ברכות לפורום

ברכות לפורום

לשריד ולכל המשתתפים , קצת באיחור, אבל ברכות חמות על הפורום. קוראת בעניין וממשיכה ללמוד. איריס

שריד

New member
../images/Emo51.gif../images/Emo140.gif וברוכה הבאה איריס

הכל בסדר עם כולם ? שריד

יופי שנכנסת

יופי שנכנסת לפורום אשמח לשמוע על מחשבותיך בהקשר לפורום ועל חויותיך בעבודתך הקוגניטיבית דינאמית נעמי

בינתיים שאלה

הגיעה אלינו לאחרונה למח' השיקום בחורה בשנות העשרים לחייה, אשר ב 5 השנים האחרונות שהתה בביתה ללא מסגרת כלשהי. קיימים קשיי תקשורת - היא ממעטת ליצור קשר עין, אינה יוזמת שיחה או פניה מכל סוג לא אל הצוות ולא אל משתקמים אחרים, כאשר פונים אליה לא תמיד עונה , אם מתקבלת תגובה היא לרוב קצרה ומגיעה רק לאחר מס' פניות. לדברי אמה דפוסי תקשורת אלו קיימים גם בבית מאז ומתמיד. כדרך להתמודדות עם הקושי יזמו ההורים ערוץ תקשורת חדש ע"י בניית שאלונים כתובים בהם מוצגות על ידם שאלות שונות, עליהן בתם מתבקשת לענות. השאלות אינן מאפיינות ברובן "שיחת חולין" בין הורים לבתם. מצד הבחורה קיים שיתוף פעולה, אם כי לא התרשמתי שתשובותיה הכתובות מפורטות יותר מאלו שבע"פ. בסיומה של אחת מפגישותנו האחרונות , פנתה אלי האם בבקשה לעזור לה לנסח שאלות כתובות חדשות. לפי שעה לא נעניתי לבקשה זו. האם יש דרך כלשהי לרתום את הכתיבה כאן לכוון איזשהו תהליך של פתיחת תקשורת? אשמח להתייחסות ולרעיונות. איריס

ערוצי תקשורת חילופים ,מודליות שונה

לאיריס שלום: מתאור שלך קפץ בראשי המושג תסמונת אספרגר . האם מוכר לך?. היתי מבררת מהם תחומי התענינות של הבחורה . נסיון לבדוק בנוסף ערוצי תקשורת חזותיים , או מוזיקלים . אשמח לשמוע יותר פרטים. עליזה

ערוצי תקשורת נוספים

עליזה שלום, תודה על ההתייחסות. מהמעט שידוע לי על תסמונת אספרגר - יתכן שהבחורה מתאימה להגדרות, לא חשבתי על זה קודם. השאלה אם אבחנה זו או אחרת תשנה את ההתערבות . ללא ספק יש כאן בעיה בתקשורת. לגבי תחומי התעניינות וערוצי תקשורת נוספים - ביררתי, היא ניגנה מספר שנים על אורגן. מצאתי על המחשב איזו תוכנה עם מקלדת של אורגנית ובמפגשים האחרונים אנחנו "מנגנות" ביחד באמצעות העכבר . עפ"י החיוכים היא מאד נהנית, וכשאני נותנת לה לבחור פעילות מתוך כמה, לרוב זו הבחירה הראשונה.זה משרת יפה את המטרה של בניית הקשר ביננו, לא ממש ברור לי עדיין לאן אני הולכת עם זה הלאה. חשבנו על טיפול במוסיקה, לצערי אין כרגע אפשרות לתת לה טיפול כזה במסגרתנו. לעומת זאת היא התחילה טיפול באמנות - עד כה היה רק מפגש אחד כך שעדיין מוקדם לדעת איך זה עובד. שוב תודה. איריס

תסמונת אספרגר

לאיריס שלום: לי יש צורך לרוב לארגן את המידע , ומתן "תווית" עוזר לי בכך.לגבי האם ישנה את הטיפול? לא תמיד. תסמונת אספרגר ( ואם מדובר בכך) , הוא מחסום התפתחותי . משנכנס להגדרה זו , לא חווה בחיו תקשורת תקינה מהי , להבדיל מאדם שלקה במחלת נפש בגיל מבוגר . חויית עולם על פי התאורים הקיימים אי שונה .זה מרתק לקרא תאורים מיד ראשונה , וזה יכול לתת כילים לטיפול. למשל: temple grandine, אישה אוטיסטית , בין תאוריה הרבים , מספרת שאינה מסוגלת "לחשוב" במילים , היא חושבת בתמונות . הילד-מתבגר tito , ילד הודי אשר כותב שירה ,כשנשאל למש אינו מסתכל לאנשים בעיניו , טוען שאם משתמש בערוץ החזותי אינו מצליח בו זמני לקלוט בבירור את המסר השפתי. יש ספר שלי טרם המון : אוטיזם ,פשר החידה - אוטה פרית' .מהוצאת ספרית הפועלים. הספר מתיחס לתאורית mind , ומנסה להיתיחס לבסיס של החשיבה. אגב, חשבתי שלכל משפט מוזיקאלי ניתן לצרף טקסט,הקשור לשיחת מפגש ראשונית, וכך בשלב ראשון לנסות לבנות תבנית של דו שיח, שעל פי דבריך , זה נושא הבעיתי . בשלב ראשון "להאכיל" בכילים , ולראות עם הפנמתם יהיו יותר יוזמות תקשורתיות.בטח החיוך על פניה ובחירה שלה רבי משמעות. אשמח לשמוע עוד. עליזה

מי יכול לאבחן?

עליזה שלום אני לא תמיד קוראת את החומר לפני ההכרות עם האדם - ובמכוון, אבל הפעם עברתי על כל הדווחים. הבחורה נבדקה בשנים האחרונות ע"י פסיכיאטר יותר מפעם אחת, ויתכן שגם ע"י יותר מרופא אחד. לא הוזכר חשד לתסמונת אספרגר. אינני שוללת לגמרי טעות באבחנה אבל קטונתי....אפשר אולי לבקש חוות דעת נוספת. תודה על כל ההערות וההארות למדתי דברים מעניינים. איריס

אבחון ת.אספרגר

לאיריס שלום: תסמונת אספרגר כיום מובחנת בגילאי בית הספר היסודי. אצלי הדליק אור אדום על כך שהורים סיפרו שתמיד היו לה קשיים בתקשורת. משמאבחן לרוב אספרגר הוא פסיכיאטר ילדים . מהתקופות שעבדתי בפסיכיאטריה (וזה היה מזמן , לא זכורה לי אבחנה כזאת , לא היה ידוע לי על התסמונת. אני מצרפת כתובת אינטרנט , עם סולם הערכה לגבי התסמונת. אין זה במקום אבחנה פורמאלית , אך עוזר למצא כיוון . שימי לב שמכוון לילדי בית ספר יסודי . להת עליזה

כל הכבוד להורים

ספור לא קל. קודם כל הייתי מאוד מעודדות ומברכת את ההורים על הדרך שמצאו לתקשר עם בתם. האם יש תעוד על הדברים שהיא עונה ועל השאלות עם יש כדאי שתחפשי את המכנה המשותף לשאלות שהיא עונה ולאלה שלא. את המכנה המשותף לשאלותש היא מרחיבה קצת את דבריה ולאלה שהיא עונה רק במילה אחת.... האם זה קשור לנושא המדובר, האם זה קשור לסגנון השאלה....או לדברים אחרים. אם אין תעוד על שיחות כאלה בקשי מההורים לעשות זאת בשבוע הקרוב ולהביא לך את כל הניירות כולל השעות בהן השיחות התנהלו. כשתוכלי למפות את איפיוני השיחה נוכל להתקדם עם העניין הלאה ביחס לצורה הנכונה לשאול, או הזמנים הנוחים לשאול או הנושאים הנוחים יותר לשיחה.... בואי נתחיל בכך ונראה לאן זה מתפתח. נעמי

ספור מורכב

אני מאד מבינה את הקושי הרב של ההורים, כי אני מרגישה אותו לפרקי זמן מאד קצרים יחסית,והם חווים אותו יום יום כל היום. המערכת המשפחתית כמו גם כל היחסים שם מאד סבוכים ומורכבים, ולא נראה לי שאוכל לפרט יותר מעל במה זו כדי לא לחשוף פרטים מזהים. תעוד של אותה תקשורת באמצעות שאלון - ראיתי רק אחד, ואינני חושבת שזה ענין יומיומי. אני חוששת ששיתוף הפעולה מצד הבת לא ממש נובע מרצונה הטוב והחופשי. השאלה אם תקשורת כתובה שבאה כביכול להחליף תקשורת שבע"פ - לא תסגור עוד יותר את זו האחרונה. אנסה להכנס לענין קצת יותר לעומק עפ"י עצתך. מכל מקום מעורבים פה גם אנשי טיפול נוספים הנמצאים בקשר עם ההורים, כך שיהיה צורך בתאום עמדות. אני מצדי - בנוסף ל"נגינה" המשותפת שהוזכרה בתגובתי לעליזה, ניסיתי לתת דף של השלמת משפטים, אך שיתוף הפעולה היה מוגבל ביותר. ניסיתי גם לעבוד על דף מתוך הכלי "ללא מלים" וגם שם היה קושי רב, לפני כשבוע עשיתי נסיון נוסף עם כלי ההעשרה לילדים - ונראה כי אלו היו יותר "ידידותיים" עבורה גם מבחינת הצבעוניות וגם התכנים הפשוטים יותר. כרגע נראה לי שזה הכוון, אני ממשיכה לנסות. תודה. איריס

בוודאי גם היא מעריכה

דבר אחד ברור לי מכל מה שאת כותבת והוא נדמה לי העיקר. ברור לי שאת חושבת כל הזמן, ומנסה כל הזמן ומאד גמישה בעבודתך איתה וזה כמובן נפלא, אין לי גם ספק שהיא מעריכה את כל הנסיונות הללו. נעמי

לאיריס שלום

קראתי את ההתכתבות ולמרות שאינני עובדת עם אוכלוסיה כזו, יש לי מספר נקודות למחשבה. ראשית, החשש שלך מכך שהתקשורת הכתובה תחליף את המדוברת לא תמיד נכון. ידוע שתקשורת חלופית אצל ילדים שמתקשים להביע את עצמם אינה מונעת את הדיבור אלא אף מעודדת אותו. ילדים שרוצים לדבר יעדיפו את הדיבור על פני כל תקשורת אחרת. אני חושבת שההורים מצאו דרך שיכולה לעזור, בהסתייגות אחת: לא עם שאלון, אלא כדו שיח. שתהיה הדדיות בתקשורת. דפוס של שאלות ותשובות הוא חד סטרי. גם בעבודה עם אמצעי העשרה ניתן לעשות עבודה משותפת. כלומר, שתיכן מתייחסות לאותה תמונה (רצוי בכתב כמובן). הפירוש שאת תתני לתמונה יכול לתת לה נקודת מבט נוספת לפירוש, ולעורר משהו אולי? כדאי גם להשתמש בתמונות אומנות (יש כאן קישור נחמד שעשה למעננו שריד לתמונות של מגריט) בהצלחה חיה

חיה שלום

תודה על כל הרעיונות שהעלית, בהחלט אנסה להעזר בהם. גם לי היתה הסתייגות משאלון, ועוד יותר מהמסויים שראיתי, גם כי כמו שציינת הוא חד סטרי, וגם כי לפחות חלק מהשאלות שהוצגו בו היו כאלו שעומדות ברומו של עולם ועליהן גם אני הייתי מתקשה לענות. אנסה לבדוק שוב את הנושא יותר לעומק. שוב תודה, איריס

כלי השערה לילדים

לאיריס שלום: אני עוקבת בעינין רב . רציתי לדעת לאיזה כלי השערה לילדים את מתכוונת . אם תוכלי לפרט. בתודה עליזה

עליזה לילה טוב

השנה יצאו מספר כלים של העשרה אינסטרומנטלית לגיל הרך. עד עתה יש שבעה כלים, הם חדשים ורק השנה החלו להשתמש בהם בגנים רגילים כהכנה לבית הספר: ארגון נקודות לגיל הרך; קבוצות; רגשות, אמפתיה; השוואות, התמצאות במרחב וארגון תלת מודלי- ויזואלי טקטילי וגרפי. ניתן לרכוש אותם לאחר שעוברים קורס ללימוד הכלים.

למעלה