוב "חייב אדם ללמוד לבנותיו המצוות כגון פסקי הלכות, ומה שאמרו שהמלמד לאשה תורה כאלו מלמדה תיפלות זהו עומק תלמוד וטעמי המצוות וסודי התורה, אותן אין מלמדין לאשה ולקטן, אבל הלכות מצוות ילמד לה, שאם לא תדע הלכות שבת - איך תשמור שבת?! וכן כל מצוות כדי לעשות להיזהר במצוות. שהרי בימי חזקיה מלך יהודה אנשים ונשים גדולים וקטנים ידעו אפילו טהרות וקדשים. וזהו 'הקהל את העם האנשים והנשים והטף' (דברים ל"א, יב)" (ספר חסידים, מהד' מרגליות, סימן שיג).7

3תיתי

New member
כן, כן, אני שואלת שוב, הבת שלך יוצאת משיעורי תנ"ך?

האם כתוב שמותר ללמוד תנ"ך אך לא מיני רבדים? ועוד- האם כשבתך לומדת תנ"ך, היא אינה לומדת שום רובד? קוראת בתנך ומקפידה על לימוד מצוות, ומצוות בלבד?

את שומרת שבת? וכשרות? ונידה?

גם אלה דברים ש"חזל ישבו וכתבו".

להרשות לבתך לעלות לתורה לא בועט באף אחד. ממש לא באף אחד.
את חושבת שלמישהו מפריע שהבת שלך עולה לתורה?
זה לא שאת לוקחת אותה למרכז ישיבת פוניבז' ואומרת לה להתחיל לשיר...

iris511

New member
באיזה בית כנסת ראית בת עולה לתורה? אולי אצל הרפורמים.

בבתי הכנסת באיזורינו למרות שהמתפללים מסורתיים ויש גם חופשי כיפה סרוגה, זה פשוט לא מקובל, ואצלינו בבית הכנסת השכונתי ששיך לרבנות צוהר ,אפשר לעשות סעודה (מעורבת) בבית הכנסת .
אני שומרת כשרות -זה מסורת שהבאתי מבית הורי.

3תיתי

New member
מה זה "כשרות"?

רבנות? איזו? בד"ץ? בית יוסף? חוג חתם סופר? (תמיד תהיתי איזה חוג זה...) אבוי, הלכה אינה מקשה אחת....
ומה רע בעלית בת לתורה? הרי את עצמך הסברת כמה זה חשוב. שמירת המסורת, הכרת השורשים. רבנות צוהר הם אורטודוקסים. מרבית היהודים בעולם, הם בכלל רפורמים וקונסרבטיביים. לא יודעת מי הרוב. אני לא משתייכת לאף אחת מהסיעות. בייחוד לא לאורטודוקסים.

iris mom of two

New member
כשבקרנו אצל

משפחה של בעלי, דתיים לאומיים שומרי מצוות וכדומה, הם דברו על בת המצווה של הבת, כולל עליה לתורה. היה חשוב להם שגם הבנות ילמדו קריאה בטעמים. כן, הבנים הולכים לישיבה, הבנות לאולפנה. ועדיין, הבנות עולות לתורה, מול מניין בנות.
&nbsp
הבת שלי עלתה לתורה לפני כל חברינו, בת המצווה שלה היתה זהה מבחינת הדת לבר המצווה של אחיה. כולל טלית, קריאה בתורה, נהול התפילה וכדומה.

למעלה