ברזל

• פותח הנושא benq2
  • פורסם בתאריך

benq2

New member
ברזל

שלום,
אני צמחונית בסביבות 7 שנים ותמיד הזנחתי את עניין תוספי הברזל,
כי תמיד זה היה נראה לי במילא לא נספג.
לאחרונה החלטתי להתחיל ליטול ברזל על בסיס יומי, ואני מתלבטת איזה הכי יעיל,
האם נוזלי או בכמוסה, ואם אפשר רק של איזו חברה אתם ממליצים מניסיון אישי (אם זה לא יוצא יותר מידי שיווקי).
תודה

תוסף ברזל

הי,
תוסף ברזל זה תוסף שלוקחים רק אם צריך. אני מציינת זאת כי רשמת שהחלטת לקחת, אם זה בעקבות בדיקות דם שמראות צורך בלקחת תוסף, אז כן, אחרת, קודם תעשי בדיקות דם. מלבד הברזל עצמו (פרום) חשוב מאוד שימדדו גם את הפריטין וטרנספריטין, בתרגום קל, המחסן של הברזל ונהג קו החלוקה שמשנע אותו לתאים.

צריכת של תוספים באשר הם בנוזל נחשבת למועדפת על פני כדורים/כמוסות כי אז הצריכה על פי רוב מיטבית.

ספיגת ברזל מושפעת בקלות מהמזון הנוסף שנצרך עם ברזל
לכן חשוב לצרוך ברזל בכל מקרה לא על קיבה ריקה
ובארוחה טבעונית, נטולת מוצרי חלב למיניהם,
וגם ללא בננה למשל אשר פוגעת בספיגתו.

כדי להתאים את התוסף חשוב לדעת מה הוא החוסר, ואת כבר תתאימי לבד לפי הפרמטר של העלות...
פלוראדיקס - הנוזל הצמחי נחשב לצורת צריכה מאוד איכותית של ברזל.
זה מיצוי של צמחים ונספג מצוין.
מאוד יקר, מאוד איכותי.

אני אישית צורכת ברזל בכמויות מאוד גבוהות
ולכן כל התוספים המשובחים, אך העדינים של סולגר, NOW ושאר החברות המובילות
מדגדגים לי את הקיבה
הם כן נחשבים יעילים, כן מדובר בברזל איכותי, ומה שנקרא עדין.

אני צורכת לסירוגין
פרוקל כדורים ופריפול כדורי לעיסה מבית מרקחת.
זה הסל הכי יעיל ומועיל עבורי.

הרבה בריאות!

benq2

New member
תגובה

הי,
כן ברור שלא הייתי מחליטה לקחת סתם, על פי בדיקת הדם הברזל שלי מאוד נמוך על סף הגבול וכך גם מאגרי הברזל האחרים.

דווקא תזונאית אחרת כתבה לי שצריך לקחת ברזל על קיבה ריקה, עם מיץ לימון, לא כך?

ואיך אני אדע איזה ברזל מתאים לי?
אני כרגע התחלתי לקחת ברזל של "supherb" אבל לא בטוחה שהוא משפיע בכלל
..
האם את ממליצה על ה- "פרוקל" ו"פריפול"?

תודה רבה

benq2

New member
וגם..

ואגב, איך יודעים אם הברזל נספג או שסתם לוקחים אותו והוא לא עושה כלום? בהתחשב בעובדה שאי אפשר לעשות כל חודש בדיקת דם..
תודה

אישעם

New member
שבירת מיתוס תוספי ברזל

דווקא ממאמר שבא לומר שתוספי ברזל הם פיתרון זמני, אבל לא פיתרון.
הפתרון הוא תזונה נכונה ואם יש לך חוסר אז תזונתך לא נכונה, לא מאוזנת.
יתכן וזה מצרופי מזון לא נכונים, צרופים שמתנגדים זה לספיגת זה.
מחוסר בויטמין C (שברזל לא יספג בלעדיו), מחומרים שמפריעים לספיגה כמו קפה, קולה, אכילת צמחים שעשירים בחומצה אוקסלית ועוד.
אבל הנה, מהמאמר:
ואם אני צמחוני?
בואו לרגע נשבור מיתוס עתיק יומין:

המקורות העיקריים שמהם אנו מקבלים ברזל, גם בקרב אוכלי בשר והעופות, הם מהצומח! אחוז מאוד קטן מגיע מהמזון מהחי. נתונים אלה הם עובדה ודי בהם בשביל להבין שצמחונים, לא רק שאינם אמורים לסבול מחוסר ברזל אלא אף להיות במצב הרבה יותר טוב מהרבה אוכלי בשר.

ועכשיו יקפצו כל החסידים וה"אנטי-צמחונות" ויספרו לכם כמה סיפורים על ספיגה לא טובה של הברזל מהצומח...

http://www.ayahod.com/?page=Data/Maamarim/Anemia.htm
עד כאו הציטוט.
והכוונה שלה היא שאלה שמספרים שברזל מהחי נספג טוב יותר אינם מדברים על המאגרים שלנו.
זה דומה לכך שהבשר המתאים ביותר לאדם הוא בשר אדם, כי זה בשר שכבר הותאם לגוף האדם.
כך גם ברזל מהחי לא נספג (למאגרים) אלא חודר לתאים, כי זה ברזל שכבר הותאם לחי.

ברזל יכול להופיע גם במטען כימי של 2 וגם במטען כימי של 3, אחד מהם הוא צמחי והסוג השני עובר המרה בכבד וכך מותאם לכניסה למאגרים שלנו.
הברזל שלנו אמור לבא מהמאגרים ולא מחדירה ישירה לתאים כמו שקורה ע"י הברזל מהחי.
כך גם בתוספים, יש תוספים מהחי שנקראים כמו הברזל מהחי : HEME
ויש מהצומח, הם NON-HEME

את התוסף לוקחים זמנית, לפתרון זמני אבל מיידי.
לא נכון מה שאמרה לך התזונאית, תוספים הם כמו אוכל, לוקחים את זה עם שאר האוכל.
היא המליצה לך על מיץ לימון אולי בגלל הצורך במוכחות ויטמין C.

תוסף צריך להיות ללא מעטפת גלטין וגם NON-HEME, שני אלה יגרמו לברזל בתוסף להיות לא צמחי.
תוסף טוב הוא אותו ברזל עדין שהוזכר, כי יש תוספים שעושים באלגן בבטן (כאבים).
זה נקרא גם ברזל קל עיכול בשם יותר ספציפי "ביסגליסנט"(לא אעשה פרסמומת, אבל אם אתבקש במסרים אתן את הסוג שפעם לקחתי).
לרוב זה מגיע עם ויטמין C.
כאמור, כל תוספי המזון (מלבד אלה שלמציצה) יש לקחת עם האוכל וכחלק מהאוכל, הגןף לא יודע להבדיל שזה הגיע מכדור.

benq2

New member
החוזר בברזל הוא לא מצמחונות

החוסר הזה תמיד היה לי, אבל משום מה בשנה האחרונה הוא החל לרדת מאוד והוא כמעט פורץ את גבול המינימום.
אז עם איזה אוכל אתה ממליץ לקחת את הברזל? איזה אוכל לא מתחרה עם ספיגתו?
תודה

אישעם

New member
גם אז

וכאמור במאמר, החוסר הוא הסימפטום, לא הבעיה.
הבעהי היא תזונתית, האיזון במרכיבי התזונה.
הגוף מצביע על כך ע"י החוסר בברזל (אבל שוב, החוסר עצמו אינה הבעיה וכך שהפתרון אינו רק הכנסת הברזל לגוף ע"י תוסף ואח"כ להמשיך בתזונה לא נכונה).
הפתרון בהחלט יכול להיות תזונתי, שינוי, גיוון.

כאמור, יש להמנע ממזונות שעשירים בחומצה אוקסלית (חפשי חומצה אוקסלית בגוגל, חפשי גם מה עשיר בברזל ואז אל תאכלי אותם באותה ארוחה).
המנעי ממזונות שעשירים בסידן, באותה ארוחה בה את מתמקדת בברזל (ולהפך, כי בארוחה אחרת את תתמקדי בסידן, למשל ארוחות בוקר, דגנים עם חל"ס למשל, הכי פשוט).
לכן גם, אצל צמחונית (לא טבעונית), הבעיה יכולה לנבוע מריבוי מוצרי החלב למשל.

מאוד מאוד מאוד חשוב ויטמין C, גם לברזל וגם לסידן, בהתאמה (לא יחד).
ברזל וסידן מתנהגים פחות או יותר אותו הדבר, אותם גורמים מביאים לאי ספיגתם.
לכן עוד דבר ששכחתי, מלח, מלח הוא הגרוע מכל המזונות שקיימים, נראה לי. גורם לאי ספיגה בצורה הכמותית ביותר.

benq2

New member
תודה

אבל קצת לא ברור לי,
למשל בטחינה, יש גם הרבה סידן וגם ברזל, אז איך שניהם מתעכלים ביחד?
והבנתי שהחוסר בברזל הוא אינו הבעיה, אבל לא ברור לי מה עלי לאכול בכל זאת כדי "לתקן" את הבעיה.. טוב אני מניחה שפה צריך כבר תזונאית, אבל אני לא סומכת על כאלה שלא מתמחות בתזונה צמחונית/טבעונית, כמו זאת שאמרה לי לקחת את הברזל על בטן ריקה, יש כלכך הרבה חורים בידע ובהסברה בתחום הזה.

-אז בעצם אתה ממליץ כרגע כדי לפתור את הבעיה באופן זמני לקחת כדורי ברזל עם מאכלים שיש בהם ברזל? כי לא הבנתי כלכך עם מה בכל זאת לקחת את הברזל.

ואני ממש לא אוכלת הרבה מוצרי חלב, מנסה ממש להימנע. ושותה רק חלב סויה, אז לא נראה לי שזה מכאן.

אישעם

New member
נכון אבל

גם חל"ס מכיל סידן ולעיתים גם תוסך סידן.
ונכון, הגיוני שגם חלק מהברזל והסידן שבטחינה מפריעים זה לספיגת זה אבל בגלל שהיא כל כך עשירה (והברזל אינו מסוג HEME) אז בכל זאת נספגים ממנה שניהם.
נכון, זה לא הכי ברור, נכון, זה לא מסביר על העניין של מאכילים שמכילים את שניהן וגם אם אחפש מאמרים על תזונה שיסבירו את זה, גם אז את לא צריכה לסמוך על יעוץ כזה, צודקת.
אבל הנה, זו טבעונית, כותבת גם כאן כנטלי או כאימא טבעונית וגם מנהלת של פורום תזונה בריאה בתפוז, תשאלי אותה, היא מקסימה ומאוד אוהבת לעזור.

http://www.to-heal.com/

אישעם

New member
הנה היעוץ הראשוני שלה לגבי ברזל

ויש שם גם מאמר על סידן.
http://www.to-heal.com/Default.asp?PageId=5348&FragmentId=30460

אגב, זה נשמע בדיוק כמו הסברים על סידן.
כיום ההסברה הצמחונית הפסיקה לטעון שהגורם לאי ספיגת סידם הוא חלבון מהחי אלא שהחומציות בקיבה, אכילת גורמים לחומציות בקיבה, היא הסיבה. והנה יש שם הסבר דומה לזה על הברזל (כבר הזכרתי שברזל וסידן מתנהגים בצורה דומה).

Gidi Shemer

New member
שלום בנק2

כשאת כותבת שהברזל שלך נמוך, לאיזו מדידה את מתייחסת?

benq2

New member
מה זאת אומרת

איזו מדידה..?
הברזל הוא על 64 שגבול המינימום הוא 60, והגבול העליון על 180
ביחידות של micg/dl.
והבדיקה הזאת הייתה לפני כמה חודשים. מאז אני מרגישה עוד יותר חלשה ועייפה ממה שהרגשתי אז יכול למאוד להיות שזה ירד עוד.

Gidi Shemer

New member
אוקיי,

אני מניח שגם הפריטין נמוך, והכי חשוב- את מרגישה את העייפות.

אני לא רופא, אבל תוספי ברזל בהחלט נשמעים ראויים. אותי קצת מטריד שהיו גם רמות נמוכות לפני הצמחונות. זה מצביע על כך שספיגת הסידן היא לא בהכרח האישו כי ספיגת הברזל שונה בין המקור הצמחי למקור החי (ההסבר שניתן לך למעלה על מנגנון הספיגה לא ממש נכון, אבל ההסבר המדויק הוא לא מה שחשוב). אם היתה בעיה גם לפני צמחונות וגם אחרי, ייתכן שהחסר הוא בגלל שמערכת ההובלה /שחרור מהמאגרים לא 100 אחוז יעילה.
בכל זאת, צריך לעזור עם מילוי מאגרים ותוסף כנראה יעזור.

אכן מומלץ לקחת את הברזל על קיבה ריקה ובתוספת ויטמין C (הויטמין חשוב מאד). אני לא יודע בודאות מדוע ההמלצה, אבל אני מניח שזה בדיוק בגלל העניין שכבר הוזכר פה- יש כל כך הרבה מעכבי ספיגה בכל כך הרבה מאכלים. אם לקיחת תוסף על קיבה ריקה גורמת לך לבחילה, כדאי לקחת את התוסף עם מנות קטנות של אוכל.

כבר הזכירו מקורות והזכירו מעכבים. חימום עלים ירוקים כמו תרד יעזור להפחתת בעית הספיגה כי החומר שמעכב ספיגה מנוטרל חלקית ע"י החימום.

בהצלחה ושבת שלום.

benq2

New member
תודה

אז עכשיו אתה גם אומר שמומלץ כן לקחת על קיבה ריקה?
לא יודעת כבר מה נכון..
זה תחום כלכך לא ברור, אף פעם אני לא באמת מצליחה להבין מה צריך לעשות.

Gidi Shemer

New member
אני אומר

שזה מה שמומלץ בדרך כלל, וכמו שציינתי, אני לא יודע בוודאות מה הראציונל. העלתי את ההשערה שמדובר באי חשיפה של הברזל למרכיבים אחרים במזון שעלולים לעכב אותו.

ההמלצה שלי, במידה ואת נוטלת תוספים היא לנסות על קיבה ריקה ואז לבדוק. בכל מקרה, הייתי מתחיל לשים לב לברזל בתזונה, להפריד בין תה, קפה, מוצרי חלב (במידה ואת משתמשת) לבין מזונות עתירי ברזל.

הייתי מדבר עם הרופא על אפשרות של בדיקות דם תכופות יותר מהרגיל כדי לראות האם יש שינוי ברמת הברזל, עם דגש על רמת הברזל שקשור לפריטין שבתאים (אלו אותם מאגרים של ברזל).

למעלה