ברי"ל

soring

New member
ברי"ל

מיהו אותו רבי יהודה לייב שעל שמו המשפחה?
תודה
סורין

יתכן שיש כמה משפחות כאלו.

לא בהכרח השם הוא יהודה לייב.
יתכנו גם אפשרויות נוספות.

soring

New member
במשפחה הזאת המסורת היא על יהודה לייב

למעשה מה שאתה אומר שלא היה בהכרח רב ידוע אחד ששמו היה יהודה לייב?

soring

New member
סליחה - טעיתי. מדובר בישראל לייב

לא ביהודה לייב.

חוה3

Member
צריך להצליב מקורות מקומות תאריכים ושמות

הרבנים נהגו להשתמש בכינויים רבים וייתכן שתמצא אזכורים לשם ישראל ליב בלבד כמו גם לשמות נוספים שייתכן שהשתמשו כאשר אזכרו אותו. כולל שם משפחה לועזי מלא שייתכן שקיבל בהמשך השושלת. צריך לנסות למצוא מידע אודות האב, הצאצאים , לעבור על שושלות ועוד.

לדוגמה מצאתי בספר "החסידות" מידע אודות רבי ישראל ליב בן רבי אברהם דוד מבוטשאטש שהיה חתנו של רבי ישעיהו שור מיאסי ויכולים להיות עוד רבנים עם שמות וכינויים דומים.

ממליצה להיעזר גם באתר Hebrew Books וגם באתר אוצר החכמה על מנת לאסוף מידע.

האם יש מידע נוסף מלבד ראשי התיבות? תאריכים משוערים או כל עוגן אחר?

חוה

soring

New member
יש בני משפחה שזאת המסורת שלהם

אין לי מושג מה מקורם. אבל ממה שאני מתחיל להבין - אין פה איזה רב מפורסם שאלו צאצאיו, אלא ייתכן שהיה איש בשם זה שהילדים החלו להקרא בשמו. וייתכן שהיה יותר מאחד.

חוה3

Member
בהחלט כן אבל

לא שולל את העובדה שייתכן שהיה רב מפורסם עם ראשי התיבות הללו. צריך לנבור בספרים.

חוה

soring

New member
אגב - את יכולה לתת לינק לציטוט שהבאת על ישעיה

שור?
תודה

חוה3

Member
יכולה לצלם את הדף מן הספר בביתי

ולשלוח במייל אליך אם תרצה. מדובר בספר "החסידות" מאת יצחק אלפסי. עמ' 154 בספר.

בסך הכל 4 חצי שורות קצרות אודותיו:

"רבי ישראל ליב בן רבי אברהם דוד מבוטשאטש. חתן רבי ישעיהו שור מיאסי. מתר"א אדמו"ר לציבור לא גדול של חסידים. סבל קשות ממשכילי בוטשאטש. נחשב כגדול בתורה והיה פוסק גם בענייני ממון."

בנוסף יש פירוט קצר אודות אביו ושאר השושלת ששמה שושלת רבי אברהם דוד מבוטשאטש (וואהרמן) בחצי דף.

חוה

soring

New member
תודה

האמת יותר מעניין ישעיהו שור באם יש משהו עליו.

חוה3

Member
רבי ישעיהו שור

"אב"ד יאסי נפטר כ"ז באדר תרל"ט. מגדולי רבני הדור, מחבר "כליל תפארת". נסע כחסיד אל הרב מאפטא, רבי מנדל מקוסוב ורבי צ"ה מזידיטשוב." היה מתלמידיו של החוזה מלובלין.

ספר החסידות מאת יצחק אלפסי בעמוד 207.

חוה

soring

New member
תודה

מעט מאוד מידע.
לא לדאוג, אין לי ייחוס רבני.

yarpd

New member
רק לתקן ...

ר' ישראל ליב מבוטשאטש לא היה חתנו של ר' ישעיהו שור מיאסי, אלא של ר' משה מהרימלוב, אבי משפחת פודהורצר.

מה שכתב אלפסי זו כנראה טעות, טרם הצלחתי לברר מקורה.

לגבי מה שנכתב על משפחת וואהרמן, השם לא השתנה, בכל הענפים המוכרים נותר שם זה. ורמן הוא כמובן אותו שם, באיות שונה בעברית.

נטען שענף אחד שינה את שמו ללרמן וממנו משפחה עניפה בירושלים, לא ברור לי בדיוק המקור לכך, והאם יש מסמכים בעניין, ככה"נ זו מסורת משפחתית.

משפחת שור

אגב בשלב מסוים הם הפכו את שם המשפחה מוואהרמן ל"ורמן" ואחר ל"לרמן" ויש משפחה גדולה בירושלים.

yarpd

New member
ורק להבהיר לעניין ישראל ליב מבוטשאטש ..

צאצאיו בוודאות (ככל שאפשר לדעת בודאות...) לא נשאו את השם ברי"ל, אלא וואהרמאן כפי שנכתב כאן.

אכן, לא בהכרח מדובר ברב.

מאד יתכן, שמדובר באדם פשוט,
פעמים רבות התהליך הוא כזה,
כאשר היה צורך בחתימת השם, היה הבן של אותו ישראל לייב חותם: פלוני בן ר' ישראל לייב. ומהר מאד זה הפך לראשי תבות פלוני ברי"ל.

למעלה